+36 70 569 45 72 info@iflgroup.hu
Oldal kiválasztása
Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!
  • 153
    Shares

A CSOK 2019-ben is az egyik legfontosabb családpolitikai támogatása Magyarországnak. Azonban a folyamatos törvényi változások hatására egyre több, úgynevezett CSOK csapda keletkezik, amire érdemes odafigyelnünk!

#1 A kétgyerekeseknek járó extra CSOK 10M forintról…

Emlékszem, amikor 2018 őszén felhívott az ügyfelem -akinek a kétgyerekes CSOK igénylése már pozitív bírálatot kapott – a kétgyerekeseknek járó CSOK 10M forint miatt. Úgy értelmezte a jó hírt, hogy a vissza nem térítendő támogatás összegét emelték meg új építésű lakásvásárlásnál / építésnél 2,6M forintról 10M forintra.

Ez kell nekem Norbi! Indítsuk akkor elölről az igénylést. Potya 6,4M forintért megéri a folyamat és idegeskedés…

Sajnos hamar le kellett hűtenem a kedélyeket, ugyanis valóban jár kétgyerekeseknek onnantól kezdve a CSOK 10M forint, ami azonban a kedvezményes 3%-os hitelt jelöli. Tehát azok a családok, akik

  • a kétgyermekes CSOK-ot szeretnék igénybe venni,
  • szükségük van hitelre,
  • és új építésű ingatlant vesznek / építenek,

megigényelhetik a kedvezményes, államilag támogatott jelzáloghitelt 10M forintos maximális összegig. Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva a CSOK 2,6 + 10 támogatás hiteltörlesztésének az összege 47 000 forint körül alakul majd.

A háromgyerekes CSOK-ra pályázó családok pedig 2018.12.01-től kezdve a CSOK 10+15-re pályázhatnak, azaz innentől kezdve a kedvezményes hitel maximális mértéke 10M helyett 15M forintra módosult.

#2 Az 5%-os ÁFA csapdája, ami 2020.január.1 után 27% lesz

Történt egy enyhítés az új lakások vásárlásával / generál építésével kapcsolatos ÁFA-val, ami számos félreértésre adhat okot. Valójában a kormány nem hosszabbította meg a határidőt, nem nyitotta ki a kaput azon projektek számára, amik az építési engedélyt 2018.november.1 után kapták meg.

Ezen ingatlanok számára az 5%-os ÁFA 2019.12.31-ig marad, míg értelemszerűen a határidő után kifizetendő összeget már a magasabb, 27%-os ÁFA terheli majd!

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter

Ez mit jelent a gyakorlatban? Nézzük meg egy példán keresztül:

Kedvezmény CSOK ÁFA 5% változása
A fizetendő ÁFA a vételár részletekre eltérő építési engedély dátum esetén

#3 A kedvezményes CSOK 10 millió hitelt csökkenti a hitelezhetőséget

2018 októberétől hatályos JTM változás sok család számára okozhat kellemetlenséget. Történt ugyanis, hogy az MNB – nagyon helyesen – gátat akart szabni az esztelen, változó kamatozású hitelek felvételének.

Éppen ezért meghirdette az új jövedelem finanszírozhatósági arányokat:

JTM szabály változása 2018.okt.1-től
2019. júniusától szigorodnak a határok. Onnantól kezdve 500 000 forintos jövedelem lesz a választóhatár.

Ezzel csak egyetlen hatalmas probléma van, ami számos család terveit akadályozhatja meg. Nyílt titok, hogy a mai megemelkedett ingatlanárak mellett gyakran még a CSOK 2,6+10 vagy a CSOK 10+15 is kevésnek bizonyulhat. Szükség van piaci hitelre is.

A CSOK 10 vagy a CSOK 15 kedvezményes, 25 évig államilag támogatott -ezáltal maximum 3%-on fixált – jelzáloghitel kamatperiódusa hivatalosan 5 év. 

Tehát hiába garantálja az Állam számunkra a “változatlan” törlesztőrészletet, a JTM szabály szerint 5 éves kamatozású hitelt veszünk fel, ami 400 000 forintos (júniustól 500 000) igazolható jövedelem alatt azt jelenti, hogy a teljes hitelre fordítható keretünk a jövedelem 35%-a lesz!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy Gibsz Jakabéknak a jövedelme összesen nettó 380 000 forint. Viszont már rendelkeznek 300e forintos hitelkártyával, 200e forintos folyószámla hitelkerettel (fejenként) és fizetnek egy autólízinget, aminek a törlesztője 30 000 forint /hó.

Összes törlesztő:

Hitelkártya keret 5%= 15 000 forint
Folyószámla hitelkeret 5%= 10 000 x 2 = 20 000 forint
Autóhitel: 30 000 forint
Összesen: 65 000 forint

A jövedelem terhelhetősége 380 000 x 0,35= 133 000 forint, amiből le kell vonnunk a meglévő hiteleket, azaz 65 000 forintot.

A mostani jelzáloghitelünkre fordítható teljes havi keretünk 68 000 forint / hó. Ha azt vesszük, hogy a CSOK 10M forintnak 25 évre a törlesztője 47 000 forint körül alakul, akkor beláthatjuk, hogy a fennmaradó 21 000 forintos havi keretből maximum még egy 4-6M forintos hitelt vehetünk fel.

Sok család számára ez roszz hír. Ugyanis változatlan feltételek mellett esélyük nem lesz költözni, ha figyelembevesszük, hogy kizárólag új építésű lakást választhatnak, viszont hitelbe maximum 14-16M forintot kaphatnak maximális futamidőre. Kérdés az, hogy van a családnak 15-20-25 millió forint önereje?


Cikkhez kapcsolódó tartalom

A legtipikusabb hiba lakáshitel kiválasztásánál…

Hogyan döntsem el, hogy mikor KELL lakást vásárolnom? [útmutató]

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 16. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi leírás

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Cikkajánló


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!
  • 153
    Shares

A nagy LTP könyv

Elkészítettem számodra a nagy lakástakarék bemutató könyvet, amibe minden jogszabályi értelmezést, feltételt, kalkulációt beleírtam. Mindezt közérthetően és olvasmányosan! A döntés leegyszerűsödik…

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!

Családi vagyontervező

Elkészítettem számodra egy nagyszerű könyvet, amiben benne van majdnem minden ahhoz, hogy kezedbe vehesd a családi pénzügyeket és megtanuld a költségvetést pozitív irányban tartani. Érdekel?

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!