Oldal kiválasztása
Most éljük a pénzügyi forradalmat!

Most éljük a pénzügyi forradalmat!

Teljesen egyértelművé vált számomra, hogy ami körülöttünk zajlik, az egy pénzügyi forradalom, ami alapjaiban rengeti meg azt a pénzügyi világot, amihez adaptálódtunk az elmúlt évtizedekben. És az is világos, hogy sokan még nem vették észre, hogy valami zajlik körülöttük…

Elmondom a véleményemet

Nézd meg a videót, után gyere vissza és olvasd tovább a cikket.

Mi az a blockchain?

Az egésznek a kiindulópontja a “megbízható harmadik fél koncepciója”, azaz a bank vagy pénzforgalmi szolgáltatás beiktatása minden tranzakció közé. Eddig csak így bizonyosodhattunk meg résztvevő személyek teljes biztonságáról.

A harmadik fél a saját szerepéért mindig “közvetítői díjat számolt fel”.

Viszont sok probléma van a rendszerrel
 • a rendszer feltörhető
 • lassú átfutási idő
 • fragmentált
 • visszaélésekre ad lehetőséget
 • elköteleződést kíván
 • drága
 • centralizált
A blockchain egy új megközelítés

Satoshi Nakamoto  2008-ban kiadott egy publikációt a “peer-to-peer electronic cash system” néven, amiben leírta a ma ismert Bitcoin rendszernek a működését. Ez a rendszer teljesen más megközelítést használt, mint az addig alkalmazott “harmadik megbízható fél”.

A hagyományos megbízhatósági modellben a bank számlaszám nyilvános és minden más személyes adat és, hogy mennyit utaltunk (főkönyvi adat) titkos. Nakamoto azt mondta, hogy az identitások legyenek titkosak és minden tranzakció legyen publikus.

Egyetlen főkönyv

Mivel a főkönyvben szereplő adatok a Bitcoin rendszerben publikusak, éppen ezért lehetséges egyetlen globális főkönyvet létrehozni, amit mindenki el tud fogadni.

A cél, hogy a “személy” legyen a titkos, ami által nem fogja senki megtudni, hogy ki mire költött.

Az alapja az egésznek

A Bitcoin rendszer alapja, hogy láncokba felfűzött blokkokból áll a főkönyv. Egy blokkban több tranzakció található. Például te küldesz pénzt Jakabnak, meg Brazíliában Julio küld pénzt Amandának. Ez így megy 10 percig, amit a rendszer egy blokkba rendez. Ezután lezáródik az aktuális blokk és időpecsét kerül fel rá + egy hivatkozás az előző blokkra.

Mitől fejlődik forradalommá az egész?

Figyelem, mert ez abszolút szubjektív vélemény lesz.

Szerintem az emberek már régen megunták titkon azt a fajta össznépi lehúzást és kiszolgáltatott helyzetet, amit a pénzügyi rendszer és a bankrendszer generált.

Valamit tenni kellett. Szerencsére a technológiai fejlődés mostanra érkezett abba az stádiumba, amikor már 1-1 kis cég (fintech) egy jó ötlettel képes komoly eredményeket elérni.

Így jutunk el lassan abba az érettségi szakaszba, amikor az alapvető bankolási szokások (számlavezetés, utalás, devizaváltás…stb) díjmentesek és azonnaliak lesznek.

Így válnak a prémiumnak nevezett szolgáltatások valóban többletértékkel rendelkezővé.

És így alakul át a pénzrendszer centralizáltból decentralizálttá, amikor már a teljes kontrollt senki sem kaphatja meg és az erőegyensúly helyre billen.

Te mit gondolsz?

A Revolut felpörgette az eseményeket. Amennyiben az alábbi linken augusztus 27-ig létrehozod a Revolut számládat, akkor jóváírnak neked is és nekem is 3-3 ezer forintot ajándékba.
Érdemes ezt a lehetőséget megragadni! Természetesen úgy is tudsz regisztrálni, hogy simán felmész az oldalukra. Csak akkor nem kapod meg a 3000 forintot.
https://www.revolut.com/en-HU/referral/norber8kt!G10D21

jogi

Ez a cikk 2019. augusztus 22. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!

