Oldal kiválasztása

Valamelyik nap volt egy pénzügyi tanácsadásom, ahol kibukott belőlem a hirtelen felismerés: „miért nem költözöl el már most?”. Az alaphelyzet az, hogy most Budapesten a fiatal pár fizet havi 200 000 forint albérletet és 2-4 év múlva szeretnének Szegedre költözni, ott lakást vásárolni. Amúgy elég feszes lenne a hatéridő ez alapján, hiszen nem szeretnének hitelt sem felvenni a lakásvásárláshoz.

 

Mi tart vissza ebben a pillanatban, miélrt nem költözöl már most el?

Ezen a beszélgetésen realizáltam magamban a felismerést, miszerint állandóan tervezgetünk, a jövőről beszélünk és közben elfelejtjük a jelen lehetőségeit felismerni. Márpedig a jelenben is szoktak olyan lehetőségek adódni, mondhatni „kiskapuk”, amikkel éveket spórolhatunk magunknak.

Logikus kérdésként merül fel számomra, hogyha valóban ez a terv, akkor miért nem költöznek el már most? Mire várunk, amikor egyszer úgyis Szegeden élnének (persze most nem tudjuk a karrierteveket és egyéb körülményeket). Ráadásul gondolj bele abba, hogy az albérlet Budapesten 200 000, addig Szegeden 100 000 forint.

tehát havonta maradna extra 100 000 forint arra, hogy gyűjtsenek – amiből levonva a „szokásos” 20%-os túlköltekezési keretet-» 80 000  – lakáscélra.

 

Életvitel szempontból…

Talán az egyik legfontosabb előnye ennek a lépésnek, hogy nem egy vágyálmot kergetnek, hanem konkrét tapasztalások útján gondolkoznak. Miközben takarékoskodnak a saját lakásukra (2-4 év múlva), közben „főpróbaként” élnek következmények nélkül Szegeden, így megismerik a város dinamikáját, a környezetet és el fogják tudni dönteni, hogy ezt akarják-e vagy sem.

Ha nem tetszik, akkor egyszerűen nem itt vesznek lakást, hanem továbbállnak (immáron a zsebükben x millió forint önerővel).

 

Anyagi szempontból…

2-4 év alatt a szinte nulláról saját lakásra való szinte 100%-os önerőt összegyűjteni nagyon nehéz. Ha egy lakás 20 millió forint, akkor 20 millió / 4/12= 416 666 forintot kellene minden hónapban félretenni és reménykedni abban, hogy menet közben nem drágulnak tovább a lakások.

Azt már az elején fel kell ismernünk, hogy lakáshitelre szükségünk lesz mindenféleképpen. A kérdés már csak az, hogy mekkora hitelt kell felvennünk. Ebben a konkrét példában havi 200 000 forint megy albérletbe, ami egyfajta pénzégető, hiszen ebből semmi nem jön vissza.

Ha a szegedi váltást meglépnék, akkor havonta 100 000 forinttal sikerülne többet összegyűjteni, amit lakástakarékba forgatva (5 db 4 éves szerződés), 5×1,25 millió= 6,25 millió extra önerőre tehetnének szert. Emellett pedig a kérdés az lenne, hogy jelenleg még mennyit tudnak félretenni a céljaik eléréséhez.

Ha tegyük fel, hogy jelen pillanatban havi 100 000 forintot még félre tudnak tenni, akkor 4 év múlva a várható önerő 48×100 000= 4,8 millió + 6,25 milló = 11,05 millió forint önerő.

 

Adjunk magunknak időt…

Azt vettem észre, hogy gyakran elfelejtünk magunknak időt adni, máskor meg hirtelen döntünk. Nagyon szeretem ezeket a 2-4 éves célokat. A probléma ezzel az, hogy az esetek 65-80%-ában ez inkább egy vágyálom, ami csalódással ér véget, mintsem megalapozott elképzelés. Ennek oka, hogy képtelenek vagyunk ilyen rövid idő alatt olyan mértékű önerőt összegyűjteni, hogy elkerüljük a lakáshitelt.

Ha valamiért ódzkodunk a lakáshiteltől, akkor adjunk magunknak időt a gyűjtésre. Meg kell értened, hogy nem vagy elkésve! Nem kell magadat frusztrálnod és siettetned, amikor extra 2 év akár az életedet megváltoztathatná, hiszen ezalatt a +2 év alatt

  1. a karriered haladna előre -»többet keresnél, stabilabban tudnál lakást vásárolni
  2. több pénzt tudnál összegyűjteni

 

Most is tegyük fel, hogy jelen pillanatban havi 100 000 forintot még félre tudnak tenni, akkor 4+2 év múlva a várható önerő 60×100 000= 6 millió + 5x 2 millió forint (6 éves lakástakarék) =16 millió forint. Tehát +2 év azt jelenti, hogy 5 millió forinttal több önerővel rendelkezünk. És két év nagyon gyorsan eltelik…

 


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Adj értéket az értékért cserébe, azaz ismerdd el a blog minőségét havi 1 dollár támogatással!


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. július 10. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.