+36 70 569 45 72 info@iflgroup.hu
Oldal kiválasztása
Keféld ki a pénzügyeid vadhajtásait még ma!

Keféld ki a pénzügyeid vadhajtásait még ma!

Reggel állok az ablakomnál, szürcsölgetem a kávémat és egy hirtelen felismerés villan át az agyamon, miközben próbálom kikefélni Speedy (macska) bundáját. Tulajdonképpen egy kismacskányi szőrt keféltem ki belőle és még hol a vége? És vajon a pénzügyi termékeimből mennyi felesleget tudnék “kikefélni”?

Saját kényelmünk rabjai vagyunk

Manapság egy átlagos pénzügyi coach azt mondaná neked, hogy “lusta vagy”! Logikus, hiszen ezt kell mondania. Elég erős kijelentésekkel kell szembesítenie téged azért, hogy kifizesd többször a díját.

Én azt gondolom, hogy nem a lustasággal van a fő probléma, hanem a kényelmességgel. Egyszerűen túl kényelmes a helyzet, ami kialakult. Alapvetően nem akarod gondozni a pénzügyi termékeidet. Megkötötted, amire szükséged volt és most már hagyjanak békén. Te fizetsz, a termék pedig működik.

A kényelmedért fizetned kell

Fontos szempont sokak számára ez a kényelem. Mi azt hisszük, hogy ez a kényelem ingyen van, mivel vállaltunk egy feltételt (pl.: költségek és szerződés tartalma) és ezt teljesítjük. Azonban a piaci versenyben egyre jobbá és olcsóbbá válnak a termékek.

Lehet, hogy elavult szolgáltatásra fizetsz? Mondok egy nagyon brutális példát! Kötöttél egy balesetbiztosítást 10 évvel ezelőtt. Mai napig fizeted, éves szinten 14 000 forintot. Ha megnézzük a legelső tételt (baleseti halál), akkor látod, hogy a biztosító fizetne neked 5 000 000 forintot.

Viszont, ha ma kötnéd meg ezt a biztosítást, akkor hasonló áron már 15 000 000 forintos baleseti halál biztosításod lenne. Melyiket kapja meg a család, ha bekövetkezik ez a dolog? Látod a különbséget? Lehet, hogy ugyanannyit kell fizetned, de lényegesen többet kapsz a pénzedért cserébe.

Írj nekem, ha szeretnéd, hogy küldjek baleset biztosítási összehasonlító táblázatot több ajánlatot összevetve: szarvas.norbert@iflgroup.hu

Mi a házi feladat?

Az alábbi pénzügyi termékeket összeszeded és ajánlatokat kérsz rájuk vagy egyesével vagy egy pénzügyi tanácsadótól. Akár nekem is írhatsz ezzel kapcsolatban és megnézem, hogy tudok-e segíteni.

 • lakásbiztosítás -» megfelelő összegre van biztosítva a ház? lehetne spórolni a díjon?
 • baleset biztosítás -» fedezet növelése vagy a díj csökkentése
 • hitelek -» futamidő vagy havi törlesztés csökkentése (Tudtad? Van ma olyan bank, akik szabad felhasználású hitelt adnak ingatlanra 10 éves fix kamattal 4,15% kamatra bizonyos feltételek teljesülése esetén?)
 • egészségpénztár -» hogyan lehet csökkenteni a levont díjakat?
 • bankszámla -» költségek csökkentése
Sokat jelenthet

Állítom neked, hogy brutálisan sokat fizetsz ezekre az apró tételekre. Például egy 300 000 forintos hitelkártya, aminek a tartozását nem fizeted vissza minden hónapban teljes mértékben, akár havi 5-10 000 forint kiadást jelent teljesen feleslegesen.

Ha neked is több folyószámlád van, akkor pusztán az éves kártyadíjak évi több ezer forintot jelenthetnek. Például 3 kártya minimum 10-15e forintba kerül évente és akkor még nem beszéltünk a számlavezetési díjakról.