3000 forint ajándék a Revolut-tól

3000 forint ajándék a Revolut-tól

Ha rendszeres olvasója vagy akkor már biztosan olvastad tőlem a Revolut bemutatását. Szerintem minden, pénzügyileg tudatos felnőttnek szüksége lenne erre az ingyenes számlára, amin keresztül tökéletesen tudjuk rendszerezni a napi kiadásainkat itthon és külföldön egyaránt! Ráadásul augusztus 27-ig a Revolut 3000 forintot ír neked jóvá, ha a cikk végén levő linken keresztül regisztrálsz az ingyenes számlára.

Mit tud a Revolut ingyenes számla?

 • multidevizás számla, azaz akár 29 különböző devizában (többek között HUF, EUR, USD…stb) tárolhatod a pénzedet.
 • a számláid között díjmentesen tudod átvezetni a pénzt
 • 250 devizában költheted díjmentesen az egyenlegedet (havi keret erejéig) külföldön
 • nincs számlavezetési díj
 • az első kártyád 5 évig érvényes és díjmentes
 • a Revolut kártyát be tudod regisztrálni a Google Pay és Apple Pay rendszerébe
 • az applikáción belül azonnal tudsz pénzt küldeni másoknak
 • minden váltásra deviza középárfolyam az érvényes
 • ingyenesen utalhatsz vele
 • ingyenesen és azonnal tudsz pénzt feltölteni az applikáción keresztül a Revolut számládra
 • kizárólag saját bankkártyáddal tudsz pénzt feltölteni
 • az applikáción belül eléred az angol chat ügyfélszolgáltatot
 • magyar nyelvű az applikáció
 • A Revolut megszerezte Litvániában az európai banki jogosítványt
 • A pénzedet nem az OBA biztosítja, tehát lehetőleg ne ide pakold minden vagyonodat
 • Akár kriptovalutákat (bitcoin, Ether…) is tudsz vásárolni díjmentesen
 • A fizikai kártya mellé kapsz díjmentesen egy virtuális kártyát, amivel a netes vásárlásaidat tudod intézni (a sima kártyával is tudsz vásárolni a neten)
 • havi 200 EUR-ig a világon bárhol díjmentesen tudsz ATM-ből pénzt felvenni a Revolut által kezelt bármelyik devizában
 • Jelenleg 90 000 magyar rendelkezik Revolut-tal és fél év alatt 72 mrd forintot forgalmat bonyolítottak már le.
 • Az applikációban a kártyádat be tudod fagyasztani és újra aktiválni,
 • meg tudod adni külön-külön, hogy milyen vásárlást engedélyezel (online, kártyás fizetés, pay pass fizetés), így tökéletes biztonságban tudhatod a pénzedet

Nézd meg, hogyan néz ki az applikáció működés közben

Promóció: 3000 forint

A Revolut felpörgette az eseményeket. Amennyiben az alábbi linken augusztus 27-ig létrehozod a Revolut számládat, akkor jóváírnak neked is és nekem is 3-3 ezer forintot ajándékba.

Érdemes ezt a lehetőséget megragadni! Természetesen úgy is tudsz regisztrálni, hogy simán felmész az oldalukra. Csak akkor nem kapod meg a 3000 forintot.

https://www.revolut.com/en-HU/referral/norber8kt!G10D21

Jogi

Ez a cikk 2019. augusztus 20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!

Elmarad a következő ingatlanválság?

Elmarad a következő ingatlanválság?

Sajnáljuk, a brutális leértékelés most elmarad -jelenthetné be bármelyik ingatlanos a következő években, amikor irodájának ajtaja előtt reménykedő vásárlók tucatjai sorakoznak. De miért is maradhat el az, amire annyira várunk?

5 különleges érv

Nézd meg a videót, aztán gyere vissza és folytasd az olvasást!

Mások a körülmények

Remélhetőleg végignézted a videót, amiben kifejtem azt az 5 megdönthetetlen érvet, ami előrevetítheti számunkra a jövőt az ingatlanpiacon.

Egy újabb válság körvonalazódik az életünkben. Ez a kontúrvonal azonban már sokkal többről szól, minthogy bankok hogyan selejtezik le értéktelen követeléseiket és ezzel milyen módon ütnek lyukat a globális gazdaság működésében.

Az új válság színe a zöld

Gondolom te is hallottál már a globális felmelegedés nevű jelenségről. Ha máshonnan nem, de azokból a melegebb, szárazabb karácsonyi időszakokból – amiket el kell szenvedned minden évben – rájöhettél már, hogy valami nincsen rendben a környezetünkkel.

