+36 70 569 45 72 info@iflgroup.hu
Oldal kiválasztása
Tippek első lakás vásárlásához

Tippek első lakás vásárlásához

Hihetetlen érzés amikor először lépsz be az első saját lakásodba! Bevallom, hogy nekem hetekkel a beköltözés után is pillangók röpködtek a hasamban, amikor a lakásban sétáltam. Különleges érzés, igazi mérföldkő. Nézzük meg, hogy mire érdemes odafigyelni az első lakás megvásárlása esetén…

Derítsd ki a fenntartási költségeket!

Az első lakás vásárlása esetén hajlamosak vagyunk az elérhetetlennek látszó vételárra koncentrálni. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy nagyon “olcsó” lakást talált valamelyik ingatlankereső oldalon.

Annyira koncentrálunk a vételár összepakolására, hogy közben elfelejtünk tovább tervezni. Márpedig hosszútávon nyomasztó terhet vehetünk a nyakunkba, amennyiben nem tájékozódunk megfelelően!

Mit tartalmaz a rezsi?

Ahány ház, annyi szokás. Vannak a lakást érintő fix és változó költségek (pl.: internet vagy ELMŰ fogyasztás az elektronikus eszközeink energetikai besorolás függvényében).

Az alábbi kérdéseket válaszoljuk meg:

 • Mennyi a közösköltség négyzetméterre vetítve?
 • Mit tartalmaz a közösköltség? (benne van például a szemétszállítási díj vagy a hidegvíz?)
 • Milyen hőveszteséggel “dolgozik” a fűtőrendszer?
 • Mennyi téli időszakban a vízmelegítési, fűtési díj?
Hogyan működik a társasház?

Amennyiben társasházba költözöl, fontos informálódni a társasház működéséről. Jelenleg a társasház költségvetése plusszos vagy hiányos? Ha plusszos, akkor az miből származik? Extra bevételi forrásból vagy pedig a lakögyűlés szavazta meg a plusz befizetéseket? A plusz befizetéseknek milyen mértékűek és milyen céllal gyűjt a társasház?

Milyen területek tartoznak hozzátok?

Könnyen előfordulhat, hogy egy lakókomplexumban található világítás és út már nem köztulajdon, hanem magántulajdon. Ez azt jelenti, hogy az ott lakóknak kell kifizetnie a fenntartási és amortizációs költségeket a világításra, útra.

Mivel rendkívül komoly költségekről beszélünk, amik végső soron beépülnek a közös költségbe és a rendkívüli közös költségbe, így nem árt erről időben informálódni!

Mennyit kell költeni a lakásra?

Az első lakás megvásárlásakor az elsődleges célunk a vételár kifizetése. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a beköltözéssel járó terhekről, mint például a felújítás költségei!

Gondoltad volna, hogy egy jó minőségű szaniter együttes a fürdőbe (mosdócsap és a fürdőcsap) + a wc-be elhelyezett csap nagyjából 60-100 000 forintba kerül?

Ma Budapesten a lakás felújítási költsége valahol 80-100 000 forint / nm körüli áron elérhető. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen felújítandó 55 nm-es lakást további 5-5,5M forintból tudnátok rendesen felújítani. Ezt mindenféleképpen bele kell kalkulálni a kjöltségvetésbe!

Figyelj oda a lakás műszaki átadására

Akár használt lakásba, akár új építésű lakásba költözöl, mindenféleképpen oda kell figyelni a műszaki átadásra. Utóbbi esetben a kivitelezőnek kötelező javítani a felmerülő problémákat. Azonban nem mindegy, hogy a javítást még a birtokba adás előtt kell 30 napon belül megoldania, vagy pedig garanciális javítás keretében a következő hónapokban?

Használt lakás esetében pedig tárgyalási alapot nyújthat számodra, ha még a lakás megtekintése során képes vagy észrevenni és feltárni a lakás hibáit. Mivel ezzel tudsz érvelni az áralku közben! A neten sajnos ezzel kapcsolatban nagyon kevés hasznos információ található. Éppen ezért szedtem neked össze 21 oldalban, hogy mire kell figyelned műszaki átadás során!

