Oldal kiválasztása
Mit csinálj, ha megduplázódik a fizetésed?

Mit csinálj, ha megduplázódik a fizetésed?

Tudtad, hogy a lottónyertesek 1/3 záros határidőn belül tönkremegy? Jó ez rád nem feltétlenül vonatkozik, hiszen nem lottózol. Viszont könnyen érhet mostanában olyan meglepetés, amikor a fizetésed jelentősen megemelkedik. A kérdés az, hogy ilyen esetben folytathatod az életedet tovább vagy szükséged van-e egy betonbiztos tervre?

#1 Titkold el mások elől

Ha nem akarsz feltétlenül kegyetlen döntéseket meghoznod, akkor a legjobb stratégia, ha egy ideig még nem mondod el a szűk családodon kívül másoknak, hogy megduplázódott a fizetésed.

Ugyanis a többletpénzedet mindenki nagyon jól el tudja osztani helyetted. Ilyenkor érkeznek a kellemetlen kölcsönkérelmek vagy tuti befektetési ötletek. A másik pedig gyakorlatilag megsértődik a visszautasításon, “hiszen neked most úgyis van”. Akkor se jobb a helyzet, ha beleugrassz felelőtlenül és pénzt veszítesz.

Előbb barátkozz meg a helyzettel, rendezd a gondolataidat, mielőtt mások kezdenek el rendezgetni…

#2 Maradj a jelenlegi életedben

Akár játékelméletnek sem utolsó eljátszani a gondolattal, hogy mihez kezdenél a dupla fizetéssel. Ma még nettó 240e forintot keresel, ebből élsz, ebből gazdálkodsz. Holnap már 480e forintot kapsz a munkádért.

A több pénz mindig nagyobb felelősséggel jár. Ilyenkor egy nagyon fontos döntést kell meghoznod az extra pénzzel kapcsolatban:

 • a jelenedbe fekteted be
 • vagy a jövődbe?
Ha a jelenbe…

Hirtelen sokkal több pénzünk van. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy megfeledkezünk magunkról és a múltbeli küzdelmekért cserébe úgynevezett “megérdemlem bevásárlást tartunk”, aminek égisze alatt mindenféle hülyeséget megveszünk.

Ezt hívjuk tüneti kezelésnek, ami idővel függőséget okozat. Biztosan veled is előfordult, hogy nagyon szerettél volna valami nagyobb dolgot (lakás, autó, nyaralás), de végül nem jött össze rá elég pénz. Elkeseredtél és bánatodban vettél egy vágyott dolgot (telefon, számítógép…stb). Pillanatnyilag ettől jobban érezted magadat, de következő héten megint minden kilátástalannak tünt.

Ha a jövőbe…

Akkor értelemszerűen megmaradunk a jelenlegi élethelyzetünkben és a többletet megpróbáljuk egy elosztani/beosztani/befektetni, amitől hosszútávon emelkedik az életszínvonalunk. Elkezdünk nagyobb volumenü dolgokat megvalósítani (lakás, autó…stb), hiszen már megvan a fedezetünk.

#3 Számold fel a rossz hiteleidet

Fontos leszögezni, hogy vannak jó és rossz hitelek. Jó hitel például a CSOK 10+10 vagy a CSOK 10+15 hitelrésze, ami 25 évig garantáltan 3%-os kamattal ketyeg. Mivel az életben nem kapsz piaci alapon ennél kedvezőbb ajánlatot, ezért jobban megéri tartani ezt a hitelt és a pénzt befektetni/máshova helyezni, mint minél előbb megszabadulni a hiteltől.

Viszont a hitelek 85%-a kifejezetten rossz hitelnek minősül, aminek legfontosabb ismérve a kamat, ami általában magasabb, mint amennyit közepes kockázat mellett tudnál a befektetéseden elérni. Kell egy stratégia, hogy ettől megszabadul.

Szabadulj meg a diákhiteltől

Például a diákhitel szab. fel része a lehető legrosszabb hiteltípus, aminek a tőketartozása évről évre a kamat mértékében növekedik. Azt gondolom, hogy a nulladik lépés ilyen esetben ettől megszabadulni akár annak az árán, hogy a következő x hónapban az összes többletet erre fordítjuk.

Haladjunk lépésről lépésre

Sok családnak van hitelkerete, hitelkártyája, diákhitele, jelzáloghitele. Hiába duplázódik a fizetésed, nem fogod tudni azonnal kifizetni ezeket. Ne legyenek tévképzeteid, mert csalódni fogsz.

Állíts fel egy stratégiát és számold ki, hogy pontosan mennyi idő alatt tudsz megszabadulni ezektől a kötelezettségektől.

#4 Ne vegyél fel több rossz hitelt

A rossz hitel másik jellemzője, hogy nem teremt értéket. Ilyen tipikusan egy új elektornikai eszköz, nyaralás hitelből vagy egy olyan ingatlan, amit saját szórakozásodra vásárolsz (saját nyaraló) vagy az autó.

A hirtelen jött pénzügyi többlet arra biztathat, hogy tudnád fizetni az extra terheket. Ne dőlj be ennek és véletlenül se költsd a pénzedet olyan dolgokra, amik sosem biztosítanak passzív bevételt a számodra.

Ne feledd: kaptál egy lehetőséget, hogy kiszállj az adósságspirálból. Hogy ne te dolgozz a pénzért, hanem a pénz dolgozzon neked. Élj vele.

#5 Hasznos hitelt érdemes felvenni

Azt gondolom, hogy vannak olyan indokolt esetek, amikor a stratégiát részese lehet egy hitel felvétele. A hitel olyan pénz ebben az esetben, amit a jövőben fogsz megkeresni, a jelenben költesz el és a köztes időre fizeted a kamatot, mint költség.

