Oldal kiválasztása

Bizonyára téged is aggodalommal tölt el a Fundamenta jövője. Adott a piac legsikeresebb lakástakarékpénztári szereplője immáron állami támogatás nélkül. Kikerültek a valódi piacra és erre nem voltak felkészülve. Merre tovább?

Elmondom a véleményemet róluk

Hol tartunk most?

Valószínűleg az én SWOT analízisemben a cég elbukna, hiszen

  • a hitelük nem elég olcsó
  • hitelezőnek nincsen elég fedezetünk komolyabb volumenre
  • ügynöknek nem elég képzettek (ezt kifejtem)
  • bizalmi indexük jelenleg lentebb van, mint egy biztosítónak
A legjobb ajánlatuk a „megtakarításos hitel”

A Fundamenta betétgyűjtésre jött létre. A deal az volt, hogy te adsz nekik pénzt, amihez az állam is ad pénzt, ők pedig ezt megőrzik neked és beszedik tőled valamennyi jutalékért cserébe. Aztán volt hozzá valamiféle hitel, ami idővel a Fundamenta legnagyobb üzlete lett. Ezen volt az igazi pénz.

A hitelt azonban becsomagolták az állami támogatás sorai közé. Ma már sokkal nyíltabban kell kimondani hogy ez egy olyan hiteltermék, amihez neked gyűjtened kell valamennyit.

2,9%-os kamatot garantálnak, ami nem elég jó

Önmagában egy 2,9%-os előre garantált kamattal nem lenne semmi gondom. A probléma inkább az időtávval van. Egy 9 éves szerződésnél ezt a kamatot 9 év múlva kaphatod meg.

A lakástakarékpénztári törvény miatt a Fundamentának abban a percben fel kell függesztenie a hitelezést, amint a finanszírozás nem biztosított. Azaz a következő 10 évben nem tudnak annyi megtakarítást eladni, ami fedezné a te és a többiek hitelét a jövőben…

Havi 40e forintos befizetés a 9 éves konstrukcióban a felvehető hitelösszeg 6 274 548 forint. Lakásvásárlás célra ez az összeg már ma se túl acélos. Mennyit nyersz ezen a kamaton ahhoz képest, ha 5%-os kamaton vennéd fel a jövőben ugyanezt a hitelt ugyanolyan futamidőre?

509 295 forintot nyernél ebben a példában ezen az ügyleten a Fundamenta hitellel a piacival szemben 10-17 év között. Ha megnézzük a jelenértékét ennek az összegnek évi 2%-os infláció mellett, akkor kb. 378e forint. Ez azért nem sok…

A megtakarítás pedig…

Leszögezném az elején, hogy a megtakarítás mindig jó, ha fizeted. Ez mindig több lesz, mint a nulla. Ettől függetlenül ez sem egy top termék az állami támogatás nélkül.

9 év alatt a közel 4,5M forint befizetésre kapsz 21 767 forint betéti kamatot és 223 985 forint bónuszt (feltételekhez van kötve). Ez összesen 245 752 forint, ami 9 év alatt összesen 5,46% kamatnak felel meg, ami nagyjából évi 0,6% kamatot jelent…

Mit hoz a jövő?

Mivel adott egy olyan termék, amihez igen komoly meggyőzőerő és fantázia szükséges, ezért szerintem nehezen eladható terméknek minősül. Mivel a jövőbeni hitelkihelyezésnek jelentősen függenek a betétállomány alakulásától, ezért valamit ki kell találni.

Olyan szolgáltatásokat kell felvenni a csomagba, amik által új ügyfelek érhetőek el és lehet őket ösztönözni a lakástakarék megnyitására. Ilyen termék tipikusan a napelem, amit sok család kizárólag hitelből engedhet meg magának. Ha ezt összegyúrják a lakástakarék ajánlatával, akkor az már elég meggyőző lehet az ügyfelek számára, hogy „itt és most a lehetőség korszerűsíteni”…

Segítség

Szívesen segítek neked közvetíteni a babavárót és/vagy a lakáshiteledet, CSOK-ot. Átbeszéljük a többi igénybe vehető támogatást és akár jelzáloghitel konstrukciókat is nézünk, ha éppen lakásvásárlás előtt állsz. Ez egy komplex szolgáltatás.

szarvas.norbert@iflgroup.hu

Jogi

Ez a cikk 2019. október 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!