Hogyan jön ki a matek?

Érdemes átgondolni, hogy milyen pénzügyi stratégia mentén tudod a finanszírozást megoldani! Írok néhány ötletet:

 • Babaváró támogatás: 10M forint
 • CSOK 10+15M nálad érdekes lehet?
 • Második gyerek születésénél 1M forintot elengednek a hitelből
 • Harmadik gyerek születésénél 4M forintot engednek el a hitelből
 • ÁFA 5%-kal elérhető a számodra?
 • Mikor engedik el a feleségednek a diákhitelt?

Családtámogatás: Mennyivel lehet olcsóbb a hitelünk, ha mindent kihasználunk?

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. április 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mire figyeljek oda műszaki átadáskor?

Mire figyeljek oda műszaki átadáskor?

Elérkezett az új építésű lakás műszaki átadása? Te sem tudod, hogy mire kell odafigyelni? Én is így voltam ezzel nem is olyan régen. Segítségül hívtam az internetet, de használhatatlannak bizonyult, mivel semmilyen hasznos és összeszedett információt nem találtam a témában. Helyette mindenki ugyanazt az 5-8 dolgot ismételgette “nagy vonalakban”. Tudtam, hogy nekem ennél konkrétabbra van szükségem…

Sajnos nem találtam konkrétabbat. Vakon vágtam bele a műszaki átadás-átvételbe. Az eredmény? Sajnos a következő hónapokat a garanciális javításokkal és töménytelen szabadség kivételével töltöttem el. Ráadásul volt olyan hiba, amit nem javítottak, mivel “rám fogták”.

A műszaki átadás lényege

Ezt a cikket azért írtam meg, hogy a lehető legtöbb hasznos információt gyűjtsem neked egy csokorba.

A műszaki átadás célja, hogy a kivitelező vállalkozó írásban nyilatkozik arról, hogy a kivitelezési szerződésben foglaltak szerint az építési munkákat befejezte, azok műszaki helyességének a kivitelezési tervdokumentációk szerint eleget tett.

A műszaki átadás után még nem kapsz kulcsot

Fontos megjegyezni, hogy a műszaki átadás után nem kapod meg egyből a lakáskulcsot, hiszen még nem történt meg a birtokbaadás. A műszaki átadás során a kivitelező képviselőjével körbejárjátok a lakást és ellenőrzitek az elkészült munkát.

A cél, hogy ezen a fontos feltárjátok az összes olyan hibát, ami szabad szemmel és azonnal megállapítható. Az itt feltárt hibákat a kivitelezőnek birtokbaadásig (jellemzően 30 nap innentől kezdve) ki kell javítania.

Ezzel elkerülhető a garanciális javítás

Vásárlóként / építtetőként az egyik legrémisztőbb “szitokszó” a garanciális javítás. Ugyanis hiába lobogtatod a szerződést a kezedben, itt már egyértelműen a kivitelező jóindulatára vagy utalva.

Ugyanis a birtokbaadás után az utolsó részletet is kifizetted (vagy a bankod) a kivitelező részére, aki így már megkapta a teljes összeget. A törvény és a szerződésetek ugyan kötelezi a garanciális javításokra, viszont simán heteken át tartó tologatás veheti kezdetét.

A lehető legtöbb hibát fel kell tárnotok még a műszaki átadás-átvétel eljárás során, hiszen ezeket még azelőtt ki kell javítania a kivitelezőnek, hogy megkapná a pénzt. Tehát itt még érdekes sietni a munkafolyamatokkal.

A bejárás során figyelj oda

Érdemes magaddal vinni a műszaki tartalom kinyomtatott példányát és ellenőrizni mindenhol a beépített anyagok, szaniterek, nyílászárók minőségét és márkáját. Rendkívül fontos a minőség és márkahűség.

