Oldal kiválasztása

A Bitcoin rendkívüli módon terjed a világban, mindenki be akar szállni a buliba, de az emberek 90%-a egyáltalán nem tudná elmondani, hogyan is működik a rendszer, pontosan miről szól és miért lehet a Bitcoin technológiai (nem üzleti!) megvalósítása a fordulópont a pénzpiacon? Ebben a cikkben közérthetően elmagyarázom neked a Bitcoin működésének az elvét!

A megbízható harmadik fél

Az online térben a legnagyobb problémát az jelentette, hogyan küldhetek át 100 000 forintot egy másik személynek teljes biztonsággal úgy, hogy a másik fél megkapja a pénzt? A megoldás pedig a megbízható harmadik (bank vagy pénzforgalmi szolgáltató) fél bevonása volt.

A harmadik félnél vezetjük, hogy kinek mennyi pénze van. Ő egy excel táblázatban végzi el a műveleteket, tehát tőlem levon, míg a másiknak hozzáad 100 000 forintot és az utalás teljesültnek tekinthető.

Problémák a rendszerrel

  • feltőrhető a rendszer
  • lassú átutalási idő
  • fragmentált
  • visszaélésekre ad okot
  • elköteleződést kíván
  • drága
  • centralizált

Amiatt, hogy ez a rendszer centralizált, alapvetően jogrendszerhez kötött. A jogrendszert pedig minden ország saját hatáskörben hozza létre és változtatja, sarcolja

 

A Bitcoin egy teljesen új megközelítése a rendszernek

Satoshi Nakamoto  2008-ban kiadott egy publikációt a „peer-to-peer electronic cash system” néven, amiben leírta a ma ismert Bitcoin rendszernek a működését. Ez a rendszer teljesen más megközelítést használt, mint az addig alkalmazott „harmadik megbízható fél”.

A hagyományos megbízhatósági modellben a bank számlaszám nyilvános és minden más személyes adat és, hogy mennyit utaltunk (főkönyvi adat) titkos. Nakamoto azt mondta, hogy az identitások legyenek titkosak és minden tranzakció legyen publikus.

Minden tranzakció legyen publikus

Éppen ezért mindenki leellenőrizheti, hogy a tranzakció helyes e. Tehát a Bitcoin rendszer ilyen módon egy sokkal inkább önellenőrzésre épülő technológiai megoldás, ahol az amúgy is divatos „közösségi” behatás és „önellenőrizhetőség” a mérvadó.

Egyetlen globális főkönyv létrehozása

Mivel a főkönyvben szereplő adatok a Bitcoin rendszerben publikusak, éppen ezért lehetséges egyetlen globális főkönyvet létrehozni, amit mindenki el tud fogadni.

Éppen ezért fontos, hogy a „személy” legyen a titkos, ami által nem fogja senki megtudni, hogy ki mire költött.

 

Push payment

A Bitcoin úgynevezett „push payment” elvet alkalmaz, ami azt jelenti, hogy átküldöm a pénzt és onnantól kezdve nem lehet többet kérni/levonni. Így nincsen szükség személyes adat megadására sem. Ez egy sima tranzakció.

A blockchain

A Bitcoin rendszer alapja, hogy láncokba felfűzött blokkokból áll a főkönyv. Egy blokkban több tranzakció található. Például te küldesz pénzt Jakabnak, meg Brazíliában Julio küld pénzt Amandának. Ez így megy 10 percig, amit a rendszer egy blokkba rendez. Ezután lezáródik az aktuális blokk és időpecsét kerül fel rá + egy hivatkozás az előző blokkra.

10 percenként van egy zárás a főkönyvben

Minden egyes blokkban van egy olyan adat, ami hivatkozik az előző blokkra (integritás ellenőrző adat). Éppen emiatt, ha valaki meghamisítana egy adatot utólag, akkor az azonnal kiderülne a rendszer számára és érvénytelenítené az adott blokkot.

A blokklánc egy megosztott, nyilvános főkönyv, amelyen a teljes Bitcoin-hálózat nyugszik. Az összes visszaigazolt tranzakció felfűződik a blokkláncra. Ily módon a Bitcoin-pénztárcák ki tudják számítani elkölthető egyenlegüket, valamint az új tranzakciók esetében visszaigazolható, hogy ténylegesen a tulajdonos által birtokolt bitcoinok elköltése történt-e meg. A blokklánc sértetlenségét és elemeinek időrendi sorrendjét kriptográfia biztosítja.

