Oldal kiválasztása

Érdekes felvetést olvastam a Portfólióban, miszerint az Y generáció egyszerűen kivégzi a ma ismert BANK-ot, mivel egyszerűen nem bíznak a pénzügyi intézményekben és nem szeretnek ide járni. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon elgondolkodtató felvetés, amit érdemes körbejárni. Már látom magam előtt, hogy vége ennek a kőkorszaki bankolási intézménynek…

 

Az Y generáció szokásai

Én a bizalmi faktort a sokadik helyre sorolnám, és inkább az adott generáció szokásait helyezném nagyító alá. Ugyanis ahogyan élik a generáció tagjai a mindennapjaikat, amilyen megszokásokat alkalmaznak, nagyban befolyásolja a különböző intézményekhez való hozzáállásukat!

Az Y generáció tagjai sokkal interaktívabb életet élnek, mint a szüleik (X generáció). Ez azt is jelenti, hogy számukra létszükséglet a folyamatos impulzus, a technológia és a hatékonyság. Amikor azt olvasom, hogy az Y generáció nem szeret bankba járni, annak nem az elsődleges oka a bizalmatlanság.

Egyszerűen nem szeretnek beülni az ügyintéző elé és időtpazarlóan beszélgetni valamiről, amit véleményük szerint online, interneten vagy telefonon is el tudnának végezni. Ez egy hatalmas különbség az attitüdben, ami miatt egyre inkább háttérbe szorulhat a ma ismert „bankbajárós rendszer”.

 

Semmi szükség a bankfiókra

Gyakorlatilag miért kell bejárnunk a bankba ügyet intézni? Azért, mert ez így szokás és törvényi kötelezettségnek kell eleget tennie a bankfióknak a személyes azonosítás végett. Ez azonban egy egyre kevésbé indokolható rendszer, ha a bank tényleges működését vesszük alapul!

Amikor autót lízingeltem

Bankba alapvetően miért megy az ember? Mert hitelt akar felvenni, vagy a meglévő pénzét akarja igazgatni. Ma már az online bankolás miatt ezt a funkcióját egyre inkább elveszti a bankfiók. Marad(na) a hitelfelvétel, mint létjogosultságát firtató tényező, de már ez sem feltétlenül igaz.

Két éve cégemre szerettem volna lízingelni egy autót és a számlavezető bankomnál talákoztam egy olyan lehetőséggel, miszerint telefonos hitelügyintézőt kapok és mindent meg tudunk beszélni! Képzeld el, hogy telefonon + emailen keresztül intéztem el a teljes hitelt és csak a legvégén kellett bemennem aláírni a papírokat.

A hitelfelvétel lépései egy Y generációs szemével

Előbírálat-konstrukció

Tulajdonképpen miért kell emiatt bemenni a bankba és órákat ott ücsörögni, mikor alapvetően semmi érdemleges nem történik? Az ügyintéző kinyomtat 100 oldalnyi papírt (hírdetmények, kölcsönkérelmi nyomtatványok), amit aztán úgyis haza kell vinni és átolvasni.

A konstrukcióban viszont már nyújthat(na) számunkra segítséget egy jó ügyintéző. A probléma az, hogy nagyon kevés a jó jelzálogspecialista, aki nem pénztárosból kényszerből átképzett ember, hanem több éves tapasztalattal rendelkező szakember.

Ráadásul ma már a független pénzügyi tanácsadók illetve az online hitelkalkulátorok + tömérdek cikk a hitelstratégiáról egyre inkább infalálja a banki ügyintéző szerepét. Hiszen először úgyis interneten informálódunk és „nem bankos bankost” kérdezünk meg.

Ezt nem lehetne mind emailen és telefonon elintézni?

Papírok beszerzése

Ehhez tipikusan semmi köze nincsen a banknak. Adnak egy listát, mi meg rohangálunk a papírok után. Ha megvagyunk, akkor (mint az iskolában) odaadjuk a „tanárnéninek”, hogy ellenőrizze ezeket.

De miért ragaszkodnak a személyes átvételhez?

Ha jobban belegondolunk, akkor miért ne lehetne emailen beküldeni a dokumentumokat, amiknek nagy része alapból másolat (személyes okmányok, alaprajz, folyószámla kivonat…stb)? Nehéz megtalálni 2017-ben ezeknek a racionális magyarázatát, hiszen már ismerjük a rendszer működését…

Bírálat és Hitelszerződés

Az első valódi pont, amit azt gondolom, hogy kizárólag személyesen lehet (ma még) elintézni. Persze amint megérkeznek az elektronikus személyi azonosítók és a globális rendszer alkalmas lesz az online szerződéskötésre, megváltozik minden.

De addig is az egész folyamatot le lehetne egyszerűsíteni erre az utolsó találkozóra. Talán erre vágyik az Y-tól fiatalabb generáció! Inkább kapjanak 10 email-t a banktól, minthogy 1 órát kelljen a bankfiókban ücsörögni…

Milyen lesz a jövőben a BANK?

Én nem látom azt a világot a közeljövőben, ahol a BANK elveszti funkcióját és már nem gyűjt pénzt- nem helyez ki pénzt. Sokkal inkább gondolom, hogy a megváltozott fogyasztói szokásokhoz egyre inkább alkalmazkodni fog a rendszer, ami már középtávon is a bankfiókok bezárásával és az online marketingverseny erősödését jelentheti.

A folyamat a nagyvárosokból indul  és idővel a vidék is követni fogja a trendet

Összeszedtem nektek pontokba, hogy milyennek látom a jövő bankját:

  • a kommunikációs a Facebook messengerre irányul, ahol rendkívül fejlett chatbotokkal lehet első körben kommunikálni
  • a telefonos ügyintézés már nem kizárólag információszerzésre lesz hatékony megoldás, hanem konkrét tanácsokat, konstrukciókat kaphatunk- hitelt ügyintézhetünk
  • megszűnik a papír alapú nyomtatványcunami, aminek a helyét többszörösen minősített-védett elektronikus aláírással ellátott (mint az ÁNYK, csak használhatóbb?) kitöltőprogramok cserélnek fel
  • A hiteligénylés ideje 14 munkanapról lecsökken akár aznapi válaszra is, amit a jövőben már nem döntnökök fognak elvégezni, hanem mesterséges intelligenciák, amik sorminták alapján kalkulálnak kockázati szintet.
  • A bankok egyre inkább kizárják az emberi tényezőt- emberi hiba lehetőségét a folyamatból

Tudok valamiben segíteni?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.