Attól, mert duplázódott a fizetésed, még nem tudsz hirtelen lakást vásárolni, parkolót, tárolót vagy egy valamibe befektetni. Viszont a fizetésed már elegendő fedezetet nyújthat ezeknek a megvalósításához.

Tipikus példa egy kisgarzon megvásárlása, ami idővel passzív bevételt jelenthet a számotokra (albérleti díj, ingatlan értéknövekedése).

#6 Menjetek el azonnal nyaralni

Lehetőség szerint minél hamarabb menjetek el pihenni és tartsatok egy “mindent bele nyaralást”, aminek a fedezete 1-2 havi fizetéstöbbleted. Ez egy nagyon lényeges pont, hiszen meg kell jutalmaznod magatokat, ami erőt adhat a folytatásra.

Nem szabad “koplalnod”, ha többet keresel. Bizonyos “lazítást” kell alkalmaznod, máskülönben gyűlik benned az elégedetlenség és egyszer kirobban belőled mondjuk egy 1 millió forintos számítógép formájában.

Amikor nekünk hirtelen beérkezett egy nagyobb pénz, akkor mindenki kapott egy kötelezően elköltendő összeget. Ez volt a jutalom. A megállapodás pedig az volt, hogy a pénzből nem vehetünk hasznos dolgot, kizárólag luxus és felesleges valamit, amire vágytunk. Így elköltöttük a pénz egy apró hányadát, míg a 98%-a megmaradt hasznos felhasználásra.

Díjmentes nyugdíjtanácsadás

Segítek Neked a nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában. Kiemelt és ingyenes szolgáltatás keretében egyszerre több biztosítótól is konkrét jánlatot mutatok be Neked. Nem kell küzdened a biztosítási ügynökökkel! Mindent elintézek helyetted a megtakarítással kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a nyugdíjbiztosítást nálunk, mintha bemennél a biztosítóhoz. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra (kedvező bónuszrendszer, kedvező feltételrendszer), melyeket a biztosítónál nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan duplázd meg a nyugdíjadat?

 Megemelhetik a magyar nyugdíjkorhatár mértékét!?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 27. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Osztalékfizető ingatlanbirodalom? Mi az a REIT?

Osztalékfizető ingatlanbirodalom? Mi az a REIT?

Milyen érzés lenne, ha több ingatlanod lenne, amiből rendszeresen érkezne a bérleti díj? Mindenkinek eszébe jutott már ez a befektetési lehetőség, aminek tipikusan a pénzhiány szabhat gátat. De mi szólnál, ha azt mondanám, hogy létezik egy megoldás? Osztalékfizető cég, ami ingatlanbirodalmakat épít? Ez a REIT…

A REIT-ek az 1960-as évek Amerikájából indultak világhódító útjukra.

Mi az a REIT ingatlanbefektetés?

A REIT (Real Estate Investment Trust) olyan, a hagyományostól eltérő vállalkozásokat jelöl, amelyek ingatlanok hasznosításából szerzik bevételük szinte teljes egészét.

A működése rendkívül egyszerűen átlátható egy REIT befektetésnek. A befektetők pénzéből (akár hitellel kiegészítve) értékes ingatlanokat (kiskereskedelmi egységek, magánkórházak, ingatlanok, ipari célú ingatlanok..stb) vásárol, amiket végül bérbead.

A REIT jövedelme a bérleti díjakból származik,- levonva a működési költségeket – gyakorlatilag teljes mértékben (90%) szétoszt osztalék formájában a befektetői között.

A REIT működésének a feltételei
 • Az árbevétel 75%-ának ingatlanhoz kell kapcsolódnia
 • Az eszközök 75%-ának ingatlanban kell lennie
 • A profit 90%-át osztalék formájában szét kell osztani a részvényesek között

Tudtad? Létezik magyar REIT is. Például a Graphisoft Park.

Kinek való a REIT befektetés?

Takács Gergely (www.osztalekvadasz.hu) összefoglalta, hogy valójában milyen előnyei és hátrányai vannak a REIT befektetésnek!

A REIT neked való, ha…
 • hosszú távú ingatlanbefektetésben gondolkozol,
 • már bérbe adott ingatlanokban szeretnél tulajdonrészt szerezni
 • pontosan beérkező, kiszámítható bérleti díjakat szeretnél
 • évi 4-8% közötti osztalékhozam számodra megfelelő lehetőség
 • csökkentenéd a kockázatot azáltal, hogy több ezer másik befektetővel együtt viselitek a kockázatokat és a terheket
 • automatizált befektetést szeretnél
Viszont nem neked való, ha
 • ha rendelkezel megfelelő vagyonnal, amiből saját ingatlant vásárolva egymagad szeretnél részesülni a haszonból és
 • egyedül vállalsz minden befektetési kockázatot
 • vagy nem tudod elfogadni az ingatlanpiac változékonyságát (up and down)
 • nem a minőséget keresed, hanem a legnagyobb osztalékot ígérő REIT-be akarsz beszállni

A REIT kockázatai

Nem meglepő módon a REIT-nek is megvannak a kockázatai. Mivel egyfajta hibrid befektetésről beszélünk, ezért

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos ingatlanbefektetésnek ( bérlő kockázata, növekvő fenntartási költségek, amortizációs költség, természeti katasztrófa),

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos részvényalapú befektetésnek ( “a bika és a medve” piac váltakozása, osztalék mértéke…stb)

olyan kockázatai vannak, amik szervezeti kockázatok lehetnek (menedzsment kockázat, munkaerő fluktuáció…stb)

Jellegéből eredő kockázati tényezők

Alapvetően 3 kockázati elemet jegyeznék meg röviden, ha REIT vásárlására adjuk a fejünket.

