Oldal kiválasztása

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy tulajdonképpen hogyan kell reagálni a 21. századi munkaerőpiaci változásokra? Hogyan keressünk pénzt, mire kell felkészülnünk akár már fiatalként, ha a saját mércénk szerint sikeressé szeretnénk válni! Tulajdonképpen ezt a cikket úgy írom meg, hogyha tehetném, akkor mit javasolnék a 16 éves önmagamnak! Tehát nézzük mi várt ránk…

 

 

A multitasking megjelenése a munkában

Nagyon érdekes, ahogyan a multitasking gyakorlata beépült a munkakörökbe. Ma már nem elég valamihez éppenhogy érteni. Szinte alapelvárássá vált, hogy az adott pozícióban foglalt feladatokon túlmenő rendelkezzünk egyéb képességekkel, amikkel a különféle feladatokat meg tudjuk oldani. A megosztott figyelem az új normalitás. Ha jobban belegondolunk otthon is multitask feladatokat végzünk, hiszen vasalás közben nézzük a tv-t és pár percenként nézünk a telefonon a Facebookra. Nagyon fontos, hogy a multitaskingot megfelelően sajátítsuk el, és megtanuljunk szegmentálni a feladatok fontossági sorrendje között! Szegmentálási paraméterek lehetnek:

  • feladatra fordítandó idő
  • fontosság
  • technikai szükséglet
  • anyagi haszon
  • morális haszon

 

 

A célorientált szakmai célok

Szokták mondani, hogy csak az nem keres pénzt, aki nem akar. Én ezt annyiban finomítanám, hogy csak az képes igazán pénzt keresni, aki alapvetően célorientált szakmai célokat tűz ki maga elé. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyi alibizés idejének szépen lassan leáldozott. Mint ahogyan a munkahelyek, úgy egyre több dolgozó is a hatékonyságot, célorientáltságot részesíti előnyben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig pontosan tudjuk mit akarunk elvégezni, és az milyen módon illeszkedik a saját magunk (vagy munkahelyünk) által felállított cél-koordinátarendszerbe. Mert végső soron akkor van értelme bármire időt és energiát (magyarul forrást) biztosítani, ha annak lesz megtérülése.

 

A menedzserszemlélet beszökött a nappalinkba

 

Nyitottság a világ felé

A szociális életünk mára az online világ szerves részévé vált. Lebomlottak a területi akadályok. Immáron bárki, bárhol, bárkivel képes kapcsolatba lépni, ami jelentős mértékben megváltoztatta a munkahelyi játékszabályokat. A kitárult világ szabadságot jelent és kötetlenséget. Már egyáltalán nem kell reszketni attól, hogy elveszítjük a munkahelyünket, hiszen megfelelő tudással bármikor, bárhol találunk másik lehetőséget. A lehetőséget pedig azáltal is meg tudjuk magunknak teremteni, ha folyamatosan nyitunk a világ felé és a különböző Facebook és LinkedIn csoportokban emberi és szakmai kapcsolatokat építünk fel. Ma már nem kell a haverokra, a szomszédra hagyatkoznunk, hiszen jóval tágabb értelemben vett köröket is érinteni tudunk, ha nyitunk kifelé.

Cikk ajánló: A nagy IFL sztori

 

Impulzáló munkakörnyezet

El kell fogadni, hogy a monoton, kihívást egyáltalán nem jelentő munkakörök kiveszőben vannak a technológiai és emberi fejlődésnek köszönhetően. A „gyári munkásokat” a gyártósorok váltják, míg a mai fiatal a sok impulzus és információmorzsa miatt képtelen egyetlen feladatra koncentrálni és évtizedekre elköteleződni. Folyamatosan keresik a kihívások. Folyamatosan kell keresni a kihívásokat. Hiú ábránd a munkahelytől várnunk azt az impulzáló munkakörnyezetet, amire szükségünk lenne a fásultság ellen. Persze vannak nagyon jó kezdeményezések, ugyanakkor fontos, hogy folyamatosan új kihívásokat találjunk magunknak. Bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik időszakosan és rendszeresen a váltás mellett döntenek, sikeresebbek és egészségesebbek. Egyszerűen frissebbek lesznek, mint azok, akik ugyanabban a székben ülnek évtizedekig.

 

Ne féljünk a váltástól. Semmi sem betonbiztos.

 

Hogyan keressünk pénzt

Értékteremtés

A pénz mostanra másodlagos, kiegészítő velejárójává vált a valódi értékteremtésnek. A felfokozott versenyben mostanra végérvényesen azok az emberek és cégnek kerülnek nyertes helyzetbe, akik valamilyen értéket teremtenek és közvetítenek. A 21. században az információsztrádának köszönhetően egyre inkább eltünnek az értéket nem adó, lehúzós cégek és emberek, akik csak elvenni akarnak, de hozzáadni nem. Erre fel kell készülnünk és megértenünk, hogy a szakmai tudásunk és tapasztalatunk megszerzése-megőrzése soha nem volt olyan fontos feladat, mint ma. Az infosharing intézményének köszönhetően egyfajta paradigmaváltás következtében az általunk birtokolt információt önzetlenül érdemes lenne megosztanunk másokkal ahelyett, hogy örökre konzerválnánk azokat. Ennek oka, hogy az infosztráda folyamatosan fejlődik és változik. Ma már a tudás nem jelent biztonságot a következő 10 évre sem, ha azt nem fejlesztjük tovább. Tehát már nem a tudás az érték, hanem a tudás fejlesztése. Fejleszteni és fejlesztve lenni. Talán ez lehet a 21. század első felének az igazi mottója! Aki ezt megérti, az sikeressé fog válni!

Legyünk vállalkozók- Hogyan keressünk pénzt

Felejtsük el nagyszüleink berögződéseit. A rendszerváltás óta felnőtt egy generáció, így ideje szembesülni a felelősségvállalás áldásos, ámbár veszélyes létezésével. Lezárult egy korszak, amikor az életünkért cserébe az Állam védőhálót nyújtott számunkra és nem tudtunk kitőrni. A szabad kapitalizmusban minden megengedett. Hamar kitőrhetünk, de mindent el is veszíthetünk. Ez egy kevésbé egyértelmű világ. Mára megjelentek a valódi freelancer pozíciók, amik nem a „maszek” modern megfelelője, hanem egyfajta életfelfogást jelöl. Mert a freelancer az a vállalkozó, aki a saját munkaidejét és tudását adja bérbe azoknak a cégeknek, akik hajlandóak „kibérelni” őt. Ha pénzt akarunk keresni, akkor minél hamarabb szabadulni kell az alkalmazotti státuszból és átváltani freelancerré (egyéni vállalkozásban kezdetnek), hogy a valódi értékünk alapján ítéljenek meg minket.

 

Freelancerként a piac áraz be minket és nem esünk áldozatul munkáltatónk költségcsökkentésének

 

Exkluzív fizetős tartalom egy csésze kávé áráért: Kérem a tartalmat


Nyugdíjra szeretnél gyűjteni? Töltsd ki!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. február 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.