Oldal kiválasztása

Most kaptam a hírlevelet arról, hogy az Erste bank 2018.június 4-től megemeli a kamatainak a mértékét a jelzáloghitelek esetében. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez mit jelent a számodra a valóságban, mire figyelmeztet és hogyan tovább? Mert emlékszem, pár évvel ezelőtt hasonlóan kezdődött a drágulás, amikor a legkedvezőbb bankok minimálisan kamatot emeltek (először)…

 

kamatemelés

 

 

Mit jelent egy 20 éves 20M forintos hitelnél a 0,5% emelkedés?

Nem győzöm hangoztatni, hogy a kamatperiódus kiválasztásánál mindig előre kell gondolkodnunk, és nem szabad elcsábulni az olcsóbb változó kamatozású hiteleknek. Most számoljuk ki, hogy egy átlagos hitel esetében mit jelent 10 éves fix kamatozású hitelnél ez a 0,5%-os kamatemelkedés?

 

kamatváltozás táblázat

Szóval nagyon brutális drágulásról van szó!

Pusztán fél %-kal veheted fel drágábban június 4-től ezt a 20 000 000 forintos jelzáloghitelt és mégis két fontos változás történik:

  • a havi törlesztésed 5 000 forinttal lesz/lenne több
  • összességében 1 316 160 forinttal (20 évig változatlan kamat mellett) fizetsz többet, mint az az ügyfél, aki most vette fel ugyanezt a hitelt

Jogosan merül fel a kérdés, hogy gondoltad volna ezt? Sejtetted, hogy egy hanyag 0,5%-os kamatdrágulás ilyen hatással lehet(ne) a hiteledre és a pénztárcádra? És most gondold el, hogy egy változó kamatozású hitel esetében évente változhat ennyivel a hiteled…

 

Hosszú távra kell fixálni a kamatot

Jelenleg még extrém alacsonyan van a magyar kamatkörnyezet önmagához képest. Ez azt jelenti, hogy soha ennyire alacsony kamattal nem tudtál jelzáloghitelt forintban felvenni. Mikor rögzítenéd a kamatot hosszú távra (pl.: 10 évre), ha nem egy ilyen környezetben? Vélhetően a bankok is így gondolkodnak és éppen azért történik egy ehhez hasonló kamatemelés szépen csendben, mert újraárazták a saját kockázatukat és úgy ítélik meg, hogy egyre közelebb van egy drasztikusabb piaci drágulás.

 

Ezt is olvasd el: Miért fontos hosszú futamidejű hitelt felvenni akkor is, ha 10 éven belül ki szeretnénk fizetni?

 


Ha fontos számodra a pénzügyi tudatlanság elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé árával, egy mozijegy árával vagy egy könyv árával.


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. május 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.