Oldal kiválasztása

Biztos vagyok benne, hogy már ég benned a vágy. El szeretnél költözni és végre a saját magad ura lennél. A pénz az, ami megakadályoz ebben és a kilátástalanság ezzel kapcsolatban. Ebben a cikkben egy tervet fogok neked felvázolni, ami egyfajta kontúrvonalként határozhatja meg a következő éveidet. Arra kérlek, hogyha tetszett neked a cikk, akkor oszd meg másokkal is. Minden a nulláról kezdődik…

1. lépés – dolgozz „bármit”

A húszas éveink elején és közepén alapvetően két kapura játszunk. Egyrészt a jövőnket építjük, másrészt a jelenünket szeretnénk megélni. A lifetime learning mindig a jövőnek szól. Ezt nem szabad elengedned semmiféleképpen. Szerintem nagyon mérges lennél magadra a jövőben, ha nem fogadod meg ezt a tanácsot és inkább abbahagyod eme tevékenységedet.

Mondjuk ki: milliókat fogsz elbukni, ha nem fejlődsz és tanulsz tovább. Ha a tudásodat nem aktualizálod soha.

A jelen viszont már megérkezett. Te ebben a pillanatban élsz és ebből a pillanatból szeretnél kitörni. El akarsz költözni, amihez pénzre van szükséged. Adja magát tehát a felismerés, hogy dolgoznod kell. De mit dolgozzál? Nagyjából bármit, amiből pénzed származik. Ez lesz az alap, amire építhetsz. Szerintem ezzel túl nagy okosságot még nem mondtam. De nem árt, ha már az elején tisztázzuk ezt a dolgot is…

2. lépés – „nincsen” élet és nem „nincstelen” élet

Amikor megkaptam az első fizetésemet, akkor enyém volt a világ. Már abban a percben elhatároztam, hogy most majd mindent jobban csinálok, mint a szüleim. Amikor megkerestem az első milliómat egy hónap alatt, akkor pedig mérhetetlen költekezésbe kezdtem. A legbrutálisabb időszakomban úgy vásároltam olasz konfekció ingeket 20 ezer forintokért, hogy fel sem próbáltam. Bementem a boltba és mutattam mi kell. A vicc, hogy több ilyen inget soha nem hordtam, mivel a méret nem passzolt.

Én nem akartam nincstelen életet élni tovább. Ki akartam törni a saját életem fogságából. Meg akartam vásárolni mindent. Azaz mindent is… Nekem senki nem tudta elmagyarázni a különbséget a nincsen élet és a nincstelen élet között. Az emberek, amikor először jutnak sok pénzhez, akkor meg akarják mutatni a világnak magukat. Félnek, hogyha nem költekeznek, akkor „nincstelenek” lesznek.

A nincsen élet azt jelenti, hogy:

  • nincsen új telefon
  • nincsen márkás ruhatár
  • nincsen külföldi álomutazás
  • nincsen minden nap étterem
  • nincsen új számítógép
Ha el akarsz költözni, akkor ezek nincsenek (még)

Sokan meghozzuk fiatalon ezt a döntést akár öntudatlanul is. És sokan hibázunk. Engedünk az új és márkás holmik csábításának. Észre se vesszük, hogy ezzel a valódi céljainktól távolodunk. Lehet siránkozni a pénztelenség miatt. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mennyi pénzt szórtunk már el „nincsen kacatokra”? Én egy lakás önerejét akkoriban tuti! És te?

3. lépés – fizess magadnak hiteltörlesztést

Tudom, hogy el akarsz költözni otthonról. De azt tudod, hogy mekkora hitelre lenne szükséged és ennek mennyi lenne a törlesztőrészlete? Nem lepődnék meg, ha fogalmad se lenne erről. Valószínűleg te is megragadtál a vágyakozók tipikus hibájában. Azaz a vágyak vágyak maradnak és nem gondolod tovább. Nem tervezel, nem számolgatsz és nincsen stratégiád.

Nem szabad semmilyen vágyadat ennyiben hagyni. Ha el akarsz költözni, akkor már most készíts egy tervet, amiben utánajársz a különböző költségeknek, mint hiteltörlesztő, rezsiköltség, ügyvédi díjak, banki költséget…stb. Számold ki, hogy reálisan milyen lakást tudnál fenntartani a következő 5 évben, ha hirtelen a kezedbe lenne egy lakás önereje.

És ezután kezdj el magadnak egy külön folyószámlára hiteltörlesztést fizetni. Kövess el mindent, hogy minden egyes hónapban le tudd saját magadnak tenni az asztalra a leendő törlesztődet. Ezzel három dolgot érsz el:

  • önerőt gyűjtesz soha nem látott sebességgel
  • fizetési fegyelmet tanulsz
  • megtapasztalod, milyen életszínvonalad lenne egy hitel mellett (kockázatmentes főpróba)

4. lépés – találd meg a saját ritmusod

Tudom, hogy neked is számtalan olyan ismerősöd van, akiknek minden sokkal könnyebb. A szüleik pénzelik, a szüleiktől kaptak lakást és autót. Nem szabad velük versenyezni, hiszen teljesen más feltételekkel indultatok el az életben. Örülnöd kell a másik szerencséjének. De közben magadra is gondolnod kell. Fogadd el a saját ritmusodat, ami a lehetőségeidből táplálkozik.

