Oldal kiválasztása

Ha megnézed a saját anyagi helyzetedet, akkor három dolgot tapasztalhatsz: ideges leszel tőle, örülsz neki vagy semmit nem érzel. Az biztos, hogy mindhárom tudatállapotban szeretnéd ezt a helyzetet fejleszteni. A pénzügyed alapja a cash flow, azaz a pénzed mozgása bevételtől egészen a kiadásig. Ebben a cikkben megmutatom neked, hogyan tudod a cash flow-t fejleszteni! Hogyan állítsd helyre a cash flow-dat Két szuper mód is van rá!

 

Mi az a cash flow? Szó szerint pénzáram(lás). Lényegében tekintve pedig az a kimutatás, amelyből azonnal láthatod, hogy mennyi pénz áramlik át a kezed között akár kifelé, akár befelé. Ezért a cash flow nemcsak a kiadásokat követi, hanem ugyanolyan részletesen a  bevételeket is.

Két lehetőséged van

Elkészítettem neked egy remek diagramot a lehetőségeidről. Azaz egyértelműen láthatod, hogy mihez kell kezdened, ha fejlődni szeretnél és

  1. javítani szeretnéd az életminőségedet
  2. növelni szeretnéd a megtakarításaidat
  3. el akarod érni a céljaidat

 

hogyan állítsd helyre a cash flow-dat

Hogyan csökkentsd a kiadásaidat?

Papírom mindenki képes csökkenteni a kiadásait. Sajnos a valóságban mégis nagyon kevesen teszik meg. Ennek oka gyakran a tehetetlenség és az információ hiánya. Most nézzük meg azokat az alapvető technikákat, amikkel azonnal tudod csökkenteni a kiadásaidat!

Tervezd meg a család étkezését előre

Magyarországon háztartásonként 100 kilónyi élelmiszer megy évente a kukákba, főként gyorsan romlandó húsáru és tejtermékek.

Tippek a pazarlás ellen

1. Mérd meg, mennyi élelmiszert dobsz ki – ha tudatosan törődsz ezzel, kisebb lesz a felesleg.
2. Tervezz előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, lesz-e időd főzni, mit szeret a család?
3. A hazavitt élelmiszert tárold megfelelően, mert különben gyorsan megromlik és mehet is a szemétbe.
4. Fagyassz le minden olyan, romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni!
5. Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt! Használd fel a közeli lejáratú termékeket! Használd fel a maradékokat is!
6. Az sem baj, ha az élelmiszer szemre már nem tetszetős. A fonnyadt zöldség levesbe még  jó, a megbarnult gyümölcsökből remek turmix készíthető.
7. Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni, legalább komposztálj!
Forrás:  Élelmiszerbank Egyesület

Járj kevesebbet bevásárolni és listával

Nem létezik olyan, hogy „csak leugrom egy tejért a boltba”. Minden ilyen leugrás felesleges költekezéssel jár, hiszen a boltok pontosan tudják, hogyan keltsék fel az érdeklődésed olyan termékek iránt, amikre adott pillanatban nincsen szükséged. Érdemes például ezt a befolyásoló technikát megérteni, hogy tudj ellene védekezni: horgonyozás

A lehető legjobb megoldás, ha mindig előre tervezel és egy hónapban maximum 2 alkalommal mész le bevásárolni (ami nem a romlandó árut jelenti- ott a „csak tej” maradjon meg „csak tejnek”). Ezt pedig nem ad hoc módon, hanem tudatosan megtervezett bevásárlólistával, amit a kezedben tartva, szinte fejlehajtva végzed el a vásárlást.

Csökkentsd az utazási kiadásaidat

Alapvetően két egyszerű módot ismerek, amivel havi szinten ezreket spórolhatsz azonnal! Az egyik megoldás, ha lehetőséged van rá, akkor a közösségi közlekedés igénybe vétele a munkába járáshoz, hiszen ebben az esetben „csak” a havi bérletet kell megvenned, ami sokkal olcsóbb, mint az üzemanyag+ parkolás.

Másik megoldás lehet, hogy minden utazásodat tudatosan megtervezel a Waze applikáció segítségével, ami alapvetően a közösség által beküldött információk által valós időben jelzi számodra a legoptimálsabb útvonalat. Gondolj bele, hogyha minden nap „csak” 5 kilométert spórolsz ezáltal! Az egy hónapban 5×20= 100 km. Ami átlagosan 8 litert üzemanyagot jelenthet és nagyjából 3 200 forintot havonta. Arról ne is beszéljünk, hogy ez évente 40 000 forint spórolást jelentene!

Beszélj a szolgáltatókkal

Nagyon fontos időnként (minden évfordulókor) felülvizsgálni az összes pénzügyi termékedet, szolgáltatói szerződésedet (pl.: telefonszámla, UPC). Tudnod kell, hogy a szolgáltatók között hatalmas a verseny a kegyeidért. Évről évre érkeznek a jobb ajánlatok, amik olcsóbban adják ugyanazt, vagy pedig ugyanazért a pénzért többet nyújtanak.