Mivel a REIT-nek nincsen árjegyzése, ezért a vételi ár jelentősen eltérhet a valós értéktől. Az árat a kereslet-kínálat határozza meg, ami jelentheti azt is, hogy egy túl optimista piacon szállunk be, ami aztán korrigálja saját magát.

Rendkívül fontos, hogy az általunk választott REIT milyen ingatlan-portfóliót épít, hiszen egyáltalán nem mindegy a megvásárolt ingatlanok besorolása (iparterület?külterület? lakóépület?…stb). Ez fogja meghatározni például a bérleti árakat, illetve a keresleti oldalt egyaránt.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a REIT működése során banki hiteleket is felvesz, amiből finanszírozza a projekteket. A befektetésünk szempontjából fontos ezt a tényezőt mérlegelnünk.

A REIT szervezeti működése
A REIT szervezeti működése

Mitől versenyképes?

Befektetőként jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ez mitől jobb, mintha vennék saját magamnak egy lakást és kiadnám albérletbe?

Azt gondolom, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyik jobb lenne a másiknál. Inkább a jellegéből eredően lesz, akinek a REIT a jobb opció.

Diverzifikált

Különösebb okfejtéseket elkerülve, fontos észrevennünk a működéséből eredő diverzifikáltságot. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlannak a terheit és kockázatait gyakorlatilag a REIT-en keresztüli tulajdonostársak viselik együttesen.

Megoszlik minden a befektetők között, ami azért fontos, mivel egységnyi befektetett pénzeddel egy időben több ingatlanban szerezhetsz tulajdonrészt és csökkentheted a kockázatodat.

Automatizált

Sokak számára csábító lehetőség egy automatizált befektetési forma. Ugyanis ebben az esetben nem nekünk kell viselni a ráfordított idő passzív költségét illetve a hozzá nem értésből eredő károkat, amiket magunknak okoznánk.

A REIT befektetés automatikusan, szakemberek által üzemel. A mi dolgunk alapvetően a fizetés és a megfelelő REIT kiválasztása.

Megjelent az ország első magyar nyelven elérhető részletes REIT online tananyaga

Személyes véleményem, hogy nem szabad azonnal a kasszához rohanni és bevásárolni a REIT-ből. Helyette informálódj, nézz utána és tanulj.

Ehhez nyújthat megfelelő segítséget ez az online tananyag illetve a hozzád kapcsolódó blog, ahonnan én is értesültem a REIT befektetésekről.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv


Ez a cikk 2019. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) költsége, működése – összefoglaló

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) költsége, működése – összefoglaló

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy olyan határozott idejű megtakarítási program, amin keresztül adózási előnyökre tehetünk szert, különféle befektetési lehetőségek közül válogathatunk és maximalizálhatjuk a kockázattűrő képességünkhöz mért hozamelvárásunkat.

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) a magyarok egyik legkedveltebb befektetési célja.

Hogyan működik a TBSZ számla?

A TBSZ számla megnyitásával alapvetően vállaljuk, hogy a pénzünket T+5 évre, de minimum T+3 évre lekötjük az adott pénzintézetnél. A számlára befizetni a számlanyitás naptári évében (T) lehetséges, amit TBSZ gyűjtőévnek hívunk.

Ebben az időszakban akár több alkalommal is teljesíthetünk befizetést, ezzel növelve a számlánk értékét. Amennyiben T+3 év után szeretnénk a pénzünkhöz jutni, úgy kedvezményes adózással (10% kamatadó) tehetjük meg.

Akik 5 év elteltével nyúlnak hozzá a TBSZ számlán vezetett pénzükhöz, azok adómentesen férhetnek hozzá a megtakarításukhoz.

A TBSZ számla működése

A tartós befektetés kezelésének időszakai

Gyűjtési időszak – gyűjtőév

A szerződéskötéstől az adott naptári év végéig tartó időszak, amikor bármikor, bármekkora összeget el lehet helyezni a TBSZ számlán.

Lekötési időszak

További befizetések erre az adott TBSZ számlára nem lehetségesek. A megtakarítási számla összege értelemszerűen a befektetésen elért kamatok mértékével növekedhet. A lekötési időszakban “feltőrt számla” (átutalás, készpénz felvétel) azonnali hatállyal megszakítja a TBSZ szerződést.

A TBSZ számlából mikor lehet pénzt kivenni?

A klasszikus megtakarítási időtáv az 5 év, amikor kamatadómentesen férhetünk hozzá a megtakarításunkhoz. Azonban előfordulhatnak váratlan élethelyzetek, amikor hamarabb fel kell törnünk a számlát.

3 év megtakarítási év előtt a TBSZ számlából pénzkivétel

Természetesen bármikor van lehetőségünk hozzáférni az itt elhelyezett pénzünkhöz. Azonban ebben az esetben a teljes kamatjövedelmünkre meg kell fizetni a (jelenleg) 15%-os kamatadót-t.

Részösszeget nem tudsz kivenni, így a számla teljes értékét mozgatnod kell.

 • a TBSZ számla megszűnik
 • a kamatadó levonás nem automatikus, azt neked kell bevallanod -befizetned

A TBSZ-n kezelt jövedelemadó bevallása és megfizetése a TBSZ számlatulajdonos ügyfél kötelezettsége, melyhez a Kincstár, a lekötési állomány megszakításakor, vagy a 3, illetve 5 éves lekötési időszak végét követő év január 31. napjáig igazolást állít ki és – amennyiben az ügyfél ettől eltérő értelmű rendelkezést nem adott – küld meg.
A devizában kibocsátott állampapírok jövedelemadó igazolásán feltüntetett összegeket a Kincstár a kibocsátás devizanemében állapítja meg. Euróban kibocsátott állampapírok esetében a jövedelemadó forintra való átváltása és bevallása az ügyfél kötelezettsége.