Az élet nem egy sprint szám. Nem az a lényeg, hogy ki ér oda valahova hamarabb. Sokkal fontosabb, hogy mindenki odaérjen egyszer, ahova szeretne. Van, akinek 5 év alatt sikerül és van akinek 20 év alatt. De sikerül nekik. Viszont a legtöbb ember önsajnálkozásba kezd mások szerencséje láttán és menet közben feladja a küzdelmet. Soha nem ér célt. Soha nem éli át a „győzelem édes ízét”.

Amikor azt mondjuk, hogy el akarsz költözni otthonról, akkor direkt nem írok időtávot. Ez mindenkinek más lesz. Arra biztatlak, hogy mérd fel a lehetőségeidet és ennek megfelelően haladj előre az életben. Érj oda egyszer, ahova szeretnél és zárd ki a körülményeket.

5. lépés – ne kapkodj a költözéssel

Elhiszem, hogy már fullasztó otthon lakni egy kis szobában. Viszont az sem jó megoldás, ha vakon ugrassz egy hatalmasat valamibe, amit nem gondoltál át rendesen. Amikor saját lakást vagy albérletet keresünk, akkor hajlamosak vagyunk számos kompromisszumot megkötni. Gyakorlatilag beszűkül a gondolkodásunk és „minden mindegy, csak legyen valami” tudatállapotba kerülünk.

Ilyenkor cselekszünk meggondolatlanul. Szerintem annyira nem lehet rossz otthon lakni, hogy olyan lakásba költözz, ami omladozik, ahol nincsenek ablakok, ahol mindent fel kéne újítani (de nincsen pénzed rá). Mint ahogyan az sem megoldás, hogy 50-100 kilométerre költözz csak azért messzebb, mert ott találtál „olcsó lakást”.

Ha megtervezed -úgy ahogyan írtam – a költözésed menetét és anyagi vonzatait, akkor hidd el, hogy hamarosan erős háttérrel leszel képes elkezdeni az önálló életedet.

Garantálom: 3 év múlva költözni fogsz

Olvasd el a cikkemet arról, hogyan érj el magasabb fizetést.

Számoljuk ki! 25M forintba kerülne az a lakás, amit kinéztél magadnak. Ehhez 5M forint önerőre lenne szükséged. Jelenleg nettó 220 000 forintot keresel és otthon laksz, ahova havi 50 000 forintot kell fizetned. A maradék 170 000 forintból gazdálkodsz. 20M forint hitel 10 évig fix kamattal 25 évre 124 000 forint.

Havonta tegyél félre 124 000 forintot. Ez évente 1 488 000 forint. 3 év alatt összegyűlik 4 464 000 forint. Ez már önerő a javából!

Tudom, hogy nehéz három év elé nézel. Havi 46 000 forintból kell a példa szerint megélned.

De mivel jobb az a jövőkép, ahol elköltesz minden hónapban 120 000 forintot (kondibérlettől kezdve márkás ruhákon át éttermekig) úgy, hogy semmilyen látszatja nincsen? Grátisz, 3 év múlva garantáltan nem fogsz költözni. De ezzel a mentalitással 6 év múlva sem.

Tehát még egyszer: Jobban tetszik az a jövőkép, ahol legalább 6-8 évig maradsz a szobádban, de cserébe nem vontál meg magadtól semmit? Jobban, mintha 3 évig összehúzod a nadrágszíjat és végre elköltözöl a szobából?

A realitás nagyon szomorú

Senki nem mondta, hogy minden egyszerűen fog menni. Sajnos, korlátozott lehetőségekkel dolgozva meg kell hoznod a saját áldozatait. Egyszerűen nem fog működni egyszerre a gondtalan költekezés és a saját lakás megvásárlása. Valamiről le kell mondanod. Ez a te felelősséged, a saját egyéni preferenciád.

Tudom, hogy ettől a cikktől azt vártad, hogy elmondjam számokkal, diagrammal, excel táblázattal a nagy titkot, amivel elköltözhetsz otthonról. Az igazság nagyon szomorú. A realitás ebben az esetben lemondásokkal, áldozatokkal és tervezéssel jár együtt. Mindvégig a te kezedben volt a lehetőség, csak nem éltél vele. Mert fontosabbak voltak a bulis hétvégék, a shopping napok vagy a menő telefonok.

Ma mi a prioritás számodra és mit vagy hajlandó ezért megtenni?

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.