Oldal kiválasztása

Az otthoni munka szerencsére egyre elterjedtebbé válik a munka világában. Ennek oka szorosan összefügg a [hatékonyság] fokozásával, hiszen bizonyított tény, hogy vannak munkavállalók, akik bizonyos önálló feladatokat otthoni környezetben nagyobb hatékonysággal képesek elvégezni, mint az irodában. Nézzük meg, hogy az otthoni munka választásával milyen rejtett költségekkel kell mindenféleképpen számolnod? Tehát: otthoni munka költségei

 

Én két éve álltam át otthoni munkára és azt gondolom, hogy életem egyik legjobb döntése volt. A hatékonyságom jelentősen javult, miközben elképesztő mennyiségű utazási időtől és fáradtságtól kímélem meg magam napról napra!

 

#1 Pénzt kell áldnoznod a technikai hátérre!

Véleményem szerint minden otthoni munka egy prémium kategóriás számítógéppel kezdődik. Máris egy igen komoly paradigmaváltás közepén találod magad, hiszen ezidáig az otthoni eszközeidet magáncélokra használtad. Így nem feltétlenül volt szükséged egy 100%-osan megbízható, végtelenül gyors, komoly munkabírású számítógépre vagy más eszközökre.

Ennek azonban az otthoni munkával vége szakadhat,

hiszen onnantól kezdve az eszközök a munkád szerves részeivé válnak, a megélhetésed függ attól, hogy mennyire vagy képes stabilan és gyorsan végezni a munkádat, adott projektet. Ugyanis az otthoni munkával a felelősséget átvállaltad a cégtől, hogy megfelelő informatikai körülményeket és biztonságot teremtesz meg. Ez pedig sok pénzbe kerülhet.

 

Ha a számítógéped vagy telefonod elavult és lassú, akkor veszélybe kerülhet a munkád gyümölcse. Te akarsz lenni az az ember, aki napokat dolgozott valamin, amit aztán elveszített, mert a meghajtó csődöt mondott?

otthoni munka költségei

 

#2 Szükséged lesz egy szupergyors internetre

Lehet, hogy eddig sikeresen spóroltál az internet előfizetésen, mert neked bőven elég volt az alap csomag a maga 120/120 Mbit elméleti sebességével havi 3 990 forintért? Az igazság az, hogy elméletben talán elég is lenne, ugyanakkor sejtheted, hogy lesznek olyan időszakok, amikor otthoni munka esetén „elfogy” ez a csomag.

Ha még nem is vagy freelancer, érdemes úgy gondolkodnod és belátnod, hogy az otthoni munka egyik szükségszerű vonzata, hogy az interneten ne spórolj és megrendeld (munkavégzéstől függően) a közepes vagy akár a prémium csomagot. Létfontosságú a gyors net, ha otthonról akarsz dolgozni.

 

Nézd meg, mi mit gondolunk a home office munkáról! Bálinttal erről beszélgettünk 🔽

 

Érdekes cikk: Az MLM legnagyobb igazságai

 

#3 Egy komplett irodát kell berendezned. otthoni munka költségei

Ha otthonról akarsz dolgozni, akkor kénytelen leszel egy dolgozó szobát/dolgozó sarkot kialakítani, ami több elemében is hasonlít egy irodai környezetre. Sajnos nem lehet mindent „megúszni” ezzel kapcsolatban.

  • kell egy rendes dolgozóasztal
  • nyomtató
  • scanner
  • szünetmentes prémium elosztó

Számolnod kell ezekkel a költségekkel, amiknek a nagysága a végzendő munkától függ majd.

 

A legtöbben azért buknak el, mert képtelenek meghúzni a határt és különválasztani a magánéletet a munkától. Képtelenek elfogadni és elfogadtattni, hogy függetlenül az otthoni munkavégzéstől, éppen a „munkahelyen vannak” és így nincsen idejük a magánéletet rendezni/szervezni…

otthoni munka költségei magyarországon

#4 Emelkedik a rezsi

Tapasztalatból mondom, hogy ez egy olyan tétel, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Pedig logikus, hiszen immár 8-10 órával többet tartózkodunk hétköznap otthon, mint azidáig. Ráadásul a berendezett dolgozóhelyünk a számítástechnikai eszközökkel (számítógép(ek), nyomtató, tv, stb…) magasabb áramfogyasztást generál.

Nekem az otthoni munkával nagyjából 30-35%-kal lett magasabb a mozgó rezsim, mint áramfogyasztás, vízfogyasztás.

 

#5 Emelkedik az utazási költség

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy az otthoni munkát milyen minőségben (alkalmazott vagy freelancer?), milyen gyakran (full time vagy néhány nap a héten?) és kinek (egy cégnek vagy mindig másnak?) végzed.

Abban az esetben, ha rákényszerülsz folyamatosan új ügyfelek felhajtására és tárgyalásra, úgy az utazási költséged jelentősen növekedhet (amennyiben autót használsz havi bérlet helyett), hiszen innentől kezdve neked kell utazni és nem az ügyfél jön hozzád.

 

#6 Csökkenhet a jövedelmed

Amennyiben freelancerként dolgozol több cégnek/ügyfélnek, úgy a hatalmas szabadság egyben átokká is válhat számodra, ha nem tudod következetesen betartani az olyan alapvető szabályokat, minthogy:

 

a munkaidőben dolgozunk, a szabadidőben a családdal foglalkozunk!

 

Ha számodra elmosódnak a határok és belemész abba a játékba, amikor a környezeted nem tiszteli a munkaidőd, mondván „úgyis otthon vagy”, akkor egyszercsak azon veszed észre magad, hogy a produktivitásod növekedés helyett lezuhant…

Ez egy ördögi kör,

amiből kizárólag konfliktusok felvállalásával tudsz kikeveredni. A konfliktust mind saját magaddal szemben, mind a környezeteddel fel kell vállalni, ha azt akarod, hogy legyen értelme a home office-nak!

Nagyon sok embert ismerek, akik elbuktak ezen a ponton és a töredékét sem keresik meg annak, amit irodai környezetben megkerestek, viszont folyamatosan fáradtak, leterheltek és sosem érik utol magukat.

 


Szeretnél nyugdíjra gyűjteni?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. december 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.