Oldal kiválasztása

Az nem megoldás, hogy mindent vonjunk meg magunktól és majd valamikor jó lesz. Ehelyett azon kellene gondolkodnunk, hogyan lehetne az életünket ésszerű keretek közé szorítva okosan megélni! Szerintem ma már egy átlagos család számára létszükséglet a tv és bizony könnyen elcsábulhatunk a legújabb technológiának! Elhiszem, hogy szükséged van rá, most nézzük meg, hogyan lehet ingyen a tied!

Nézzünk egy több lécspős megvalósítási tervet, aminek a végén ingyen elhozhatod a tv-t saját magaddal szemben!

Nincsen szükséged a jelenlegi tv előfizetésedre

Meggyőződéssel állítom, hogy a családok 80%-a kifejezetten pazarló tv előfizetéssel rendelkezik. Hogy ez mit jelent? Például előfizetnek a HBO csomagra, és ezzel párhuzamosan többet fizetnek a UPC felvevő boxért cserébe. Ennek mi értelme van? A HBO csomaggal jogot szerzünk arra, hogy belépjünk az applikációba és a filmeket visszanézzük, amikor akarjuk.

Ráadásul 50-100-150 csatorna mellett mi szükséged van bármilyen film felvételére a boxon, ha egyrészt folyamatosan el vagyunk látva tartalommal, másrészt a legtöbb szolgáltató online elérhetővé teszi a filmeket, sorozatokat? Ugye, hogy kész őrület? Ráadásul senki nem néz 150 műsort, maximum 10-et (se).

Sokan fizetnek 12 399 forintos csomagot , mert abban az internet 500 mb, miközben a 9 999 forintos csomagban „csak” ennek a fele! Kérdem én, hogy otthoni felhasználásra te mikor töltöttél le bárhonnan ilyen sávszélességgel? Az igazság az, hogy summa summarum elég lenne neked a 9 999 forintos csomag is.

Spórolás: 2 400 forint / hó = 28 800 forint / év 

Add el a megunt tv-t!

Azt vettem észre, hogy sokan nagyon lusták a pénzügyeikkel kapcsolatban. Ráadásul szentimentálisak, hiszen nem hajlandóak megszabadulni a számukra megunt/feleslegessé vált eszköztől. Képesek bedobozolni (mondván, majd jó lesz valamire) vagy úgynevezett keresletet generálni azáltal, hogy hirtelen kitalálják: a gyereknek úgyis kéne tv, akkor odaadjuk neki…

Ez azonban mind hamis ideológia gyártása. Alibi, amivel saját magadat akarod igazolni. Ha akkor jut eszedbe a gyereknek tv-t „adni”, miután megláttál egy másik a boltban, akkor az önigazolás. Hazudsz saját magadnak. Teljesen más, minthogy azért mész le a boltba, mert a gyereknek szeretnél a szobájába egy tv-t beszerezni…

Spórolás: Egy átlagos, használt 7 éves tv-t biztosan el tudsz adni 15 000 forintért

+1 tipp az ingyen hitel

Még mielőtt tovább nézzük a megoldásokat, érdemes keresned a boltokban az ingyenhitel- 0%THM akciókat. Ezt nem azért mondom, mert azt szeretném, hogy hitelből vásárolj tv-t (szerintem akkor vegyél tv-t, ha azt kp ki tudod fizetni). De megpróbálok mindenki fejével gondolkozni. Előfordulhat, hogy nincsen ennyi felesleges pénzed.

Ilyenkor még véletlenül se a hitelkeretedet használd fel vagy a hitelkártyádat, hiszen mindkét esetben jó eséllyel fogsz kamatot fizetni. Egy 150 000 forintos tv esetén akár havi 3-5 000 forint kamatot is simán kifizethetsz, ha nem tudod azonnal visszapótolni! Már ezzel az apró lépéssel elképesztő összegeket tudsz megspórolni.

Spórolás: 25 000-35 000

Alacsonyabb fogyasztás

Az energiatakarékossággal foglalkozó Coolproducts adatai szerint egy átlagos háztartás áramszámlájának 10 százalékát teszi ki az otthon lévő tévé(k) fogyasztása. Nagy biztonsággal megállapíthatjuk, hogy egy okosan megválasztott „zöldebb” tv-vel alapvetően pénzt spórolhatunk, alacsonyabb fogyasztásának köszönhetően.

Spórolás: 2-3 000 /év

Jól meg kell választanod az időpontot!

Az a baj, hogy általában érzelmi felindulásból vágunk bele olyan projektekbe, mint a tv. Egy hirtelen elhatározás, egy kínzó vágy, amit azonnal ki akarunk elégíteni. Sajnos minden esetben ez bizonyul a legdrágább megoldásnak, hiszen tipikusan kikerüljük ügyesen a szezonális akciókat.

Tv-t szinte kötelező 30%-os kedvezménnyel vásárolni. Ha máskor nem, akkor például a Black Friday jó alkalom, hogy olcsóbban szerezzük be, amit kinéztünk magunknak előre. Ha nem így teszel, akkor feleslegesen égeted a pénzt!

Spórolás 150 000 forintos tv-n: 45 000 forint

Ne költs hülyeségre

Talán a legfontosabb tippem, hogy egy ilyen beruházás előtt okosan gondold át a költekezési szokásaidat. Nézd meg, hogy hol folyik el a pénz, milyen értéket nem képviselő hülyeségekre költöd el a pénzt. Ha megvan, akkor állítsd le magadat! Ha abból indulunk ki, hogy a hülyeségekre elköltött pénz mindenféleképpen kimegy a pénztárcádból, akkor egy nagyon fontos dolgot jegyezhetünk fel magunknak!

Ingyen vehetünk magunknak tv-t, ha a hülyeségre nem költünk a „gyűjtési” időszakban, hanem minden egyes „na ezt megveszem” gondolatnál a „hülyeség árát” azonnal félretesszük egy borítékba, amire ráírtuk, hogy „tv alap”. Amennyiben így cselekszel, elképesztő mennyiségű hülyeségtől szabadítod meg magad, cserébe pénzt spórolsz!

Tudod miért spórolsz?

Mert abból indulunk ki, hogy a hülyeségre így is elköltenéd azt a pénzmennyiséget. A gondolatmenetet folytatva, a tv-re pedig megszületett a szükséglet, így képes lennél bármelyik zsebedből finanszírozni azt. Tehát mit spórolsz meg? Nem kell másik zsebedbe nyúlni, ha a fenti spórolási trükkökből és a „hülyeséget nem veszel, az árát félrerakod”-ból összegyűjtöd a tv árát. Magyarul olyan pénzből veszed meg a tv-t, amiről már régen lemondtál…

 


Ingyenes tanácsadás velem! A pénzügyeidről!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.