Oldal kiválasztása

Milyen érzés lenne, ha több ingatlanod lenne, amiből rendszeresen érkezne a bérleti díj? Mindenkinek eszébe jutott már ez a befektetési lehetőség, aminek tipikusan a pénzhiány szabhat gátat. De mi szólnál, ha azt mondanám, hogy létezik egy megoldás? Osztalékfizető cég, ami ingatlanbirodalmakat épít? Ez a REIT…

A REIT-ek az 1960-as évek Amerikájából indultak világhódító útjukra.

Mi az a REIT ingatlanbefektetés?

A REIT (Real Estate Investment Trust) olyan, a hagyományostól eltérő vállalkozásokat jelöl, amelyek ingatlanok hasznosításából szerzik bevételük szinte teljes egészét.

A működése rendkívül egyszerűen átlátható egy REIT befektetésnek. A befektetők pénzéből (akár hitellel kiegészítve) értékes ingatlanokat (kiskereskedelmi egységek, magánkórházak, ingatlanok, ipari célú ingatlanok..stb) vásárol, amiket végül bérbead.

A REIT jövedelme a bérleti díjakból származik,- levonva a működési költségeket – gyakorlatilag teljes mértékben (90%) szétoszt osztalék formájában a befektetői között.

A REIT működésének a feltételei
 • Az árbevétel 75%-ának ingatlanhoz kell kapcsolódnia
 • Az eszközök 75%-ának ingatlanban kell lennie
 • A profit 90%-át osztalék formájában szét kell osztani a részvényesek között

Tudtad? Létezik magyar REIT is. Például a Graphisoft Park.

Kinek való a REIT befektetés?

Takács Gergely (www.osztalekvadasz.hu) összefoglalta, hogy valójában milyen előnyei és hátrányai vannak a REIT befektetésnek!

A REIT neked való, ha…
 • hosszú távú ingatlanbefektetésben gondolkozol,
 • már bérbe adott ingatlanokban szeretnél tulajdonrészt szerezni
 • pontosan beérkező, kiszámítható bérleti díjakat szeretnél
 • évi 4-8% közötti osztalékhozam számodra megfelelő lehetőség
 • csökkentenéd a kockázatot azáltal, hogy több ezer másik befektetővel együtt viselitek a kockázatokat és a terheket
 • automatizált befektetést szeretnél
Viszont nem neked való, ha
 • ha rendelkezel megfelelő vagyonnal, amiből saját ingatlant vásárolva egymagad szeretnél részesülni a haszonból és
 • egyedül vállalsz minden befektetési kockázatot
 • vagy nem tudod elfogadni az ingatlanpiac változékonyságát (up and down)
 • nem a minőséget keresed, hanem a legnagyobb osztalékot ígérő REIT-be akarsz beszállni

A REIT kockázatai

Nem meglepő módon a REIT-nek is megvannak a kockázatai. Mivel egyfajta hibrid befektetésről beszélünk, ezért

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos ingatlanbefektetésnek ( bérlő kockázata, növekvő fenntartási költségek, amortizációs költség, természeti katasztrófa),

olyan kockázatai vannak, mint egy hagyományos részvényalapú befektetésnek ( „a bika és a medve” piac váltakozása, osztalék mértéke…stb)

olyan kockázatai vannak, amik szervezeti kockázatok lehetnek (menedzsment kockázat, munkaerő fluktuáció…stb)

Jellegéből eredő kockázati tényezők

Alapvetően 3 kockázati elemet jegyeznék meg röviden, ha REIT vásárlására adjuk a fejünket.

Mivel a REIT-nek nincsen árjegyzése, ezért a vételi ár jelentősen eltérhet a valós értéktől. Az árat a kereslet-kínálat határozza meg, ami jelentheti azt is, hogy egy túl optimista piacon szállunk be, ami aztán korrigálja saját magát.

Rendkívül fontos, hogy az általunk választott REIT milyen ingatlan-portfóliót épít, hiszen egyáltalán nem mindegy a megvásárolt ingatlanok besorolása (iparterület?külterület? lakóépület?…stb). Ez fogja meghatározni például a bérleti árakat, illetve a keresleti oldalt egyaránt.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a REIT működése során banki hiteleket is felvesz, amiből finanszírozza a projekteket. A befektetésünk szempontjából fontos ezt a tényezőt mérlegelnünk.

A REIT szervezeti működése
A REIT szervezeti működése

Mitől versenyképes?

Befektetőként jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ez mitől jobb, mintha vennék saját magamnak egy lakást és kiadnám albérletbe?

Azt gondolom, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyik jobb lenne a másiknál. Inkább a jellegéből eredően lesz, akinek a REIT a jobb opció.

Diverzifikált

Különösebb okfejtéseket elkerülve, fontos észrevennünk a működéséből eredő diverzifikáltságot. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlannak a terheit és kockázatait gyakorlatilag a REIT-en keresztüli tulajdonostársak viselik együttesen.

Megoszlik minden a befektetők között, ami azért fontos, mivel egységnyi befektetett pénzeddel egy időben több ingatlanban szerezhetsz tulajdonrészt és csökkentheted a kockázatodat.

Automatizált

Sokak számára csábító lehetőség egy automatizált befektetési forma. Ugyanis ebben az esetben nem nekünk kell viselni a ráfordított idő passzív költségét illetve a hozzá nem értésből eredő károkat, amiket magunknak okoznánk.

A REIT befektetés automatikusan, szakemberek által üzemel. A mi dolgunk alapvetően a fizetés és a megfelelő REIT kiválasztása.

Megjelent az ország első magyar nyelven elérhető részletes REIT online tananyaga

Személyes véleményem, hogy nem szabad azonnal a kasszához rohanni és bevásárolni a REIT-ből. Helyette informálódj, nézz utána és tanulj.

Ehhez nyújthat megfelelő segítséget ez az online tananyag illetve a hozzád kapcsolódó blog, ahonnan én is értesültem a REIT befektetésekről.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv


Ez a cikk 2019. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.