Oldal kiválasztása

Szögezzük le a legelején: a Babaváró igénylése sokaknak egyszerűen megy, míg másoknak kész katasztrófa. Ebben a cikkben a Babaváró katasztrófa oldalát fogjuk megnézni, azaz milyen igazságtalanságokkal és válogatott szívatásokkal kell szembenéznie egy igénylőnek…

Itt az OEP, hol az OEP?

Több olvasóm és ügyfelem is beszámolt arról, hogy az ígért 8 napos kézbesítési határidőn túlcsúszva kapta meg az OEP igazolást postai úton. Külön pikantériája az ügynek, hogy egy 30 napig érvényes dokumentumról van szó, aminek a kezdete a dokumentum kiállítása és nem az átvétel időpontja.

Ügyfelem mesélte, hogy július 25.-én kapta meg az OEP igazolást, aminek a kiállítás dátuma július 8!!!!!!!, azaz van összesen 10 munkanapja arra, hogy intézkedjen, különben máris lejár a „friss igazolás”

Ma már azonnal kiadják az OEP igazolást, így ez a sztori azokat érinti, akik még az elején igényelték az igazolásokat.

Kaptál OEP-et? Nem az igazi…

Igazi arcon csapásként érhetett sokakat, amikor boldogan -kezükben a friss, ropogós OEP igazolással – mentek a bankba, ahol közölte velük az ügyintéző, hogy ez nem jó OEP igazolás.

Noha az ügyfelek nem hibáztak, hiszen „hülye biztosan” kérték a „babaváró OEP”-et, amit jogszabályi hivatkozással állítottak ki, mégsem tökéletes.

Ez egy tökéletes OEP minta:

babaváró OEP igazolás

Miért kell 3 éves munkaviszony?

Rengetegen buktak el ezen a ponton, ugyanis a kezdeti hírekkel ellentétben a babavárós OEP igazolást nem adják ki például nappali tagozatos diáknak, akik akár egy szemeszter is passziváltak.

Ugyanez igaz azokra az anyukákra is, akik diplomás GYED-en vannak, ami sajnos szintén nem számít bele ebbe a halmazba. Teljességgel érthetetlen számomra, hogy miért köti ilyen szigorú múltbeli jogviszonyokhoz a törvény a Babavárót, amikor ez a támogatás tipikusan a jövőnek szól, míg a bankok amúgy is elvégzik a szükséges jövedelemvizsgálatot.

Teljesíted a feltételeket? Nem érdekel…

A Babaváró kölcsön egy olyan államilag támogatott és 5 évig biztosan kamatmentes hitel, ami akár a futamidő végéig kamatmentessé válhat, amennyiben minimum egy gyermek születik menet közben (5 éven belül).

Ehhez képest a legtöbb bank ezt nem hajlandó tudomásul venni és a JTM jövedelemvizsgálat során úgy számolnak, mintha kamatostul kéne fizetned a Babaváró kölcsönt, azaz kb. 84e forintot havonta.

Van olyan bank, aki akkor is ezzel a magasabb értékkel számol, ha az igénylés pillanatában már 12 hetesnél hosszabb ideje várandós a feleség, azaz garantáltan teljesítik a kamatmentességhez szükséges feltételeket.

Érthetetlen…

Segítség

Szívesen segítek neked közvetíteni a babavárót. Átbeszéljük a többi igénybe vehető támogatást és akár jelzáloghitel konstrukciókat is nézünk, ha éppen lakásvásárlás előtt állsz. Ez egy komplex szolgáltatás.

szarvas.norbert@iflgroup.hu

Jogi felhívás

Ez a cikk 2019. július 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!