Oldal kiválasztása

Az első két részben végigvettük a lakásvásárlással kapcsolatos legismertebb teendőket, ami érinti a lakással kapcsolatos felkészülést, papírmunkát vagy éppen a jelzáloghitel folyamatát.De milyen kötelező teendőink vannak, miután már beköltöztünk? Ezeket gyűjtöttem össze!

A CSOK folyósítása utáni feltételek

Alapvetően a legfontosabb mindenki számára, hogy végre beköltözzünk a lakásunkba. Viszont abban az esetben, amikor CSOK-ot igényeltünk meg egy banknál, számos feladatunk keletkezik folyósítás után.

Erről nagyon ritkán olvashatunk. Bevallom a Google keresőbe én nem is találtam releváns, összefoglaló cikket ezzel kapcsolatban. Így a teljesség igénye nélkül összeszedtem neked a legtipikusabb feladatainkat!

Eredeti papírok, hiányzó dokumentáció pótlása

Kezdjük a legelején. Alapvetően a banknak minden esetben az eredeti dokumentumokra van szüksége, amit aztán tárolnia kell hosszú évekig. Ettől függetlenül előfordulhat megfelelő banki kapcsolat esetén, hogy az ügyintéző elfogadja menet közben 1-1 papír scannelt változatát.

De ilyen esetben is ügyelnünk kell arra, hogy minden, általunk kinyomtatott – aláírt – scannelt dokumentumot összegyűjtsünk és lehetőleg a szerződéskötésre magunkkal vigyünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor előfordulhat, hogy a folyósítás után még lesz 1-2 körünk a bankban.

CSOK esetén új lakcím igazolás bemutatása

Neked, mint támogatott személy a CSOK folyósítását követően 90 napon belül kell igazolnod lakcímkártyával (apa+anya+gyerekek), hogy életvitelszerűen ott éltek az új lakcímen.

Ettől függetlenül a CSOK törvény nem zárja ki, hogy ideiglenes lakcím szerepeljen a kártyán, amennyiben indokolt. Ilyen például a gyerekek iskolája vagy munkahely miatti másik lakcím.

Vállalt gyermek esetén bejelentési kötelezettséged van

Számos család vállalt gyermeket a CSOK igénylés kapcsán. Amennyiben az újonnan születendő gyermek jogán családtámogatási ellátást (családi pótlék) veszünk igénybe, akkor a bank felé bejelentési kötelezettségünk nincsen, hiszen a Kincstár ezt „intézi”

A Kincstár értesítése alapján a Bank írásban megkeresi a támogatott személyeket, és felszólítja a gyermek adóazonosító jelének (adóigazolvány), születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának a bank részére történő bemutatására. Az adatok megadása szintén a Kincstáron keresztül történik.

Javaslat

Szerintem mindenféleképpen érdemes a dolgok elébe menni. Amint megszületett a gyermekünk és a szükséges dokumentumok a rendelkezésünkre állnak, érdemes a banknak a CSOK teljesítést jelezni.

10 év után gondoskodnunk kell a kincstári bejegyzésről

Viszonylag gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik korábban igénybe vették a Szocpolt és lejárt a 10 évük. A Kincstár az új CSOK miatt (is) 10 éves elidegenítési tilalmat rak az ingatlanra, ami többek között kizárja új banki hitel felvételét, vagy például a lakás pótfedezet mivoltát egy lakásvásárlás kapcsán.

Jelenleg még nem automatikus a tulajdoni lap „kincstári mentesítése”, amit nekünk kell elintézni. Érdemes azonnal elindítani a folyamatot, miután letelt a 10 év, hiszen később akár 1 hónappal is hátráltatja az ügyünket (pl.: új banki jelzáloghitel, ingatlan eladása), ha ott kell levetetnünk a kincstárat a tulajdoni lapról.

A lakáshitel folyósítása utáni teendőink

Hogyan tovább? Idegeskedésekkel teli heteket, hónapokat hagyva magunk mögött, végre folyósításra került a hitelünk. Hirtelen már nincsen rajtunk a nyomás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hitelünkkel nincsen további teendőnk!

Figyeljünk oda a vállalt feltételekre

1,25% kamatkedvezmény? Nagyon jól hangzik, ráadásul gyakran választási szempont több bank ajánlata közül a kedvezőbb törlesztőrészlet. Azonban ezeket a kedvezményeket jellemzően valamilyen feltételhez kötik, mint például:

  • minimum havi beérkező utalás (pl.: havi 300 000 forint érkezzen akár több részletben a számlára)
  • minimum x db (általában 2) csoportos beszedési megbízás teljesülése

Ezeknél a kedvezményeknél nem elég „azt hinni”, hogy teljesülnek. Oda kell figyelnünk – főleg az elején – a teljesülésükre. Ha például a fizetésünk önmagában nem fedezi a minimum elvárást, akkor ki kell alakítanunk egy automatizmust, hogy minden hónapban megérkezzen a megfelelő pénzösszeg.

