Oldal kiválasztása

Ma már nem létezhet vállalkozás saját honlap nélkül. Ugyanis a honlap a mi digitális névjegykártyánk, ami meggyőzi vagy elriasztja a potenciális ügyfeleket. Viszont nem minden vállalkozónak van 2-300 ezer forintja honlapot készíteni.

A sablon oldalak ideje lejárt?

Emlékszem, amikor az IFL-t először szerettem volna az online térbe elhelyezni, akkor rendkívül fontos szempont volt a költség. Mivel ez alapvetően egy „tesztüzem volt”, ezért nem szerettem volna több száz ezret elkölteni lutrira.

Éppen akkoriban jött velem szembe a Budapest Bank és egy honlapsablon készítő cég akciója a „neten a cégem” mozgalom. Az ígéret az volt, hogy ingyenesen lehet honlapom, aztán minimális éves költségért cserébe mindent elintéznek (domain, tárhely, üzemeltetés) helyettem.

Évekre beragadtam

Újszülöttnek minden új -tartja a közmondás. Mivel én is ekkoriban kezdtem ismerkedni a honlapokkal, ezért nyilvánvalóan beleszerelmesedtem a saját magam által korlátozott körülmények között összepakolt oldalba.

Utólag azt mondom, hogy borzalom volt, de én csináltam. Aztán évente fizettem átlagosan 30 000 forintot a fenntartásra. Cserébe mit kaptam? Mivel a fejlesztő cég nagyon lemaradt az upgrade-ekkel, ezért szinte napról napra lett a teljes rendszer elavult és kompromisszumokkal teli.

Nem elég az ötlet

Az évek folyamán számtalan ötletem merült fel a honlapom átalakításával kapcsolatban, de a rendszer egyszerűen brutális korlátok közé szorított. Én meg idővel feladtam és inkább a blog.hu oldalamra koncentráltam.

Aztán eljött az a pont, amikor azt mondtam, hogy ennek vége, készítünk egy új honlapot, immáron a kötetlen WordPress + DIVI alapokon, ami azt jelentette, hogy az oldalt az elejétől a végéig a saját elképzeléseim szerint tudtam felépíteni. Ennek eredménye az, amit ma látsz. És folyamatosan fejlesztünk, hiszen csak így tudok nektek (ügyfeleknek) minőségi szolgáltatást nyújtani.

Mi az a WordPress, mi az a DIVI?

Ezt a cikket azért írom, hogy megértessem veled, mit jelent WP alapon honlapot készíteni. Ezért mellőzöm a szakzsargont és a józan paraszti eszünket hívjuk segítségül.

A WORDPRESS

A WordPress eredetileg a világ legnagyobb blogszolgáltatója volt, ami a folyamatosan fejlesztéseknek köszönhetően odáig fejlődött, hogy ma már a világ összes honlapjának több, mint 50%-a WordPress alapokon működik.

Képzelj el egy olyan alaprendszert, ami lehetővé teszi az alkotás olyan szintű szabadságát, amire mindig is vágytál. Gyakorlatilag mindent meg tudsz valósítani ebben a rendszerben, amit szeretnél.

És mindezt ingyen. Ugyanis a WordPress közösség alapszabálya az ingyenesség. Persze vannak fizetős szolgáltatások és prémium csomagok, de az alapok ingyenesek.

Ráadásul több százezren fejlesztenek a WordPress rendszerekre, ami által a közösség folyamatosan javítja a kódokat, a biztonságot és a használhatóságot. Itt jegyezném meg a különbséget a régi rendszeremmel kapcsolatban, ahol egy évi 20M forintos árbevételű kis magyar cég próbálta a saját rendszerét legalább szinten tartani. Hatalmas különbség a WordPress közösség erejével szemben.

A DIVI

Ha a WordPress a test, akkor a DIVI a lélek. A DIVI a világ egyik legnépszerűbb vizuális szerkesztője. Ez mit jelent? Gyakorlatilag nem kell értened a programozáshoz, hogy képes legyél saját honlapot készíteni.

Természetesen sok gyakorlásra van szükség, hogy az eredmény kielégítő legyen, de valahol el kell kezdeni. A DIVI által lehetőséged van élőben látni, hogy mit állítasz az oldalon!

például: az egyik szöveges modult be szeretnéd színezni és balra helyezni. Akkor ezt úgy tudod a vizuális szerkesztőben megvalósítani, hogy közben látod pixelről pixelre az állítgatásokat.

Felgyorsul a megvalósítás

A DIVI egy fizetős prémium sablon, amit megvásárolhatunk a WordPress alaprendszerhez. A pénzünkért cserébe a világ egyik legfejlettebb szerkesztői felületét kapjuk és számtalan ingyenesen telepíthető oldal-sablont, amik már előre be vannak állítva.

Tehát az is elképzelhető, hogy te letöltesz a több száz sablonból egyet ingyenesen és azt átszínezed, módosítod a képeket, az elhelyezéseket és kész az oldalad. Mert neked erre van éppen szükséged.

Brutális akció

A DIVI-t kétféle konstrukcióban vásárolhatod meg. Az első verzióban éves előfizetői díjad van, amikor kb. évi 15-20e forintot kell fizetned. A második verzióban úgynevezett lifetime licencet vásárolsz kb. 70e forintért, amiért cserébe korlátlan oldalon tudod a DIVI-t életed végéig használni (+ ingyen kapod a folyamatos frissítéseket is).

Most az E-lander oldal olyan akciót hirdetett, hogyha megvásárolod a honlapkészítő kurzusukat 14 950 forintért, akkor ingyen megkapod ajándékba a DIVI lifetime licenc Api kulcsot, amit aztán korlátlan oldalon fel tudsz használni majd és folyamatosan kapod a frissítéseket életed végéig.

Nem csak vállalkozóknak

Beszélgettem Zsolti barátommal a lehetőségekről. Mindig felmerül a honlapkészítés, mint olyan skill, amire vadásznak a munkáltatók, amennyiben marketingest keresnek.

Azt gondolom, hogy ezt az akciót nem kizárólag vállalkozóknak kell megragadnia, hanem diákoknak és olyan felnőtteknek, akik próbálgatnák a szárnyaikat és kockázatmentesen készítenének honlapot először kizárólag a saját szórakozásukra.

A kurzus az alapokról szól

Néhány szót érdemes megejteni az akcióban szereplő kurzusról is. Sokan attól félnek (teljes joggal), hogy a legelső lépést nem tudják megugorni, hiszen nem tudják milyen technikai beállításokat kell eszközölni a legelején.

Amikor a saját oldalamat készítettem, akkor a neten mindenfelé keresgéltem, kutakodtam és összekukáztam az infók egy részét. A probléma, hogy ezek ilyen „meglátjuk mi lesz” megoldások voltak kétes forrásokból.

A kurzust ezt az információt adja meg számunkra. Kézenfog és egészen a vizuális szerkesztőig elkísér minket. Megtanítja a háttérmunkálatok, amikre szükségünk van.