Oldal kiválasztása

A napokban panaszkodott az egyik ügyfelünk, hogy mielőtt minket felkeresett, azelőtt bement az OTP-be, ahol mindenáron rá akarták beszélni, hogy kössön  4 darab 10 éves lakástakarékot! Sajnos mi is azt tapasztaljuk, hogy ugyanaz a sablon lemez van minden értékesítőnél berakva. Szinte el sem tudják képzelni, hogy nem mindenkinek van szüksége adott pillanatban lakástakarék szerződésre. Én azt gondolom, hogy nem kell mindenáron eladni a szerződéseket. Sokkal fontosabb a hosszútávú együttműködés. A szerződés akkor is szerződés, ha fél év múlva kötöd! Most nézzünk 5 őszinte érvet, amikor nem éri meg lakástakarékot kötnöd!

1. Ha nincsen önerőd, de 1 éven belül költöznél, akkor ne köss lakástakarékot

Nézzünk egy teljesen átlagos ügyfelet, akinek sajnos nincsen jelenleg önereje, viszont a következő egy évben már nagyon költözni szeretne. Tudnod kell, hogy minimum 20% önerővel kéne ilyenkor rendelkezni. A legfontosabb kérdés ebben a helyzetben biztosan nem az, hogy hány lakástakarékot tudsz ma kötni. Sokkal fontosabb, hogy 1 éven belül mennyi önerőt tudsz összegyűjteni? Persze a lakástakarék minél hamarabbi megkötése hosszútávon anyagi előnyöket fog jelenteni. Viszont ez csak akkor realizálódik, ha meg tudtad vásárolni a lakásodat. Szóval 1 éven belüli terveknél lakástakarékot kizárólag akkor köss, ha azt a 240.000 (12×20.000) /szerződést tudod nélkülözni és nem fog hiányozni az önerőhöz.

 

 

2. A lakástakarékhoz jár az állami támogatás

A lakástakarék hívószava a 30%-os állami támogatás. Ez szerintem mindenki számára nagyon vonzó lehetőséget jelent. Olyan emberrel még nem találkoztunk, aki keveselte volna ezt az összeget. Viszont ez egy csapda is egyben. Nem egy ügyfelet beszéltünk már le a szerződéskötésről. Hogy miért? Mert egyszerűen nem volt lakáscélja és a jövőben sem volt ilyesmi tervben. Tudnod kell, hogy a lakás-takarékpénztár kizárólag lakás célra fordítható. Ha biztosan nem szeretnél/tudsz bővíteni a lakásodon, felújítani vagy ha biztosan nem akarsz lakáscélú jelzáloghitelt a jöbőven felvenni vagy nem akarsz új lakást venni/építeni, akkkor neked nincsen szükséged erre a szerződésre. Annak nincsen értelme, hogy x évig pakolod ide a pénzt, majd a végén bukod az állami támogatást és csak azt a pénzt kapod vissza, amit befizettél (sok esetben mínusz a szerződéskötési díj).

3. Gyerekprogramnak lakástakarék?

A kedvencem, amikor az ügynökök rá akarnak téged beszélni arra, hogy köss lakástakarékot gyerekprogramnak (sok esetben 10-15 év múlva lesz 18 éves a gyerek). A lakástakarék nem alkalmas ilyesmire. Ebben a cikkben részletesen leírtam az érveket, hogy miért hülyeség 18 éves időtávra LTP-ben gondolkozni! Nagyon leegyszerűsítve a lényeget: Mivel az LTP maximum 10 évre köthető, ezért úgyis 1 dolgot fog a szülők 99%-a csinálni! Felhasználja a pénzt, hogy felújítsa a családi fészket vagy nagyobb lakásba költöznek. Mindkét esetben annyi történt, hogy jobbak lettek a lakhatási körülményeitek, de a gyereknek továbbra sem tudtok 18 éves korára lakást adni vagy pénzt. Én mindig azt mondom, hogy az esetek jelentős részében a szülők saját lelkiismeretüket nyugtatják meg, hogy tettek valamit, de közben (remélhetőleg) pénzt ebből a gyerek majd örökségként fog látni 30-40 év múlva…

 

4. 10 ezer forintod marad havonta

Igazából érdemes kimaxolni a lakástakarék szerződéseket. Alacsonyabb összeggel akkor érdemes indulni, ha nincsen szükséged több pénzre. Ilyen mondjuk egy előre meghatározott beruházás (pl.: Napelem), amikor fix összegre van szükséged. Viszont létezik olyan helyzet, amikor a családnak összesen marad havonta 10.000 forintja, amit szeretne félretenni. Ilyen esetben kézenfekvő megoldás lehetne a lakástakarék, de szerintem nem az! Ha egy családnak 10 ezer forintja marad havonta, az azt jelenti, hogy a jövedelmük nagyon le van terhelve! Ilyen esetben a legjobb, ha folyószámlán vagy a párna alatt gyűjtik a pénzt. Ugyanis nagyon fontos a likviditás megőrzése. Ráadásul túl sok értelme nincsen a 10.000 forintos lakástakaréknak (ha minden pénzünk ennyi), hiszen évente 36.000 forint támogatást kapunk rá. 4 év alatt nagyjából 600.000 forint gyűlik össze. Ebből nem lesz lakás. Ismétlem: 20.000 forint alatt olyankor érdemes kötni, ha konkrét célunk van, amihez igazítjuk az összeget.

 

5. Ha a lakástakarék EBKM-je alacsonyabb, mint a hiteled kamata

Viszonlag bevett banki szokás a keresztértékesítés. Számos konstrukcióban ajánlották fel az ügyfeleknek az LTP-vel kombinált hiteleket, mint a csoda, amihez jár évi 72.000 forint talált pénz. Az embereket persze ez teljesen elbódította, hogy a 8 éves LTP-vel kombinát hiteleknél egyből fognak 576.000 forintot! Ez hatalmas deal! A probléma ott kezdődött, hogy ezeknek a hiteleknek a kamata jellemzően magasabb volt. Ez mit jelent? A hitel törlesztéséből LTP-be irányított pénzre kevesebb kamatot kaptunk, mintha a hitelbe fizettük volna és csökkentettük volna a tőkét. Így ahelyett, hogy fogtunk pénzt, gyakran buktunk. Persze ez nem minden esetben igaz. De azt is tudnod kell, hogy még a legjobb esetben sem fogsz 576.000 forint állami támogatást (nettóban), hiszen ahhoz 0%-os hitelkamatodnak kellene lennie! Érdemes átszámolni mindent egy igazi szakértővel!

 

 

+1 Nem kapsz dupla állami támogatást

Idei évtől a Fundamenta vezette be (először) azt a lehetőséget, miszerint akár havi 40 000 forintot is félretehetsz lakáscélra. Sokan azt hiszik, hogy a 2x 20 000 forintos befizetés 2x 72 000 forintos évenkénti állami támogatást jelent. A valóságban azonban egy személy (egy adószámra) maximum évi 72 000 forintos támogatásra jogosult. És mi történik a másik 20 000 forinttal? Ketyeg rá a 0,1%-os betéti kamat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy „kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral


Szeretnél lakástakarékot kötni?

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. január 29. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.