3 év elteltével a TBSZ számlához hozzá lehet férni

3 év elteltével a TBSZ számlával kapcsolatban lehetőségünk van egyetlen alkalommal, kedvezményes kamatadó megfizetése mellett hozzáférni a megtakarításunk egy részéhez.

Fő szabály, hogy a részkivét után minimum 25 000 forintnak kell maradnia a számlán. Ezután a számlán maradt összeggel meg kell várnunk az 5 évet, hogy kamatadómentesen juthassunk hozzá.

Végül további két évet kell várnod, és a teljes összeg kamatadómentes lehet. Itt ismét eldöntheted, hogy veszel-e ki pénzt a számláról, vagy tovább folytatod, és egy újabb 5 éves ciklust indítasz. Ha időben nyilatkozol róla, akkor nem kell megvárnod az újabb gyűjtőévet, január elsejétől rögtön elindulhat az 5 éves ciklusod.

Példa:

3 év leteltével a TBSZ számlánk egyenlege 3 500 000 forint. Az eredetileg elhelyezett összeg 3 000 000 forint volt. Élni szeretnénk az egyszeri pénzfelvétel lehetőségével és kivennénk 1 750 000 forintot.

Ebben az esetben részarányos kell megfizetnünk a kamatadót a 250 000 forint kamat után. A fizetendő kamatadó ebben az esetben 25 000 forint.

A TBSZ számla adózása

A TBSZ számla megnyitását követő 3. év végéig (T+3) számlamegszüntetés = kivétel esetén a kamatunk után 15%-os adót kell megfizetnünk. Ez azt jelenti, hogy az eredeti összeget továbbra is adómentesen vehetjük ki, kizárólag a kamatjövedelmünk után kell megfizetnünk az adót.

Egészségügyi hozzájárulás (EHO) mértéke

2017. január 1-től hatályát veszti az Egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3/A §-a. A változás értelmében megszűnik a belföldi magánszemély 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége, mely korábban a 2013. augusztus 1-jét követően megkötött és a hároméves lekötési időszak utolsó napját megelőzően megszüntetett tartós befektetési szerződések lekötési hozamát 

A lekötési időszak 3.-5. éve között lehetőségünk van egy alkalommal a számlánk egy részéhez hozzáférni 10%-os kamatadó mellett.

A TBSZ számla 5. éve után viszont teljesen kamatadómentesen férhetünk hozzá a számlánk egyenlegéhez.

A tartós befektetésből származó jövedelemről, a tartós lekötés napjáról, valamint a lekötési időszak megszűnésének vagy megszakításának napjáról a jövedelem keletkezésének adóévét követő év február 15-éig küld igazolást a pénzintézet a TBSz tulajdonosának.

Hosszabbítható a TBSZ számla?

A T+5 év leteltével lehetőségünk van a számlát meghosszabbítani. Arra kell figyelnünk, hogy a hosszabbítási igényünket még azelőtt tegyük meg, mielőtt ténylegesen lejár az ötéves lekötési időszak.

Lehetőségünk van a TBSZ számláról részösszeget kivenni és részösszeget (min. 25 000 forint) meghosszabbítani. Erről az SZJA 2017. január 01. napjától hatálybalépő módosítás rendelkezik.

Törvényi háttér

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: SZJA) 67/B. §. (10) bekezdésének b) pontja lehetőséget biztosít az ötéves lekötési időszak utolsó napján lekötési nyilvántartásban lévő pénzeszköznek, pénzügyi eszköznek az ötéves lekötési időszak megszűnésének napjáig újra megkötött tartós befektetési szerződés alapján a befektetési szolgáltató által vezetett lekötési nyilvántartásban tartására

A jogszabályi rendelkezés alapján az adott év december 31-én lejáró tartós befektetési számlákon nyilvántartott pénz-, és pénzügyi eszközök az ügyfél rendelkezése szerint további 3, ill. 5 évre tartós befektetési nyilvántartásban tarthatók az eszközökön elért jövedelem tartós befektetésekre vonatkozó adókedvezményeinek érvényesítésével.

A hosszabbítás főbb szabályai:

 • A meghosszabbított tartós befektetési számláról a megtakarítást 2023. december 31-én lehet adómentesen felvenni, illetve 3. év után van lehetőség a kedvezményes kivonásra.
 • Valamint az ötödik év végén részkivonás mellett is hosszabbítható a számla.
 • A meghosszabbított tartós befektetési számlán a meghosszabbítással érintett pénz-, és pénzügyi eszközök bekerülési értéke megszerzéskori és a T+5 év. december 31-i piaci érték közül a
  magasabb érték.

Hogyan lehet külföldi szolgáltatónál TBSZ számlát kötni?

2017.01.01-től kezdődően lehetőségünk nyílik külföldi szolgáltatónál megkötni a TBSZ számlánkat és igénybe venni az adókedvezményt.

 A 2017 januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott TBSZ-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a NAV-ot annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre. Így elkerülve a kettős adóztatást.

A bejelentésnek tartalaznia kell:

 • a befizető nevét,
 • adóazonosító jelét,
 • a befizetett pénzösszeget,
 • az átutalt pénzügyi eszközöket,
 • valamint a pénzösszeg értékét.
 • A bejelentésen túl rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől olyan igazolással, amelyből megállapítható a TBSZ-en keletkezett jövedelem. 

