Oldal kiválasztása

Az Aliexpress vásárlás egyre több embert érin, hiszen rájöttünk, hogy innen nem csak a kínai gagyit lehet megvásárolni, hanem kifejezetten a gyártó országból a termékeket jóval a magyarországi ár alatt tudjuk beszerezni. Ez a cikk egy útmatóként szolgál, milyen lépéseken kell végigesnünk és mire érdemes odafigyelnünk az Aliexpress rendelés folyamán, hogy minden rendben menjen!

Mi az az Aliexpress? Egy ugyanolyan online piactér, mint az eBay, az Amazon vagy Magyarországon a Vatera. Itt az eladók és gyakran a gyártók árulja a termékeiket jóval alacsonyabb áron, mint a bolti ár. Ennek oka a marketing költségek megspórolása, esetenként az ÁFA mentesség és a tömeges értékesítésből származó anyagi előny. Hátránya, hogy a rendeléseinkre 6-8 hetet kell általában várni.

Aliexpress.com regisztráció

Első lépésként -miután meggyőződtünk arról, hogy az Aliexpress lesz számunkra a megfelelő piactér, ahonnan be akarjuk szerezni a dolgainkat – el kell készítenünk a személyes regisztrációnkat.

aliexpress vásárlás kezdőoldal

aliexpress regisztráció folyamata

Miután elhatároztuk magunkat, a főoldalról érdemes tovább navigálni az Aliexpress kupon oldalra (1. kép), ahol egy pop up ablak jelenik meg számunkra (2. kép). Itt két lehetőségünk van az Aliexpress kupon megszerzésére:

 1. Van regisztrációnk, de még nem vásároltunk, akkor bejelentkezünk
 2. Új regisztrációt készítünk (join free now kék szövegre kattintunk)

A join free now további navigál minuet a regisztrációs oldalra, ahol eldönthetjük, hogy a létező Facebook accountunkon keresztül jelentkezünk be, vagy pedig egy teljesen különálló regisztrációt készítünk el. Amennyiben a Facebook adatlapodon keresztül jelentkezel be, akkor tudnod kell adatvédelmi szempontból, hogy engedélyt adsz az Aliexpressnek a továbbíakban, hogy kövessenek téged és a Facebook feldobja a Facebook oldaladon ezeket a hirdetéseket.

Ezt az adatvédelmi engedélyt azonban bármikor leállíthatod a Facebook-beállítás- biztonság fülecskében.

Miután sikeresen kitöltötted az adataidat és helyesen írtad be az ellenőrző kódot, akkor kapni fogsz egy megerősítő emailt az Aliexpresstől, amiben a „Confirm my email adress” (megerősítem az email címemet) sárga színű kockára kell kattintanod. Ezzel befejezted a regisztrációs folyamatot.


Aliexpress rendelés folyamata és hasznos tippek

Megvan a regisztráció, ideje elkezdeni a vásárlást. Az alapértelmezett nyelv az angol, ezért célszerű angol szavakat beírni, ami alapján az Aliexpress keresőmotorja feldobja számunkra a megfelelő találatokat. Minnél részletesebben írjuk le, hogy mit akarunk, annál részletesebb találatot fog adni számunkra.

Például szeretnél vásárolni egy táskát a laptopodnak, akkor az alábbi szókombinációkkal érdemes szűkítened a keresést:

 1. backpack
 2. laptop backpack
 3. anti-thief (tolvajmentes) laptop backback

aliexpress vásárlás termékkereső

Aliexpress keresés finomítása

Amikor beírod a kívánt keresőszavakat a keresőben, akkor az Aliexpress keresőmotorja találatokat fog feldobni neked. A találatok felett tudod az alábbi nagyon fontos keresési paraméterek bejelölésével finomítani a keresést:

 • price (ár -tól -tólig)
 • free shipping (ingyenes szállítás- a VÁM-ot nem tartalmazza)
 • new arrivals (új termék)
 • csillagok (minden terméket a megrendelők tudnak értékelni. A keresőben pedig te meg tudod adni, hogy hány csillagos terméktől felfele mutassa neked az ajánlatokat)
 • sorry by… (be tudod állítani, hogy mi alapján rendezze a találatokat! pl.: ár szerint növekvő-csökkenő vagy éppen a legjobb ajánlat szerint)

A bal menüsorban további finombeállításokat tudsz megadni szín, terméktípus vagy éppen egyéb, a terméket jellemző paraméterek alapján. Minél részletesebb szűrési feltételeket adsz meg, annál gyorsabban találod meg, amit keresel.

