Oldal kiválasztása

Imádom a Facebook koncepcióját. Szerettem, hogy összekötötte a világot és lebontotta a korlátokat. A Facebook egy lehetőség az emberiség kezében, hogy egy jobb világot éljünk. Hogy miért Facebook? Mert véletlenül ezt kapta fel az emberiség, mint a legfontosabb kommunikációs platformot. És ezt elrontottuk. De nagyon…

A külső politikai szabályozások

Mondhatnám itt a GDPR-t vagy egyéb olyan szabályozó intézkedéseket, amiknek több milliárd felhasználóra vetítve kellene a Facebook algoritmusának megfelelni. És ez képtelenség. Hiszen hogyan lenne képes egy kommunikációs platform – ami eddig a minél pontosabb érdeklődési körökre célzott – elrejteni saját erősségeit, és úgy targetálni, hogy közben nem gyűjt célzási adatokat az emberekről?

Hogyan tudnánk a Facebook-ot, mint platform (és nem mint vállalkozás) bármelyik jogalkotó társadalmi rendjéről alkotott elképzelésébe tuszakolni, amikor a Facebook a társadalmak közötti korlátok nélküli kapcsolódásáról szól? És mi lett ennek a politikai erőszakoskodásnak a vége? Egyre jobban úgy érzi minden felhasználó, hogy korlátozva vannak a számára elérhető információk.

Az álságos vállalat

Az a nagy bajom, hogy nem bízom Mark Zuckerbergben. Nem tudom elhinni neki, hogy jó ember lenne. A sztori arról, hogy lopta a Facebook ötletét még nem mozgatta meg annyira a fantáziámat. Sokkal inkább érdekelt, ahogyan az információ védelméről papol és közben adatokat szivárogtat ki milliárdokért cserébe (oxfordi botrány). Még inkább aggaszt, amikor Mark a hatalmas adakozó szerepében tetszeleg, lemond a vagyona egy részéről és a nap végén kiderül, hogy ezzel a lépéssel a történelem egyik legkomolyabb adóoptimalizálását hajtotta végre.

És egy álságos vezetőnek kizárólag álságos vállalkozása lehet. Ez pedig megjelenik a mindennapi működésben is.

A pénz mindenek felett

Te már elgondolkoztál azon, hogyan lehetséges az, hogy a Facebook hírfolyamodat állandóan elönti a szar? A kétes hírportálok kamu riportjai csak úgy ömlenek, miközben minden hiteles tartalomgyártó arról számol be, hogy bezuhantak az organikus elérések?

A Facebook azt mondta, hogy bünteti a kamu hírek terjesztőit és favorizálja a minőségi tartalmat posztolókat. És mi a valóság? Az algoritmus továbbra is tömegesen szőnyegbombázza a teljes platformot a bullshit, ámbár sok kommentet és lájkot (azaz reakciót) kiváltó posztokkal. Ellenben a minőségi tartalmat ma már azok sem láthatják, akik lájkolták azt az adott Facebook oldalt.

Az elérés az úr ebben a világban és a reakció a valuta.

Információs buborékban élünk

A Facebookot azért szerettem meg régen, mert a világ sokszínűségét láthattam meg. Ma már bezártak mindenkit saját információs buborékába, ami automata és öngerjesztő. A logikája a dolognak az, hogy azt mutatja meg a platform, ami érdekel téged. És mi érdekel téged szerinte? Amit a múltkor te néztél meg.

Homofób vagy? Akkor az életben nem fogja megmutatni neked az oldal azokat a fantasztikus videókat és cikkeket, amik az emberi egyenlőségről és szeretetről szólnak ebben az aspektusban.

Szerinted nincsen klímaváltozás? Akkor lásd a virágzó sivatagot Arizonában.

Szerinted van klímaváltozás? Akkor mutassuk meg neked az elsivatagosodott tavat Arizonában.

Mindig azt fogja neked megmutatni, ami a múltbeli gondolkodásod volt. Nem előremutató és nem fejlesztő. Nem bővíti az információidat, hanem önigazolja azokat és beszűkít a saját világodba.

Szavakat üldöz a rendszer és nem eszméket

Mára eljutott a Facebook odáig, hogy szavakat és nem eszméket üldöz. Vannak olyan tiltólistás szavak, mint a Bitcoin, kriptovaluta vagy éppen az MLM. Ha ezek bekerülnek a címbe, posztba, akkor nem fogod tudni hirdetni és megosztani másoknak a cikket, gondolatot.

Pedig hogyan tudnál egy rossz eszme ellen küzdeni, minthogy felvilágosítod a másikat és elmondod a gondolataidat, érveidet ezzel kapcsolatban? A Facebookra rendkívül igaz mondás: mire az igazság kiért az utcából, addigra a hazugság már megkerülte a földet.