Túlfogyasztás, pazarlás, káros anyagkibocsájtás, évszázadokig nem lebomló anyagok – ezek határozzák meg a legnagyobb problémánkat. A globális felfogásnak kell egy rendkívül erőteljes paradigmaváltáson átesnie, ahol a mennyiség helyett a minőség kerül előtérbe.

Ha ez bekövetkezik, akkor minden megváltozik. A gazdaság brutális bővülése – ami a fogyasztási mennyiségen alapul – teljes mértékben lelassul. A kérdés, hogy helyette sikerül-e alternatív megoldásokat találni arra, hogy elkerüljünk egy globális recessziót?

Nemzetgazdasági kihívás: klímamenekültek

A nemzetgazdaságok szintjén rendkívüli problémát – öngerjesztő folyamatot – eredményezhet a jövőbeni klímamenekültek érkezése, akik alapjaiban ingatják meg az egyre inkább elgépiesedő – automatizált – nyugati világot és társadalmat. A klímamenekülteknek nem lesz választásuk, hacsak az emberiség technológiai megoldásokkal nem tud előállni a számukra.

Miközben például az európai társadalom öregedőben van – éppen ezért szükség lenne egy bizonyos számú bevándorlóra -addig félő, hogy bőven az origó fölé helyezhető azoknak a száma, akik a következő években érkezni fognak (gyakran kényszerből).

Vajon képesek lesznek a nemzetgazdaságok kontrollálni ezt a helyzetet, vagy éppen ezzel ágyazunk meg egy másfajta globális gazdasági világválságnak?

Kereskedelmi háborúk

A modern világ meglátásom szerint már most is háborúban áll egymással. Csak a hadszíntér a vámhatárokon zajlik és fegyveresek helyett öltönyös politikusok esnek egymásnak szüntelenül.

Elég csak az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra gondolni, ami tökéletesen megmutatta számunkra, hogyan tudják tőlünk független hatalmak egy döntéssel szétszedni az általunk szeretett és ismert valóságot.

Egyik kezében ott az Apple, a Google, a Facebook és más amerikai gigacégek. A másik kezében pedig az elektronikai eszközök gyártásában nélkülözhetetlen nemesfémgyártás vagy éppen az “olcsó kínai gyártás”.

A pánik a piacokon növekedik, a szegregáció egyre élesebb a cégek között. Szépen lassan pedig a globális, békében együtt élő és egymást ismerő világról alkotott elképzelésünk a profit és a pillanatnyi politikai haszon oltárán szertefoszlik.

Kételyek között csak egy dolog a fix

Remélem benned is körvonalazódik, hogy miben lesz eltérő egy következő válság és miért nem fogja oly módon érinteni az ingatlanpiacot, mint amennyire te erre számítasz?

A videóban már említettem magyar specifikusan a gócpontok (nagyvárosok + agglomeráció) felemelkedését és a hagyományos értelemben vett vidék elnéptelenedését.

Nehezen tudom elképzelni, hogy a következő években a gócpontokon található ingatlanok egyfajta kiárusítási áron cseréljenek nagy mennyiségben tulajdonost.

Miért adná el bárki áron alul az ingatlanját, ha

 • Magyarországon a munkanélküliséget felváltotta a tartós munkaerőhiány
 • A felvett jelzáloghiteleket mindenféle adósságfékkel rögzítették (JTM, fix kamat, állami támogatások)
 • Lakni valahol létszükséglet. Jelenleg albérletet fizetni drágább, mint hitelt fizetni
 • Tömegesen vásároltak második vagy sokadik ingatlant befektetési céllal. Nincsen rajtuk eladási kényszer

Segítség

Szívesen segítek neked közvetíteni a babavárót és/vagy a lakáshiteledet, CSOK-ot. Átbeszéljük a többi igénybe vehető támogatást és akár jelzáloghitel konstrukciókat is nézünk, ha éppen lakásvásárlás előtt állsz. Ez egy komplex szolgáltatás.

szarvas.norbert@iflgroup.hu

Jogi

Ez a cikk 2019. augusztus 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!

A blog.hu halála üzleti blogolásnál?

A blog.hu halála üzleti blogolásnál?

Két dolgot szögezzünk le, mielőtt időt szánsz ennek a cikknek az elolvasására. A cikkben a saját több éves, gyakorlati tapasztalataimat írom le, így nem feltétlenül vonatkoztatható a saját helyzetedre. Másrészt üzleti blogolás alatt ezerféle megvalósítást, célt és szolgáltatást értünk. Kifejezetten azoknak írom ezt a cikket, akik szolgáltatnak (marketing, pénzügy, könyvelés, adó…stb) és törekednek az online sales funnel-ből becsatornázni az ügyfeleket.