Szerintem te sem szeretnél prémium árat kifizetni egy alsókategóriás szaniterért. Amennyiben a műszaki tartalommal nem megegyező márkát épített be a kivitelező, abban az esetben a helyettesítő terméknek mind minőségben, mind árkategóriában meg kell felelnie a műszaki tartalomnak. Ezt neked el kell fogadnod vagy elutasítanod.

“Nagyvonalakban”

Itt egy felsorolás arról, hogy nagyvonalakban mit érdemes megnézni. Ez a lista azonban nem teljes, nem részletes. Gondolatébresztőnek megfelelő, de semmi több. Én is ilyen listákat találtam.

Fogtam magam és a saját tapasztalataimból táplálkozva megírtam egy könyvet (e-book), amit te is letölthetsz. Ebben részletesen benne vannak azok a pontok, rejtett hibák, amikre oda kell figyelned. Kategóriákba szedtem és logikailag felépítettem. Érdemes használni!

Gondolatébresztőnek
 • alapterület újramérése
 • a teljes vezetékrendszer – víz, gáz – kialakításának és működésének az ellenőrzése
 • egyéb vezetékrendszerek ellenőrzése
 • közüzemi órák ellenőrzése
 • szaniterek márka szerinti csekkolása
 • burkolatok (csempe, járólap, laminált padló, parketta) szerződéses fajtájának ás lerakásának az ellenőrzése
 • nyílászárók (ablakok, belső és külső ajtók) fajtájának és működésének az ellenőrzése
 • vasalatok, zárak, kulcsok csekkolása
 • redőnyök rendeltetésszerű használatának a vizsgálata
 • festés – mázolás szerződésszerű teljsesítése
 • kapcsolók, konnektorok ellenőrzése
 • szigetelés tesztelése
 • falak függőlegességének ellenőrzése
 • beépített extrák megléte
Kötelező dokumentáció

A műszaki átadás során különféle dokumentációkat kell megkapnod kötelező érvényűen!

 • megvalósulási tervek
 • jótállási jegyek
 • garancia füzetek
 • anyag és egyéb bizonylatok
 • használati leírások
 • műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyv

De akkor miről írtam könyvet?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miről szól a könyv, ha most tételesen leírtam ilyen sok dolgot? Tapasztalatból tudom, hogy ezek a felsorolások pontosan arra elegek, hogy lásd, amit józan paraszti ésszel is ellenőriznél.

Én vittem magammal hozzértőbb embert is. 4-en néztük át a lakásomat és ennek ellenére a következő hónapokat a garanciális javítgatásokkal töltöttem! Ennek szerinted mi az oka? Itt hatványozottan igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik.

Eszedbe jutott például söprűt vagy telefontöltőt vinni magadra a műszaki átadásra? HIBA.

A könyvben leírtam, hogy miért hiba. És még számos más ötletet hozzávettem, tippeket és konkrétumokat. Elkerültem a szaknyelvet, mindent józan paraszti ésszel közelítettem meg, hogy bárki számára közérthető és használható legyen ez a hiánypótló e-book.

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. április 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózása

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózása

Miután eladtuk az ingatlanunkat – remélhetőleg haszonnal – jogosan merülhet fel a kérdés az ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózása mértékével kapcsolatban. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mire számíthatunk!

Így kell adózni az eladott ingatlan után

Adót minden esetben a vételi és eladási ár különbözetére kell megfizetnünk. Amennyiben veszteséggel vagy nullán zárjuk az ingatlan tranzakcióját, abban az esetben mentesülünk az adózási kötelezettségünk alól.

A fizetendő személyi jövedelemadó (továbbiakban: SZJA) mértéke a 2019-ben hatályos jogszabályok alapján maximum 15% lehet. Azonban az ingatlannal kapcsolatos saját szabályozás miatt az SZJA fizetés mértéke sávosan változik!

Vásárlástól számított 5 éven túl nem kell fizetnünk SZJA-t az ingatlan eladásából származó nyereségünk után!

