Oldal kiválasztása

Bitcoint szeretnél? Pár hónappal ezelőtt még állítólag az évezred üzlete volt, amikor hirtelen felrobbant az árfolyam és elment egészen 19 000 dollárig. Azóta már a második „halálkeresztjén” van túl és ma már 7 000 körül mozog az árfolyama. A szakértők még mindig nem tudják megfejteni a jelenséget és elhelyezni a bitcoint a devizák és a befektetések világában. Ebben a cikkben találgatások helyett átnézzük, hogyan működik a bitcoin és maga a kriptovaluta mögött meghúzódó elv és technológia!

 

 

A megbízható harmadik fél koncepciója

Az online térben a legnagyobb problémát az jelentette, hogyan küldhetek át 100 000 forintot egy másik személynek teljes biztonsággal úgy, hogy a másik fél megkapja a pénzt? A megoldás pedig a megbízható harmadik (bank vagy pénzforgalmi szolgáltató) fél bevonása volt.

A harmadik félnél vezetjük, hogy kinek mennyi pénze van. Ő egy excel táblázatban végzi el a műveleteket, tehát tőlem levon, míg a másiknak hozzáad 100 000 forintot és az utalás teljesültnek tekinthető.

 

Problémák a rendszerrel

  • feltőrhető a rendszer
  • lassú átutalási idő
  • fragmentált
  • visszaélésekre ad okot
  • elköteleződést kíván
  • drága
  • centralizált

 

Amiatt, hogy ez a rendszer centralizált, alapvetően jogrendszerhez kötött. A jogrendszert pedig minden ország saját hatáskörben hozza létre és változtatja, sarcolja

 

 

A Bitcoint egy teljesen új megközelítésnek szánták

Satoshi Nakamoto  2008-ban kiadott egy publikációt a „peer-to-peer electronic cash system” néven, amiben leírta a ma ismert Bitcoin rendszernek a működését. Ez a rendszer teljesen más megközelítést használt, mint az addig alkalmazott „harmadik megbízható fél”.

A hagyományos megbízhatósági modellben a bank számlaszám nyilvános és minden más személyes adat és, hogy mennyit utaltunk (főkönyvi adat) titkos. Nakamoto azt mondta, hogy az identitások legyenek titkosak és minden tranzakció legyen publikus.

 

a bitcoint modell

Minden tranzakció legyen publikus

Éppen ezért mindenki leellenőrizheti, hogy a tranzakció helyes e. Tehát a Bitcoin rendszer ilyen módon egy sokkal inkább önellenőrzésre épülő technológiai megoldás, ahol az amúgy is divatos „közösségi” behatás és „önellenőrizhetőség” a mérvadó.

 

Egyetlen globális főkönyv létrehozása

Mivel a főkönyvben szereplő adatok a Bitcoin rendszerben publikusak, éppen ezért lehetséges egyetlen globális főkönyvet létrehozni, amit mindenki el tud fogadni.

 

Éppen ezért fontos, hogy a „személy” legyen a titkos, ami által nem fogja senki megtudni, hogy ki mire költött.

 

Push payment

A Bitcoin úgynevezett „push payment” elvet alkalmaz, ami azt jelenti, hogy átküldöm a pénzt és onnantól kezdve nem lehet többet kérni/levonni. Így nincsen szükség személyes adat megadására sem. Ez egy sima tranzakció.

 

 

A blockchain technológia

A Bitcoin rendszer alapja, hogy láncokba felfűzött blokkokból áll a főkönyv. Egy blokkban több tranzakció található. Például te küldesz pénzt Jakabnak, meg Brazíliában Julio küld pénzt Amandának. Ez így megy 10 percig, amit a rendszer egy blokkba rendez. Ezután lezáródik az aktuális blokk és időpecsét kerül fel rá + egy hivatkozás az előző blokkra.

10 percenként van egy zárás a főkönyvben

Minden egyes blokkban van egy olyan adat, ami hivatkozik az előző blokkra (integritás ellenőrző adat). Éppen emiatt, ha valaki meghamisítana egy adatot utólag, akkor az azonnal kiderülne a rendszer számára és érvénytelenítené az adott blokkot.

 

A blokklánc egy megosztott, nyilvános főkönyv, amelyen a teljes Bitcoin-hálózat nyugszik. Az összes visszaigazolt tranzakció felfűződik a blokkláncra. Ily módon a Bitcoin-pénztárcák ki tudják számítani elkölthető egyenlegüket, valamint az új tranzakciók esetében visszaigazolható, hogy ténylegesen a tulajdonos által birtokolt bitcoinok elköltése történt-e meg. A blokklánc sértetlenségét és elemeinek időrendi sorrendjét kriptográfia biztosítja.

A tranzakció egy Bitcoin-pénztárcák közötti értéktranszfer, amely felfűződik a blokkláncra. A Bitcoin-pénztárcák tartalmaznak egy privát kulcsnak vagy magnak nevezett titkos adathalmazt, amely a tranzakciók aláírására szolgál, és amely matematikai bizonyításul szolgál arra nézvést, hogy a pénztárca tulajdonosától érkezik-e a tranzakció. Az aláírás mindemellett megakadályozza, hogy a tranzakciót bárki módosíthassa az elindítását követően. Az összes tranzakció felhasználók között folyik, és általában a tranzakció elindítását követő 10 percben megkezdődik visszaigazolásuk, egybányászatnak nevezett folyamaton keresztül. –  bitcoin.org

 

a bitcoi tranzakció működése

A Bitcoin hálózat feltételezi…

hogy nem mindenki jóhiszemű, de a hálózat nagyrésze jóhiszemű. Ha pedig a nagy része a hálózatnak megbízható, akkor valószínűsíthetően maga a rendszer is megbízható.

