Oldal kiválasztása

Az elmúlt években nagyon sok csatornán találkozhattál már az IFL brand nevével. Viszont úgy döntöttem, hogy ideje egy cikk keretében összeszedni, hogy mivel is foglalkozom-foglalkozunk, miért érdemes minket követni, megosztani, olvasni vagy éppen tanácsért hozzánk fordulni. Mitől vagyunk többek, mint a versenytársaink és miért írta azt rólunk a Piac&Profit, hogy ” kifejezetten modern pénzügyi tanácsadást nyújtanak”? Nézzük meg lépésről lépésre!

 

 

A modern tanácsadás már nem tanácsadást jelent

Az elmúlt években több lépcsőben építettem fel az IFL brandet, hogy végre azt a formát öltse fel saját magára, amit mindig is megálmodtam neki. Amikor elkezdtem az egészet, akkor még nem igazán volt megtalálható a piacon az a fajta pénzügyi blog, ami értéket képvisel, gondolkodásra késztet, információt nyújt, véleményez és mindezt abszolút emberi, közvetlen stílusban teszi meg.

 

Fiatalosan kommunikálunk nem csak fiataloknak! Ezért gondolhatta azt több szakmai lap is, hogy kifejezetten a 30 év alattiaknak hirdettünk pénzügyi tanácsadást. A valóságban mindenkinek, aki szeretne pénzügyileg tudatosabban élni és ehhez keresi a megoldásokat.Az IFL legfontosabb szabálya: pénzügyek mindenkinek közérthetően.

 

Ideje volt lebontani azt a több évtizedes berögződést, hogy az ügyfelet vadászni kell, és kizárólag tukmálással lehet elérni, hogy végre kössön valamit. Amikor 10 évvel ezelőtt elkezdtem ezt a szakmát, már akkor idejemúltnak éreztem a hideghívásos-nyomulós-vágyfelkeltős technikákat, amik mind ugyanazt a célt szolgálták: eladni.

Az elmúlt években úgy tudtam pénzügyi tanácsadással foglalkozni és ebből megélni, hogy egyetlen (kéretlen) ügyfélszerző hívást sem kellett megejtenem. Cserébe viszont mostanáig több, mint 1 millió embernek adtam információs értéket (vagy értékes információt?). Hogyan lehetséges ez?

Az IFL információsztráda beüzemelése

 

Legelső lépésként 2013-ben elindítottam útjára a www.iflgazdasag.blog.hu oldalt, amit még abban a negyedévben a „hónap gazdasági blogjává” választott a napi.hu. Ez egy hatalmas lökés volt, hiszen ekkor még (és az utána következő években) abszolút öntudatlanul zajlott az értékadás, vagyis csak információt osztottam meg, de nem hangsúlyoztam megfelelően, hogy akik hitelesnek gondolnak, azok megkereshetnek tanácsért, segítségért.

Ezután beindult az IFL információsztráda és az elkövetkezendő években több, mint 8 millió oldalletöltést produkált csak ez a blogoldal. Több, mint 700 cikk jelent meg, amiből közel 500 cikk a www.index.hu blogszekciójába lett kiválasztva, mint kiváló tartalom. Az értékadás nagyon jól működött, hiszen több tízezer komment, több tízezer lájk és megosztás érkezett a cikkekre, illetve több ezer emailt kaptam az elmúlt években, akiknek gyakran önzetlenül, saját szabadidőm beáldozásával tudtam segíteni-válaszolni.

 

 

A leghíresebb cikk, ami egy új terület szakértőjévé tett: [CSOK]

2016.01.06- megszületett az IFL információsztráda legjelentőségteljesebb bejegyzése a „Tényleg elhitted, hogy a CSOK 10+10 támogatással házat vehetsz?” címmel. Ez a cikk egy igen komoly kutatómunka után íródott meg, hiszen a kormány 2016.01.01 hatállyal hirtelenjében vezette be a CSOK 10+10-et, mint egy ultimate lehetőség a családok számára. A törvény bogarászása közben, illetve a banki folyamatok ismeretének a birtokában Magyarországin elsőként én jelentettem ki, hogy ez a CSOK számos hibától hemzseg (amit azóta foltozgattak) és messze nem fogja mindenki megkapni különféle indokok miatt. – ezt a cikket a mai napig 391 460-szor olvasták el, több ezer komment érkezett rá, 33 ezeren lájkolták Facebookon.

