Oldal kiválasztása

Képzeld el, hogy a tengerparton üldögélsz nyugdíjasként. Megunod és kikapcsolod a tévét. Mert te ahhoz a számottevő többséghez tartozol, akik számára sokkal értékesebb az unokákkal töltött idő, mint a biztosítótársaságok „tengerpartos gondtalan nyugdíjaslét” ígérete. Éppen emiatt nem akarod komolyan venni az üzenetet…

Márpedig az üzenet már fel van adva és megkaptad te is. Valószínűleg besöpörted a többi „majd foglalkozom vele” üzenet közé, hiszen sokkal számottevőbb problémákat kell megoldanod, mint a tengerpartos hassüttetésed.

Elkényelmesedtünk. Olyan hosszan éljük meg a „hosszantartó béke” időszakát és annyira tudunk azonosulni a jóléti állam évtizedeken átnyúló ígéretével, hogy egyre gyanútlanabbá válunk.

Végülis túléltük a 2008-as világválságot is, ugye? Mert az emberek emlékezete nagyon szelektív és kifejezetten kontraproduktív. 2008-2011 között mindenki esküdözött, hogyha lesz pénze, akkor gondol a jövőre. Mert mostmár tudja, milyen a „baj”, ha megérkezik.

Miközben lett pénzünk, mágis elfelejtettünk sok tanítást abból az időszakból. Pedig csak tíz éve volt. És megint ugyanazokat a köröket futjuk. Az emberek túl sok hitelt vesznek fel, túlköltekeznek. Ami ennél is ijesztőbb: elfelejtették a jövőt.

Kondratyev-ciklus

Kommentár nélkül. Csak idehelyezem a Kondratyev-ciklus grafikonját.

Tennél, de nem tudsz. Nem teszel, amikor tudsz.

Ezt a ciklikusságot észrevettem az embereken is. Amikor itt a baj, hogy gondolnak a jövőre, fogadkoznak, imádkoznak. Saját maguknak tesznek ígéretet. De mind hiába, hiszen ezek üres, fedezet nélküli szavak.

Viszont amikor eljön a növekedés időszak, akkor rögtön elfelejtjük saját ígéretünket. Helyette egy kosntans időhurokba zárjuk saját magunkat, amiről elhisszük, hogy „mindig így lesz”.

Tehát mi a te ciklikusságod? Amikor rossz akkor összehúzod a nadrágszíjat, amikor jó, akkor pedig „mindent bele”. Ciklikusan gyűjtöd össze a pénzedet, amit aztán a kiköltekezés követ. És ez ismétlődik.

Hogy miért lesz bántóan kellemetlen a nyugdíjad? Mert legjobb esetben is pont egy pozitív ciklus csúcspontjához érkezel meg. Ez nem 20-30-40 évnyi megtakarítást jelent, hanem az elmúlt 3-5 évét. Azt pedig te is pontosan tudod, hogy mire lesz elég.

Minek ijesztgetnek?

Mostmár napiszinten olvasom pénzügyi tanácsadók és közvetítők oldalain az ijesztgetéseket. Megalkottak egy abszurd polaritást, aminek egyik pontja az éhező nyugdíjas képe, míg másik oldalon (ha félreteszel) a tengparti nyugdíjas víziója.

De te egyiket se akarod. Aki mondja, az sem ezt akarja. Csak valaki az értékesítő osztályon kitalálta ezt a felesleges mantrát.

Mert gondtalan nyugdíjaslét helyett mást szeretnél. Elég pénzt ahhoz, hogy tudd támogatni az unokákat és megvehess nekik dolgokat, gondoskodhass róluk.

Mert a tengerpartot gond nélkül lecseréled egy délutáni sétára a totyogó picivel, akinek egyetlen mosolya jelenti majd számodra a világot.

Díjmentes nyugdíjtanácsadás

Segítek Neked a nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában. Kiemelt és ingyenes szolgáltatás keretében egyszerre több biztosítótól is konkrét jánlatot mutatok be Neked. Nem kell küzdened a biztosítási ügynökökkel! Mindent elintézek helyetted a megtakarítással kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.


Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a nyugdíjbiztosítást nálunk, mintha bemennél a biztosítóhoz. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra (kedvező bónuszrendszer, kedvező feltételrendszer), melyeket a biztosítónál nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan duplázd meg a nyugdíjadat?

 Megemelhetik a magyar nyugdíjkorhatár mértékét!?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.