Az SZJA sávosan változó mértéke
 1. év -» 100%
 2. év -» 100%
 3. év -» 90%
 4. év -» 60%
 5. év -» 30%
 6. évtől -» 0%
Konkrét számítási példa

Tegyük fel, hogy 2015-ben Budaörsön vásároltál egy panelt 19 millió forintért. 2019-ben szeretnéd eladni 35 millió forintért. Ebben az esetben a nyereséged 16 millió forint lenne.

Azonban a “nyereség oldalt” számlával igazolható módon lehet csökkenteni bizonyos tételekkel (alább a lista). A példában a költségcsökkentő tételek (ügyvédi díj, felújítási költség…stb) összesen 4 980 000 forintot tesznek ki.

16M- 4,98M = 11,02M forint a számítandó SZJA alapod.

2016-os eladás esetén 1 653 000 forint lenne az SZJA

2017-os eladás esetén 1 487 700 forint lenne az SZJA

2018-os eladás esetén 991 800 forint lenne az SZJA

2019-os eladás esetén 495 900 forint a fizetendő SZJA

SZJA csökkentő tételek
 • Az ingatlanért eredetileg fizetett vételár.
 • A szerzéssel kapcsolatban fizetett illeték.
 • A vásárlás óta végrehajtott értéknövelő beruházások (például nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés) értéke.
 • Állagmegóvással kapcsolatban végrehajtott beruházások értéke. Ide tartoznak az eladás előtt (24 hónapon belül) végrehajtott olyan állagmegóvással kapcsolatos munkák, amelyek értéke meghaladja az átruházásról szóló szerződésben szereplő összeg 5 százalékát. Ilyen lehet például a festés, a tapétázás vagy éppen a parkettázás. Fontos, hogy minden ilyen költséget számlával kell tudnod igazolni.
 • Öröklés esetén az az összeg, ami alapján az illetéket megállapították. Ha az öröklés illetékmentes volt, akkor a hagyatéki leltárban szereplő összeget kell figyelembe venni.
 • Ha ajándékozás útján történt a tulajdonszerzés, akkor az eladás utáni bevétel (vételár) 75 százalékát kell figyelembe venned. Ebben az esetben más költségeket már nem számolhatsz el!
 • A vásárlással kapcsolatban kifizetett ügyvédi költség és szakértői díjak.
 • Az eladással kapcsolatban kifizetett költségek (hirdetés, ingatlanközvetítői jutalék, tulajdoni lap igénylése stb.).

A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolnunk. Az adóbevalláshoz ezeket nem kell benyújtanunk, viszont 5 év kötelező megőrizni.

Hol tudod kiszámolni az adó mértékét?

Szerencsére elérhető a NAV oldalán egy kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához. Itt minden esetben tudjuk ellenőrizni és kiszámítani a saját fizetendő SZJA mértékét.

forrás: NAV

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. április 4. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a következő ingatlanválság?

Itt a következő ingatlanválság?

Szerintem mindenki azt találgatja, hogy mi történik majd az ingatlanok árával, mikor érkezik meg az újab ingatlanválság? Ebben a cikkben összeszedtem neked azokat az indikátorokat, amik okozhatják a válságot. A videóban pedig elmondom a személyes véleményemet!

Személyes véleményem

Mik azok az ingatlanválsági indikátorok?

Minden válságnak vannak bizonyos előjelei, amik együttesen elérhetik azt a kritikus pontot, aminek egyenes következménye egy újabb ingatlanválság kialakulása is.

A FED kamatot emel

Ha nem vagy befektető, akkor tőled nehezen várható el, hogy mélyen beleásd magad a különöző mutatók értelmezésébe. Azonban a FED (az amerikai jegybank szerepét tölti be) irányadó kamatát érdemes nézegetned madártávlatból.