 

Ennek kapcsán meghívtak

többek között az RTL klub-Magyarul Balóval műsorába, mint CSOK szakértő, ahol többek között olyan erős kijelentéseket tettem, minthogy:

 • az ingatlanpiac beépíti az áraiba a CSOK+ÁFA összegét
 • semmilyen hatással nem lesz a népességnövekedésre
 • hatalmas csalódás lesz sok család számára

Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy olyan időszakban történt, amikor még senki nem mert határozott állást foglalni a témával kapcsolatban. Mindenki azt mondta, hogy „majd meglátjuk”, engem pedig támadtak a kijelentéseim miatt. Az elmúlt két év azonban engem igazolt és mára egéyrtelművé váltak az állításaim valóságtartalma.

 

Ennek hatására megírtuk Magyarország első és ezidáig egyetlen CSOK könyvét (az Új Média Kft felkérésére és közreműködésével), ami közérthetően, „titkos információkat” tartalmazva valóban értelmezi az egész folyamatot és sok családnak nyújtott már segítséget. 

 

 

A média rendszeresen kikéri a véleményemet

Az elmúlt években adtam riportot/választ/segítséget/interjút/anyagot többek között:

 • index
 • index2
 • Magyarul Balóval
 • RTL híradó
 • NLCAFÉ
 • Ripost
 • Portfolio
 • Hír tv
 • Piac&Profit
 • Lánchíd rádió
 • Rádió 1
 • Napi gazdaság
 • Magyar Nemzet

Ezt én alapvetően a hitelesség mércéjeként fogom fel, hiszen olyan mennyiségű és irányultságú fórumon kérték már ki a véleményemet, amire nem lehet azt mondani, hogy „véletlen” vagy „protekcionista”. Fantasztikus érzés, amikor számos médium, hírforrás vagy éppen szakértő hivatkozási pontja az IFL brand által elkészített tartalom vagy elgondolás.

A Facebook oldal, mint egy közvetlen kommunikációs eszköz

Az IFL brand kiépítésének következő pontja (a kezdetektől fogva egyébként) a social médiában való erőteljes és hasznos jelenlét. Ez azt jelenti, hogy aki követi az IFL Facebook oldalát, az nem pusztán cikkmegosztásokkal találkozik, hanem hasznos gondolatposztokkal, amik csak itt jelennek meg illetve okfejtésekkel.

Nagyon megéri az IFL oldalt követni és a beállításoknál megjelölni, hogy „megjelenítés elsőként”, ugyanis csak ebben az esetben találkozol rendszeresen az IFL tartalmával (blogcikkek az IFLGazdaságról és a prémium blogról egyaránt, illetve az exkluzív gondolatposztokkal). Sajnos a Facebook algoritmusa egyre kevésbé jeleníti meg az organikus tartalmakat, így hiába lájkolsz egy oldalt, az nem jelenti azt, hogy a posztokat is rendszeresen látni fogod. Ezért kell ez a beállítás, hiszen így tudod jelezni: érdekel ez a tartalom!

Az IFL Facebook oldal

gyakorlatilag az információsztrádám körforgalma, ahol minden irányból megjelenik az IFL tartalom és ahonnan minden irányba el tudsz navigálni. Ugyanakkor a célom az, hogy a jövőben ne csak lájkoljátok a bejegyzéseket, hanem meg is osszátok azt, ugyanis a Facebook új algoritmusa akkor tartja értelmesnek-hasznosnak a tartalmat, ha meg is osztják az emberek és csak ekkor tud több emberhez eljutni. Ilyenkor tedd fel magadnam a kérdést: mi a fontosabb az ismerősödnek? Egy bullshit mém vagy pedig egy IFL pénzügyi tartalom?

Az IFL Facebook oldala pénzügyi területen úttörő volt Magyarországon!

Állítom, hogy az IFL előtt kevés olyan sikeres pénzügyi oldal létezett, akik képesek voltak az embereket végre közvetlenül megszólítani és hétköznapi stílusban kommunikálni. Együtt élek-lélegzek veletek és bizony időnként kiszalad belőlem egy „bmeg” vagy egyéb nem feltétlenül tradicionális pénzügyi „szakkifejezés”. De ennek a területnek ugyanennyire ismeretlenek a viccek, poénok és lazaság.

A teljes kommunikációmban

igyekszem magamat adni és nem erőltetni azt a hivatalos-magázós-mindenben egyetértős-szűzies kommunikációt, ami még mindig jellemzi a pénzügyi piacot. Újdonságnak számított sokáig, hogy a Facebook oldalon kitágítottam a tematikát és nem pusztán az értékesítésről beszéltem, sablonokat osztottam meg vagy nagyon bénán igyekeztem reflektálni valamilyen eseményre (pl.: esik az eső, tehát köss lakásbiztosítást), mint ahogyan a „konkurencia” napról napra teszi.

Mert itt továbbra is az értékadás a legfontosabb számomra, és még véletlenül sem az értékesítés. Hiszem, hogyha folyamatosan értéket adok neked, akkor majd eszedbe jutok, amikor szükséged lesz rám. Ez ilyen egyszerű!

