Oldal kiválasztása

Miután eladtuk az ingatlanunkat – remélhetőleg haszonnal – jogosan merülhet fel a kérdés az ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózása mértékével kapcsolatban. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mire számíthatunk!

Így kell adózni az eladott ingatlan után

Adót minden esetben a vételi és eladási ár különbözetére kell megfizetnünk. Amennyiben veszteséggel vagy nullán zárjuk az ingatlan tranzakcióját, abban az esetben mentesülünk az adózási kötelezettségünk alól.

A fizetendő személyi jövedelemadó (továbbiakban: SZJA) mértéke a 2019-ben hatályos jogszabályok alapján maximum 15% lehet. Azonban az ingatlannal kapcsolatos saját szabályozás miatt az SZJA fizetés mértéke sávosan változik!

Vásárlástól számított 5 éven túl nem kell fizetnünk SZJA-t az ingatlan eladásából származó nyereségünk után!

Az SZJA sávosan változó mértéke
 1. év -» 100%
 2. év -» 100%
 3. év -» 90%
 4. év -» 60%
 5. év -» 30%
 6. évtől -» 0%
Konkrét számítási példa

Tegyük fel, hogy 2015-ben Budaörsön vásároltál egy panelt 19 millió forintért. 2019-ben szeretnéd eladni 35 millió forintért. Ebben az esetben a nyereséged 16 millió forint lenne.

Azonban a „nyereség oldalt” számlával igazolható módon lehet csökkenteni bizonyos tételekkel (alább a lista). A példában a költségcsökkentő tételek (ügyvédi díj, felújítási költség…stb) összesen 4 980 000 forintot tesznek ki.

16M- 4,98M = 11,02M forint a számítandó SZJA alapod.

2016-os eladás esetén 1 653 000 forint lenne az SZJA

2017-os eladás esetén 1 487 700 forint lenne az SZJA

2018-os eladás esetén 991 800 forint lenne az SZJA

2019-os eladás esetén 495 900 forint a fizetendő SZJA

SZJA csökkentő tételek
 • Az ingatlanért eredetileg fizetett vételár.
 • A szerzéssel kapcsolatban fizetett illeték.
 • A vásárlás óta végrehajtott értéknövelő beruházások (például nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés) értéke.
 • Állagmegóvással kapcsolatban végrehajtott beruházások értéke. Ide tartoznak az eladás előtt (24 hónapon belül) végrehajtott olyan állagmegóvással kapcsolatos munkák, amelyek értéke meghaladja az átruházásról szóló szerződésben szereplő összeg 5 százalékát. Ilyen lehet például a festés, a tapétázás vagy éppen a parkettázás. Fontos, hogy minden ilyen költséget számlával kell tudnod igazolni.
 • Öröklés esetén az az összeg, ami alapján az illetéket megállapították. Ha az öröklés illetékmentes volt, akkor a hagyatéki leltárban szereplő összeget kell figyelembe venni.
 • Ha ajándékozás útján történt a tulajdonszerzés, akkor az eladás utáni bevétel (vételár) 75 százalékát kell figyelembe venned. Ebben az esetben más költségeket már nem számolhatsz el!
 • A vásárlással kapcsolatban kifizetett ügyvédi költség és szakértői díjak.
 • Az eladással kapcsolatban kifizetett költségek (hirdetés, ingatlanközvetítői jutalék, tulajdoni lap igénylése stb.).

A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolnunk. Az adóbevalláshoz ezeket nem kell benyújtanunk, viszont 5 év kötelező megőrizni.

Hol tudod kiszámolni az adó mértékét?

Szerencsére elérhető a NAV oldalán egy kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához. Itt minden esetben tudjuk ellenőrizni és kiszámítani a saját fizetendő SZJA mértékét.

forrás: NAV

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. április 4. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.