Oldal kiválasztása

2019-ben a vállalkozásoknak fel kell tudni venniük a harcot a fluktuációval, a munkaerő áramlással, a VUCA világból eredő bizonytalansággal és a pénzügyi válságokkal! Ma már a dolgozókat nem feltétlenül a pénzzel tudjuk megtartani, hanem a…

a bizalommal

– beszámoló a Borealis „Bizalom” Szakmai Fórumáról

Azt vettem észre, hogy a felelős vezetők manapság egyre inkább felismerik a meglévő munkaerő felbecsülhetetlen értékét. A hangsúly sokkal inkább eltolódik a meglévő munkaerő fejlesztése és megtartása irányába.

Számos kutatás készült a témával kapcsolatban, ami mind alátámasztja azt az érzetet, hogy egy meglévő-minőségi munkatársat olcsóbb megtartani, mint egy újat kiképezni. Alacsonyabb kockázatot jelent a megtartás, szemben a magas kockázatú munkaerőpiaci kereséssel.

Azok a cégek háromszor sikeresebbek, ahol van bizalom a beosztott és vezető között. A bevételkilátások 2,5x nagyobbak – Fortune 100 best companies

Miért fontos a bizalom kiépítése a cégben?

2019-ben a szervezetek számos veszéllyel kell szembesülnek. Ilyen veszélyek többek között :

  • A VUCA világból eredő bizonytalanság
  • Növekvő digitalizáció, elszemélytelenedés
  • Pénzügyi válságok
A VUCA világ

V – volatile : változékonyság
U – uncertain : bizonytalanság
C – complex : komplexitás
A – ambigouos: kétértelműség

1. V – volatile : változékonyság / vision: cselekvés

A világ körülöttünk rendkívül gyorsan változik anélkül, hogy az új trendeket előre fel tudnánk mérni. Fel kell készülnünk a megjósolhatatlanra. Ezt pedig folyamatos cselekvéssel tudjuk megoldani.

2. U – uncertain : bizonytalanság / understanding: megértés

Minden igyekezetünk ellenére vannak olyan külső körülmények, amiket nem tudunk befolyásolni. Amit tehetünk, az saját képességünk fejlesztése, hogy szélesebb látókörben, új megközelítéssel alkalmazkodjunk az új helyzetekhez.

3. C – complex : komplexitás / clarity: megvilágítás

Feladattól függően számos olyan elemmel, információval rendelkezünk vagy éppen nem rendelkezünk, amik valamilyen formában összekapcsolódnak és/vagy folyamatosan változnak. A mi feladatunk ebben a változó környezetben megtalálni a fókuszpontot és rugalmasnak, kreatívnak lenni.

4. A – ambigouos: kétértelműség / agility: agilitás

A hétköznapi kapcsolatok viszonylag homályosak, nincsenek bevett gyakorlatok. Éppen ezért mindig ismeretlen feladatokkal kell szembesülnünk. Meg kell tanulnunk a megfelelő döntéseket meghozni, amik egyszerre hatékonyak és innovatívak.

Digitalizáció = elszemélytelenedés

További problémát jelent a digitalizáció térnyerése a szervezet életében, hiszen miközben egyre inkább a vállalkozások „beköltöznek az online térbe”, egyre személytelenebbé – ingerszegényebbé válik a munkahelyi környezet.

Ennek ok-okozati következménye a gyengülő szervezeti kultúra, közösségi erő. Magyarul a jövőben egyre kevésbé kötődnek a dolgozók a vállalathoz, mivel egyre személytelenebbé válik az egész munkafolyamat.

A bizalom kevésbé kiszámítható környezetben is meg tudja tartani a munkatársakat!

Mit jelent a bizalom az üzleti életben? Minden vállalkozás rendelkezik úgynevezett „külső bizalommal”, amit kialakított a partnereiben, ügyfeleiben, befektetőiben egyaránt.

Ezt hívjuk „brand”-nek. Az erős brand erős bizalmat jelent a vállalkozásunk számára, ami vonzóerőként rendkívül komoly hatással lehet a külső üzleti kapcsolatokra.