Megváltozik az indexes blogketrec szerkesztési elve

Az elmúlt időszakban (2019 nyara) két fontos változás következett be az index.hu-n található blog.hu-s blogok válogatási elvénél, ami alapjaiban rengette meg az üzleti blogok lehetőségét. Mondhatni egyre inkább identitását veszti ez a fórum:

1. “Lehet” fizetni a garantált kiemelésért
index kiemelés blog.hu árak

Bevezetésre került a fizetett blogposzt kiemelés. Már az első perctől nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az Index2 elemi érdeke hátrébb sorolni organikusan az üzleti blogokat, mivel ők a célpiac.

Ha az üzleti blog ki akar kerülni, akkor fizessen érte. Ha linket is szeretne elhelyezni, akkor fizessen érte még többet. Így a blog.hu már középtávon elveszti legnagyobb vonzerejét, azaz “ingyenesen kikerülni minőségi tartalommal a közönség elé”.

2. A napokban csúcsosodott ki a politikai botrány

Az elmúlt napokban (2019.08) bukott ki, hogy a blog.hu-t üzemeltető Indamedia Zrt. új tulajdonosi körének tagja kormánypárti politikus.

Ebben a cikkben nem fogok politizálni, ezért idézek a media1 írásából:

Ám néhány héttel ezelőtt, július közepe tájékán valami mégis megváltozott. Az Index.hu-n a blog.hu tartalmaiból válogató i2 ajánlódobozban először külön dobozba kerültek át a közéleti-politikai témájú bejegyzések, majd 3-4 nap után teljesen el is tűnt ez a különálló doboz, majd végül a blog.hu ajánlódobozból teljesen eltűntek a politikai, közéleti vonatkozású bejegyzések, és azokat semleges témájú anyagok váltották.

Üzleti szempontból ez a bizonytalanság csak még inkább megerősít abban a félelmemben, hogy az évek óta épített, erős SEO jelenléttel bíró üzleti blogot is egyik percről a másikra le tudják törölni mindenféle belső csatározások során.

Teszem fel a kérdés: a blog.hu-s üzleti blog mit ér az ingyenes indexes kiemelési lehetőség nélkül?

Milyen sikereket lehet elérni a blog.hu-s bloggal

Miután felvázoltam a jelenlegi helyzetet, ideje a saját tapasztalataimat megosztani veled. Ugyanis én már másfél éve elengedtem a blog.hu blogomat (már nem szerkesztek rá tartalmat) és létrehoztam egy saját üzleti blogot.

De mi vezetett idáig?

Először a mennyiség a fontos

Amikor elkezdünk blogolni (akár üzletszerzés miatt), akkor energiát és pénzt teszünk bele a projektbe. Mivel emberből vagyunk, ezért rendkívül a megerősítés, ami az olvasószámláló formájában érkezik.

Először 100-an, majd 1000-en, majd 10 000-en, majd 100 000-en kezdik el olvasni a blogot. Ebben a legnagyobb segítség mindig is az indexes kiemelés volt. Ez olyan, mint a drog. Komoly függőséget képes okozni…

 • 6 milliónál is több megtekintés
 • 50 000 komment
 • a csúcson 200 000 /hó feletti oldalmegtekintés átlagosan
 • cikkenként minimum 10 000 megtekintés
 • 392 000 megtekintés a legolvasottabb cikknél
ifl blog statisztika
A legsikeresebb cikkem milliókat hozott

Hazugság lenne azt mondanom, hogy nem lehetett ebből pénzt keresni. Mivel a szakterületem a pénzügy, ezért adott volt a cikk a CSOK-ról, amikor még 2015.12.31.-én bejelentették.

Észrevettem a törvényben egy szívatást, ezt megírtam és elszabadult a pokol. Több száz emailt kaptam, 32e like Facebookon, és ennek a cikknek köszönhetően építettem fel később a CSOK szakértői státuszomat.

De ez egy unikornis cikk volt. Amit akkor nem vettem észre, de utólag már értem a jelentését. Ha rám hallgatsz, akkor megérted, hogy az üzleti blogod lényege a stabil ügyfélszerzés + szakértői státusz lesz. Abból nem tudsz építkezni, ha mindig vársz erre az unikornis cikkre, amit valamiért felkapnak.