Miért nem váltod ki az egyik számládat az ingyenes Revoluttal? Ebben a cikkben leírtam, hogy miről szól. Ráadásul van linkem, hogy a kártyád is ingyenes legyen hozzá! Revolut leírás közérthetően.

Elmondom, mit gondolok erről

Díjmentes hitelügyintézés Budapesten

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. június 03. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem lesz jobb életed!

Nem lesz jobb életed!

A pénzügyi tanácsadó feladata nem az, hogy jobbá tegye az életedet. A feladat, hogy amit már felépítettél azt ne rontsd el. Nem új utakat kell kijelölnie számodra, hanem azon az úton kell tovább vezetnie téged, amin már elindultál. Nem a döntést hozza meg helyetted, hanem a döntésedben támogat új ötletekkel. Nézzük meg a gyakorlatban, hogy ez mit jelent!

Új lakás vásárlása esetén

Megszületik benned az igény, hogy költözni szeretnél. Végre új lakásba mennél, amihez keresed a lehetőségeket. Arra vagy kíváncsi, hogy mennyi lesz a hitelnek a törlesztőrészlete, milyen feltételekkel kaphatod azt meg. Leülsz egy pénzügyi tanácsadóval és elkezdtek számolgatni.

Megerősít téged abban, hogy a hitelt valóban jó feltételekkel tudod megkapni. Valóban működni fog az ügylet. Felvilágosít az ügymenetről és a beszélgetés végére úgy érzed, hogy minden a helyére került. Bele szeretnél vágni.

Ismerős érzés?

Mégse lesz jobb

Neked az iménti forgatókönyv az elvárásod egy tanácsadóval kapcsolatban. De mit csinál valójában a tanácsadó? Miért van rá szükséged a banki hitel összehasonlító kalkulátorok fénykorában?

Egy valóban jó pénzügyi tanácsadó nagyjából 5 perc alatt felméri magában, hogy te megkapod-e a hitelt (90%-os bizonyossággal) vagy sem. A beszélgetés hátralevő részében arról kell megbizonyosodnia, hogy a hitel felvétele és az esetleges költözés az életetekre milyen kihatással lesz.

Éppen ezért tovább merészkedik, mint a hitel paraméterei és elkezdi sorolni

 • a vásárlással kapcsolatos, ámbár hitelt nem érintő költségeket (ügyvédi díjak, földhivatali díjak, illeték)
 • a műszaki átadás-átvétellel kapcsolatos felmerülő problémákat
 • a lakás átadásának csúszásával járó extra költségeket
 • berendezési és költözési költségeket
 • a vásárlással járó lelki vetületet (pl.: stressz, párkapcsolat próbája…)
 • a hitelügylet átfutási idejének esetleges csúszását
 • …stb
Nem csak szép, nem csak jó

Tehát minden olyan dolgot elmondanak neked, átbeszélnek veled, amire nem is gondoltál. Persze a legkönnyebb az lenne, ha ellenkezés nélkül bólintana a tanácsadó és már intéznétek a hiteligénylést. Lehet, hogy először felesleges kekeckedésnek érzed ezeket a dolgokat, de a végén hálás leszel azért, amit itt kaptál.

Az ügyfélnek az a dolga, hogy jobb életről álmodozzon. A tanácsadó dolga visszarántani a valóságba és a kényes kérdéseket megfogalmazni. A kettő együtt fogja eldönteni, hogy érdemes-e belevágni az ügyletbe vagy sem?

Aki csak a számokkal operál, az nem tanácsadó

Az nem tanácsadó, hanem ügyintéző. Márpedig rengeteg független ügyintézőt ismerek, akik hozzák a kockás füzetet és mindig csak a kérdéseidre adnak pontos választ. De sosem vetnek fel újabb kérdéseket. Sosem kockáztatják meg, hogy esetleg meggondold magad olyan dolog miatt, ami még meg sem fogalmazódott meg benned.