Ugyanez igaz a csoportos beszedési megbízásokra, aminél köt fő hibalehetőségünk van: vagy nincsen elég fedezet vagy a bank nem tudja levonni valamilyen hiba miatt (pl.: rossz közlemény). Bizonyosodjunk meg róla az első 3 hónapban, hogy beállt a rendszer és működik. Máskülönben fizethetjük a magasabb hiteltörlesztést.

Pár év múlva nézd meg a hiteled feltételeit újra

A 20 évre felvett banki jelzáloghitel nem azt jelenti, hogy 20 évig ugyanoda kell fizetned. Érdemes bizonyos időszakonként (3-5 évente) megnézni, hogy egy hitelkiváltás esetén kaphatunk-e jobb ajánlatot, ami azt jelenti, hogy

  • megmarad a hátralévő futamidő, csökken a havi törlesztő
  • csökken a hátralévő futamidő, megmarad a havi törlesztő

Ráadásul rendkívül egyszerű helyzetben vagyunk, hiszen szakértő nélkül, mi magunk is fel tudjuk mérni a terepet előre. Különböző online hitelkalkulátorokat használva készíthetünk egy „nagyjából becslést” arról, hogy egyáltalán van-e értelme hitelszakértőhöz fordulni vagy sem?

bank360 hitelkalkulátor
Példakalkuláció a Bank360 hitelkalkulátor segítségével

A lakásvásárlás utáni teendők

Akár hitelből, akár önerőből vásároltad meg a lakást, keletkeznek kötelező teendőid, amiket mindenféleképpen el kell végezned minél hamarabb. Ezekből szemezgettem néhány halaszthatatlanul fontosat!

Vagyonszerzési illeték mértéke

Magyarországon a standard vagyonszerzési illeték 4%. Ez az összeg csökkenthető különböző illetékkedvezményekkel. Érdemes a saját illetékünkkel kapcsolatban felhívni a NAV ügyfélszolgálatát (1819 – 6-os mellék) , ahol a megfelelő menüpontra navigálva „élő ember” fog segíteni számolni és a kedvezményeket beleépíteni.

Példa: 35 éven aluli házaspár, akik 37,3M forintért vesznek új építésű lakást CSOK 10M forint felhasználásával.

A 37,3M forintból le kell vonni a CSOK 10 millió forint összegét, így a számítandó vételár 27,3M forint lesz, ami már a 30M forintos határ alá esik.

Amennyiben vállalkozótól vásárolunk új építésű ingatlant, aminek az értéke 30M forint alatt van (nekünk a CSOK 10M forint vagyonszerzési illetékmentessége miatt 27,3M a beszámítandó vételár), akkor élhetünk a 15M forintig kapható teljes illetékmentességgel és kizárólag a 27,3-15= 12,3M forintra kell megfizetnünk a 4%-os vagyonszerzési illetéket.

Ez azt jelenti, hogy fizetendő illeték a 12,3M-nak a 4%-a, azaz 492 000 forint lesz, amire kérhetünk akár 1 éves részletfizetési lehetőséget is!

Hogyan készülj fel az illetékfizetésre?

Fontos megjegyezni, hogy a hatóság az illetéket akár hónapokkal a tranzakció után szabja ki számunkra. Majd az értesítés kézbevételétől számítva újabb értékes hetek telhetnek el, amennyiben részletfizetési lehetőséget kérünk magunknak.

A legfontosabb javaslatom, hogy abban a pár hónapban, amíg nem kellett illetéket fizetned, tegyél félre pénzt. Ennek lényege, hogy mire elkezdődik az illetékfizetés időszaka, addigra már rendelkezel 3-6 havi biztonsági tartalékkal.

Közmű átírása és bejelentkezés

Először irány az illetékes önkormányzat, ahol bejelentkezel és új lakcímkártyát igényelsz. Miután ez megvan, jöhetnek a közművek:

  • víz
  • gáz
  • villany
  • + tv-internet előfizetés áthozatala a régi lakásból / új kötése
A posta átiránytása

A postád átirányításáról is gondoskodj: gondold át, milyen küldeményeket kapsz postán, és ha van például magazin előfizetésed, akkor jelezd a szükséges fórumon az új címedet!


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalomA

Vagyonszerzési illeték 2018 – konkrét példa

CSOK 2019 – Több pénzt kaphatunk, de jó ez nekünk?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.