Több évnyi tartalmat buktam el

Amikor elkezdtem blogolni, akkor egyértelmű volt számomra a blog.hu az ingyenesség és szerkeszthetőség miatt+ kiemelési lehetőség. Évekre ráfüggtem erre a dologra és brutális mennyiségű olvasót vonzottam be. Csak éppen képtelen voltam őket megtartani és az értékesítési tölcsérembe csatornázni.

Utólag már látom, hogy az index olvasóközönsége teljesen máshogyan van szocializálódva, mint amire egy üzleti blognak szüksége lenne. Aki ide téved az alapvetően kattint -» olvas -» továbbmegy. Hiába a magas kattintási számok, ha ezeknek a kattintásoknak a 90%-a egyszerűen nem nyitott a szolgáltatásodra.

A SEO-t időközben “felfedezték” én meg elsírtam magam

Sajnos a SEO-t csak azután “fedezték” fel, illetve helyezték előtérbe, miután már megírtam pár száz cikket és elértem több milliós megtekintést. Mivel az olvasottságban mértem a sikert, ezért nem vettem észre, hogy magam ellen dolgozom.

Ha egy olyan ingyenes blogmotorra mész, mint a blog.hu, akkor tudnod kell, hogy a felület soha nem lesz a tied. Bármilyen stratégiai döntés egy másodperc alatt lesöpörheti több évnyi munkádat. Emlékszel a Népsportra a Nemzeti Sporton? Ez volt az ország “sportblog oldala”, amit az új tulaj egyik percről a másikra megszüntetett.

Hiába menthetted le a cikkeket, SEO szempontból ez kész öngyilkosság. Úgy értem több, mint 600 rendkívül látogatott blogcikket, hogy abból SEO szempontból már nem feltétlenül tudok profitálni azon kívül, hogy utólag behelyeztem a kereszt linkeket.

Rossz kompromisszumokat kell kötnöd

Tapasztalatból tudom, hogy indexre kikerülni egy blog.hu oldallal azt a kompromisszumot jelenti, hogy maximum 1 linket helyezel el a cikkedben. Ez azért problémás, mivel máris választanod kell, hogy egy hivatkozást pakolsz bele vagy a saját linkedet.

Amikor még futott a blog.hu blogom és már elindítottam a saját üzleti blogomat, akkor csináltam kereszthivatkozásokat nem reklám, hanem szakmai hivatkozás jelleggel. Kaptam az emailt a szerkesztőktől, hogy király a tartalom, de csak akkor teszik ki, ha kiveszem a linkjeimet a cikkből.

Maga a rendszer pontosan az üzleti blogod érdekei ellen dolgozik. Nem tudsz kereszt hivatkozgatni, nem tudsz megfelelően “átirányítani” olvasókat a fő oldaladra (ami nem a blog.hu), SEO szempontból sem tudod elvégezni a rendszeren belül a szükséges beállításokat (mivel nincsen ráhatásod).

Miről szól valójában az üzleti blogolás?

Fontos megértened, hogy az üzleti blogolásnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

 • a blog megjelenése illeszkedik az elképzelt brand stílusához
 • a blog minőségérzetet kelt
 • szakértői státuszra törekszel minőségi tartalommal
 • a tartalom felett te rendelkezel
 • az üzleti blog szerkesztői felülete a te birtokodban van -» senki nem szüntetheti meg
 • a bejegyzéseket be tudod illeszteni az értékesítési tölcséredbe (pl.: kereszthivatkozások, CTA gombok, feliratkoztatás…stb)
És mi nem fontos üzleti blogolás szempontjából?

Az oldalmegtekintés. Az üzleti blogolás esetében tökéletesen tudunk “célozni” az értékes olvasókra. Nem az a lényeg, hogy olvasson 15 000 passzív ember. Sokkal hatékonyabb, ha 1 000 olyan ember olvassa a cikket, aki a célközönséged.

Előbbi esetben a konverziód jó esetben 0,1%, azaz 15 embert tudsz aktivizálni, míg utóbbi esetben az 5%-os konverzió sem sci-fi ( 50 ember).

A kommentszám. Kétségtelen, hogy egy olvasott cikknél lényegesen több komment keletkezik. De biztosan szükséged van arra, hogy egy trollsereggel küzdjél meg és akár saját szakértői státuszodat rombolják le arctalan, névtelen trollok? Az üzleti blogolás szempontjából a kommentszekció másodlagos, felesleges meló komoly kockázattal (imázs rombolás).

