Oldal kiválasztása

Nagyon érdekes kérdés, miként értékelődik fel a HR szerepe a jövő munkavállalójának megtartásával kapcsolatban? Ezidáig a HR-re úgy gondoltunk, mint akiknek legfontosabb feladatunk megtalálni a munkaerőpiacon a megfelelő munkatársakat. De mi van, ha már nálunk dolgozik a megfelelő ember?

A HR feladata immáron toborzás helyett a megtartás

Az elmúlt évtizedekben a HR abban a kényelmes helyzetben találta magát, amikor nyugodtan válogathatott a munkavállalók között, hiszen úgynevezett keresleti „piac” alakult ki a munkáltatók és munkavállalók piacán.

Ehhez képest az elmúlt években egyre több pozíció jelent meg a munkaerőpiacon, miközben egyre kevesebb az „alkalmas” munkavállaló. Így a HR legfőbb problémája a megfelelő munkaerő felkutatása lett. Ma már azonban egy újabb problémával kell megküzdeniük a cégeknek:

A munkavállalókat nehéz megtartani

Számos kutatás felismerte már azt az alapvető gazdasági tételt, miszerint egy munkatársat olcsóbb megtartani (relative cost), mint a helyettesét felkutatni, kitanítani és integrálni a szervezetbe.

Milyen kihívásokkal kell ma szembesülnie egy működő vállalkozásnak ezen a téren? Gondoljunk csak bele az egyre növekvő szakképzett munkaerőhiányra, a csábító „külföldi környezetre” vagy a törekvő versenytársak „elszívó erejére”.

Ezek a körülmények rendkívüli módon megnehezítik a vállalkozások életét és működését! A felismerés (munkaerő megtartás) már megszületett. De mi a következő lépés? Hogyan tovább?

Ma már az ígéret nagyon kevés

A vállalkozások nincsenek egyszerű helyzetben. Ma már nem elég „ígérgetni” a munkavállalóknak. Nem lehet hitegetni, hiszen a jó munkaerőt rendkívül gyorsan elszívják tőlünk. Helyette konkrét cselekvési tervre van szükség!

Itt jön képbe a HR, akinek a legfőbb feladata a jövőben a munkavállalók bizalmának a kiépítése és erősítése lehet. Nem a pénz a legfontosabb döntési tényező, hanem az az inspiratív munkahelyi környezet, amelyik nyitott a kérdésekre és megoldási javaslatokra. Az a környezet, amelyik odafigyel a munkavállalókra és erős bizalmat képes kiépíteni!

„Halld a munkavállalók hangját. Figyelj oda és ez alapján határozd el magad”

Mit tehet a HR a bizalom kiépítéséért?

Erre keresik a választ a Borealis Szakmai Fórum kerekasztal beszélgetésén az alább felsorolt HR szakértők:

  • Barcza Ilona – Európai HR vezető, volt GE HR Igazgató
  • Rappensberger Marianna – Senior HR Business Partner, Raiffeisen Bank
  • Müller Diána – Head of Talent Acquisition, Telenor
  • dr. Hajtó Zoltán – Lapker Zrt.
Milyen kérdéseket kell feltennie a HR-nek?
  • Az emberek cselekedetei mintázatot követnek. Ha hisznek abban, hogy korábban jól teljesített a csapat, akkor a jövőben is meg fogják tudni oldani jó minőségben a feladatot- A kérdés tehát: bíznak egymás képességében a munkatársak?
  • Tudják az emberek, hogy a szervezet milyen irányba halad? A közös célok elérése vezeti őket?
  • (El)Ismerik egymás tudását a munkatársak? Ha igen, akkor minden ember a saját feladatára koncentrál és képes a másik munkavégzésére támaszkodni. Így a marketinges a marketinggel , az értékesítő az értékesítéssel foglalkozik.
  • Ha azt hallod, hogy az emberek egymást bántják, kritizálják (pl.: ” Na, a pénzügyesekre nem lehet számítani, mert mindig elrontják a kimutatást), akkor nem bíznak egymásban.

Szakmai fórum: Társas készség, vagy üzleti tényező? Avagy, mit tehet a HR a bizalom megteremtéséért?

Kezdés ideje: 2019.05.10 9:00-13:00
Cím: Spoon rendezvényhajó, Budapest, Vigadó tér 3. kikötő

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.