Oldal kiválasztása

Többen kérdeztétek tőlem, hogy akkor hogyan tovább? 2018-ban dupla betli volt gyakorlatilag minden önkéntes nyugdíjpénztári hozam. Itt a vég? Fusson ki merre lát? Ez a befektetés egy hatalmas átverés? Ebben a cikkben fel szeretném nyitni a szemedet! Mellé nézd meg a youtube videómat, ahol a szemedbe mondom a valóságot!

„Hova tűnt az évi 10% hozamom?”

Az igazán rossz hírem ezzel kapcsolatban, hogy neked semmilyen hozamod nincs, nem volt és nem is lesz. Hajlamosak voltunk megint elhinni az elmúlt évek prosperáló gazdasági környezetében, hogy az évi 8-10%-os nyugdíjpénztári hozamok a kiindulási pont, ami jár nekünk.

2018-ban pedig hatalmas betli volt minden hozam, gyakran mínuszos eredménnyel. Sajnos nagyon sokakban a világ dőlt össze 1 évnyi rossz eredményt tekintve. Márpedig nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az Önkéntes Nyugdíjpénztár sosem sprintszám, hanem maratonfutás. Nem 1-2 évre, hanem 20-30 évre kötöd. Így az adott évi állás maximum a műértőknek lehet érdekes, nem neked.

A pénteki pizza esete

Ezekről az irreális elvárásokról jut eszembe egy sztori, amit valakitől hallottam.

A cégvezető kitalálta, hogy legyen a cégben pénteki pizzázás. Kolbászos pizzát mindenkinek! A dolgozóknak nagyon tetszett, mindenki összejött péntekenként és beszélgettek, kajáltak. Már várták a pénteket.

Aztán páran megunták a kolbászos pizzát és sonkásat szerettek volna. Legyen!-mondta a főnök.

Aztán volt, akinek gluténmentes pizza kellett. Legyen!-mondta a főnök.

Ekkor már a banda nem tudott együtt enni, mert a különböző helyről berendelt pizzák más időpontban érkeztek meg.

Aztán páran megkérdezték, hogy péntek helyett megehetik-e a pizzát hétfőn, mert pénteken nem dolgoznak. Legyen!- mondta egyre mérgesebben a főnök.

Aztán mások elkezdtek reklamálni, hogy ők nem szeretik a pizzát, inkább az árát kérik. Hiszen ez jár nekik, mint mindenki másnak a pizza.

És végül mindenki megutálta a pénteki pizzás napot. Öröm helyett követelőzés alakult ki. A főnök ezt megunta és beszüntette a pizzás pénteket/hétfőt/extra pénzt.

Mi a tanulság? Hogy vannak az életben olyan extra dolgok, amikhez nem szabad hozzászoknunk, és alapnak vennünk. Mert ha nem tudjuk értékelni és helyén kezelni a dolgokat, akkor a végén hatalmas csalódás ér minket.

Hogyan működik a befektetés?

A befektetés úgy működik, hogy beraksz valamennyi pénzt valahova és történik valami. Lehet, hogy elveszítesz mindent és lehet, hogy sokat nyersz vele. Mindkét eshetőségre fel kell készülnöd. Viszont ilyen értelemben az Önkéntes Nyugdíjpénztár nem befektetés, hanem egy relatív biztonságos megtakarítási forma.

Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy itt el tudnád veszíteni minden pénzedet. A legnagyobb sérelem, ami érhet téged, az olyan, mint ami 2018-as egyenlegközlőn is ért téged. A felismerés, hogy nincsen minden évben hozam. Hogy adott év lehet nagyon mínuszos is (akár -6% is).

Viszont magánszemély befizetőként a 20%-os adójóváírás még így is kompenzál téged valamilyen szinten (amennyiben befizettél, de ezt mindjárt kiszámoljuk) és 10 éves átlagban még mindig 6-7% körül van az átlaghozam.

Ne lépj most már ki belőle!

Nekem hatalmas félelmem, hogy megismétlődik 2009-2010-es időszak. Akkoriban a gazdasági folyamatok miatt a Magánnyugdíjpénztárak nagyon rosszul teljesítettek (mint minden más is). Éppen akkoriban érkezett az állami mentés a szektorba.

Pontosan a negatív hozamokkal ijesztgették az embereket és ebből akartak minket megmenteni. Azóta már tudjuk (akkor is tudtuk egyébként), hogy itt nem erről van szó és nem szabad pusztán 1-2-3 éves eredmények alapján dönteni. Aki megmaradt ebben a rendszerben az az elmúlt években 10% feletti éves hozamot ért el. Aki elmenekült, azt nagyjából elvesztette a kontrollt a pénze felett és van egy ígérvénye a semmiről.

Megint kezded az 5 éves ciklust?

Azt vettem észre, hogy a jelenlegi pénzügyi kultúránk és tudatosságunk alapvetően 5 éves ciklusokra darabolja fel az átlagos ember életét. Kötünk egy megtakarítási szerződést 5-10-15-20-40 évre és 5 év múlva azon gondolkozunk, hogy kivegyünk-e belőle (akár hatalmas buktával) pénzt vagy sem.

Meg kell érteni, hogy a megtakarítás lényege, hogy a pénzt oda rakjuk és nem elveszünk belőle ad hoc jelleggel. Elérkezik az első alkalom és mi úgy vagyunk vele, hogy inkább felmondjuk a szerződést, mentjük a menthetőt és majd kötünk valami újat.

Ha mindig újrakezded a megtakarítást, akkor az olyan, mintha a teljes lakást szeretnéd kitakarítani, de mindig ugyanazt az egy kis szobát söpröd fel. Valljuk be, hogy ettől nem lesz igazán tiszta a lakás…

Díjmentes nyugdíjtanácsadás

Segítek Neked a nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában. Kiemelt és ingyenes szolgáltatás keretében egyszerre több biztosítótól is konkrét jánlatot mutatok be Neked. Nem kell küzdened a biztosítási ügynökökkel! Mindent elintézek helyetted a megtakarítással kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.
Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a nyugdíjbiztosítást nálunk, mintha bemennél a biztosítóhoz. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra (kedvező bónuszrendszer, kedvező feltételrendszer), melyeket a biztosítónál nem kapsz meg.

Ez a cikk 2019. május 17. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.