Mire figyeljünk egy aliexpress termék kiválasztásánál?

1. Az eladó értékelése

Ha nem te akarsz lenni a próbababa, akkor érdemes megnézni az eladó értékelését. Lehetőleg több száz, több ezer pozitív visszajelzése (positive feedback) legyen és a pozitív arányok száma 96% feletti legyen. Emellett érdemes megnézni, hány éve nyitotta az adott oldalt. Itt érvényes az ökölszabály: minél régebben és minél több pozitív visszajelzéssel működik, annál biztosabb, hogy azt kapod, amit akarsz.

aliexpress vásárlás termékértékelés

2. A vásárlók fényképei

A terméklap alján megnézhetjük, hogy a korábbi vásárlók milyen konkrét véleményeket írtak és milyen képeket töltöttek fel a termékről. Azért érdemes ezt a részt megnézni, mert itt hullhat ki a csontváz a szekrényből, ugyanis lehet, hogy a valóságban nem úgy néz ki a termék, mint amire számítottál a marketing képek alapján. Tanulj más vásárlók hibáiból!

3. Kizárólag ingyenes szállítást válassz

Én mindig a „free shipping” termékeket keresem meg. Ennek oka, hogy mindig lesz egy ajánlat elrejtve, ami önmagához képest a „legjobb árat” nyújtja és ingyenes a szállítás. Ráadásul egy 4 000 forintos terméknél nem szerencsés 2-3 000 forintot fizetni szállításért, kivéve, ha express kéred.

4. A termék leírása

Ha szükséges, akkor használd a Google translate-t, és tüzetesen olvasd végig a termék rendes leírását, mert még ott is kiderülhetnek dolgok, főleg a termékmásolatoknál, amik más néven, nagyon hasonlót akarnak adni neked, de azért mégsem. Ilyen például az eredeti termék vízállósága, amit a másolt termék már nem tud, csak „cseppmentes” védelmet nyújt.

A termék megrendelése

Hasznos tipp: Minden esetben nézelődjünk tovább, amint megvan a kiválasztott termék. Érdemes a termék teljes nevét újra beírni a keresőbe, mert elképzelhető, hogy 10-20-30%-kal olcsóbban találjuk meg másnál ugyanazt. Az is előfordulhat, hogy a további keresgélés közben rájövünk, hogy nekünk más termék kell és nem pont ez.

Aliexpress rendelés

Amennyiben biztosan kiválasztottad a megfelelő eladónál a terméket, akkor le kell konkretizálnod, hogy honnan akarod rendelni, milyen színben, hány darabot és mekkora méretben. Ha van EU-n belüli opció, akkor mindenféleképpen azt válaszd, mert ha EU warehouse-ból rendelünk, akkor nem kell sem áfát, sem vámot fizetni.

Két opció közül tudsz választani:

 1. folytatod a vásárlást
 2. azonnal megveszed a terméket

aliexpress megrendelőlap

Amikor megérkezel a kosárba (én az azonnal megvásárolom gombra kattintottam- buy now), akkor egy kapcsolati űrlapot kell kitölteni a személyes adatainkkal, ahova kérjük a szállítást!

 • bármilyen címet megadhatunk, ahova ténylegesen várjuk az árut
 • mindig adjuk meg a telefonszámunkat, hogy el tudjon a szállító érni minket szükség esetén
 • az alapertelmezett nyelv az angol, ezért utca helyett street, és minden ékezet nélkül (pl.: Budaörs helyett Budaors)
 • lehetőség van a címet alapértelmezettnek beállítani (set up default négyzetre kattintva), így a rendszer elmenti az adatainkat és mindig automatikusan kitölti helyettünk

Megrendelő lap – szállítási mód és összegzés

aliexpress rendelés szállítási mód beállítása

Miután kitöltöttük a szállítási adatainkat, tovább haladunk a megrendelés összegzésére, ahol láthatjuk, hogy mennyit kell fizetnünk összesen, ahol megadhatjuk az Aliexpress kuponunkat (ha van) és még üzenetet (angolul) írhatunk az eladónak, ha valamit szeretnénk közölni vele. Jobb felső sarokban láthatod az „ePacket” gombot, ami egyfajta legördülő menüben összegzi a szállítási módokat.