Amennyiben a külföldi TBSZ lekötési ideje elérte az 5 évet, abban az esetben a TBSZ-ből származó jövedelmet nem kell feltüntetni a magyar adóbevallásban.

A külföldi TBSZ megkötésének a folyamata

külföldi TBSZ nyitásának a folyamata
A külföldi TBSZ nyitásának a főbb lépései

Hogyan lehet a TBSZ rendszeres megtakarítás? Hány TBSZ számlánk lehet egyszerre?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a TBSZ számla milyen formában konvertálható rendszeres megtakarítássá, amikor a gyűjtőév után már nem lehet befizetéseket teljesíteni?

A megoldás az, hogy egyszerre rendelkezhetsz több TBSZ számlával. Ez azt jelenti, hogy minden évben kötsz egy másik TBSZ számlát, amire teljesíted havi szinten az általad elgondolt összegeket.

több TBSZ számla egyszerre

A TBSZ számla költségei

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a TBSZ számlavezetésnek is vannak költségei, míg a befektetésért alapkezelői díjat (bef. alapoknál átlagosan 1,75% / év) számíthatnak fel.

Előfordulhat például, hogy a számlavezetést a szolgáltató két külön alszámlán oldja meg, így kétszerezve a költségeket és minimumdíjakat.

Példa:

Az Erste 2019.01.14-től hatályos díjjegyzéke alapján a náluk kötött TBSZ költsége:

 • TBSZ számla alapdíja: 350 HUF /hó
 • Állománydíj 50M HUF alatt: 0,01% / hó

Ha például te 0%-os kamat mellett 10M forintot tartasz a TBSZ számládon, akkor a havi költséged 350 HUF + 1 000 HUF = 1 350 HUF / hó, évente 16 200 forint.

Ezen felül “szembe jöhetnek veled” olyan költségek, mint kereskedési költség, inactivity fee, tranzakciós költség, devizaváltási díj.

Amennyiben a pénzünket befektetési alapba helyezzük, akkor úgynevezett alapkezelői költséget kell megfizetnünk, aminek mértéke függ az alap kockázati besorolásától és egyéb tényezőktől egyaránt.

Például te beszállnál egy ingatlanpiaci alapba, akkor jó eséllyel évi 1,75% alatt nem fogod megúszni. Ez azt jelenti, hogy 0%-os feltételezett hozam mellett az alapkezelő díjad 175 000 forint volt a 10M befektetéshez képest.

Minden befektetés előtt mérlegeljük a kockázatot, a potenciális megtérülési rátát a fix költségek figyelembevételével illetve értékeljük a pillanatnyi befektetési tapasztalatunkat az adott befektetési lehetőség tükrében.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

A “3”-as szabály alkalmazása a pénzügyeinkben pénzügyi sikerhez vezethet!

Megtanítom, hogyan állítsd helyre a cash flow-dat!

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 12. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi leírás

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

11 000 nap az anyagi függetlenség eléréséhez

11 000 nap az anyagi függetlenség eléréséhez


11 000 nap. Átváltva 30 év az életedből. Ez a 11 000 nap jelöli a 25-55 év között aktív időszakodat a munkában és az egzisztencia felépítésében. Mindenkinek ennyi ideje van, hogy megalapozza az életét. Te mihez kezdtél eddig vele? És mihez fogsz kezdeni ezután?

Az anyagi függetlenség alapja: már nem vagy gyerek, még nem vagy idős

Mindenki számára mást jelent az anyagi függetlenség. Alapvetően egyéni preferenciák szerint kialakult állapotról beszélünk, amiben a közös, hogy az egyén valamilyen szinten anyagilag önállóvá válik.  

Ha megpróbálunk egy általános érvényességű egyenletet megalkotni, ami az anyagi függetlenség [origo]-ját jelenthetné, akkor az alábbi számítást kell elvégeznünk:

(életkor x 11 000 forint ) x 12 hónap

Ez mit jelent egy 31 éves ember számára? Ha a folyószámláján levő összeg / likvid tartalék eléri / meghaladja a 31 x 11 000 x 12 = 4 092 000 forintot, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az ember anyagilag függetlennek tekinthető.

Természetesen ez az összeg nem tartalmazza az egyéb vagyontárgyak értékét (pl.: lakás), hiszen az anyagi függetlenség alapja valahol a biztonsági – likvid tartalék mértékétől függ.

Válassz olyan foglalkozást, amit szeretsz és soha többet nem kell dolgoznod – [Confucius]

Írd fel papírra a hiteleidet és rangsorold őket

A hitel olyan pénz, amit a jövőben fogsz megkeresni, ma költöd el és a köztes időben megfizeted az árát (kamat). A hitelnek akkor van értelme, ha értékteremtése használod és akkor haszontalan, amikor a vágyaidat fedezed belőle (pl.: nagyobb tv).

A legokosabb, amit megtehetsz, ha elkezded a hiteleidet rangsorolni és fontossági sorrend alapján elkészíted a megvalósítási -visszafizetési tervedet.

Milyen rangsorolási tényezőket vehetünk figyelembe?

