Oldal kiválasztása

Te is szeretnéd, hogy jobban be tudd osztani a pénzedet? Szeretnéd a fizetésedet optimalizálni és a lehető legjobb felosztásban elhasználni? Ebben a cikkben végignézzük, hogy milyen optimális felhasználást érdemes követned és a befektetéseid miért nem a megtakarításaid! Megmutatom, mihez kell kezdened a fizetéseddel!

Akkor kell a felosztáson gondolkodni, amikor van pénzed. Ha nincsen, akkor teljesen felesleges a semmin agyalnod!

mennyi pénzt költsünk el a havi fix kiadásokra

Ha ennél többet költesz el a fizetésedből, akkor azonnal változtatnod kell valamin!

Noha a magyar hiteltörvény megengedi, hogy akár a fizetésünk 50-60%-át fordítsuk havi törlesztőrészletekre, mégis azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagyvonalú szabályozás. Talán nem véletlen, hogy akár jobbra, akár balra nézel, eladósodott embereket találsz lízingelt (jövedelmükhöz képest) luxusautóban, a jelzálogbanktól hitelre megvett (nagyobb és értékesebb) házuk előtt.

A kiadásaidat sosem a szomszéd költekezéseihez szabad igazítani, hanem a saját rendszeres jövedelmedhez. Itt jegyezném meg, hogy attól, mert évente kétszer mellékállásból vagy prémiumból összejön 600 000 forint, de különben 300 000 forintot keresel, a jövedelmed 300 000 forint és ehhez kell mindent igazítanod. A plusz pénznek meg örülj, de ne őrülj meg tőle!

Egy nagyon egyszerű szabályt kell betartanod! A jövedelmed felét költheted el sárga csekkre, megélhetésre, számlára, ételre, jelzáloghitelre, autólízingre…stb.

Ha 1 000 000 forintot keresel, akkor maximum 500 000-ret

Ha 500 000 forintot keresel, akkor maximum 250 000-et

Ha 250 000 forintot keresel, akkor maximum 125 000-et

mennyi pénzt költsünk el a befektetésre

Ez az a pénz, ami nincs. A következő években csak hozzáadsz, és sosem veszel el belőle!

Sokan keverik a megtakarítást a befektetéssel. A befektetés jelen esetben minden olyan rendszeres és egyszeri pénzedet jelöli, amit a LICO taktika alapján meghatározott célok érdekében szeretnél félrerakni. Tipikus célok lehetnek a lakás, gyerek, nyugdíj vagy szimpla befektetés is. A lényeg, hogy ez egy hosszútávon megtérülő valami, amit következetesen kell kezelned.

Az sem feltétlenül jó, ha minden pénzedet azonnal félreteszed, hiszen veszélyes a jelent beáldozni egy bizonytalan jövőkép érdekében. Törekedni kell az egészséges egyensúlyra és alapvetően a kiadásaidhoz illetve életminőségedhez igazítani azt a %-os arányt, ami ide kerülhet. Azonban általános elvként kijelenthetjük, hogy 10%-át a fizetésednek biztosan befektetésre kellene fordítanod a sikeres jövő érdekében.

Ha 1 000 000 forintot keresel, akkor minimum 100 000-ret

Ha 500 000 forintot keresel, akkor minimum 50 000-et

Ha 250 000 forintot keresel, akkor minimum 25 000-et

Jelen pillanatban te a fizetésed hány százalékát fekteted be (LTP, befektetés, nyugdíjprogram, gyerekprogram…stb)?

mennyi pénzt költsünk el a megtakarításra

Mindig legyen likvid, könnyen hozzáférhető aranytartalékod a hétköznapokra!

Amikor komoly célok lebegnek előttünk (mint például egy jobb autó), akkor hajlamosak vagyunk a likvid tartalék jelentőségét elbagatelizálni. És mi történik ezután? Természetesen szükségünk lenne egy ilyen malacperselyre, de éppen nem foglalkoztunk vele. Ezen a ponton csenget a postás a legújabb „nesze egy hitelkártya” ajánlattal valamelyik banktól és te kénytelen vagy elfogadni.

De mostantól ez a veszély nem fenyeget téged!

Ugyanis a családi költségvetésben ugyanolyan komolyan fogod venni a likvid megtakarítás intézményét, mint amilyen komolyan veszed, ha 5%-kal megemelték a kedvenc éttermed árát! Ebből a perselyből kell fedezned az ajándékokat ünnepekkor, a váratlan kiadásokat vagy éppen a nyaralásokat-teleléseket. Ha többe kerülne a nyaralás, mint amennyi „fedezeted” van ezen a likvid számlán, akkor az nem jelent felhatalmazást arra, hogy kipótold valahonnan. Az egy jelzés, hogy nem engedheted meg magadnak!

Ha 1 000 000 forintot keresel, akkor egy év alatt 1 200 000 forintot kell látnia ennek a perselynek

Ha 500 000 forintot keresel, akkor egy év alatt 600 000 forintot kell látnia ennek a perselynek

Ha 250 000 forintot keresel, akkor egy év alatt 300 000 forintot kell látnia ennek a perselynek

mennyi pénzt költsünk el a szórakozásra

Nem szabad magadtól megfosztani az életet!- Megmutatom mihez kell kezdened a fizetéseddel…

Adj magadnak fizetést minden hónapban, amiből gazdálkodhatsz. Pontosan be tudod határolni, hogy minden hónapja mennyit költhetsz el szórakozásra, mozira, színházra, étteremre, öltözködésre…stb. Fontos, hogy ezt az összeget ne sajnáld magadtól, akármilyen célokat fogalmaztál meg magadnak. Senkinek nem lenne jó, ha lerokkannál, mert nem tudtál soha lazítani és menet közben elvesztetted a motivációd.

Ha jobban belegondolsz, akkor elképzelhető, hogy ma akaratlanul is ennél a számnál lényegesen többet költesz el az „életre”, miközben nem igazán érzed magadon az eredményét. Ennek oka ugyanaz a jelenség, mint azoknál a fogyókúrázóknál, akik hirtelen megakarnak maguktól minden élelmet vonni (éheztetik magukat), aztán 1-1 gyenge pillanatukban mindent habzsolnak. Ha megadod magadnak ezt a fizetést, akkor pontosan ismerni fogod a határaidat és azon belül fogod magadat jól érezni!

Ha 1 000 000 forintot keresel, akkor elkölthetsz 300 000 forintot

Ha 500 000 forintot keresel, akkor elkölthetsz 150 000 forintot

Ha 250 000 forintot keresel, akkor elkölthetsz 75 000 forintot


Szeretnél nyugdíjas évekre gyűjteni?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. október 7. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.