Oldal kiválasztása

A hétköznapi pénzügyeink alapvetően megszokás kérdése. A napi költekezésünk legalább 30%-át olyan „rárakódott tételek adják”, amiket 1-1 figyelmetlen pillanatunkban vezettünk be, majd „elfelejtettünk” megszabadulni tőle. Mivel ez egy halmazati probléma, ezért mára már jelentős kiadássá alakulhattak át ezek a tételek. Mint mindenben, időnként a hétköznapi pénzügyeinkben is érdemes   megtartani a [pénzügyi böjt] időszakát. És erre mi lenne jobb időpont, mint a TEGNAP? 

 

Ebben a cikkben gyakorlati tippeket kapsz a pénzügyi megtisztuláshoz, egyfajta útmutatót, amit végig kell vinned ahhoz, hogy megszabadulj a felesleges kiadásoktól és megint te irányítsd a pénzügyeidet (ne pedig azok téged)!

Az időtartam minimum 1 hónap, de jó lenne, ha 3 hónapig kibírnád még a nyári szezon előtt…

 

 

#1 Hagyd otthon a bankkártyádat – és kezd el a pénzügyi böjt időszakát

Mindig a legegyszerűbb tételekkel érdemes kezdeni, hogy ráhangolódjunk a dolgokra. Egyértelmű, hogy költekezni csak pénzből tudunk. Viszont hányszor fordult már elő veled, hogy otthon hagytad a pénzed, mégsem haltál éhen, szomjaztál vagy vesztél el? Ennek oka, hogy valójában a zsebünkben nyugvó pénz/bankkártya hamis biztonságérzetet nyújt számunkra és költekezésre ösztönöz. Azért nyújt hamis biztonságérzetet, mivel gyakorlatilag a bankkártyádon tarthatod és magaddal viheted a teljes malacperselyedet is.

Ha van a számlán 500 000 forint, akkor nem fog gondot okozni beugrani egy étterembe, és elkölteni 5-10 000 forintot, majd ezt megismételni másnap is. Hogy miért? Mert a kártyádon levő pénzhez képest jelentéktelen összeget költesz el. Ilyenkor ritkán szólal meg egy belső hang, hogy „állj, mert ez az 500 000 forint a biztonsági tartalékod, amivel két hónapig húznád ki vis major esetén”.

A pénzügyi megtisztulás arról szól, hogy elhagyjuk az összes felesleges tételt és lenullázzuk a „megszokásból költekezek” tételeket. Éppen ezért el kell ezekben a hónapokban felejtened a „jó, ha van nálam pénz” féle önigazolásokat. Ebben az időszakban „jó, ha nincsen nálad a szükségesnél több pénz”! Mindig pontosan annyi pénz legyen nálad, amennyi minimálisan szükséges.

#2 Kerüld a nézelődést

A legveszélyesebb esemény a családi költségvetés számára mindig a „céltalan nézelődés”, amikor csodával határos módon mindig „életünk akciója”- „már régóta ezt akarom” jön velünk szembe és gyakorlatilag kényszerít minket a vásárlásra. Magamon vettem észre, hogy azok a programok, amikor csak nézelődök, valamiért sokkal többe kerülnek, mint amikor céllal megyek a boltba és célirányosan haladok.

Ebben az időszakban ignorálni kell a családi programok listájáról a „plázázást, shoppingolást, nézelődést”. Helyette próbáljatok meg aktív programokat találni és egymással foglalkozni. Ez egyébként a családi harmónia szempontjából is nagyon okos meglátás, hiszen az nem program, hogy egymás mellett állva nézitek a „kirakatot”…

 

Meggyőződéssel állítom, hogyha nem nézelődsz és nincs nálad pénztárca, akkor máris 10-15%-kal több pénzed marad hónap végén…

#3 Le a nasival!

Ideje kikapcsolni az önjutalmazó reflexedet és örökös szenvedésre kárhoztatni saját magadat. Történik ugyanis ilyen esetben, hogy az ember a nasit a mennyországgal, míg a nasi kényszeres elhagyását a szenvedéssel azonosítja. Ennek oka, hogy nasi-függő vagy, mint a heroinista a sikátorban, aki nem tud lejönni az anyagról.