 • kamat mértéke
 • hátralevő futamidő
 • kiszállás költsége
 • alternatív költségek (mivel járok jobban? ha kifizetem a hitelt vagyha befektetem a hitelre szánt pénzt?)
 • megtérülési ráta ( pl.: megéri megtartani a fixen 3%-os hitelt, ha a jövőben szeretnék majd felvenni másik lakásra másik hitelt. Ugyanis az vélhetően drágább lesz. Így jobb megoldás lehet megtartani a 3%-os hitelt és az új lakást magasabb önerővel megvásárolni)

Vegyél fel hitelt saját magadtól, fizess magadnak kamatmentesen törlesztőrészletet

Szeretek saját magamtól hitelt felvenni. Még sose jelzálogosítottam el magamat. – [Szarvas Norbert]

A hitelnek két alapvető természetét különböztetjük meg. A legnépszerűbb hiteltípus az, amikor a hitel felvétele és a cél szinte egyszerre valósul meg.

A másik eset sokkal kevésbé népszerű. Ebben az esetben a hitelt saját magunktól vesszük fel és akár 1-2 évvel előbb elkezdjük törleszteni, minthogy a célunkat megvalósítanánk. Ezt hívjuk pénzügyi stratégiának.

Tipikusan személyi kölcsönök, áruhitelek, fizetési előlegek esetében nem működik ez a megoldás. Hogy miért? Mert az ingó tételeket (pl.: elektronikai eszközök, utazások…stb) úgynevezett impulzusvásárlás során szerezzük meg. Vagyis egy hirtelen gondolattol vezérelve azonnal akarunk birtokolni!

De mi lenne, ha tudatosan felkészülnénk és a jövőbeni, kamattal terhelt hiteltörlesztés helyett felkészültünk volna a múltban a vásárlásra és már elkezdtük volna a “hiteltörlesztés összegét” félrerakni?

Valójában ugyanazt az összeget kell előre félretenni, mint amit utólag befizetnél a törlesztőbe. Ezzel minimum 1 hónapot nyerhetsz, azaz 8-10% azonnali hozamra tehetsz szert.

Gondolkodj értékteremtő beruházásokban

Minden, amire pénzt költünk saját zsebbúl vagy hitelből, valamilyen célt szolgál. Az anyagi függetlenség alapját éppen ennek a célnak a megfelelő definiálása szolgáltatja. Ha a költésünk valamilyen megtérülő célt szolgál, akkor nevezhetjük befektetésnek. Ha a költésnek nincsen célja, akkor pedig pazarlásnak.

Az elmúlt években nagyon felfutott a hazai ingatlanpiac. Gyakran szembesülök azzal, hogy családok 60-70-80 millió forintért építenek maguknak 2-3x nagyobb házat, mint amire szükségük lenne. Mindezt úgy, hogy semmilyen passzív jövedelemforrással nem rendelkeznek.

Tehát a hitelt a rendszeres, aktív bevételükből fizetik vissza.

Merül fel a kérdés: Nem lenne okosabb és megfontoltabb dolog első lépésként egy 40M forintos házat felépíteni / megvásárolni és mellé beruházni két kisgarzonba, amit aztán ki lehet adni albérletnek?

Mert mire számíthatunk az első esetben?

 • a saját pénzünkön ülünk
 • nincsen lehetőségünk a vagyonunkat felszabadítani, likvidizálni, újra befektetni
 • fizetjük a hitelt, de senki nem fizet nekünk a hitelért (albérlet)

Ezzel szemben a második eset azt jelenti, hogy passzív bevételi forrásra tehetünk szert a hitel / önerő hányadától függően. Tehát a vagyonunk egy része könnyen likvidizálható, újra befektethető és passzívan pénzt termelő.

Növeld a bevételeidet, csökkentsd a kiadásaidat

Két népszerű pénzügyi stratégia feszül egymásnak szemben, amikor a célunk egyfajta többletre szert tenni a jövedelmünkből. Érdekes módon a rendkívül sarkos vélemények között ritkán említik meg, hogy végső soron a kettő stratégia együtt működik igazán.

Azaz miközben növelem a bevételeimet (új munkahely, mellékállás, előléptetés, bértágyalás), ezzel párhuzamosan újra definiálom a saját anyagi szokásaimat és csökkentem a rendszeres kiadásokat.

Alkalmazd az 1/2-es szabályt

A havi rendszeres kiadásaidat (magyarul megélhetési költség) mindig a 12 hónapra vetített átlagos havi bevételed 50%-ához igazítsad. Ha 1M forintot keresel, akkor élj úgy, mint aki 500e forintot keres. A többit tedd félre. Ha 500e forintot keresel, akkor élj úgy, mint aki 250e forintot keres és a többit tedd félre.

Sokan ott követik el a hibát, hogy az eseti bevételeket (prémium, rendkívüli pótlék…stb) nem osztják el 12-vel. Főleg a jutalékos szakmákban látom, hogy az ottani dolgozók mindig hónapról hónapra terveznek újra.

Ha 100 000 forintot kerestek az adott hónapban, akkor szűkölködnek. Ha 500 000 forintot, akkor úgy költenek, mintha minden hónapban ennyit keresnének. Ha 1M forint jött be, akkor pedig mintha nem is lenne holnap.

Pedig három hónapot vizsgálva a 100e+500e+1M = 1,6M /3 = 533 333 forint, amiből valójában él. Ha a követketkező 9 hónapban átlagosan 200 000 forintot keresett, akkor viszont abban az évben a valódi bevétele: 1,8M + 1,6M = 283 333 forint volt. Neki ebből kéne gazdálkodnia!

Ne légy kishitű a saját vagyonoddal kapcsolatban, mert könnyebben kifolyhat a pénz a kezedből

Gyakori hiba, hogy bele se gondolunk, középtávon milyen pénzösszeg “folyik át a kezünkön keresztül”. Biztosan te is ismered azt, amikor könnyebben megveszel 5 kacatot 2 000 forintért / db, mint 1 komolyabb dolgot 10 000 forintért.