Alapértelmezettnek a free shipping van megadva / a legolcsóbb szállítási mód. Azonban lehetőségünk van gyorsabban szállítási módok közül is választani, amik felárasak. Például a 9-18 napon belüli szállítást ebben a példában DHL-el tudnánk megoldani 178.95 dolláros szállítási díjért cserébe, ami nem biztos, hogy egy 40 dolcsis táska esetében jó ötlet.

Vásárlás megerősítése

aliexpressz vásárlás megerősítése

Utolsó lépésként pedig előrefizetésnél meg kell adnunk a bankkártya adatainkat. Alapvetően az Aliexpress vásárlóvédelmi irányelvei miatt biztonságban vannak az adataid és a pénzed, nem feltétlenül kell arra számítanod, hogy lemerítik a kártyád, mégis érdemes gyakori Aliexpress vásárlás esetén egy erre a célra fenntartott bankkártyát használnod, amire mindig annyi pénzt töltesz fel, mint amennyit el akarsz költeni. Jó megoldás lehet a Magnet bank kártyája, amit érdemes megnézni olcsósága és használhatósága miatt.

Ha elfogadtad a vásárlást, megfelelő az összeg, akkor confirm&pay és máris kifizetted kártyával a terméket, megkapod a vásárlás visszaigazolásáról szóló emailt és várhatod a terméket.

Aliexpress paypal fizetési lehetőség

Sajnos az Aliexpressen nincsen már paypal fizetési lehetőség annak ellenére, hogy egyébként több terméknél feltűnik a mai napig a leírásban a „paypal” logó. Hosszan keresgélés után aztán rájössz, hogy ez nem opció. Helyette van Alipay fizetési rendszer, ami gyakorlatilag a Paypal koppintása, hasonlóan működik. Feltöltöd a pénzt és onlnie pénztárcaként működve tudsz vele fizetni kizárólag az Aliexpress webáruházban és piactéren.

Szerencsére nem kötelező Alipay-t nyitnunk, hiszen a vásárlói védelmet és pénzvisszatérítési lehetőséget azok számára is fenntartják, akik szimplán bankkártyával fizetnének a kiválasztott termékért. Fontos tudnod, hogy az eBay-Paypal 45 napos pénzvisszatérítési monatóriummal szemben itt 60 napig nem indíthatunk pénzvisszatérítési kérelmet. Magyarul a teljes szállítási időre védelmet kapunk és a vitás esetet utána tudjuk rendezni.

Melyek a vámkötelességi értékhatárok?

Ha valaki az unión kívülről rendelt terméket, akkor 22 euró alatt, ami jelenleg 6750 forint, nem kell fizetni vámot és áfát. 22,1 és 150 euró között a küldemény vámmentes, de már 27 százalék áfa terheli a küldeményt. Ha az adott áru drágább, mint 150 euró (46 ezer forint), akkor nem csak a 27 százalékos áfát kell megfizetni, hanem a vámot is.

Fontos megemlíteni, hogy az értékhatárba nem csak az áru értéke, hanem a szállítás költsége is beleszámít.

Példa:

Megrendeled a 40 dolláros laptop hátizsákot free shippinggel, akkor ugyan vámmentes lesz, de meg kell átvételkor fizetned a 27% ÁFA-t, tehát 10,8 dollárt (kb. 2 700 forint)

Ha megrendelted ugyanezt a táskát 40 dollárért és a 195 dolláros DHL extra kiszállítást választottad, akkor viszont ÁFA-t és vámot is kell fizetned!

Hogy mekkora a vám mértéke, az változó, 0 és 12 százalék között változik attól függően, hogy melyik országból milyen árut rendeltünk. A Kínából rendelt műszaki eszközökre kivetett vám általában 2,5-4 százalék között van.

Tudnivalók a vámfolyamatnál

A legtöbb esetben a csomagok nyomon követhetőek egy online rendszer segítségével. Amint az áru megérkezik Magyarországra, az nem csak a külföldi postaszolgáltató rendszerében figyelhető, hanem a Magyar Posta Küldemény Követés funkciójával is szemmel tartható.

