Oldal kiválasztása

Egyre jobban érvényesülünk arctalanul, a közösségi térben. Mindeközben egyre inkább nehezünkre esik a személyes kommunikáció, amikor a másik szemébe kell néznünk és megnyilvánulnunk. Nézzük meg, mik azok a közösségi képességek, amikre szükségünk lesz?

Odaállsz valaki elé, akkor mit nem tud meg rólad, mielőtt megszólalnál?

Diplomák száma
Diplomák száma

V

Vagyoni helyzet
Vagyoni helyzet

V

Kapcsolat háló
Kapcsolat háló

V

És te mitől félsz, amikor találkozol egy idegennel vagy ismerőssel? Hogy:

 • Nem vagy elég képzett
 • Nincsen elég pénzed
 • Nem ismersz elég embert

Tehát csupa olyantól félsz, amit a másik csak akkor tud meg, amikor te elmondod neki. De akkor miért frusztrálod saját magadat ezzel? A legelső közösségi képesség amit ki kell fejlesztened, hogy egyenrangú partnerként tekintsél mindenkire!

Gondolj bele a másik helyzetébe – a legfontosabb közösségi képesség!

Erre van egy nagyon találó képsorozat, amit kitettem az Instagram oldalamra. Látod, hogy minden csak nézőpont kérdése?

Eltérő információval rendelkezünk, így elképzelhető, hogy ugyanazt a helyzetet eltérően értékeljük! Nézzük meg például az anyagi helyzetedet, amit most biztosan siralmasnak találsz:

 • autóval jársz, de azt hitelből vetted
 • saját lakásban laksz, amin jelzáloghitel van
 • új ruhákban jársz, amiket mindig leértékeléskor vadászol össze
 • két évente tudsz elmenni nyaralni

Ugye, hogy minden elképesztően keserű és kilátástalan? Mivel kilátástalannak ítéled meg a saját helyzetedet, ezért a szükséges önbizalom teljes hiányában szenvedsz a teljes beszélgetés során. Folyamatosan csak panaszkodsz és eltaszítod magad mellől a másikat, aki két dolgot gondolhat rólad:

nagyzolsz az anyagi helyzeteddel vagy állandóan panaszkodsz

Mert a veled szembenálló fél is lehet, hogy siralmasnak gondolja a saját anyagi helyzetét, ugyanis:

 • kénytelen tömegközlekedni -10 fokban is
 • albérletben lakik, mert önerőre sincsen pénze
 • használt ruhákban jár
 • már 10 éve nem volt nyaralni

Ugye, hogy minden nézőpont kérdése? Sose tudhatod, hogy kivel állsz szembe! Ezért a legjobb, ha mindig saját magadat adod és nem értékeled magadat se túl, se alul…

Saját sztori a kosárpályáról

Tinédzser koromban nagy vágyam volt egy NBA mez birtoklása. Nyilván esélyem nem volt rá, ugyanis nagyon sok(k)ba kerültek ezek az amúgy nehezen megszerezhető mezek. Aztán fiatal felnőttként belefutottam egy outlet akcióba, ahol az egyik mezt 3 000 forintért tudtam megvenni. Ebbe jártam időnként kosarazni és egyre cikibb lett, hogy én ilyen csapatos mezben vagyok, miközben a többiek „már kinőttek” ebből a mezes dologból. Aztán két hónapja derült ki véletlenül, hogy ez a mez nagy ritkaságnak számít világviszonylatban is, mai értéke 30-50e forint körül tehető. Azóta annyira megbecsülöm a mezt, hogy már nem is fogom hordani.
Ugye, hogy minden nézőpont kérdése?

Két dolgot csinálj élőben: posztolj és like-olj

Egyre többször tapasztalom, hogy az emberek egymás mellett inkább csendben vannak és senki nem mer kezdeményezni. Inkább bevállalják a kínos csendet és úgy válnak el egymástól, hogy mennyire unalmas volt a másik. 

Nyomd meg a lájk gombot!

Mindenki szereti a pozitív visszacsatolást és megerősítést. Ha érdekes és kellemes beszélgetőpartner szeretnél lenni, aki „legendás beszélgetői élményt” szerez a másiknak, akkor meg kell tanulnod dícsérni és kiemelni a másik erősségeit.

Posztolj élőben is – az igazi közösségi képesség

Tudtad, hogy a Facebook posztok historikus elődjének a sztorizgatás számít? Képzeld el, hogy a mobiltelefon és internet előtt az emberek találkoztak egymással és sztorizgattak, azaz elmesélték, hogy mi történt velük. Legyen néhány sztorid, amit el tudsz mesélni a másiknak és hidd el, beindul az a közösségi interakció.

Neked ajánlott cikkek a témában

Milyen rejtett költségei vannak az otthoni munkának?

Hogyan keressünk pénzt a 21. században?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi leírás

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.