Oldal kiválasztása

Valljuk be férfiasan, hogy a karácsony totálisan elanyagiasodott. Minden az ajándékokról szól. Lassan karácsony van és már elkezdődött az ipari mennyiségű karácsonyi giccs prezentálása a plázákban. Az a baj, hogy rengeteg ismerősöm számára a karácsony egyet jelent a hetekig elnyúló gyomorideggel, illetve a ténnyel, hogy a nehezen felhalmozott megtakarításaik egy részét KÖTELEZŐ elkölteniük, ha nem akarnak sértődéseket.

Márpedig karácsonykor senki nem szeretne vitatkozni, hiszen ez a szeretet ünnepe. Ezért fejleszegve irány a karácsonyi nagybevásárlás, ahol röpködnek az 5-10 000 forintok / szeretett rokon/ismerős.

 

 

Túl sokat költünk ajándékokra

A legnagyobb problémát alapvetően az ajándékok értékének a növekedése és az ajándékozandó személyek számának az emelkedésének a szorzata okozza. A karácsonyi ajándékozás egyértelműen kilépett a “szűk szeretteink” körében és ma már a másod-, harmadvonali ismerősöket is “illik” megajándékozni, ha az átlagosnál valamivel jobb kapcsolatban vagyunk velük.

Sosem a pár ezer forintos összeggel van a baj, hanem a ténnyel, hogy ezt nagyon sokszor el kell költenünk ezen az ünnepen! Gondolj bele, hogyha átlagosan 3 000 forintért vásárolsz ajándékot 20 embernek (család, barátok, munkatársak), akkor elköltöttél máris 60 000 forintot. És ebben a számban nincsen benne a párodnak, illetve a gyerekeknek szánt ajándékcunami sem, amely tételek gyakran 50-100 000 forintos kiadást is jelenthetnek egy átlagos család számára.

Nem csodálom, hogy karácsonykor megéled saját pénzügyi krízisedet, ha kötelezően “el kell költened” 150 000-200 000 forintot ajándékokra, kacatokra, apróságokra.

 

Készíts karácsonyi listát

A legfontosabb lépés, hogy felkészülj tudatosan a karácsonyra megajándékozandó személyekre mind mennyiségben, mind minőségben. Be kell látnod, hogy akármennyire szeretnéd, nem leszel képes minden embert megajándékozni, mert akkor oda a család teljes megtakarítása.

Ehelyett válaszd az okos megoldást és írj össze egy listát azokról, akik eszedbe jutnak. Majd a nevek mellé írjál számot 1-től 5-ig attól függően, hogy mennyire fontos számodra az adott illető, mennyire volt jelen a mindennapjaidban, az életedben az elmúlt évben. Legyél szigorú és csak annak adjál 5-öst, aki tényleg a legbelső körödhöz tartozik! (A családi kötelék nem jelent automatikus 5 pontot)

Miután szigorúan és megfontoltan végigpontoztad a névlistát, húzd le azokat a neveket, akik 1 vagy 2 pontot kaptak. Ők azok a személyek, akiket csak azért ajándékoznál meg, mert “illik”, egyébként semmilyen szinten nincsenek befolyással az életedre és egyáltalán nem fontos nekik “megfelelned”!

Határozd meg a költségvetésedet!

Nagyon fontos, hogy a költségvetésed meghatározásához a saját anyagi lehetőségedet vedd alapul, és ne figyelj oda arra, hogy mások miként cselekszenek. Ha nem szeretnél csalódást okozni, akkor érdemes előre megbeszélni mindenkivel, hogy mi legyen a költség/ajándék keret, de ne hagyd magadat, hogy egyfajta árversenybe kezdjetek. Ha valaki többet akar rád költeni, akkor örülj neki és köszönd meg. Az az ő döntése, nem pedig a tied.

Nagyon egyszerű meghatározni a költségvetést. A decemberi bevételetek maximum 25%-át költheted el (nem kötelező mindet) ajándékra. Mondjuk azt, hogy a párod és saját összes bevétele 400 000 forint. Ebben az esetben maximum 100 000 forintot költhettek el ajándékokra (ebbe már benne van az egymásnak és gyerekeknek adott ajándék is!).

50-50%-os szabály

50-50, azaz a rendelkezésre álló keret 50%-át költhetitek egymásra és a gyerekekre, míg a másik 50% megy mindenki másnak az ajándékára. Így a példánál maradva 50 000 forint.

Most előveszed a papírodat és összeadod a számokat a megmaradt nevek mellett. Kijön például az, hogy 30. Akkor az 50 000 forintot elosztod 30-al, így az adott évi karácsonyi egységnyi pénzed a 1666 forint lesz. Innentől már egyszerű, mert akinek 3 pontot adtál, az maximum 1 666x 3 forintért kap ajándékot, míg a 4 pontos 4x 1666, az 5 pontos 5×1666 forinrt értékben kaphat maximum ajándékot.

Mindig a keretedből számoljuk ki az egységnyi ajándékpénzt, és véletlenül sem az emberek számából kezdjük levezetni a keretünket. Gondolj bele, hogyha így cselekednél, akkor mi történne veled! Van 15 ember, akit meg szeretnél ajándékozni és mindenkire átlagosan 4 000 forintot szánsz, akkor 15x 4000 =60 000 forint, ami túlment az amúgy számodra megengedhető kereten…

Vásárolj be előre

Nem szabad attól félned, hogy “mi lesz, ha túl korán veszem meg az ajándékot?”. Mi az igazi probléma? Az a félelmed, hogy ablakon kidobott pénz, mivel a barátságotok nem annyira erős augusztusban vagy szeptemberben, hogy még kitart a decemberi időszakban? Félsz attól, hogy menet közben érvényét veszti a “neki szeretnék ajándékot venni” dolog?

Akkor ez az ember nem annyira fontos neked per pillanat. Így a listádon 1 vagy 2 pontot kell adnod neki és probléma megoldva.

Ha megnézzük a standard karácsonyi ajándékozási listákat, akkor tipikusan a család van rajta és a legjobb barátok, munkatársak. Ezek egész évben fix emberek szoktak lenni, akik mellé “utolsó pillanatban” beeshet még egy-két ember. De ez a teljes listád maximum 10-20%-a lesz majd. Így a meglévő 80%-nak már előre, és lényegesen olcsóbban be tudod szerezni azt, amit szeretnél!

Aki utolsó pillanatra hagyja az ajándékvásárlást, az átlagosan 30%-kal többet fizet ajándékra, mint azok, akik tudatosan vásárolnak előre…


Korrekt pénzügyi tanácsadásra van szükséged? töltsd ki az űrlapot!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.