A FED mindig későn, de reagál a kialakuló válságokra. Az alábbi grafikonon látható a kamatemelési-kamatcsökkentési ciklusok megkezdése az adott válságok függvényében…

forrás: https://fred.stlouisfed.org
A fizetések nem emelkednek többé

Magyarország specifikusan kifejezetten fontos indikátor lehet az átlag fizetések előző évhez mért növekedésének/stagnálásának az értéke. Az ingatlanpiac mindig a fizetőképes keresletből táplálkozik. Ez megkerülhetetlen.

forrás: FHB

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a lakhatás és a befektetéscélú lakásvásárlás mindig a többbletbevételből finanszírozott igény. Ha a piac kedvező feltételeket kínál számunkra és mellette a fizetésemelkedésből képesek vagyunk finanszírozni, akkor “minden akadály elhárult” előttünk.

A hitelek drágulnak

Fontos megértenünk, hogy a fizetőképes kereslet jelentős része lakáshitelből vásárol ingatlant. Éppen ezért az egyik legfontosabb indikátor a forráshoz jutás költsége.

Amennyiben elkezdenek emelkedni a hitelkamatok, az még nem akkora probléma. Viszont vagy egy lélektani, határ aminél magasabb kamat mellett már nem éri meg felvenni a hitelt. Ez pedig csökkenti a fizetőképes keresletet, aminek az eredménye a kevesebb vevő – olcsóbb lakás – alacsonyabb nyereségráta az építőipari cégek számára – kevesebb beruházás és szépen lassan eljutunk a stagnáláshoz, ami az ingatlanválság alapja lehet.

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv

A babaváró támogatás 10 milliója hivatalos – részletek és buktatók


Ez a cikk 2019. április 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Osztalékfizető ingatlanbirodalom? Mi az a REIT?

Osztalékfizető ingatlanbirodalom? Mi az a REIT?

Milyen érzés lenne, ha több ingatlanod lenne, amiből rendszeresen érkezne a bérleti díj? Mindenkinek eszébe jutott már ez a befektetési lehetőség, aminek tipikusan a pénzhiány szabhat gátat. De mi szólnál, ha azt mondanám, hogy létezik egy megoldás? Osztalékfizető cég, ami ingatlanbirodalmakat épít? Ez a REIT…

A REIT-ek az 1960-as évek Amerikájából indultak világhódító útjukra.

Mi az a REIT ingatlanbefektetés?

A REIT (Real Estate Investment Trust) olyan, a hagyományostól eltérő vállalkozásokat jelöl, amelyek ingatlanok hasznosításából szerzik bevételük szinte teljes egészét.

A működése rendkívül egyszerűen átlátható egy REIT befektetésnek. A befektetők pénzéből (akár hitellel kiegészítve) értékes ingatlanokat (kiskereskedelmi egységek, magánkórházak, ingatlanok, ipari célú ingatlanok..stb) vásárol, amiket végül bérbead.

A REIT jövedelme a bérleti díjakból származik,- levonva a működési költségeket – gyakorlatilag teljes mértékben (90%) szétoszt osztalék formájában a befektetői között.

A REIT működésének a feltételei
 • Az árbevétel 75%-ának ingatlanhoz kell kapcsolódnia
 • Az eszközök 75%-ának ingatlanban kell lennie
 • A profit 90%-át osztalék formájában szét kell osztani a részvényesek között

Tudtad? Létezik magyar REIT is. Például a Graphisoft Park.

Kinek való a REIT befektetés?

Takács Gergely (www.osztalekvadasz.hu) összefoglalta, hogy valójában milyen előnyei és hátrányai vannak a REIT befektetésnek!

A REIT neked való, ha…
 • hosszú távú ingatlanbefektetésben gondolkozol,
 • már bérbe adott ingatlanokban szeretnél tulajdonrészt szerezni
 • pontosan beérkező, kiszámítható bérleti díjakat szeretnél
 • évi 4-8% közötti osztalékhozam számodra megfelelő lehetőség
 • csökkentenéd a kockázatot azáltal, hogy több ezer másik befektetővel együtt viselitek a kockázatokat és a terheket
 • automatizált befektetést szeretnél
Viszont nem neked való, ha
 • ha rendelkezel megfelelő vagyonnal, amiből saját ingatlant vásárolva egymagad szeretnél részesülni a haszonból és
 • egyedül vállalsz minden befektetési kockázatot
 • vagy nem tudod elfogadni az ingatlanpiac változékonyságát (up and down)
 • nem a minőséget keresed, hanem a legnagyobb osztalékot ígérő REIT-be akarsz beszállni

