Oldal kiválasztása

Éppen benne vagyunk a karácsonyi ünnepekben, amikor már érdemes lenne megbeszélnünk, hogyan tudsz felkészülni a Karácsony 2018-ra! Ugyanis a legnagyobb problémát a családoknak még mindig a brutális pénzköltési kényszer okozza, ami gyakran megfelel egy havi bevételüknek. Így pedig nem csoda, hogy a legtöbben elköltik az adott évben felhalmozott megtakarításaikat! És ez így megy már évek óta, évre-évről…

a Karácsony a szeretről szól családközpontúsággal. Az ajándékkal nem szeretetünket fejezzük ki, hanem a tanácstalanságunkat!

A felnőtteknek nem kell ajándék

Örökös téma, hogy valójában a család felnőtt tagjai miért vesznek egymásnak bármit is, amikor már mindenük megvan? És pont nem egy pár ezer forintos kacat hiányzik még az életükből! Mert a sokszor pár ezer forinton a család minden tagjának azt jelenti, hogy a legjobb esetben is ezen kötelezettségünknek eleget téve simán elköltünk 50-100 ezer forintot is.

Az árak alakulását elnézve hasonló forgatókönyv mellett a Karácsony 2018 sem lesz olcsóbb…

Azt gondolom, hogy egy „ezer éves” szokást megtőrni nem lehet egyik percről a másikra! Következetesség és fegyelem szükséges ehhez. Az nem fog működni, hogy december elején bedobod az ötletet a közösbe, hiszen lesznek, akik már megrendelték e-bay-ről az ajándékodat hetekkel ezelőtt! Ráadásul az egésznek a felütése olyan „megúszós” lenne.

Pedig te nem megúszni akarod az ajándékozást, hanem átrendezni az erőforrásokat és megszüntetni a felesleges költekezést. Ezért már most el kellene kezdeni pedzegetni a család felnőtt tagjai számára, hogy mi lenne, ha a Karácsony 2018 azt jelentené számunkra:

  • a felnőttek egymásnak nem ajándékoznak, viszont mindenki a gyerekekre koncentrál (és akár jobb ajándékokat vesznek)
  • ajándékozás helyett bevezetik/megtartják a közös ünnepi ebéd/vacsora intézményét, ahol végre egymásra odafigyelve tudnak sztorizgatni, nevetgélni olyan emberek, akik szeretik egymást, de egész évben kevés idő jut egymásra
  • az ünnepi ebéd/vacsora teljes költségvetését nem a rendező viseli egyedül, hanem mindenki beszáll anyagilag a közösbe, hogy ne legyen megterhelő

 

20%-os hitel helyett legyen 20%-os befektetésed

Ideje véget vetni végérvényesen a karácsonyi eladósodás véget nem érő folytonosságának! A Karácsony 2018-ban végre a te ünneped lesz, ami pénzügyileg sem ingat meg. Ennek érdekében a legfontosabb lépésünk, hogy fogadjuk el: 2018-ban is lesz karácsony és 2018-ban is lesznek ezzel kapcsolatos kiadásaink.

Második lépés, hogy az utolsó utáni perces bevásárlás (ajándékok, étel) személyi kölcsönből/hitelkeretből/áruhitelből helyett válasszuk az egyetlen valódi megoldást, azaz nyissuk meg januárban a [Karácsony 2018] pénzes téglánkat (a téglarendszerről itt olvashatsz). Ez azt jelenti, hogy minden hónapban a fizetésünkből elhelyezünk ebbe a „téglába” annyi pénzt, amennyi szükség szerintünk a 2018-as karácsonyra!

Jó kiindulópont lehet számunkra az idei év! Mennyit költöttél összesen (ajándékok, étel, utazás)? Egy átlagos család simán elkölt 150 000 forintot a karácsonnyal kapcsolatos kiadásokra. Ezt osszuk el 12-vel, így megkapjuk a téglába havonta elhelyezendő 12 500 forintot. Ez ugyan nem fog kamatozni, de cserébe nem is kell majd hitelt felvennünk, ami már önmagában magasabb kamatot generál számunkra (ki nem fizetett hitelkamat), mintha befektettük volna szinte bárhová!

 

Neked kell dönteni, hogy nyerni vagy veszíteni akarsz 

Azt láthatjuk a táblázatból, hogyha a 150 000 forintot személyi kölcsönből szeretnénk megoldani, akkor bizony több, mint 50 000 forinttal többet kell kamatként visszafizetni 3 év alatt, mintha simán kp-ra vettünk volna mindent. Ez azt jelenti, hogy amennyiben rám hallgatsz és januárban megnyitod a karácsonyi tégládat, ahova minden hónapban elhelyezed ezt a 12 500 forintot, akkor tulajdonképpen havonta szert teszel 2,83%-os kamatra (mivel ezt a pénz nem kell majd a banknak adnod).

 

Egész évben vannak akciós időszakok

A legnagyobb veszélye az olyan koncentrált ajándékozós ünnepeknek, mint a Karácsony, hogy valószínűleg nem úszod meg olcsón a futó akciók mellett sem az ajándékozást. Erre nagyon jó megoldás, hogy a gyerekeknek elkezded az ajándékokat lehetőség szerint egész évben felhalmozni, hiszen mindig lesznek olyan akciós időszakok, amikor akár 50%-kal olcsóbban vehetsz meg egy legót vagy Barbie babát.

Különösebb számítás nélkül gondolj bele, hogy mi lenne, ha a Karácsony 2018 teljes költségvetése 40%-kal lenne alacsonyabb, mint az idei évi volt, miközben minimum ugyanazt a minőséget tudod hozni? Ez azért jelentős többletet eredményezne a családi kasszában, amit átcsoportosítva akár 2019 nyarán egy jobb helyre mehetnétek hitel nélkül nyaralni…

Mindig használd ki az év közben esedékes akciókat, mint pl. a kupon napok… Legyél előrelátóbb, mint bárki más és egyszercsak azt veszed észre, hogy neked több pénzed van, mint „bárki másnak”…


Keresed a legjobb nyugdíjcélú megtakarítást?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. december 25. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.