Nagyobb perspektívában, pontosan ezt csinálják sokan a saját életükkel kapcsolatban is. A havi jövedelmükhöz képest szinte elérhetetlen álomnak tűnik egy tehermentes saját lakás vagy autó. Ezért nincsen motiváció, inkább felélik minden hónapban, amit megkeresnek.

1 hónap -» 400 000 forint
12 hónap -» 4 800 000 forint
60 hónap -» 24 000 000 forint
120 hónap -» 48 000 000 forint

Tudom, hogy ebből levonódik a megélhetési költség. De nem árt tisztázni, hogy mindenféle fizetésemelkedés nélkül is, optimális esetben a kezünkön keresztül átfolyik 10 év alatt 48M forint a példában.

Ha alkalmazod az 1/2-ed szabályt , akkor 10 év alatt összegyűlne 24M forint, ami minimum egy kisgarzonra elég lenne. Vagy egy rendkívül komoly biztonsági tartalékot jelentene. Azaz sokak számára elérhetővé válna az anyagi függetlenség.

Helyette mi történik? Felélik a bevételeket és 10 év múlva sincsen semmi.


Cikkhez kapcsolódó tartalom

A “3”-as szabály alkalmazása a pénzügyeinkben pénzügyi sikerhez vezethet!

Megtanítom, hogyan állítsd helyre a cash flow-dat!

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 10. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi leírás

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Szállj ki a rossz befektetésből. De mi számít rossz befektetésnek?

Szállj ki a rossz befektetésből. De mi számít rossz befektetésnek?

A befektetések világában (legyen az rendszeres díjas vagy egyösszegű) rendkívül fontos az időzítés! Mikor szálljunk be és ki? Erre a kérdésre keresi mindenki a választ (sajnos nagyon alacsony sikerességi rátával). Ebben a cikkben végigvesszük azokat az okokat, amikor kiszállhatsz. Minden más esetben hülyeség lenne és előre nem tervezett veszteséggel járna számodra! 

 

Rendkívül rossz befektetésed van, ami folyamatosan alulteljesít

De valójában mi a különbség a ténylegesen rosszul teljesítő és a potenciálisan rosszul teljesítő befektetés között? Nagyon sokan annyit vesznek észre, hogy az eredmények elmaradnak a várttól, miközben a befektetési eredmények mögé nézve fel kellene tudnunk mérni a jövőbeni potenciált.

 

Egy ország hozott rossz befektetési döntés az MNYP-ből való kilépéssel

Amikor az ország a Magánnyugdíjpénztárból vissza Állami nyugdíjrendszerbe lázában égett, akkor a legfontosabb érv az alacsony MNYP hozamok voltak. Még a csapból is ez folyt.  Az emberek pedig megijedtek ettől és inkább elfogadták a “biztos megoldást”.

Már akkor lehetett tudni, hogy ez egy kifejezetten rossz befektetői lépés lesz, hiszen a válsgá kezdetén törvényszerűen esnek a hozamok (akár negatív irányba). A visszaesés azonban ciklikus és időleges.

Mégis miért volt hatalmas visszaesés, ami sokakat megijeszthetett? Gondoljunk bele, hogy a Magánnyugdíjpénztárakba a pénzünket 20-30-40 éves időtartamra helyeztük el a lehető legmagasabb hozam elérésének a reményében. A pénztár éppen ezért hosszútávú befektetési stratégiákat alkalmazott. Egyáltalán nem volt igazságos saját befektetésünkkel szemben, hogy a hosszútávú eredmény a válság kezdetekor, már rövidtávon el akartuk érni.

Mi történt azóta?

 

Magánnyugdíjpénztárok nettó hozamrátája 2008-2018

 

Nagyon megérte maradni befektetési szempontból a Magánnyugdíjpénztárban…

Akik pontosan felmérték a helyzetet és maradtak, azok rendkívül magas hozamot voltak képesek elérni. Átlagosan, a kiegyensúlyozott portfólióból 6,415%-os éves hozamot voltunk képesek realizálni. Viszonyításképpen az 5 éves Erste lakástakaréknak az EBKM-je (egységesített betéti kamatmutató) 6,55%.

 

Lakástakarék kötési akció az IFL-nél

 

Ennek függvényében érdemes értékelnünk az elért hozamokat, hiszen gyakorlatilag versenyben voltak az 5 éves, államilag támogatott lakástakarékokkal elérhető hozammal. Azonban az MNYP esetében 10 éves hozamokról beszélünk. Ha összehasonlítjuk a 10 éves lakástakarék EBKM-jével (4,22%), akkor kimondhatjuk:

Ugyanaz a 20 000 forintunk 2008-2018 között jobban kamatozott az MNYP-ben, mintha kötöttünk volna lakástakarékot 30%-os állami támogatásért cserébe!

 

Amikor hiba menekülni a Unit Linked szerződéseből

Tipikusan “menekülési termék” volt az elmúlt években a Unit Linked szerződés sokak számára. A folyamat ismert:

 1. megkötötték valamilyen célra 15-20 évre előre,
 2. viszont (a költségstruktúrájának köszönhetően) pár év múlva még mindig a befizetett összeg alat/körül mozog a befektetési érték.
 3. meginog a bizalom és menekülni kell
 4. ezzel realizálod a veszteséget

 

Havonta tőkésítünk, ami azt jelenti, hogy egy 20 éves szerződés esetében 240 alkalommal…

Ritkán esik szó arról, hogy a szerződés keretein belül tipikusan havi tőkésítés történik (havonta fizetjük a díjat), tehát havonta vásárolunk befektetési egységeket a különböző befektetési alapokból.

