Oldal kiválasztása

Nagyjából semmi. Miből gondoltuk azt, hogy a végtelenségig fognak emelkedni az ingatlanárak egy viszonylagosan rövid időtávon belül? És ami talán ennél is fontosabb kérdés: miért hisszük azt, hogy az ingatlanáraknak kizárólag abszolút növekedése vagy csökkenése létezik?

Hurrá-pesszimista vélemény

A használt lakások ára úgy emelkedik, hogy nem emelkedik

A KSH adatai alapján a relatív értelembe vett statisztikai mutató 0,1%-os csökkenést mért az első negyedévhez képest a második negyedévben. Még mielőtt elájulnánk a hírtől, érdemes hozzápárosítani egy másik adatot, ami szerint a használt lakások ára 14%-kal emelkedett az előző évhez képest.

Szóval pánikra semmi ok.

Drága, de legalább rossz

Az elmúlt években elindult egy eladási hullám. Viszont a kínálat minősége egyre rosszabb. Kikerültek a piacról a jó ingatlanok (elrendezés, desztináció, ár-érték…stb). Ma már sokkal több az olyan eladó használt ingatlan, aminek vállalhatatlan az elrendezése, rossz helyen van és alapvetően túl van árazva.

Ugyanis történt a piacon egy brutális ártolódás. Az új építésű ingatlanok nyakára nőttek a jó használt ingatlanok. Viszont a jó használt ingatlanok árazása felé indultak el a közepes lakások, amiket aztán beértek a felújítandó ingatlanok.

A lakások mérete is probléma

Ingatlanvásárlás esetében mindig négyzetméterárról beszélünk, azonban történt egy fontos paradigmaváltás. Ma már szinte teljesen mindegy, hogy a lakás 30 nm-es vagy 40 nm-es. Gyakorlatilag ugyanannyit el lehet kérni mindkettőért.

Az ijesztő, hogy meg is veszik ezt.

Mitől emelkedik, ami stagnál?

Azt is vitatom, hogy a használt lakások árának emelkedése megtorpant volna. De menjünk bele a játékba. Még akkor is drágulnak, amikor „megáll az árnövekedés”, hiszen ugyanazt a pénzt egy rosszabb és kisebb ingatlanra költjük el. Ez pedig elgondolkodtató.

Exkluzív tartalom

Szeretnél pénzügyileg fejlődni és sokkal tudatosabban élni a mindennapjaidat? Előre lépnél az életben? Az IFL exkluzív tartalom ebben fog neked segíteni. Havonta 4 alkalommal (heti 1) jelenik meg egy végletekig kidolgozott, leegyszerűsített és könnyen fogyaszthatóvá alakított tananyag, amit

a magyar piacra és a te életedre optimalizáltam.

Bőven lesz időd ezeket a tudásokat kipróbálni és a saját életedre projektálni. Ráadásul hamarosan érkeznek olyan exkluzív, személyes anyagok, mint például a saját vagyonépítési stratégiám a következő 10 évre (konkrétumokkal, a saját életemmel).

Nézd meg te is:

https://www.patreon.com/iflblog

Segítség

Szívesen segítek neked közvetíteni a babavárót és/vagy a lakáshiteledet, CSOK-ot. Átbeszéljük a többi igénybe vehető támogatást és akár jelzáloghitel konstrukciókat is nézünk, ha éppen lakásvásárlás előtt állsz. Ez egy komplex szolgáltatás.

szarvas.norbert@iflgroup.hu

Jogi

Ez a cikk 2019. november 06. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!