Itt tudod lájkolni az oldalt egyébként, ha még nem tetted (és ne feledd-állítsd be a [see first] opciót)

 

Létrehoztam egy Online Pénzügyi Közösséget- Facebook csoport

A hosszútávú IFL stratégia egyik új fázisa pedig egy olyan Facebook csoport létrehozása, ahova bárki csatlakozhat és ahol bárki felteheti a kérdéseit, ötleteit. Szeretném elérni, hogy ez egy olyan kötetlen, értékesítésmentes felület legyen, ahol közösen átbeszélhetjük a dolgokat és tanulhatunk egymástól.

Lassan 300 tagot számlál a csoport és napról napra növekszik mind az aktivitás, mind a tagok létszáma. Véleményem szerint a magyar pénzügyi kultúrának és nekünk is szükségünk van egy ilyen lehetőségre, hiszen a Facebook csoportok tudnak jól és hasznosan működni, ha értelmes dolgokról beszélgetnek azonos érdeklődésű emberek. És mi lehet ennél közösebb érdek(lődés), mint a hétköznapi pénzügyeink?

 

A csoport neve: IFL Online Pénzügyi Közösség

 

2017 negyedik negyedévében megújult a www.iflgroup.hu oldal és létrejött a prémium blog

Régóta érett bennem az elhatározás, hogy ideje egy minőségi, egységes formát adni az IFL brandnek és ehhez egy méltó- interaktív és mindenféle információval felszerelt oldalt létrehozni. Így született meg az új www.iflgroup.hu weboldal, aminek a fejlesztése nagyon sok munkaóránkba és pénzünkbe került. DE a visszajelzések alapján megérte, ugyanis valami kifejezetten egyedülálló és innovatív dolgot sikerült ezzel létrehozni: egy tanácsadói oldal, ami valójában tanácsot ad és másodlagosan elérhető a tanácsadói szolgáltatás.

A prémium blogot a portfolio.hu emeli egy magasabb szintre azáltal, hogy átveszi a cikkeket!

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen irányba folytatódjon az IFL sztori. Érdemes e meghagyni a nagyon sikeres www.iflgazdasag.blog.hu oldalamat és mellé felépíteni valamit, vagy folytatni ugyanazt a munkát, esetleg tovább fejlődni és innoválni. A harmadik megoldás mellett döntöttem. Nem igazán láttam még olyan sikeres üzleti blogoldalt, amelyik úgy nyitott meg egy új platformot/blogot, hogy a tematika megmaradt, a brand megmaradt és a teljesítmény szétosztása helyett a növekedés útjára lépett, ami a tartalom minőségének a javulását és mennyiségbeli emelkedését jelentette.

Tehát

nem csökkent az IFLGazdaság megjelenése (sőt…) és közben mégis elkezdtem felépíteni egy prémium blogot, ami kifejezetten a pénzügyi kultúra fejlesztését tűzte ki célul. Ez az oldal annyira megtetszett a portfolio szerkesztőségének, hogy gond nélkül megadták a lehetőséget arra, hogy minden itt publikált cikk megjelenjen az oldalukon is.

 

A tematika annyiban szegmentálódott, hogy az indexes blogra a könnyedebb témák-vélemények kerülnek ki, míg a portfoliós prémium blogra a számolós-gondolkozós cikkek. Ennek oka az olvasóközönség összetétele. Azt vettem észre, hogy az IFLGazdaságot olvasók kevésbé szeretik azokat a töményebb témákat, mint amire a prémium blog olvasói vevők!

 

IFL olvasottság

Az eredmény szemmel látható. Amióta megújítottuk az elképzeléseim szerint a www.iflgroup.hu oldalt és létrehoztam rajta a prémium blogot, azóta hétről hétre egyre dinamikusabban növekszik az oldal látogatottsága. A képen láthatod a megújítás előtti pár hónapot is (maga az oldal 2012 óta futott teljesen más koncepcióban- magyarul megcsináltam rá a szokásos bemutatkozást és nem gyárottam rá tartalmat). A célom az, hogy ez a blog 2 éven belül elfoglalja megérdemelt helyét az ország legolvasottabb pénzügyi oldalai között és elérjük a havi 200 000 oldalletöltést.

Ehhez azonban te is kellesz, mert nélküled nem fog menni! NEm győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az itt megjelent tartalmat a Facebook IFL oldalon mindig megosztom (see first beállítás), amit ha elolvasol, akkor immáron pénzügyi kultúrális kötelezettséged megosztani és kommentelni abban az esetben, ha gondolatokat ébresztett benned. Nem akarom elfogadni, hogy könnyebben osztanak meg az emberek egy blikk hülyeséget, mint olyan cikket, ami értéket ad és az életünket érinti!