Az üzleti blog célja a szakártői státuszod kialakítása, amivel felkelted az igényt saját magaddal /szolgáltatásoddal szemben. A következő lépcsőfok nem a komment, hanem az olvasói levél, ahol már privátban tudtok beszélgetni célirányosan. Ennek a közvetlen kapcsolatfelvételnek az eredménye – a cikk elején említett szakmákban – lesz maga az üzleti tárgyalás és ügyfélszerzés.

Mi a megoldás?

Én másfél évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy feladom függőségemet és fokozatosan kihátrálok a több, mint 5 éve sikeresen készített blog.hu oldalról. Először létrehoztam egy új honlapot, megterveztem a kommunikációt és megalkottam az új üzleti blogomat (amit most is olvasol).

Itt már valóban rajtam múlott és múlik a dizájn, a megjelenés, a SEO, és a rendelkezésre eszközök használata. Nem kell kompromisszumot kötnöm és nem kell félnem attól, hogy egyszer csak valaki kihúzza a lábam alól a talajt.

A totális összeomlás

Gondolhatod milyen csalódás volt számomra, amikor egy cikkenként átlagosan 10 000-es olvasottságú blogból áttértem a saját üzleti blogomra, ahol kezdetben volt összesen 5 000 olvasó egy hónap alatt. Nyilván nulla tartalomról kellett újra felhúzni az egészet.

Organikusan forgalommal fél év alatt sikerült elérnem a havi 40 000 oldalmegtekintést és a Google-ből organikusan érkező 15 000 látogatót (ez stabilan érkezik).

Végső soron az üzleti blogom lényegesen kevesebben látogatják még most is, mint a blog.hu-s oldalamat fénykorában.

Többszörös megtérülés

Érdekes módon a kevesebb látogatóból mégis sokkal több ügyfelet szereztem, mint előtte. A jelentkezők száma napról napra emelkedik, köszönhetően az oldal kialakításának, a tartalomszerkesztésnek és a szakértői státusz kialakításának.

Megéri létrehozni egy saját honlapot és blogoldalt

Sosem az elmélet az érdekes, hanem az a tanács, amit a fiatalkori énünknek adnánk így utólag. Ma már azt mondanám magamnak, hogy maximum 1-2 évig használjam a blog.hu felületét, amíg megtanulok blogolni és szerzek egy bizonyos követőtábort (kötelező FB csoportba csatornázni az embereket!!!).

Ezután viszont azonnal át kell váltani saját honlap+blog kombóra és elkezdeni a valódi, SEO optimalizált tartalmat gyártani, szakértői státuszt kialakítani saját magaddal szemben. 2019-ben az emberek már nem a cégek irányába köteleződnek el, hanem a hiteles szakértők felé, akikben hinni tudnak és akiben megbízhatnak.

Segítség

Ha tudok valamiben segíteni vagy kérdésed merült fel, fordulj hozzám bizalommal: szarvas.norbert@iflgroup.hu

Öt perc munkáért 100 000 forint? Téged is bosszant?

Öt perc munkáért 100 000 forint? Téged is bosszant?

Biztosan veled is előfordult már az az élethelyzet, amikor találkoztál egy szakemberrel, aki 5 perc munkáért elkért egy szabad szemmel is látható összeget. Te meg bosszankodtál ezen, hiszen “csak 5 perc meló volt vele”. Nézzük meg, miért torzult el az értékítéletünk…

Az erőfeszítés a legfontosabb értékmérőnk

Pszichológusok kutatták (Dan Ariely és Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája) döntéseink abszolút fokmérőjét, azaz mi alapján vagyunk hajlandóak meghatározni az “elfogadható” pénz mértékét.

Történet Picassoról

Dan Ariely könyvében olvastam ezt a történetet, miszerint a parkban egy nő megkérte Picassó-t, hogy fesse meg a portréját. A festő pár percig nézegette a hölgyet, majd egyetlen ecsetvonással megfestette a portrét.

− Egyetlen ecsetvonással sikerült megragadnia a belső, igaz lényegemet. Bámulatos! Mennyivel tartozom? 
− Ötezer dollárral – felelte Picasso. 
− Tessék? Hogy kérhet ennyit? Hiszen alig néhány másodpercbe telt elkészítenie a képet! 
− Nem, asszonyom. Az egész életembe, és még néhány másodpercbe.

