Oldal kiválasztása

Amikor megvásároltam az első új építésű lakásomat, akkor próbáltam a neten minél több információhoz jutni. Sajnos a szokásos sablon válaszoknál – amik minden cikkben váltakoznak és felsorakoznak – semmi használható infót nem találtam. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy megírom az első, új építésű lakás vásárlásával kapcsolatos útmutatót, hogy mikor mit kérdezzünk meg, mire figyeljünk és milyen buktatóink lehetnek!

Mi történik, ha nem figyelünk oda?

Sajnos egy könyvet (műszaki átadás-átvétel e-book) tudtam megtölteni azokkal a hibákkal, amiket a kivitelező egy ma már 60 millió értékű lakás esetében elkövetett. Naív fejemmel azt hittem, hogy egy új építésű lakás vásárlásakor semmilyen különösebb probléma nem érhet, hiszen a kivitelező majd az én érdekeimet szem előtt tartva fogja elvégezni a munkát.

Utólag jöttem rá, hogyha a műszaki átvétel során képes vagyok felismerni a megfelelő hibákat, akkor közel egy évnyi, rendkívül költséges szívást tudtam volna elkerülni. Gondolj bele logikusan: amikor valaki új építésű lakást épít, akkor folyamatosan a határidők sürgetésében létezik.

A vásárlók folyamatosan sürgetnek, a cég minél hamarabb meg akarja kapni a pénzét. Éppen ezért az alvállalkozókkal (mert bizony velük dolgozik a fővállalkozó) hihetetlen és egészségtelen ütemben haladnak végig a lakásokon. A siettség miatt nem teljesen tartják be az előírásokat és a gyártó által előírt száradási határidőket. A lényeg, hogy minél hamarabb készen legyenek, aztán majd utólag kezelik a problémát…

Már a legeleje sem egyszerű: avagy buktatók az új lakás vásárlása esetén

Lakást vásárolni olyan, mint egy jó vagy nagyon rossz üzletet megkötni. Minél több információt szerzel, annál megalapozottabb döntést hozhatsz. Tedd fel magadban a kérdést, hogy tudok több tíz oldalon keresztül a vásárlással kapcsolatos kérdésekről írni, ha pusztán annyi az egész, hogy meglátom-megszeretem-megveszem? Sajnos a mai hazai építőiparban senki sem mehet 100%-ig biztosra. Számos kockázattal kell szembesülnünk, amik felmerülnek már a legelején mind a kivitelező, mind az ingatlan terveivel kapcsolatban. De akár a finanszírozás is kész rémálom lehet, ha nem készülsz fel előre megfelelően! Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy kerüljön képbe a megfelelő kérdésekkel, amiket aztán bátran tegyen fel, ha jó üzleti döntést szeretne meghozni!