Azon kívül, hogy tönkreteszed az egészésgedet, még anyagilag is hatalmas kárt okozol magadnak. Egy kis joghurt itt, egy kis csoki ott, egy kis valami amott. Én lassan másfél éve hoztam meg a saját döntésemet, hogy a napi kisboltos vásárlás során nem fogok semmilyen üdítőt vagy édességet venni. Ijesztő, hogy gyakorlatilag az addigi átlag 3 500 forintos /alkalom kiadást le tudtam ezáltal szorítani átlag 2 200 forintra. Ha belegondolok, hogy ezt hetente 4x biztosan megtettem, akkor láthatjuk, hogy csak ezzel a döntéssel (amivel az egészségemnek is kedveztem) megspóroltam 20 800 forintot átlagosan egy hónap alatt!

Észre sem veszed, hogy ezekre a bagatel tételekre milyen összegek mennek el! Pedig 1 300 forintotból mit tudsz venni?

2 üveg kóla: 700 forint és 4 db joghurt: 500 forint. És máris megvan a keret. A tábla csoki, a chips vagy egyéb hagyományos nasi még a kanyarban sincsen!

 

Személyes tapasztalat: az első 3 héten nagyon nehéz volt nem venni valamit és éreztem, ahogyan tüneteket produkál a szervezetem. Miután „kitisztultam” érdekes dolog történt: elkezdtem jobban érezni az ízeket és sokkal jobban érezni saját magamat.

#4 Kezdj valamit a napi apróval

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy minden nap marad valamennyi apró a zsebünkben. Ez az apró pedig valahogyan mindig „eltűnik”, miközben nem is érezzük, hogy létezett volna valaha. Most azonban a pénzügyi megtisztulás útján vagyunk, tehát a legapróbb pénzzel is kezdenünk kell valamit!

Csak teszt jelleggel, de szerezz be egy malacperselyt, ahova minden nap végén válogatás nélkül minden aprót (zsebből, pénztárcából) bedobáltok és nem nyúltok hozzá 30 napig! Ezekben a napokban figyeld meg, hogy mennyire hiányzik e nektek ez az összeg, vagy sem? 30 nap múlva számoljátok össze, hány ezer forintot sikerült így megmenteni, majd menjetek el ebből az összegből valami programra.

Nem lövök mellé,

ha azt mondom, hogy ezzel a módszerrel 2-5 000 forint körüli összeget is félre tudtok szerezni anélkül, hogy éreztétek volna a bőrötökön a megszorítást. Hogy akkor miért kell elköltenetek 30 nap múlva? Hogy manifesztálódjon ez a gondolat és a saját bőrötökön érezzétek, hogy milyen „nagyobb dolgot” tudtok elérni ezáltal, mintsem elszórnátok a pénzt mindenfele. Ha az élmény pozítiv ezzel kapcsolatban, akkor a jövőben könnyebb lesz ehhez hozzászokni és „aprótalanítani” saját magatokat!

#5 A havi bevételed 80%-ából kell megélned

És akkor nézzünk valami rendkívülit. Tudom, hogy sokan 100%-ban felhasználják a bevételüket minden hónapban. Van, amikor nincsen választásunk, míg máskor csak arról van szó, hogy valóban „addig nyújtózkodtunk”, ameddig a takarónk elért. A pénzügyi megtisztulás nem arról szól, hogy pénz gyártsunk neked vagy ott találjunk, ahol nincs semmi. Nem is arról szól, hogy minden maradjon a régiben, maradjon megszokott, de közben még pénzed is maradjon.

Egyetlen megoldás, ha a megtisztulás során elengeded azokat a felesleges berögződéseidet, amik ezidáig meggátoltak téged abban, hogy előre lépjél. Éppen ezért meg kell húznod a határt és a bevételeid 80%-ából gazdálkodni. A maradék 20% menjen a biztonsági tartalékodba. A 80% nem elég arra, hogy elmenj moziba, étterembe? Akkor nem mész el ebben az 1-3 hónapban. Ki kell bírnod, hogy megismerd a saját határaidat és jobban értékelni tudd a dolgokat. Hidd el, hogy ilyen megszorítások után a mostanra befásult mozi is egy fantasztikus kikapcsolódással fog felérni, mivel újra megtanulod értékelni azt!

 

Ha hasznos volt számodra a cikk, akkor támogasd a blogot egy kávé árával!: Tetszett a cikk


A gyerekednek szeretnél félretenni? Segítek megtalálni a megoldást!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. március 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.