Egy saját történet

Munkám során számtalan alkalommal ütközöm bele az emberek irracionalitásába. Amikor CSOK-kal kapcsolatban felhívnak, akkor “mindig csak egy kérdésük van”. Ez a kérdés a számukra lehet, hogy egyszerűnek tűnik, mivel valószínűleg két perc alatt meg tudom válaszolni.

De mi húzódik a háttérben? Több száz munkaóra gyakorlati tapasztalat a CSOK hitelek közvetítése által vagy éppen végtelen mennyiségű esti óra, amikor a CSOK törvényt elemeztem paragrafusról paragrafusra. A tudás, amivel megtudom válaszolni ezeket a kérdéseket, nem öt perc alatt “készült el”.

Az emberek a válaszért és nem a tudásért fognak fizetni

Mindenki törekszik a költséghatékony megoldásokra. Emiatt gyakran elfelejtjük, hogy alapvetően a tudást kellene megfizetnünk és nem a választ. Mert a válasz mindig a megszerzett tudásnak az eredménye. Ha kihívunk egy villanyszerelőt, akkor bosszankodunk az óradíján. Hiszen látszólag ez egy gyors és egyszerű munka, amit kérünk.

Valójában azért látjuk egyszerűnek és azért készül el gyorsan a munka, mivel az adott szakember évek alatt megszerezte azt a tudást, ami szükséges a gyors és szakszerű feladatvégzéshez.

Segítek

Szívesen segítek neked közvetíteni a babavárót és/vagy a lakáshiteledet, CSOK-ot. Átbeszéljük a többi igénybe vehető támogatást és akár jelzáloghitel konstrukciókat is nézünk, ha éppen lakásvásárlás előtt állsz. Ez egy komplex szolgáltatás.

szarvas.norbert@iflgroup.hu

Jogi

Ez a cikk 2019. augusztus. 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!

Bankolj okosan: Így működik a Curve

Bankolj okosan: Így működik a Curve

Neked is eleged van már abból, hogy egyszerre nálad kell lennie a hitelkártyádnak, bankkártyáidnak, megtakarítási kártyádnak vagy éppen a céges kártyádnak? Mit szólnál, ha a sok kártyát kiválthatnád egyetlen eggyel? Mindezt ingyenesen! Ez a Curve.

De pontosan mi a Curve?

A Curve (hasonlóan a Revoluthoz vagy a TransferWise-hoz) számunkra két szolgáltatás nyújt az alapcsomagban díjmentesen:

 • Mastercard logóval ellátott fizetési kártyát
 • 21. századi pénzügyi mobilalkalmazást
Mégis valamivel több, mint a többiek

A Curve legnagyobb dobása a ” multi-card” szolgáltatása, azaz díjmentesen hozzárendelhetünk a Curve kártyánkhoz tetszőleges számú bankkártyánkat.

A mobilalkalmazásban ezután egyszerűen ki tudjuk választani, hogy az adott vásárlással melyik kártyánkat szeretnénk terhelni.

Tehát a Curve lehetőséget biztosít arra, hogy úgy használjuk bármelyik bankkártyánkat, hogy fizikailag mégsem azzal, hanem a Curve kártyával fizetünk.

Mindezt díjmentesen, hiszen a “hozzárendelt kártyánk bankja” vásárlásnak fogja érzékelni a tranzakciót, tehát nem terhel minket költséggel.

Curve kártya költségei és feltételei
1%-os pénzvisszatérítés

Miután megérkezett ingyenesen a Curve kártyánk, beállíthatjuk az applikációban azt a három kiskereskedelmi egységet (én a Lidl-t, Tesco-t, Shell-t állítottam be), ahonnan szeretnénk az első 3 hónapban a Curve kártyán keresztüli vásárlásaink után 1%-ot visszakapni.

A rendszer mindenféle várakozás nélkül, azonnal érzékeli ezeket a vásárlásokat, és írja jóvá rögtön az 1%-os visszatérítést, amit aztán tetszőlegesen költhetsz el.

Nem kell külön pénzt feltölteni

A Curve kártya másik nagy dobása – a versenytársakhoz képest – , hogy a Curve kártyát nem kell pénzzel feltöltened. Gyakorlatilag úgy is használhatod, hogy egyetlen forintot is ráraktál volna a Curve számládra.

Miután a telefonos alkalmazásban hozzárendeltél legalább 1 élő kártyádat, hozzáférhetsz annak a keretéhez és azáltal vásárolhatsz.