A világunkat számokkal próbáljuk meg leírni és hajlamosak vagyunk a lakásvásárlást is ezen kockás papíron keresztül értelmezni. Pedig mit érnek a gyönyörű számok, ha a végén anya és apa elválik amiatt a stressz miatt, amit egy ház építése során éltek át felkészületlenül?

Azt mondtam, nem lesz jobb életed!

A címben ezt a kegyetlen mondatot írtam le. Már ezzel az egy mondattal is rá akarlak döbbenteni arra, hogy egyetlen lépés önmagában nem teszi jobbá az életedet. Attól, mert erre vágysz még nem vagy képes érte tenni. Mert a jobb élet nem egy lépésből áll, hanem lépések sorozatából.

Mint ahogyan a lakásvásárlást sem szűkíthetjük le pusztán a lakás megvásárlására, amikor olyan mellékes folyamatok lendülnek mozgásba, amikor szintén hatással lehetnek az életünkre!

Nézd meg mennyibe kerül beköltözni egy új lakásba!

Díjmentes hitelügyintézés Budapesten és környékén

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit ne csinálj, ha nagyobb pénzhez jutsz?

Mit ne csinálj, ha nagyobb pénzhez jutsz?

Az ember életében vannak olyan helyzetek, amikor hirtelen az addigi megtakarításaink a többszöröse kerül a kezei közé. Sokkal kevesebbet foglalkozik ezzel bármilyen szakirodalom, mint amennyit kellene. Igazi játékelméleti kérdés az, hogy mihez kezdjünk a hirtelen ránk szakadt milliókkal? Ebben a cikkben viszont megnézzük, hogy mit ne csinálj!

Tudtad? A brit Vivian Nicholson 1961-ben nyert a lottón. Nyereménye átvételekor fennhangon hirdette, hogy ő bizony az egészet ruhákra fogja költeni. Így is tett. 1965-re egy vasa sem marad. Sok nagyobb szép ruhával jutott koldus botra…

#1 Ne vásárolj tárgyakat

Hihetetlen, de mégis igaz. Az ember alapvető természete a birtoklás. Minél több mindent birtokolunk, annál nagyobbnak és sikeresebbnek érezzük magunkat. Ebből a tudatállapotból következik az a számszerűsíthető tény, miszerint első gondolatunk mindig az önjutalmazás és valamilyen tárgy megvásárlása.

Léteznek ennél rémisztőbb történetek is, mint néhány ártalmatlan ruhadarab beszerzése egy örökségből vagy nyereményből. Gondolj azokra az ismerőseidre, akik személyi kölcsönt vettek fel nagyobb összegben (pl.: 5M forintot). Ilyen mértékű hiteleket valamilyen cél miatt veszünk fel (pl.: autóvásárlás, tartozás kiegyenlítés, lakásfelújítás). Mégis valamiért mindig becsúszik egy több százezres tétel (pl.: tv, wellness, számítógép…stb).

#2 Ne adj kölcsön

Rémtörténetek sokasága kering a neten, amik mindig azokról a helyzetekről tudósítanak, amikor valaki a hirtelen kezébe került pénzösszegből (jó szándékból) elkezdett a környezetének kölcsönöket osztogatni. A környezet pedig legritkább esetben a közeli hozzátartozók. Sokkal inkább jut ilyenkor haveroknak, barátoknak és távoli rokonoknak.

Sajnos nagyon gyakori, hogy a pénzt soha nem fizetik vissza. Sőt, letagadják az emberek (ha nem lett megfelelően lepapírozva). Mindig nézd meg, hogy kinek akarsz kölcsönadni. Ökölszabályként azt javasolnám, hogy a kölcsön összegét sose a “nyereményedből, hitelből” számold ki. Kizárólag olyan összeget adjál kölcsön, amit a rendszeresen jövedelmed mellett is oda tudnál adni!

