+36 70 569 45 72 info@iflgroup.hu
Oldal kiválasztása
Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!
 • 29
  Shares

Mostmár több cikk jelent meg az MNB azon tervéről, miszerint a jelenleg ismert nyugdíjpénztári és egészségpénztári rendszert átalakítaná és egyfajta, a cafeteria rendszerből vett állami zsebrendszert (nyugdíjzseb és egészségzseb) rendezne be. De ez jó lesz nekünk?

Szabad vélemény a videóban

A magánnyugdíjpénztár és a Cafeteria utáni világ

Magyarországon az emberek hitelkárosultak, magánnyugdíjpénztári károsultak és cafeteria károsultak. Az állandóan változó pénzügyi világban a biztos pontként bezengett lábak sorra dőlnek be.

Ha megkérdeztünk a kétezres évek elején egy MNYP tagot a rendszer stabilitásáról, akkor szent meggyőződéssel állította, hogy ebben a változó világban az MNYP a legbiztosabb pont.

Ha megkérdeztünk volna a kétezertízes években egy Cafeteria tagot a rendszer stabilitásáról, akkor szintén állította volna, hogy az apróbb módosítások mellett is lehet támaszkodni hosszútávon a rendszerre.

2018 utolsó negyedévéig bezárólag az elmúlt 20 évben ugyanezt gondolta a lakástakarékpénztári tag is a termékről. Mára azonban egyik rendszer sem létezik abban a formában, amire támaszkodtak az emberek.

Mi az MNB terv?

Érdemes pár szót ejteni az MNB elképzeléséről, hiszen nyilvánvalóan sokkal burkoltabb a helyzet, minthogy már megint “meg akarná az Állam menteni a pénzünket”.

Adókedvezményekkel ösztönözne

“Az MNB elképzelése szerint az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosítva (munkavállalói befizetések után szja-visszaigénylés, munkáltatói befizetés adóalapból történő leírása) tehetné a rendszert még vonzóbbá.” – írja a Portfólió

Szerintem ezzel kapcsolatban semmi meglepő nem történik. Eddig is járt a 20%-os adójóváírás a munkavállalói befizetésekre, míg a munkáltatói befizetésekre eddig sem járt.

Sokkal fontosabb kérdés szerintem, hogy ebben a rendszerben milyen munkáltatói-munkavállaló adó és járulékvonzata lenne a befizetésnek? Emlékeztek az ÖNYP adóvonzatára a Cafeteria-n belül, ahogyan átkerültek a legkedvezőbből a legdrágább adózásba?

Élethelyzetre reflektálna a rendszer
 • A jóléti alapokba érkező befizetések különböző célokat szolgálnak, ennek érdekében a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönül. Bizonyos élethelyzetekben, mint első lakás vásárlása, gyerekszületés, vagy rendkívüli családi események (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzá-tartozó ápolása) a zsebek átjárhatók lennének, mellyel a jelenleg a rendszerből hiányzó fiatalok körében is ösztönözhetővé válna a nyugdíjcélú és egészségcélú megtakarítási hajlandóság.

Sokan nem ismerik ugyan, de az Önsegélyező pénztár működési elve nagyon hasonló. Fel lehet a pénzt használni önsegélyezésre (pl.: albérlet…stb). Rendszerszinten az önsegélyező az egészségpénztárakkal együtt működik, tehát nem meglepő, hogy őket is érinti a változás.

A meglévő pénztárak alakulnának át

Az MNB válasza szerint a tervezett jóléti alapok a meglévő pénztárakból alakulhatnának át összeolvadással, tevékenységbővítéssel, de nem kizárt, hogy újak is alakulhatnának.

Hogy akkor mi történik valójában? A meglévő tagokat szeretné az MNB optimalizálni, ésszerűsíteni? Valójában ez az intézkedés tökéletesen illeszkedik a folyamatokba:

 • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, ahol az MNB gyakorlatilag központosítja a feltételeket
 • Minősített Fogyasztóbarát Lakásbiztosítás tervezete, ahol az MNB gyakorlatilag központosítani fogja a feltételek felső határát
 • Lakástakarékpénztári rendszer átalakítása, ami helyett bevezették az Állam a központosított családtámogatások rendszerét
 • És most ez a lépés a jóléti alapokkal és a központosítással

Költséghatékonynak papíron költséghatékony lehetne. Az más kérdés, hogy az Állam minden esetben pazarló gazda. Merül fel a kérdés, hogy a központosított rendszer döntéshozóinak az esetleges szakmai hiányosságai milyen extra kiadásokat generálnak a rendszer számára?


Díjmentes nyugdíjtanácsadás

Segítek Neked a nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában. Kiemelt és ingyenes szolgáltatás keretében egyszerre több biztosítótól is konkrét jánlatot mutatok be Neked. Nem kell küzdened a biztosítási ügynökökkel! Mindent elintézek helyetted a megtakarítással kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a nyugdíjbiztosítást nálunk, mintha bemennél a biztosítóhoz. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra (kedvező bónuszrendszer, kedvező feltételrendszer), melyeket a biztosítónál nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan duplázd meg a nyugdíjadat?

 Megemelhetik a magyar nyugdíjkorhatár mértékét!?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkajánló


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!
 • 29
  Shares

A nagy LTP könyv

Elkészítettem számodra a nagy lakástakarék bemutató könyvet, amibe minden jogszabályi értelmezést, feltételt, kalkulációt beleírtam. Mindezt közérthetően és olvasmányosan! A döntés leegyszerűsödik…

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!

Családi vagyontervező

Elkészítettem számodra egy nagyszerű könyvet, amiben benne van majdnem minden ahhoz, hogy kezedbe vehesd a családi pénzügyeket és megtanuld a költségvetést pozitív irányban tartani. Érdekel?

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!