Az oldal egész struktúrája ennek az elvnek kedvez.

Diktatórikus környezet

Hihetetlen, de igaz. Az egykor a világ legdemokratikusabb környezetét mára a leginkább diktatórikus valósággá silányítottuk. Eltűnt a szabad vélemény nyilvánítás. És lassan eltűnik minden más is. A Facebook ugyanis szó nélkül töröl ki a valóságból több ezres-tízezres látogatottsággal rendelkező oldalakat mindenféle indoklás nélkül. Hogy miért tesz ilyet? Bemondásra. Annyira reszket a bírságtól, hogy kérdezés nélkül lelövi azokat, akiket valami rosszakaró bejelent.

Nem létezik második esély. Nem létezik bűnbocsánat. Nem létezik megoldás. Ha valakit a Facebook megtalál magának, annak vége.

Botrányos ügyfélszolgálat

Mármint az ügyfélszolgálat helye, ami nem létezik. Lehet elmélkedni az ügyfélszolgálat munkásságán. Lehet neked jó élményeid vannak ezzel kapcsolatban. De tedd fel magadnak a kérdést, hogy x ember, akinek másodpercenként kell egy posztot ellenőriznie, milyen munkát fog végezni?

Elárulom. Felületeset. Olyat, ami a pillanatnyi hangulat és kedv függvényében születik meg. Lehet, hogy másoknak az egy élet munkája, vagy a havi megélhetése (pl.: egy hirdetés). Az admint nem érdekli. Így fordulhat elő olyan helyzet, amikor például egy ingyenes WordPress tanfolyamot szeretnél meghirdetni és a Facebook MLM hirdetésnek tekintve letiltja.

A legszörnyűbb, hogy nincsen kinek szólni. Olyan, mintha a falnak beszélnél. Írsz az ügyfélszolgálatnak és cserébe a robot küld neked egy sablon választ. Mi a lényeg? Így jártál.

Emberek sorsát pecsételi meg

Már írtam, hogy a Facebook a modern kor egyik legfontosabb eszköze (lehetne). Így is az, de negatív irányba. Hogyan kerülhetett a világ leghatalmasabb nemzetének az élére egy megalomán üzletember, aki tagadja a globális felmelegedést és bármikor hadat üzen bárkinek?

Elárulom: FACEBOOK

Aki a 2010-es évektől kezdve uralja a Facebookot, az bármilyen választást meg fog nyerni bármilyen környezetben. Gyakorlatilag célcsoportokra, nemekre, érdeklődési körökre lebontva lehet elküldeni az üzenetet egy picit máshogyan megfogalmazva. Hogy minden réteg magáénak érezze a dolgot. Ma már nem a mondandó a mérce, hanem a hirdetési költségkeret.

Hülyét csinál belőled

Hihetetlen rendezőelv mentén alakul a Facebook. Észrevetted, hogy ma már a Facebook csoportok posztjaival találkozgatsz a hírfolyamodon? És az feltűnt, hogy az általad lájkolt oldalak egy részéről régen hallottál? Eddig miért lájkoltál egy oldalt? Azért, mert érdekelt.

A Facebook kitalálta, hogy ez így nem elég. Akkor innentől kezdve kattintgass még egy „see first” opciót, ami az emberek 20%-a ismer egyáltalán.

De már ez sem elég. A Facebook szerint akkor érdekel téged a téma, ha a téma FB oldalának tematikus FB csoportjába csatlakozol, ahova ugyanazt posztolja majd az oldal, amit a sima oldalra küldene. Érdekes rendezőelv…

Eltűntek a barátok

A Facebook eredetileg az emberek összekapcsolásáról szólt. Volt egy ki nem mondott alku, hogy a sok hirdetés és hír mellett az ismerőseink életét is láthassuk. A status quo felborult. Ma már 10 hirdetésre jut nagyjából egy ismerősi poszt erős túlzással.

Az új barátaid azok a cégek és vállalkozók lettek, akik valamikor bekövettél. Kit érdekel az általános iskolás volt osztálytársad családja, amikor hallgathatod non stop Gazdag Mamit és Wolf Gábort a marketing rejtelmeiről?

Van egy jó hírem. Ha eddig nem esett volna le: te vagy a termék, A lelkeddel fizetsz minden egyes hirdetésért cserébe és már teljes mértékben ignorál téged a globális rendezőelv.

Ez a rendezőelv nem akar téged fejleszteni, informálni, segíteni. El akar adni. Kíméletlenül pénzre váltja a személyedet.

Azt hiszed, hogy a cégeknek jó? Ez a rendezőelv velük szemben is kegyetlen. Elérte azt az üzemméretet a Facebook, amikor már a cégek, oldalak érdekei sem számítanak. Megszoksz vagy megszöksz. Ez a social diktatórum 2019-ben.

Képekben