#3 Ne fektesd be

Azért van abban valami gyermeki őszinteség, ha egy pénzügyi tanácsadással foglalkozó oldalon azt tanácsolja a szerző, hogy ne fektess be. Persze sosem ennyire fekete-fehér a képlet. Viszont általánosságban elmondható, hogy a nagyobb pénzösszeghez általában nagyobb “gatyára” van szükség.

Ha eddig nem fektettél be milliókat, akkor miért pont most tudnád megtenni? Az igazság az, hogy a nagy pénz nagyobb felelősséget jelent és nagyobb pénzügyi tudatosságot feltételez. Máskülönben könnyen elveszted azt. Éppen ezért javaslom, hogy befektetni mindig olyan pénzt fektess be, amit a jövedelmedből ki tudsz gazdálkodni. Ha ennél többet szeretnél (pl.: öröklés miatt), akkor kapkodás helyett képezd magad, járj tanfolyamra, olvass szakértőket. Juss el olyan szintre, hogy felismerd, ha egy “szakértő” be akar téged húzni a csőbe!

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan költözz el otthonról? – Pénzügyi útmutató fiataloknak

Hogyan költözz el otthonról? – Pénzügyi útmutató fiataloknak

Biztos vagyok benne, hogy már ég benned a vágy. El szeretnél költözni és végre a saját magad ura lennél. A pénz az, ami megakadályoz ebben és a kilátástalanság ezzel kapcsolatban. Ebben a cikkben egy tervet fogok neked felvázolni, ami egyfajta kontúrvonalként határozhatja meg a következő éveidet. Arra kérlek, hogyha tetszett neked a cikk, akkor oszd meg másokkal is. Minden a nulláról kezdődik…

1. lépés – dolgozz “bármit”

A húszas éveink elején és közepén alapvetően két kapura játszunk. Egyrészt a jövőnket építjük, másrészt a jelenünket szeretnénk megélni. A lifetime learning mindig a jövőnek szól. Ezt nem szabad elengedned semmiféleképpen. Szerintem nagyon mérges lennél magadra a jövőben, ha nem fogadod meg ezt a tanácsot és inkább abbahagyod eme tevékenységedet.

Mondjuk ki: milliókat fogsz elbukni, ha nem fejlődsz és tanulsz tovább. Ha a tudásodat nem aktualizálod soha.

A jelen viszont már megérkezett. Te ebben a pillanatban élsz és ebből a pillanatból szeretnél kitörni. El akarsz költözni, amihez pénzre van szükséged. Adja magát tehát a felismerés, hogy dolgoznod kell. De mit dolgozzál? Nagyjából bármit, amiből pénzed származik. Ez lesz az alap, amire építhetsz. Szerintem ezzel túl nagy okosságot még nem mondtam. De nem árt, ha már az elején tisztázzuk ezt a dolgot is…

2. lépés – “nincsen” élet és nem “nincstelen” élet

Amikor megkaptam az első fizetésemet, akkor enyém volt a világ. Már abban a percben elhatároztam, hogy most majd mindent jobban csinálok, mint a szüleim. Amikor megkerestem az első milliómat egy hónap alatt, akkor pedig mérhetetlen költekezésbe kezdtem. A legbrutálisabb időszakomban úgy vásároltam olasz konfekció ingeket 20 ezer forintokért, hogy fel sem próbáltam. Bementem a boltba és mutattam mi kell. A vicc, hogy több ilyen inget soha nem hordtam, mivel a méret nem passzolt.

Én nem akartam nincstelen életet élni tovább. Ki akartam törni a saját életem fogságából. Meg akartam vásárolni mindent. Azaz mindent is… Nekem senki nem tudta elmagyarázni a különbséget a nincsen élet és a nincstelen élet között. Az emberek, amikor először jutnak sok pénzhez, akkor meg akarják mutatni a világnak magukat. Félnek, hogyha nem költekeznek, akkor “nincstelenek” lesznek.