Amint azt a feliratot látjuk, hogy Adatbekérés a vámkezeléshez a címzettől, akkor minden bizonnyal pár napon belül kapunk egy sms-t és egy levelet a Magyar Postától. Ők ugyanis vámügynöki szolgáltatást nyújtanak Az értesítést követően ki kell tölteni egy Egyszeri import vámkezelési megbízásról szóló dokumentumot, amit aláírva, beszkennelve vagy lefotózva el kell küldeni a Posta által megadott email címre, ráadásul mellékelni kell a rendelés számláját, PayPal igazolását vagy a rendelés-visszaigazolását.

Fontos, hogy készülni kell több tétel kifizetésére is, ami egyben történik a csomag átvételekor.

Minden csomagért felszámolnak 2500 forint vámkezelési díjat, 27 százalék áfát, és a 150 eurós értékhatár felett vámot.

Hogyan kövessük nyomon az aliexpress rendelésünket?

Szerencsére csomagkövetési opció van beépítve az Aliexpress oldalán, így bármikor egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy éppen hol tart a folyamat!

 • jobb felső sarok ember piktogram Hi, neved
 • my orders – rendeléseim
 • itt kiválasztod azt a rendelést, amit meg szeretnél nézni
 • track order gombra kattintasz és nagyon vigyázol, hogy ne a „confirm good recived legyen”

Itt egy ilyen kijelző fog fogadni, ahol tételesen le van írva, hogy honnan éppen hol tart a terméked. Tehát megnyugodhatsz, mert úton van és már csak hetek kérdése, hogy megkapd!

Aliexpress vásárlás- nem azt kaptam, amit akartam

Előfordulhatnak olyan vitás esetek, amikor egyáltalán nem érkezik meg az árú (postás behúzta a tokodat?) vagy nem azt kaptad, amit megrendeltél. Ilyenkor sok lehetőséged van!

Hogyan tudja a postás behúzni nyomtalanul a telefontokodat? Aliexpress esetén kötelező adni TN számot! Nyilván ez drágítaná a szállítási költséget, ezért az eladók gyakran csinálják azt, hogy pl. ~12$ alatti rendelések esetén adnak egy számot, de az egy kamu TN, mely annyit tesz, hogy attól még a csomagot feladták neked – csupán nem regisztrált (ajánlott levélként), hanem sima levélként/csomagként, melyhez a valóságban nem tartozik nyomkövető szám – nem követhető a neten a mozgása és nem igazolható a kézbesítése sem.

Nagy mennyiségben megéri az eladóknak ezzel játszani, hiszen biztosan kevesebb a pénzvisszatérítési kérelem, mint amennyit buknának azon, hogy minden csomagot ajánlottként küldenének el kínából.

Mivel a vásárlók jóhiszeműségére építenek, ezért a rendszer tényleg működik és gond nélkül visszatérítik a pénzt, főleg ilyen kis összegeknél. Tudnod kell, hogy az eladó a negatív értékeléstől jobban fél, mint a tűztől, ezért mindig neked lesz igazad.

Ugyanis a negatív értékelések képesek tönkretenni az eladó üzletét annak ellenére is, ha mondjuk igaza lenne és tényleg te akarnál csalni.

A termék nem érkezett meg

A hivatalos útja-módja a panasztételnek, hogy az utolsó napon (mielőtt a számláló lejár) megnyitod az „Open Dispute” gombot.

A megjelenő oldalon kapunk néhány információt ami segíti a kitöltést. Jelen esetben kattintsunk a “Refund Only” gombra. Itt megjelenik egy kérdőív, amit ki kell töltenünk, és ezáltal  tudjuk elküldeni a visszatérítési igényünket, melyre az eladónak 5 napon belül válaszolnia kell. Amennyiben ez nem történne meg, a vita automatikusan elfogadásra kerül és a pénzünket visszakapjuk a vásárlói védelem keretében.

a visszatérítés 3-15 munkanapon belül történik meg

Lehetőségünk van hibás termék esetén a terméket visszaküldeni, de szerintem ezt az opciót érdemes jól átgondolni, ugyanis a termék visszaküldésének a költsége minket terhel és nem túl vicces kifizetni egy 10 000 forintos termékre 5-10 000 forint szállítási költséget…


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:


Adj értéket az értékért cserébe, azaz ismerdd el a blog minőségét havi 1 dollár támogatással!


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. április 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.