A REIT kockázatai

Nem meglepő módon a REIT-nek is megvannak a kockázatai. Mivel egyfajta hibrid befektetésről beszélünk, ezért

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos ingatlanbefektetésnek ( bérlő kockázata, növekvő fenntartási költségek, amortizációs költség, természeti katasztrófa),

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos részvényalapú befektetésnek ( “a bika és a medve” piac váltakozása, osztalék mértéke…stb)

olyan kockázatai vannak, amik szervezeti kockázatok lehetnek (menedzsment kockázat, munkaerő fluktuáció…stb)

Jellegéből eredő kockázati tényezők

Alapvetően 3 kockázati elemet jegyeznék meg röviden, ha REIT vásárlására adjuk a fejünket.

Mivel a REIT-nek nincsen árjegyzése, ezért a vételi ár jelentősen eltérhet a valós értéktől. Az árat a kereslet-kínálat határozza meg, ami jelentheti azt is, hogy egy túl optimista piacon szállunk be, ami aztán korrigálja saját magát.

Rendkívül fontos, hogy az általunk választott REIT milyen ingatlan-portfóliót épít, hiszen egyáltalán nem mindegy a megvásárolt ingatlanok besorolása (iparterület?külterület? lakóépület?…stb). Ez fogja meghatározni például a bérleti árakat, illetve a keresleti oldalt egyaránt.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a REIT működése során banki hiteleket is felvesz, amiből finanszírozza a projekteket. A befektetésünk szempontjából fontos ezt a tényezőt mérlegelnünk.

A REIT szervezeti működése
A REIT szervezeti működése

Mitől versenyképes?

Befektetőként jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ez mitől jobb, mintha vennék saját magamnak egy lakást és kiadnám albérletbe?

Azt gondolom, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyik jobb lenne a másiknál. Inkább a jellegéből eredően lesz, akinek a REIT a jobb opció.

Diverzifikált

Különösebb okfejtéseket elkerülve, fontos észrevennünk a működéséből eredő diverzifikáltságot. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlannak a terheit és kockázatait gyakorlatilag a REIT-en keresztüli tulajdonostársak viselik együttesen.

Megoszlik minden a befektetők között, ami azért fontos, mivel egységnyi befektetett pénzeddel egy időben több ingatlanban szerezhetsz tulajdonrészt és csökkentheted a kockázatodat.

Automatizált

Sokak számára csábító lehetőség egy automatizált befektetési forma. Ugyanis ebben az esetben nem nekünk kell viselni a ráfordított idő passzív költségét illetve a hozzá nem értésből eredő károkat, amiket magunknak okoznánk.

A REIT befektetés automatikusan, szakemberek által üzemel. A mi dolgunk alapvetően a fizetés és a megfelelő REIT kiválasztása.

Megjelent az ország első magyar nyelven elérhető részletes REIT online tananyaga

Személyes véleményem, hogy nem szabad azonnal a kasszához rohanni és bevásárolni a REIT-ből. Helyette informálódj, nézz utána és tanulj.

Ehhez nyújthat megfelelő segítséget ez az online tananyag illetve a hozzád kapcsolódó blog, ahonnan én is értesültem a REIT befektetésekről.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv


Ez a cikk 2019. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy LTP könyv

Elkészítettem számodra a nagy lakástakarék bemutató könyvet, amibe minden jogszabályi értelmezést, feltételt, kalkulációt beleírtam. Mindezt közérthetően és olvasmányosan! A döntés leegyszerűsödik…

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!

Családi vagyontervező

Elkészítettem számodra egy nagyszerű könyvet, amiben benne van majdnem minden ahhoz, hogy kezedbe vehesd a családi pénzügyeket és megtanuld a költségvetést pozitív irányban tartani. Érdekel?

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!