Én már hónapok óta tesztelem a Curve kártyát, és még soha nem raktam rá pénzt. A vásárlásaimat a hozzárendelt kártyáimmal teljesítem. A Curve számlámon egyedül azok a pénzek vannak, amiket bónuszként kaptam a cégtől minden ajánlásom után.

Ajánlói bónusz

A Curve bevezette az ajánlói bónuszt. Ha a regisztráció során megadod az ajánlói kódot, akkor mind az ajánló, mind te kaptok 5-5 fontot, amit szabadon elkölthettek.

Az én ajánlói kódom: DPM8A53D

Milyen költségei vannak?

Mint minden szolgáltatás esetében, itt is beszélnünk kell a költségekről, hogy teljes képet kapjál.

A Curve akár utazós kártyaként is megállja a helyét, hiszen külföldi vásárlásaid során sosem a saját bankod horrorisztikus árfolyamán, hanem a saját Curve árfolyamán váltja a forintot (ami majdnem MNB középárfolyam).

Az alapcsomag költségei: Curve Blue

kártya kiszállítási díj: 0 forint

kártya éves díja: 0 forint

kártyacsere díja: 0 forint

ATM készpénzfelvétel: havonta 10 db díjmentes

Külföldi ATM-ből: havonta 200 fontig díjmentes, felette 2% (min 2 font)

Pénzváltás: 500 fontig díjmentes

kártyás fizetés: 2000 font / nap , 5000 font / hónap , 10 000 font/év díjmentes

Curve mobil applikáció prepaid kártya fintech cég

Curve mobil applikáció

 • Külön követhetjük a költségeinket az összes regisztrált kártyánk esetében, így mindig pontosan tudjuk “hányadán” állunk
 • A Curve kártyát bármikor “befagyaszthatjuk”. Ha elhagytuk / ellopták tőlünk, akkor az applikáción keresztül azonnal le tudjuk tiltani a kártyát. A tiltás nem végleges, ugyanis bármikor egy gombnyomásra újra aktiválni tudod a kártyádat. Vagy rendelsz egy újat díjmentesen.
 • Meg tudod nézni a pin kódodat, ha elfelejtetted az applikáción belül.
 • Ki tudod választani, hogy melyik kártyádról szeretnél vásárolni.
 • 14 napon belül (vásárlás után) lehetőséged van arra, hogy “másik kártyára terheld” a vásárlásodat, ha véletlenül rossz kártyát adtál még, amikor vásároltál.
 • Grafikai modul segítségével láthatod az adott havi költéseid alakulását és összetételét

Kinek ajánlott beszerezni?

Én azon az állásponton vagyok, hogy az olyan Fintech cégek, mint a Revolut vagy a Curve simán verik a hagyományos bankokat mind költségekben, mind hétköznapi felhasználásban.

A Curve esetében ráadásul tényleg nem arról van szó, hogy ide kéne kérned a fizetésedet. Egyszerűen becsatlakoztatod az “összes többi kártyádat” egy Curve alkalmazás és kártya alá.

Így a pénztárcád nem lesz kitömve mindig egy pakli kártyával.

Amiért én használom:

 • egy kártya van nálam 5 helyett, mégis hozzáférek mind az 5 számlámhoz
 • az applikáció önmagában egy személyes pénzügyi menedzsment rendszer, ahol mindent nyomon tudsz követni
 • díjmentesen használhatom
 • külföldi utazás során ingyenesen vehetek fel pénzt külföldi ATM-ből, illetve díjmentesen fizethetek
 • kedvező átváltási árfolyam

Hogyan regisztrálj?

 1. Kattints erre a linkre: https://www.curve.app/en/
 2. Töltsd le a telefonodra az applikációt
 3. Nyisd meg az applikációt és menj végig a lépéseken
 4. Írd be a “referral / ajánlói” kódot és az első használat alkalmával 5 fontot írnak jóvá a kártyádon:

  ajánlói kódom: DPM8A53D
 5. Hitelesítés
 6. Várd meg, amíg postán megérkezik a kártya (pár nap)
 7. Lépj be az applikációba és rendelj hozzá egy magyar kártyádat
 8. Ezután máris használhatod
Jogi

Ez a cikk 2019. augusztus 08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cikkben szereplő információk nem teljes körűek és nem számítanak pénzügyi tanácsadásnak. A felelősségteljes döntéshez javasolt minden esetben a szolgáltató honlapján tájékozódni!