Amikor megnézed az alapok elmúlt időszakát, akkor tulajdonképpen mit látsz a %-ok mögött?

 • Elmúlt 1 éves hozam esetén 12 darab tőkésítésnyi időszakot
 • Elmúlt 3 éves hozam esetén 36 tőkésítésnyi időszakot
 • Elmúlt 5 éves hozam esetén 60 tőkésítésnyi időszakot

Szóval összességében amit nézünk, az korántsem alkalmas arra, hogy a teljes futamidőre vetítve bármilyen következtetést levonjunk. Hogy mégis mit érdemes megnézni a befektetési alapok múltbeli eredményeivel kapcsolatban, azt kicsit később leírom…

Mit jelent a 240 darab tőkésítés számodra?

Az egyszerűség kedvéért nyugodtan nevezhetjük az első befizetésed és utolsó befizetésed közötti időszakot felhalmozási időszakban. Ilyenkor számodra alapvetően a legfontosabb cselekvés, hogy minél több befektetési egységet halmozz fel (darabszám), mivel a legvégén semmi mást nem csinálnak, minthogy az adott napi árfolyamot megszorozzák az általad felhalmozott befektetési egységek számával. Ez lesz a te megtakarításod kiszállási értéke.

 

A te megtakarításodban van például 1 000 befektetési egység. Ha az árfolyam 100, neked akkor is 1 000 befektetési egységed van. Ha az árfolyam 500, neked akkor is 1 000 befektetési egységed van. Az árfolyam változása egyedül akkor lesz számodra fontos az 1 000 egység vetületében, ha ki akarod venni a pénzed. A két értéket összeszorozzák és kiderül, hogy nyertél vagy vesztettél.

 

befektetési egységek unit linked felhalmozása

 

Tehát innen sem éri meg feltétlenül menekülni

Léteznek jó és rossz unit linked szerződések. Most kifejezetten a befektetési eredmények alapján valószínűsíthető cselekvésről beszélünk. Itt is érvényes a hosszútávúság stratégiája. Attól, mert az elmúlt években az alapok rosszul teljesítettek, az alapvetően számodra pozitív is lehet, hiszen olcsón vásároltál, több darab befektetési egységet, ami hosszútávon (következő 10-15 év) valószínűsíthetően magasabb árfolyamon fog állni.

Oké, de akkor mikor számít valami rossz befektetésnek?

Számtalan rossz befektetés létezik, de most feltételezem, hogy

 • nem a “rezsire szánt pénzedet” akarod befektetni
 • elég időd van a megtérülésre
 • körültekintően és kizárólag megbízható helyen fektetsz be

Ha kizártuk a fenti okokat, mint a pénzszükséglet, a kevés idő vagy az extra kockázatos befektetés, akkor beláthatjuk, hogy megfelelő befektetési stratégia esetén nem feltétlenül létezik “rossz befektetés”, hiszen mindig lesz egy fenn (bika) és egy lenn (medve) időszak.

 

“Azonnal kiszállok, mert zuhan a piac”

Nézd meg, hogy mi történik “A” típusú befektetővel, aki a magas megtérülés reményében fektet be minden évben 1 000 000 forintot, viszont a befektetésének az értéke folyamatosan csökken, emiatt 4 év alatt kiszáll a 8 éves befektetésből…

A típusú ügyfél kiszáll a befektetési egységek értéke miatt a befeketésből

 

Láthatjuk a táblázatokból, hogy az árfolyam folyamatos csökkenése miatt a befektetésének az értéke az eredeti befizetések mértékéhez képest folyamatosan elmaradt. Viszont ezzel párhuzamosan egyre több befektetési egységet tudtunk vásárolni ugyanazért a pénzért.

 

A “B” típusú ügyfél azért nyer, mert stratégiában gondolkodik

És ezen a ponton érkezik el a “B” típusú ügyfél ideje, aki ugyanakkor szállt be, viszont teljesen más stratégiai gondolatmenetet követve kivárásra játszik. Hiszen neki van ideje, pénze és türelme! A piac egyszercsak megfordul és akkor az aktuális befektetési érték helyett a megvásárolt befektetési egységek darabszáma lesz a mérvadó…

Az összehasonlíthatóság miatt a “B” típusú ügyfél is ugyanúgy, 4 évig évente 1 000 000 forintot fektetett be. Az ő stratégiája az volt, hogy miután megtalálta a számára megbízható befektetési alapot, addig vásárol, amíg az alap értéke alacsony /csökken, hiszen így ugyanazért a pénzért több darab egységet tud megvásárolni és kivárja az árfolyam emelkedését…

 

befektetési egységek alakulása

 

Hosszútávon mindig a befektetési stratégia a nyerő

A táblázat számaiból láthatod, hogy a “B” típusú befektető 2010-ben (és onnantól kezdve) szintén 50 22 db befektetési egységgel rendelkezett, mint az “A” típusú befektető. A különbség tehát nem ebben volt. Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy az “A” befektető -600 000 forinttal szállt ki, míg a “B” befektető +500 000 forinttal?

Ez az idő értéke a befektetések vetületében. Hiszen a stratégiája megengedte, hogy ne kapkodjon és kivárja a számára kedvező időszakot. Éppen ezért gondolom azt, hogy nagyon sok “rossznak látszó” befektetés egy másfajta megközelítéssel és stratégiával egy jó befektetés lenne-lehetne.


Ez a cikk volt egy három részes sorozat első része! Látogass vissza rendszeresen, mert hamarosan érkezik a következő rész


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Adj értéket az értékért cserébe, azaz ismerdd el a blog minőségét havi 1 dollár támogatással!


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ez a cikk 2018. október 08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.