A nincsen élet azt jelenti, hogy:

 • nincsen új telefon
 • nincsen márkás ruhatár
 • nincsen külföldi álomutazás
 • nincsen minden nap étterem
 • nincsen új számítógép
Ha el akarsz költözni, akkor ezek nincsenek (még)

Sokan meghozzuk fiatalon ezt a döntést akár öntudatlanul is. És sokan hibázunk. Engedünk az új és márkás holmik csábításának. Észre se vesszük, hogy ezzel a valódi céljainktól távolodunk. Lehet siránkozni a pénztelenség miatt. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mennyi pénzt szórtunk már el “nincsen kacatokra”? Én egy lakás önerejét akkoriban tuti! És te?

3. lépés – fizess magadnak hiteltörlesztést

Tudom, hogy el akarsz költözni otthonról. De azt tudod, hogy mekkora hitelre lenne szükséged és ennek mennyi lenne a törlesztőrészlete? Nem lepődnék meg, ha fogalmad se lenne erről. Valószínűleg te is megragadtál a vágyakozók tipikus hibájában. Azaz a vágyak vágyak maradnak és nem gondolod tovább. Nem tervezel, nem számolgatsz és nincsen stratégiád.

Nem szabad semmilyen vágyadat ennyiben hagyni. Ha el akarsz költözni, akkor már most készíts egy tervet, amiben utánajársz a különböző költségeknek, mint hiteltörlesztő, rezsiköltség, ügyvédi díjak, banki költséget…stb. Számold ki, hogy reálisan milyen lakást tudnál fenntartani a következő 5 évben, ha hirtelen a kezedbe lenne egy lakás önereje.

És ezután kezdj el magadnak egy külön folyószámlára hiteltörlesztést fizetni. Kövess el mindent, hogy minden egyes hónapban le tudd saját magadnak tenni az asztalra a leendő törlesztődet. Ezzel három dolgot érsz el:

 • önerőt gyűjtesz soha nem látott sebességgel
 • fizetési fegyelmet tanulsz
 • megtapasztalod, milyen életszínvonalad lenne egy hitel mellett (kockázatmentes főpróba)

4. lépés – találd meg a saját ritmusod

Tudom, hogy neked is számtalan olyan ismerősöd van, akiknek minden sokkal könnyebb. A szüleik pénzelik, a szüleiktől kaptak lakást és autót. Nem szabad velük versenyezni, hiszen teljesen más feltételekkel indultatok el az életben. Örülnöd kell a másik szerencséjének. De közben magadra is gondolnod kell. Fogadd el a saját ritmusodat, ami a lehetőségeidből táplálkozik.

Az élet nem egy sprint szám. Nem az a lényeg, hogy ki ér oda valahova hamarabb. Sokkal fontosabb, hogy mindenki odaérjen egyszer, ahova szeretne. Van, akinek 5 év alatt sikerül és van akinek 20 év alatt. De sikerül nekik. Viszont a legtöbb ember önsajnálkozásba kezd mások szerencséje láttán és menet közben feladja a küzdelmet. Soha nem ér célt. Soha nem éli át a “győzelem édes ízét”.

Amikor azt mondjuk, hogy el akarsz költözni otthonról, akkor direkt nem írok időtávot. Ez mindenkinek más lesz. Arra biztatlak, hogy mérd fel a lehetőségeidet és ennek megfelelően haladj előre az életben. Érj oda egyszer, ahova szeretnél és zárd ki a körülményeket.

5. lépés – ne kapkodj a költözéssel

Elhiszem, hogy már fullasztó otthon lakni egy kis szobában. Viszont az sem jó megoldás, ha vakon ugrassz egy hatalmasat valamibe, amit nem gondoltál át rendesen. Amikor saját lakást vagy albérletet keresünk, akkor hajlamosak vagyunk számos kompromisszumot megkötni. Gyakorlatilag beszűkül a gondolkodásunk és “minden mindegy, csak legyen valami” tudatállapotba kerülünk.

