Oldal kiválasztása

Szerintem mindenki azt találgatja, hogy mi történik majd az ingatlanok árával, mikor érkezik meg az újab ingatlanválság? Ebben a cikkben összeszedtem neked azokat az indikátorokat, amik okozhatják a válságot. A videóban pedig elmondom a személyes véleményemet!

Személyes véleményem

Mik azok az ingatlanválsági indikátorok?

Minden válságnak vannak bizonyos előjelei, amik együttesen elérhetik azt a kritikus pontot, aminek egyenes következménye egy újabb ingatlanválság kialakulása is.

A FED kamatot emel

Ha nem vagy befektető, akkor tőled nehezen várható el, hogy mélyen beleásd magad a különöző mutatók értelmezésébe. Azonban a FED (az amerikai jegybank szerepét tölti be) irányadó kamatát érdemes nézegetned madártávlatból.

A FED mindig későn, de reagál a kialakuló válságokra. Az alábbi grafikonon látható a kamatemelési-kamatcsökkentési ciklusok megkezdése az adott válságok függvényében…

forrás: https://fred.stlouisfed.org
A fizetések nem emelkednek többé

Magyarország specifikusan kifejezetten fontos indikátor lehet az átlag fizetések előző évhez mért növekedésének/stagnálásának az értéke. Az ingatlanpiac mindig a fizetőképes keresletből táplálkozik. Ez megkerülhetetlen.

forrás: FHB

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a lakhatás és a befektetéscélú lakásvásárlás mindig a többbletbevételből finanszírozott igény. Ha a piac kedvező feltételeket kínál számunkra és mellette a fizetésemelkedésből képesek vagyunk finanszírozni, akkor „minden akadály elhárult” előttünk.

A hitelek drágulnak

Fontos megértenünk, hogy a fizetőképes kereslet jelentős része lakáshitelből vásárol ingatlant. Éppen ezért az egyik legfontosabb indikátor a forráshoz jutás költsége.

Amennyiben elkezdenek emelkedni a hitelkamatok, az még nem akkora probléma. Viszont vagy egy lélektani, határ aminél magasabb kamat mellett már nem éri meg felvenni a hitelt. Ez pedig csökkenti a fizetőképes keresletet, aminek az eredménye a kevesebb vevő – olcsóbb lakás – alacsonyabb nyereségráta az építőipari cégek számára – kevesebb beruházás és szépen lassan eljutunk a stagnáláshoz, ami az ingatlanválság alapja lehet.

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv

A babaváró támogatás 10 milliója hivatalos – részletek és buktatók


Ez a cikk 2019. április 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.