Oldal kiválasztása

Mennyi 100 milliárd forint? Le tudod írni most azonnal egy papírra? És mennyi 1 milliárd forint? Annyira közegidegen számokról beszélünk, hogy valójában el sem tudja az átlagos ember képzelni ezeknek az összegeknek a nagyságát, holott nap, mint nap halljuk a tv-ben, olvassuk az újságban, hogy ehhez hasonló összegeket költöttek el állami közbeszerzéseken például. Akkor mit tehetünk, hogy megértsük?

 

Erre teszünk egy kísérletet, hogy megértsük! Kutatások bizonyítják, hogy kizárólag azt tudjuk elképzelni, amit a saját életünkre le tudunk vetíteni. Így nincsen más dolgunk, mint elképzelni, hogy 1 milliárd forint vagy 100 milliárd forint mit jelentene a saját életünk mércéje alapján…

 

Mennyi 1 milliárd forint?

Ahhoz, hogy megértsünk az 1 milliárd forint értékét, először a saját életünkben kell körbenéznünk. Ehhez érdemes segítségül hívni a KSH adatait, ami alapján 2018-ban az átlagkereset 203 000 forint körül alakult ezidáig.

Ez azt jelenti, hogy Átlag Oszkárnak 1 milliárd forintért

  • 4926 hónapot,
  • 410 évet kellene dolgoznia betegségek nélkül.

Ha pedig kellően lesokkolódtunk ettől a számtól, akkor a magyarok legfontosabb vagyontárgyával, a saját ingatlannal kapcsolatban kell fontos megfigyelést tennünk! Ma Magyarországon egy 60nm-es átlagos ingatlannak az átlagára 20,2M forint.

 

 

Az 1 milliárd forint ebben az esetben azt jelenti, hogy ebből a pénzből 49,5 db 60 nm-es ingatlant tudnánk megvenni, ami egy 10 emeletes paneltömb esetében a tömb felét jelentené. Így már érted, hogy mit jelent 1 milliárd forint? Nem hiszem…

Az a baj, hogy az ember a jövedelméhez képest el tudja képzelni az 1 millió forintot. A millió a gazdagság szimbolúma és azonosulnak az összegek. Tehát millió felett minden millió felett van, és nem tudatosul az összegek között a különbség. A 100 millió is sok és a 100 milliárd is. Az emberi agy a közegidegenség miatt valós különbséget nem tud észlelni egy bizonyos mennyiség felett…

Hiába írtam le az imént, hogy mennyit jelent számokban 1 milliárd forint, még mindig nem érted feltétlenül a mértékét. Vizualizáljuk 100 milliárd forint értékét az életedre vetítve…

 

mennyi 100 millárd forint?

 

Így már érted, hogy mennyi 100 milliárd forint az életedhez viszonyítva?

Bónusz cikk: Milyen stratégiával érdemes hitelt felvennünk?

 


Hitelt szeretnél felvenni és ehhez keresed a legjobb konstrukciókat? Töltsd ki és segítek! (Budapesti területi hatállyal)

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. április 17. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.