Oldal kiválasztása

Az IMF egy rendkívül bonyolult modellezés során megállapította, hogy a magyarok miért tartják készpénzben a vagyonukat és miért ennyire magas a készpénzállomány az országban? Én is megfejtettem…

Ha szívesebben néznéd videón

#1 Mérhetetlen bizalmatlanság

Számtalan meghökkentő sztori terjeng az emberek között arról, hogy a „hatalom” milyen válogatott módszerekkel tulajdonította el a pénzüket. Mondok néhány példát:

  • „véletlen inkasszó a számláról”
  • bírósági határozat alapján vagyonelkobzás
  • számlabefagyasztás
  • intézményi csőd/ csalás (lásd: Posta bank vagy éppen a Buda-Cash)

Ezeknek az eseményeknek a közös nevezője, hogy amilyen gyorsan „eltüntetik” az ember pénzét, olyannyira lassú és nehézkes a visszaszerzése. Gondolj bele, szerinted egy állami szerv mikor utalt vissza bármit azonnal, amit hibásan inkasszált tőled? Először bizonyítsd be, hogy a te pénzed, mutasd meg a forrását és még töltsd ki a 55.ik gyomtatványt a 26. cikkely alapján és majd talán hónapokkal / évekkel később visszakaphatod a pénzed.

#2 A hatóság ellen nem nyerhetsz

Sajnos a városi legendánál sokkal realisztikusabb az a helyzet, amikor egy hatósági hibát próbálsz bebizonyítani. Nem véletlen, hogy a legtöbben már bele se állnak a pofonfába és helyette fejüket lesütve csak elviselik a történéseket.

Ugyanis rengeteg beszámoló szerint úgy működik ez a dolog, hogy akkor sincs igazad, ha igazad van. Ha egyszer a pénzedre tették a kezüket, akkor irgalmatlanul bonyolult lesz visszaszerezni azt. És költség is. Na meg idegőrlő. Jah és ki garantálja, hogy majd egy „másik vizsgálat” nem állapít meg valami komolyabbat?

#3 Utáljuk a tranzakciós illetéket

Nézzük meg mi történik 10M forintoddal egy nagyon egyszerű példán keresztül.

Az életed során megkerestél 10M forintot, amit félre tudtál tenni. Tegyük fel, munkabérből. Ahhoz, hogy neked 10M forintot kifizessenek (mondjuk 1 év alatt) a vállalkozásnak a teljes bérköltsége 17,9M forint. Ez azt jelenti, hogy akár ennyit is megkaphattál volna, ha nem léteznének adók és járulékok.

Szóval a te munkaerő értéked 17,9M forint volt, amiből kézhez kaptál 10M forintot (55,8%). Ezt folyószámláról átutalnád mondjuk egy új építésű lakásvásárlás önerőnek az eladó számlájára. A tranzakciós illeték felső határa 6000 forint. Az átutalás költsége számlafüggően legyen 20e forint. Tehát a 10M forint átutalása számunkra 26e forintba került.

Átérkezik a 10M forint, aminek az 5%-a egyébként ÁFA (500e forint) olyan költség, amit simán adómentes környezetben megspórolhatnánk.

Szóval a gyakorlatban sem 10M forint a megtakarításunk, hanem nettó 9 474 000 (a legjobb esetben… mert 27%-os ÁFA kulcsnál még csúnyább). Ez az összeg az 52,9%-a annak, amit egyébként megkaphattunk volna teljes mértékben. És igen, a tranzakciós illeték ehhez képest szinte semmi. De az embert tényleg zavarja, amikor még a legutolsó szöget is beütik a koporsójába.

#4 Félünk a büntetéstől

A magyarok a történelem során megtanulták, hogy minden vagyonukat a párnaciha alá kell tenni, mert máskülönben elveszik tőle. Ez a fajta félelem aztán tovább fokozódik a hatósággal szemben vélt bizonyítási eljárás formájában.

Sokan attól félnek, hogy nem fognak tudni elégséges választ adni arra a kérdésre, hogy „neked honnan van ennyi pénzed?”. Részben a fekete bevételek miatt, részben pedig valamilyen adó / illeték elkerülése miatti „nem bevallás” miatt, részben pedig teljesen törvényes dologból. Mindegy. A félelem az emberekben van.

Jogi

Ez a cikk 2019. december. 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!