A feleségem azt mondja, hogy számára a nap mindig az első kávé elfogyasztásával indul meg. Enélkül elképzelhetetlen bármi is. De ugyanezt az élményt, azaz a kávézás élményét a munkahelyi kultúra részeként is felfedezhetjük. Nem véletlen, hogy [kávszünetet] szoktak tartani abbab a reményben, hogy majd egy jó kávétól a napot és a figyelmünket megint be tudjuk bikázni. Tények és tévhitek a kávéról, mi az igazság?
#1 A kávé egészségtelen
A világ felnőttjeinek legalább 50 százaléka napi kávéfogyasztó – a nők 32,8%-a, míg a férfiak 50,8%-a – ami napi 2,25 milliárd cdészényi kávé elfogyasztását jelenti. Évtizedek óta tartja magát a tévhit, miszerint a kávéfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegések kialakulásának a kockázatát. A Coffe and Health oldalán találhatunk számos kutatást, ami nem talált összefüggést a kávé és a betegségek kialakulása között.
#2 A tej semlegesíti a koffeint a kávéban
Gyakori tévhit, hogy a kávéhoz adott tej valamilyen formában csökkenti a kávé élénkítő hatását, semlegesíti a koffeint. Valójában a hozzáadott tej semmilyen hatással sincsen a koffeintartalomra, sem az antioxidáns tartalomra.
Ráadásul a kávé kálciumelvonó hatását már 1-2 evőkanál tej is képes teljes mértékben ellensúlyozni.
#3 A koffeinmentes kávéban is van koffein
A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói a Nutritional Neuroscience online kiadásában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a koffeinmentes kávé serkenti a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő agyi energia-anyagcserét. Ennek az agyi funkciónak a csökkenése a demencia és más neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór egyik ismert kockázati tényezője.
Ugyanakkor a koffeinmentes kávéban is van koffein, mégpedig 7-10 csésze koffeinmentes kávé koffein tartalma megfelel 2 csésze koffeinos kávéval. Tehát a higítási arány 1 a 4-hez, ami olyan elenyésző mennyiség kis adagban adagolva, ami miatt jogosan számíthatunk arra, hogy a koffeinmentes kávé 6 utáni fogyasztása esetén is fogunk tudni este aludni.
#4 A hosszú kávéban kevesebb a koffein – a legnagyobb tények és tévhitek a kávéról
A kávé íze és koffeintartalma között nincsen összefüggés. Azonban jogosan gondolhatnánk, hogy a minél nagyobb higítás mellett a koffeintartalom mértéke csökkenhet, mint más folyadék esetében. A valóságban azonban a koffein csak egy komponens a közel 800-ból a kávéban.
Mivel hosszabb ideig tart a hossző kávé elkészítése, mint egy ristretto vagy espresso elkészítése, ezért egyre több csersav és koffein oldódik ki az örleményből a főzés alatt. Tehát a hosszú kávéban akár 180-200 mg koffein is lehet, míg egy ristrettoban nagyjából 40-60 mg koffein nyerhető ki.
#5 Az instant kávé nem igazi kávé
Az instant kávé valódi kávé, mivel a kávét lefőzik, a vizet elpárolják, a kicsapódott anyagot granulátummá alakítják, csomagolják, majd vízzel elkeverjük, feloldódik és újra kávé lesz belőle.
Tények az instant kávéról:
- Az instant kávé 100%-ban kávéból készül
- Az egyetlen adalék a forró víz, amit mi öntünk
- Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé.
#6 A kávé ára világszerte
#7 Érdekességek az amerikai kávéfogyasztásról
- Egy átlagos amerikai kávézó évente 165 dollárt (42 000 forint) költ kávéra
- Az amerikai kávéfogyasztók évente 18 milliárd dollárt költenek kávéra, ami 4500 milliárd forintnak felel meg (a magyar teljes költségvetés kb. 30%-a)
- 10-ből 6 amerikai minden nap iszik kávét
- Évente 146 milliárd pohár kávé fogy el az Egyesült Államok területén
Bónusz cikk: Hogyan tanuljunk meg összpontosítani?- Összpontosítás-modell
Szeretnél nyugdíjas éveidre félretenni pénzt?