Az biztos, hogy végső soron te jársz jól, ha odafigyelsz ezekre a dolgokra. Múltkor az egyik ügyfelemmel végignéztük ezeket a szerződéseket és képzeld el, hogy csak a folyószámla-, lakásbiztosítás-, életbiztosítás -, és hitelváltásokon megspórolt havi 30 000 forint körüli összeget! Ez évente 360 000 forint a javára! 

Hogyan növeld a bevételeidet? – Hogyan állítsd helyre a cash flow-dat

Igazi cash flow javulást szeretnél elérni? Azt látványosan a bevételeid növelésével érheted el, hiszen csak így tudsz amellett javulni, hogy megtartanád az életminőségedet. Persze a legjobb az lenne, ha ötvöznéd ezt a pontot az előző pontokkal.

Nagyon elcsépelt mondat, hogy „keress többet”. Ennek ellenére a legtöbben falakba ütköznek, mert nem hajlandóak kilépni a saját komfortzónájukból és változtatni valamit az életükben. Most végigveszünk néhány lépést, amit megtéve biztosan növekedni fog a bevételed és fejlődni a cash flow-d!

Tanulj tovább

Ma már számos módja van az önfejlesztésnek. Korántsem biztos, hogy számodra a legmegfelelőbb, hogy visszaülsz az iskolapadba. Bár azért ezt sem zárnám ki! A hangsúly az ismereteid bővítésén, tudásod fejlesztésén van.

Mit tehetsz?

  • beiratkozol egy OKJ tanfolyamra
  • nyelveket tanulsz
  • szakmai blogokat, újságokat olvasol a neten
  • minden héten elolvasol egy szakmaibb könyvet (nem a Szürke 50 árnyalatát!)

Mit érsz el ezzel? A munkaerőpiacon egyre értékesebbé vállsz, mivel szakmailag előrébb lépsz és akár új ismeretekre teszel szert. Ezt pedig általában magasabb fizetéssel szokták honorálni

Lépj tovább

Az előző pont következő lépése, hogy nem ragadsz meg egy helyen és nem fásulsz bele az adott munkakörbe. Nagyon fontos, hogy folyamatosan mozgásban legyél és kihívások elé állítsd saját magadat! Érdemes 2-3 éves karrierpontokban gondolkodnod és bizonyos időközönként felmérni, hogy a munkaerőpiacnak milyen ajánlata van számodra!

El sem hiszed, de van kinn valahol egy másik cég, aki többet fizetne a munkádért, mint amennyit most keresel! Na ez az igazi cash flow fejlődés!

Add el a felesleges dolgaidat

Amíg tanulsz és fejlődsz is van elég teendőd, hogy növeld a bevételeidet! Hidd el nekem, hogy több százezer forinton ülsz, aminek az értéke napról napra csökken. A legtöbb ember ott követi el a hibát, hogy ragaszkodik mindenhez és nem hajlandó megválni tőlük.

Illetve hajlandó, de előbb megvárja, hogy tönkremenjen a gardrób legmélyén az a tárgy, amit évekig nem használt! El kell fogadni, hogy mi is változunk és ami tegnap hasznos volt számunkra, az ma már inkább csak porfogó. A szentimentalizmust ki kell iktatni az életünkből, ha fejlődni szeretnénk!

Itt van az öcsém, akinek a lakásában a mai napig ott porosodik a playstation 2 és hozzá több, mint 30 eredeti videójáték. Ma már szinte semmit nem érnek ezek a játékok (a gép talán ér valamit a gyűjtők miatt). Ha akkor eladja ezeket a játékokat, amikor beszerzett egy jobb videójátékot, akkor kapott volna legalább annyi pénzt értük, mint amennyibe maga az új konzol került!

Miért jobb hagyni tönkremenni valamit, mint eladni valakinek, aki használná?

Alapíts vállalkozást

A legkomolyabb kihívás azok számára, akik éppen elhagyni készülnek saját komfortzónájukat. Vállalkozást alapítani nem könnyű, hiszen a jó ötlet nem elég. Kell hozzá induló tőke, adózási ismeretek, ügyvéd, könyvelő és kapcsolatrendszer.

Legalábbis ezzel rémisztgetnek. A valóságban rendkívül könnyű elkezdeni vállalkozni, hiszen egy nap alatt létrehozhatunk egy alacsony adózású KATA vállalkozást (információ) . Mellékállásként havonta 25 000 forint befizetésével + iparűzési adó lerendeztük az adó részét a dolognak.

Honlapot első lépésként saját magunk is elkészíthetünk ingyenesen, ami ugyan kezdetleges lesz, de indulásnak elegendő. Aztán majd menet közben lehet gondolkodni egy komoly oldal létrehozásában (honlapkészítés). A KATA egyszerűsége miatt könyvelővel elég egyszer koznultálni az elején, míg ügyvéd nem szükséges.

Ha szolgáltatást választasz, akkor a kezdő tőke sem annyira vészes, míg a marketingben segít a Facebook és a közösségi háló! Mostmár tényleg csak egy jó ötlet kell és bátorság ahhoz, hogy belevágj!


Szeretnél hitelt felvenni lakásra? (Budapesti hitelügyintézéssel)

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.