Patreon támogatói oldal

 

IFL patreon

Elkészült a Patreon támogatói oldal, ahol tudod az IFL projektet támogatni havi 1-3-5-10 dollárral. Hogy ez miért jött létre? Ez egy nagyon érdekes, de annál innovatívabb kérdés. A pénzügyi területen jellemző volt mindig is az öntelt urizálás. Mindig mindenki úgy tesz, mintha végtelen mennyiségű pénze lenne és nem meri elmondani, hogy mi a helyzet valójában.

Az egész IFL projektet a korrektség és az őszinteség köré építem fel. Bátran el merem mondani, hogy számomra a feljebb olvasott rendszert fenntartani és napról napra felkészülni a legújabb információkból, megírni a fontosabbnál fontosabb cikkeket, elképesztő időt emészt fel és hihetetlen mennyiségű pénzbe kerül, aminek csak egy része térül meg a tanácsadásokból.

Melyik rész nem térül meg?

Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, akkor be kell látnunk, hogy rengeteg olyan olvasó van (talán te is ilyen vagy?), akinek hasznosak ezek a tartalmak, még anyagi előnyt is jelentettek számára, viszont valamilyen oknál fogva (pl.: távolság vagy van már „erre” egy ismerős) soha nem fog megkérni engem arra, hogy segítsek neki.

Viszont valamilyen formában szeretne visszaadni nekem abból a sok hasznos és értéket adó információból valamit, amit kap(tok) tőlem napról napra. Mivel sokan jelezték felém, hogy egy ilyen lehetőségnek örülnének, ezért Magyarországon először ebben a témában létrejött egy online támogatói oldal a Patreon rendszerén keresztül, ahol engem, mint szerzőt tudtok támogatni az információkért cserébe. Ha úgy tetszik, akkor meghívhatsz minden hónapban egy kávéra.

Ez nekem elképesztően sokat számít, hiszen a sok kicsi sokra megy elv itt is érvényesülni fog. Hogy mire költöm a pénzt? Az legyen az én titkom. Amit ebből tapasztalni fogsz, hogy továbbra is az ország egyik leginnovatívabb felületét fogod pénzügyi blogolás témájában megkapni, ahol minden falat és mentális gátat le akarok rombolni és segíteni abban, hogy közösen haladjunk előre az életben!

Itt tudod támogatni a blogot, a tartalmat, engem

 

 

Független pénzügyi tanácsadó vagyok

Eddig azokról a tartalmakról volt szó, amiket te is elérhetsz, ha odafigyelsz! Viszont a tartalom mögött meghúzódik egy igen fontos szolgáltatás, mégpedig a tanácsadói szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy le vagyok szerződve sok-sok biztosítóval, bankkal, lakástakarékkal annak érdekében, hogy az alábbi témákban tapasztalatommal, általam elérhető exkluzív ajánlatokkal és akciókkal, illetve fontos piaci információkkal-összefüggésekkel tudjak neked segíteni a döntésben illetve a teljes folyamatban:

 • jelzáloghitel és CSOK
 • nyugdíj
 • gyerekmegtakarítás
 • lakástakarék

A szolgáltatásom díjmentes, hiszen amikor általam történik termékközvetítés (amit kiválasztottál a sok ajánlat közül), akkor én jutalékot kapok az adott pénzügyi szolgáltatótól. Ezt a részt nem szeretném túlmagyarázni, ugyanis minden cikk végén lehetőséged van jelentkezni hozzám. Hogy miért éri meg neked hozzám jelentkezni? Arra a valódi választ a cikkek tartalma adja meg, ami hűen tükrözi szakmai tudásomat és gondolkodásmódomat.

 

Hogy mivel foglalkozik az IFL Group?

A célom az, hogy a magyar pénzügyi kultúrának a fejlődését elősegítsem, hogy létezzen egy olyan online platform, ahol valós információkat és összefüggéseket olvashattok úgy, hogy azt emberi nyelven és közérthetően (magyarázóan) írták meg. Mindezt király grafikákkal ötvözve, hogy a megértés maximális legyen.

Minden nap azon dolgozom, hogy egy 21. század ready platformot és infosztrádát hozzak létre, ahol egyesül a trendiség, a szakmaiság, a közérthetőség, a lazaság és az élet. Mert karót nyelt, bürokratikus-hivatalos pénzügyi oldalakkal tele van az internet. De olyannal, mint amire szükségünk lenne, már nagyon kevés van.

 

Nézd meg ezt a folyamatábrát, ahogyan én elképzelem a teljes folyamatát az IFL-nek

 

IFL média hálózat