Oldal kiválasztása

A napokban sétáltam egy tó partján, amikor gondolkodóban estem. Nem is oly rég hallottam a szeretet nyelvéről, miszerint minden embernek megvan a saját szeret nyelve, amin keresztül „el lehet őt érni”. Ha van szeret nyelv, akkor miért ne lenne a pénznek is nyelve? És mik ezek a kategóriák? Nézzük meg!

#1 Megkeresem

Ebbe a csoportba azok az ember tartoznak, akiknek a legjobb érzést az okozza, ha megkereshetik a pénzt. Azaz a munkájukért cserébe megfelelő javadalmazásban és jutalomban részesülnek. A pénz az elismertség jelképévé válik, amivel a munkáltató megfelelően ki tudja fejezni „háláját” az elvégzett munkával kapcsolatban.

Csak az számít, hogy mennyit keresünk meg a hónap végére. Akinek ez a pénz nyelve, azoknál nem ritka, hogy több forrásból, több tevékenységből „lapátolják össze” a lehető legtöbb pénzt. Igazi elégtétel, amikor a hónap végére a bevétel 7 számjegyű.

#2 Megosztom

Létezik az embereknek egy olyan rétege, akik számára a pénz pusztán az eszköze annak, hogy másoknak örömet okozhassanak. Esetükben a pénznek nincsen többletjelentése. Viszont az érzelmeknek annál több. És pontosan, tudják, hogy a másikból érzelmet azáltal is ki lehet csikarni, ha megosztjuk velük a pénzünket.

Őszintén hisznek abban, hogy a világot jobbá lehet tenni pusztán azzal a ténnyel, hogy odafigyelünk egymásra és segítünk ahol tudunk. Az ilyen típusú emberek azok, akik minden létező lehetőséget megragadnak, ha adakozásról van szó. Sőt! Jóval többet adnak, mint amennyi „elvárható lenne”. Biztos lehetsz benne, hogyha az átlag 5 000 forintot ad egy jótékony célra, akkor a „megosztom” pénzügyi nyelvet beszélő ember 10 000 forintot fog adni. Minimum…

#3 Megsokszorozom

Mondanom sem kell, hogy a kedvenc filmjei között található a Tőzsde Cápák, és issza Gordon Gekko képzeletbeli szavait. Az ilyen típusú emberek sosem nyugszanak. Hajtja őket a belső vágy, hogy a pénzüket megsokszorozzák, és sokszorozzák és egy picit még sokszorozzák. Ha nem fektetnek be, akkor az olyan, mintha elkönyvelték volna a veszteséget.

Igazi, vállalkozókedvű emberek gyűjtőhelye, akik közül kerül ki a legtöbb gazdag és elszegényedett ember egyaránt. Képesek mindent egy lapra feltenni egész életükben és kísértik a saját szerencséjüket. Adakozásra nehezen bírod őket, hiszen ez a típusú ember nem 5 000 forintot ad, ha 5 000 forintot kérsz tőle. Hanem 5 000 x 1,12 (12% hozam) a 10. hatványon mínusz SZJA + adó visszatérítés + IRR görbe + a befektetett idő értéke.

#4 Megtartom

Magyarországon a nagyszüleink beszélték igazán ezt a nyelvet. Gyakran illetjük őket azzal a kritikával, hogy nem volt még pénzügyi kultúrájuk. De mi van, ha megvolt a magukhoz való eszük? Mi van, ha ők egyszerűen a pénznek egy másik nyelvét beszélték, más értékrend szerint éltek? Mert számukra fontosabb volt a takarékoskodás, mint a túlfogyasztás…

Mindig van egy „befőttes üveg”, amihez szükség esetén hozzá lehet nyúlni. Úgy vannak vele, ha már megkereste, akkor vigyáz rá, hiszen pontosan tudja a pénznek az értékét. Nem akarja kamatoztatni, nem akarja kockáztatni. Pusztán meg szeretné tartani szűkösebb napokra.

#5 Megveszem

Ne keverjük össze a vásárlási tevékenységeddel, amit általában a szükségszerűség szül, míg másoknál önjutalmazó reflexként működik. Ettől függetlenül korántsem biztos, hogy a te személyes pénz nyelved ez a csoport. Lehet, hogy különösebben nem is okoz örömet a költekezés, pusztán megszokásból teszed.

Ezzel szemben ennek a csoportnak a legit tagjai számára a legjobb dolog, amit a pénzzel kezdhetnek, ha elköltik. Valami euforikusan bizsergető érzés kerekedik rajtuk úrrá, amikor egy újabb dolgot tudtak megvalósítani a pénzükből. Ők addig boldogok, amíg „mindenre elég pénzük van”. És ha nincsen elég pénz, akkor sincsen túl nagy baj, amíg a bank ad hozzá hitelt…

Nincsen jó válasz

Mindegyik nyelvnek megvannak az előnyei és hátrányai. Az igazán fontos, hogy képes legyél őszintén szembenézni az igazsággal és felismerd a saját pénz nyelvedet, azaz a pénzzel kapcsolatban mi motivál téged igazán? Ezután jöhet a környezeted is. Helyezd el őket ezekben a csoportokban és onnantól kezdve már pontosan ismerni fogod, hogy kit mi motivál a pénzzel kapcsolatban.