 

A  Bitcoin és a kriptovaluták bányászatának a  lényege

 

Egy matematikai műveletet kell végezni, aminek az eredményét könnyű leellenőrizni, viszont nagyon nehéz előállítani. Minden blokk esetében ezt a folyamatot kell végigvezetni.

Amikor a bányászok pecsételik a blokkokat és elvégzik a matematikai műveleteket  (erőforrás igényes), akkor találhatnak egyfajta Bitcoin lottószerűséget, ami azt biztosítja, hogyaz adott bányász a hitelesítésért cserébe részesülhet a kibocsájtott Bitcoin-ból.

 

2017 év elején 12,5 Bitcoin-t kaptak a „nyertesek” 10 percenként, ami akkor megfelelt 5-6 millió forintnak. Ez a 12,5 Bitcoin mai értéke 55 millió forint!

Minél több „bányászgéppel” dolgoznak, annál több esélyük van ezen a Bitcoin lottón. Ezért rendkívüli módon fejlődik a technológia, hogy minél hatékonyabban működő, minél kevesebb energiafelvétellel rendelkező gépet tudjanak hadrendbe állítani.

 

bitcoin bányászfarm

 

Mi mozgatja a Bitcoin árfolyamát

Eddig a Bitcoin technológiai megvalósításáról beszéltem, ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy a Bitcoin mögött nincsen tényleges gazdasági tevékenység vagy fedezet. Ez azt jelenti, hogyha valami oknál fogva a bányászok lekapcsolnák a gépeiket vagy a tömeg egy másik technológiai megoldást (fejlettebb megoldást) részesítene előnyben a jövőre nézve, akkor a Bitcoin szisztéma összeomlott és a bitcoinjaidat nem fogod tudni beváltani igazi pénzre.

 

Az árfolyamot a kereslet pumpálja fel anélkül, hogy bármiféle teljesítmény állna a háttérben. Amíg mindenki részesedni akar ebből és meg tudja fizetni, addig emelkedik az árfolyam. Amint ráunnak az emberek erre, összeomlik.

 

Egyetlen esetben vállhatna a Bitcoin azzá, amivé sokan szeretnék. Ha a bankrendszer átvenné ezt a technológiát. Azonban mindenkit emlékeztetnék arra, hogy a bankrendszer számára nagyon jövedelmező a „megbízható harmadik fél” szerepe, ugyanis így náluk landol a közvetítési jutalék és az információ. Erről nem hiszem, hogy lemondanának maguktól…

Olyan, mint a Pokemon Go

Emlékszel még a 2016 év slágerére, a Pokémon Go alkalmazásra? „A Pokémon Go-őrület kezd kicsit lecsillapodni, legalábbis a Nintendo részvényeinél, hétfőn a cég árfolyama közel 20 százalékot esett.”-írta a Portfolió 2016 júliusában. A jóslat nem vált be, ugyanis  az új fejlesztéseknek köszönhetően (ez már nem Pokemon) azóta is emelkedik az árfolyam.

 

nintendo árfolyama

 

Ettől függetlenül iparszági szakértők többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy a Pokemon Go alkalmazás okozta hisztérikus felfutás nagyon hamar véget ért, a lufi kipukkadt és önmagában ez a projekt akár be is csődölhetett volna, ha nem egy Nintendo méretű tőkeerős vállalkozás áll a háttérben, hanem egy start up, aminek ez az egyetlen bevételi forrása.

Amit ezzel el szeretnék mondani, hogy mindig találunk lufikat a világtörténelemben, amiket felkaptak, majd túl magasra szállt és kipukkadt. Az biztos, hogy a Bitcoin idei árfolyam-szárnyalása sem tartható, hiszen az önmagában egy gazdasági világválságot tud előidézni, mivel a Bitcoin mögött nincsen valódi fedezet.

 

Két személyes észrevétel a bitcoinnal kapcsolatban, ami elgondolkodtató lehet

1.  A bitcoinok száma véges, azaz előre meghatározott darabot fognak kibányászni. Viszont azt már nem igazán szokták hangoztatni, hogy a bitcoinokat a végtelenségig lehet osztani, tehát alapvetően a bitcoin is ugyanúgy végtelen, mint bármelyik pénznem. Csak itt nem hozzáadással, hanem osztódással tudjuk előállítani a kívánt mennyiséget.

2. Az első pontból következik, hogy hétköznapi használatban nagyon kényelmetlen lenne beírni egy utalásnál, hogy 0,000000000385849398593 bitcoint szeretnénk átutalni. Ráadásul simán elüthetünk egy számot. Merül fel a jogos kérdés, hogy a bitcoint ebben az esetben át kéne váltanunk egy könnyebben értelmezhető mértékegységre? És mi lesz ennek a fedezete? A bitcoin lesz a bitcoin fedezete?

Tehát 0,000000000385849398593 bitcoin a fedezete az elméltei 1 bitcoinnak, amit már könnyebben tudunk a hétköznapok során értelmezni? 

Ezt a két kérdést nekem még senki nem válaszolta meg hitelt érdemlően és megnyugtatóan! Ha te megtudod, akkor kommentbe írd be!

 

Nézd meg Youtube videónkat. Bálinttal a Bitcoinhoz kapcsolódó átverésekről beszélgettünk:

 


Szeretnél a gyermekednek pénzt gyűjteni gyerekmegtakarításban?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. április 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.