A tranzakció egy Bitcoin-pénztárcák közötti értéktranszfer, amely felfűződik a blokkláncra. A Bitcoin-pénztárcák tartalmaznak egy privát kulcsnak vagy magnak nevezett titkos adathalmazt, amely a tranzakciók aláírására szolgál, és amely matematikai bizonyításul szolgál arra nézvést, hogy a pénztárca tulajdonosától érkezik-e a tranzakció. Az aláírás mindemellett megakadályozza, hogy a tranzakciót bárki módosíthassa az elindítását követően. Az összes tranzakció felhasználók között folyik, és általában a tranzakció elindítását követő 10 percben megkezdődik visszaigazolásuk, egybányászatnak nevezett folyamaton keresztül. –  bitcoin.org

A Bitcoin hálózat feltételezi…

hogy nem mindenki jóhiszemű, de a hálózat nagyrésze jóhiszemű. Ha pedig a nagy része a hálózatnak megbízható, akkor valószínűsíthetően maga a rendszer is megbízható.

A bányászat lényege

Egy matematikai műveletet kell végezni, aminek az eredményét könnyű leellenőrizni, viszont nagyon nehéz előállítani. Minden blokk esetében ezt a folyamatot kell végigvezetni.

Amikor a bányászok pecsételik a blokkokat és elvégzik a matematikai műveleteket  (erőforrás igényes), akkor találhatnak egyfajta Bitcoin lottószerűséget, ami azt biztosítja, hogyaz adott bányász a hitelesítésért cserébe részesülhet a kibocsájtott Bitcoin-ból.

2017 év elején 12,5 Bitcoin-t kaptak a „nyertesek” 10 percenként, ami akkor megfelelt 5-6 millió forintnak. Ez a 12,5 Bitcoin mai értéke 55 millió forint!

Minél több „bányászgéppel” dolgoznak, annál több esélyük van ezen a Bitcoin lottón. Ezért rendkívüli módon fejlődik a technológia, hogy minél hatékonyabban működő, minél kevesebb energiafelvétellel rendelkező gépet tudjanak hadrendbe állítani.

 

Mi mozgatja a Bitcoin árfolyamát

Eddig a Bitcoin technológiai megvalósításáról beszéltem, ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy a Bitcoin mögött nincsen tényleges gazdasági tevékenység vagy fedezet. Ez azt jelenti, hogyha valami oknál fogva a bányászok lekapcsolnák a gépeiket vagy a tömeg egy másik technológiai megoldást (fejlettebb megoldást) részesítene előnyben a jövőre nézve, akkor a Bitcoin szisztéma összeomlott és a bitcoinjaidat nem fogod tudni beváltani igazi pénzre.

Az árfolyamot a kereslet pumpálja fel anélkül, hogy bármiféle teljesítmény állna a háttérben. Amíg mindenki részesedni akar ebből és meg tudja fizetni, addig emelkedik az árfolyam. Amint ráunnak az emberek erre, összeomlik.

Egyetlen esetben vállhatna a Bitcoin azzá, amivé sokan szeretnék. Ha a bankrendszer átvenné ezt a technológiát. Azonban mindenkit emlékeztetnék arra, hogy a bankrendszer számára nagyon jövedelmező a „megbízható harmadik fél” szerepe, ugyanis így náluk landol a közvetítési jutalék és az információ. Erről nem hiszem, hogy lemondanának maguktól…

Olyan, mint a Pokemon Go

Emlékszel még a tavalyi év slágerére, a Pokémon Go alkalmazásra? „A Pokémon Go-őrület kezd kicsit lecsillapodni, legalábbis a Nintendo részvényeinél, hétfőn a cég árfolyama közel 20 százalékot esett.”-írta a Portfolió 2016 júliusában. A jóslat nem vált be, ugyanis  az új fejlesztéseknek köszönhetően (ez már nem Pokemon) azóta is emelkedik az árfolyam.

Ettől függetlenül iparszági szakértők többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy a Pokemon Go alkalmazás okozta hisztérikus felfutás nagyon hamar véget ért, a lufi kipukkadt és önmagában ez a projekt akár be is csődölhetett volna, ha nem egy Nintendo méretű tőkeerős vállalkozás áll a háttérben, hanem egy start up, aminek ez az egyetlen bevételi forrása.

Amit ezzel el szeretnék mondani, hogy mindig találunk lufikat a világtörténelemben, amiket felkaptak, majd túl magasra szállt és kipukkadt. Az biztos, hogy a Bitcoin idei árfolyam-szárnyalása sem tartható, hiszen az önmagában egy gazdasági világválságot tud előidézni, mivel a Bitcoin mögött nincsen valódi fedezet.

Az igazi kérdés az, hogy te mennyire hiszel ebben?

Nézd meg Youtube videónkat. Bálinttal a Bitcoinhoz kapcsolódó átverésekről beszélgettünk:

 


Ha korrekt pénzügyi tanácsadásra van szükséged

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. december 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.