Ilyenkor cselekszünk meggondolatlanul. Szerintem annyira nem lehet rossz otthon lakni, hogy olyan lakásba költözz, ami omladozik, ahol nincsenek ablakok, ahol mindent fel kéne újítani (de nincsen pénzed rá). Mint ahogyan az sem megoldás, hogy 50-100 kilométerre költözz csak azért messzebb, mert ott találtál “olcsó lakást”.

Ha megtervezed -úgy ahogyan írtam – a költözésed menetét és anyagi vonzatait, akkor hidd el, hogy hamarosan erős háttérrel leszel képes elkezdeni az önálló életedet.

Garantálom: 3 év múlva költözni fogsz

Olvasd el a cikkemet arról, hogyan érj el magasabb fizetést.

Számoljuk ki! 25M forintba kerülne az a lakás, amit kinéztél magadnak. Ehhez 5M forint önerőre lenne szükséged. Jelenleg nettó 220 000 forintot keresel és otthon laksz, ahova havi 50 000 forintot kell fizetned. A maradék 170 000 forintból gazdálkodsz. 20M forint hitel 10 évig fix kamattal 25 évre 124 000 forint.

Havonta tegyél félre 124 000 forintot. Ez évente 1 488 000 forint. 3 év alatt összegyűlik 4 464 000 forint. Ez már önerő a javából!

Tudom, hogy nehéz három év elé nézel. Havi 46 000 forintból kell a példa szerint megélned.

De mivel jobb az a jövőkép, ahol elköltesz minden hónapban 120 000 forintot (kondibérlettől kezdve márkás ruhákon át éttermekig) úgy, hogy semmilyen látszatja nincsen? Grátisz, 3 év múlva garantáltan nem fogsz költözni. De ezzel a mentalitással 6 év múlva sem.

Tehát még egyszer: Jobban tetszik az a jövőkép, ahol legalább 6-8 évig maradsz a szobádban, de cserébe nem vontál meg magadtól semmit? Jobban, mintha 3 évig összehúzod a nadrágszíjat és végre elköltözöl a szobából?

A realitás nagyon szomorú

Senki nem mondta, hogy minden egyszerűen fog menni. Sajnos, korlátozott lehetőségekkel dolgozva meg kell hoznod a saját áldozatait. Egyszerűen nem fog működni egyszerre a gondtalan költekezés és a saját lakás megvásárlása. Valamiről le kell mondanod. Ez a te felelősséged, a saját egyéni preferenciád.

Tudom, hogy ettől a cikktől azt vártad, hogy elmondjam számokkal, diagrammal, excel táblázattal a nagy titkot, amivel elköltözhetsz otthonról. Az igazság nagyon szomorú. A realitás ebben az esetben lemondásokkal, áldozatokkal és tervezéssel jár együtt. Mindvégig a te kezedben volt a lehetőség, csak nem éltél vele. Mert fontosabbak voltak a bulis hétvégék, a shopping napok vagy a menő telefonok.

Ma mi a prioritás számodra és mit vagy hajlandó ezért megtenni?

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippek első lakás vásárlásához

Tippek első lakás vásárlásához

Hihetetlen érzés amikor először lépsz be az első saját lakásodba! Bevallom, hogy nekem hetekkel a beköltözés után is pillangók röpködtek a hasamban, amikor a lakásban sétáltam. Különleges érzés, igazi mérföldkő. Nézzük meg, hogy mire érdemes odafigyelni az első lakás megvásárlása esetén…

Derítsd ki a fenntartási költségeket!

Az első lakás vásárlása esetén hajlamosak vagyunk az elérhetetlennek látszó vételárra koncentrálni. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy nagyon “olcsó” lakást talált valamelyik ingatlankereső oldalon.

Annyira koncentrálunk a vételár összepakolására, hogy közben elfelejtünk tovább tervezni. Márpedig hosszútávon nyomasztó terhet vehetünk a nyakunkba, amennyiben nem tájékozódunk megfelelően!