Ugyanakkor minden vállalkozás rendelkezik „belső bizalommal” is, ami jelzi, hogy mennyire bíznak a munkatársak a cégben, a vezetésben, illetve egymásban. Minél magasabb szintű ez a belső bizalom, annál elkötelezettebb munkaerővel rendelkezik a vállalat.

A legfontosabb kérdések
  • Az emberek cselekedetei mintázatot követnek. Ha hisznek abban, hogy korábban jól teljesített a csapat, akkor a jövőben is meg fogják tudni oldani jó minőségben a feladatot- A kérdés tehát: bíznak egymás képességében a munkatársak?
  • Tudják az emberek, hogy a szervezet milyen irányba halad? A közös célok elérése vezeti őket?
  • (El)Ismerik egymás tudását a munkatársak? Ha igen, akkor minden ember a saját feladatára koncentrál és képes a másik munkavégzésére támaszkodni. Így a marketinges a marketinggel , az értékesítő az értékesítéssel foglalkozik.
  • Ha azt hallod, hogy az emberek egymást bántják, kritizálják (pl.: ” Na, a pénzügyesekre nem lehet számítani, mert mindig elrontják a kimutatást), akkor nem bíznak egymásban.
A bizalom hatása a munkatársakra -felmérés

74%-kal kevesebb stresszt élnek át
106%-kal több energiájuk van munka közben
50%-kal produktívabbak
13%-kal kevesebbet hiányoznak betegség miatt
76%-kal nagyobb az elköteleződés

A bizalom mérhető a szervezetben

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a bizalmat milyen eszközökkel tudjuk felmérni a szervezetünkben? Fontos, hogy a lehető legfüggetlenebb legyen a felmérés, ami anonim. A felmérésben szereplők legyenek képesek őszintén véleményt formálni.

Törekedjünk az objektív felmérésre!
Mit jelent a magas bizalmi index egy szervezetben?

Magasabb elkötelezettségi szintet és a kollégák könnyebb megtartását. Csökkennek a kiadások, gyorsabb és hatékonyabb lesz a munkavégzés, mert a magas bizalom erősebb felhatalmazást tesz lehetővé.

Mit okoz a bizalom hiánya?

Elindul a fluktuáció, nőnek a költségek és lassabbá, hatékonytalanná válik a munkavégzés, mert a bizalom csökkenése korlátozott felhatalmazást tesz lehetővé.

A megoldás egy applikáció lehet…

Épp ezért a Borealis cégfejlesztő tanácsadó csapata megalkotta a Trust Builder applikációt, amit bármikor, bárhonnan elérve tudunk arra használni, hogy egy komplex képet kapjuk arról, ahol a szervezeti kultúránk bizalmi faktora éppen tart.

Az applikáció lehetőséget teremt számunkra:

  • A szervezetben levő csapatok bizalmi szintjének a mérésére
  • A szervezetünkben meglévő bizalom már működő eszközeinek felderítésére

Az applikáció valós idejű visszajelzést nyújt, különféle elemzéseket ad. A programot használók lehetőséget kapnak arra, hogy a Borealis munkatársaival átbeszéljék a kapott eredményeket és a további teendőket

Aki szeretné kipróbálni az írjon a info@borealisconsulting.hu címre vagy keresse fel Kővári Adriennt a  +3630 385 1685 számon.

Nyílt 1 napos tréning

Közérdekű információ:

Az „idei első, egy napos nyílt tréningük témája a Bizalom lesz.

BIZALOM – Hogyan építsünk és tartsunk fenn bizalmat?  – március 29-én.

Itt már konkrét technikákat adunk és gyakorlunk be a bizalom megteremtésére, fenntartására és visszaállítására, amennyiben sérült.

Mindenkit várunk, akit valamilyen formában érinthet a téma akár magánemberként, akár vezetőként.

Bővebb infó és jelentkezés szintén az info@borealisconsulting.hu e-mailen.”


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


Cikkhez kapcsolódó tartalom

Vagyonszerzési illeték 2018 – konkrét példa

CSOK 2019 – Több pénzt kaphatunk, de jó ez nekünk?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. február 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi infó