Mit tartalmaz a rezsi?

Ahány ház, annyi szokás. Vannak a lakást érintő fix és változó költségek (pl.: internet vagy ELMŰ fogyasztás az elektronikus eszközeink energetikai besorolás függvényében).

Az alábbi kérdéseket válaszoljuk meg:

 • Mennyi a közösköltség négyzetméterre vetítve?
 • Mit tartalmaz a közösköltség? (benne van például a szemétszállítási díj vagy a hidegvíz?)
 • Milyen hőveszteséggel “dolgozik” a fűtőrendszer?
 • Mennyi téli időszakban a vízmelegítési, fűtési díj?
Hogyan működik a társasház?

Amennyiben társasházba költözöl, fontos informálódni a társasház működéséről. Jelenleg a társasház költségvetése plusszos vagy hiányos? Ha plusszos, akkor az miből származik? Extra bevételi forrásból vagy pedig a lakögyűlés szavazta meg a plusz befizetéseket? A plusz befizetéseknek milyen mértékűek és milyen céllal gyűjt a társasház?

Milyen területek tartoznak hozzátok?

Könnyen előfordulhat, hogy egy lakókomplexumban található világítás és út már nem köztulajdon, hanem magántulajdon. Ez azt jelenti, hogy az ott lakóknak kell kifizetnie a fenntartási és amortizációs költségeket a világításra, útra.

Mivel rendkívül komoly költségekről beszélünk, amik végső soron beépülnek a közös költségbe és a rendkívüli közös költségbe, így nem árt erről időben informálódni!

Mennyit kell költeni a lakásra?

Az első lakás megvásárlásakor az elsődleges célunk a vételár kifizetése. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a beköltözéssel járó terhekről, mint például a felújítás költségei!

Gondoltad volna, hogy egy jó minőségű szaniter együttes a fürdőbe (mosdócsap és a fürdőcsap) + a wc-be elhelyezett csap nagyjából 60-100 000 forintba kerül?

Ma Budapesten a lakás felújítási költsége valahol 80-100 000 forint / nm körüli áron elérhető. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen felújítandó 55 nm-es lakást további 5-5,5M forintból tudnátok rendesen felújítani. Ezt mindenféleképpen bele kell kalkulálni a kjöltségvetésbe!

Figyelj oda a lakás műszaki átadására

Akár használt lakásba, akár új építésű lakásba költözöl, mindenféleképpen oda kell figyelni a műszaki átadásra. Utóbbi esetben a kivitelezőnek kötelező javítani a felmerülő problémákat. Azonban nem mindegy, hogy a javítást még a birtokba adás előtt kell 30 napon belül megoldania, vagy pedig garanciális javítás keretében a következő hónapokban?

Használt lakás esetében pedig tárgyalási alapot nyújthat számodra, ha még a lakás megtekintése során képes vagy észrevenni és feltárni a lakás hibáit. Mivel ezzel tudsz érvelni az áralku közben! A neten sajnos ezzel kapcsolatban nagyon kevés hasznos információ található. Éppen ezért szedtem neked össze 21 oldalban, hogy mire kell figyelned műszaki átadás során!

Hogyan jön ki a matek?

Érdemes átgondolni, hogy milyen pénzügyi stratégia mentén tudod a finanszírozást megoldani! Írok néhány ötletet:

 • Babaváró támogatás: 10M forint
 • CSOK 10+15M nálad érdekes lehet?
 • Második gyerek születésénél 1M forintot elengednek a hitelből
 • Harmadik gyerek születésénél 4M forintot engednek el a hitelből
 • ÁFA 5%-kal elérhető a számodra?
 • Mikor engedik el a feleségednek a diákhitelt?

Családtámogatás: Mennyivel lehet olcsóbb a hitelünk, ha mindent kihasználunk?

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. április 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.