Oldal kiválasztása

Mindenki számára fontos a nyaralás, mint az éves hajtásból való kiszabadulásnak a záloga. Ebben a cikkben végigvesszük, mi az a 7 tipp az olcsóbb nyaraláshoz, amit feltétlenül használnod kellene. Ugyanis a minőségi, élményekben gazdag nyaralás és a költekezés között gyakran nem egyenlőségjel, hanem kérdőjel helyezkedik el!

 

#1 Felejtsd el a „mindent bele” nyaralásokat!

Nem győzöm a blogon elégszer hangoztatni, hogy el kell felejtened ezeket a „mindent bele” nyaralásokat, ami azt jelenti, hogy nem nézed az árakat, esztelenül kiköltekezel, mondván „megérdemled”.

Ez egy káros önjutalmazó reflex, ami mindannyiunkban benne van. Csak van, aki emberi keretek közé tudja szorítani a késztetést, míg mások totálisan elvesztik az önkontrollt maguk felett. Ilyenkor nyílik a pénztárca és nem akar bezárulni.

Gyakorlatilag egy hét alatt sokan képesek elkölteni az egész évben megspórolt pénzük nagy részét és a nyaralás után a start mezőre kerülve, előlről kezdeni a hajtást anélkül, hogy bármilyen látszata lenne. 

 

Őrület: azért dolgozol, hogy legyen pénzed. Azért dolgozol mégtöbbet, hogy előbbre juss. Mivel többet dolgozol, jobban elfáradsz, belefásulsz a dolgokba. Szükséged van nyaralásra. A nyaraláson viszont nem akarsz a gondokkal foglalkozni, ezért elengeded magadat. Mivel úgy érzem, hogy egész évben keményen dolgoztál, ezért megérdemelsz most mindent. Emiatt elmegy minden pénzed, amit a több munkából félre tudtál tenni. Nem jutottál előbbre az életedben. Így legközelebb sem lesz elég szimplán dolgozni, mivel a cél megvan, ezért többet kell dolgoznod a következő nyaralásig…Te egy nyaralásfüggő vagy bizonyos értelemben. Nyaralástól nyaralásig takarítasz meg…

 

#2 Mert nyaralsz, attól még nem lettél gazdag. Erre nagyon figyelj oda!

Az előző ponthoz köthető ugyan, az én olvasatomban mégis önálló és konkrét témakört ölel fel a borravalózás intézménye. Csodálattal nézem, ahogyan átlagos emberek, akik egész évben alig jönnek ki a pénzükből, hogyan képesek túlkapatni a borravalózást.

3 200 a számla? 4 000 forintból kérek vissza! – Upsz, 800 forint volt a borravaló (25%), nembaj, belefér…

Gondold el, hogy az előző sor egy személynek egy éttermezését reprezentálja. Ha 4-en vagytok a családban és 7 nap alatt minden nap csak egyszer mentek étterembe, akkor 4x 3 200 x 7= 89 600 forint lesz a nettó fogyászt, amire borravalóként odaadsz (mindig szigorúan felkerekítve) 22 400 forint.

Ezeket ugyan apránként, mindig 1-2 000 forintosával adogatod, de sok kicsi sokra megy. Ez tudod mit jelent?

22 600/ 3 200= 7 nap, azaz csak borravalóra annyit fizettél ki, mintha 4 helyett minden áldott nap 5-en vacsoráztatok volna étteremben! Ha belegondolsz, akkor szívesen fizetnéd ki egy random ember vacsoráját minden nap?

 

#3 A szállodában szoba mellé minimum bőséges svédasztalos reggelit vásároljatok meg csomagban

Amikor elutazunk nyaralni, akkor a lehető legtöbbet az étkezés racionalizálásával lehet megspórolni mindenféle minőségromlás nélkül. Hidd el, hogy nem fogod olcsóbban „megúszni”, ha egy idegen városban, kalandvágytól fűtötten te magad akarod „levadászni” a reggelit a helyi kultúrközösségben.

Az üres gyomorral való keresgélés pontosan ugyanazt a reflexet váltja ki belőlünk, mint amelyik azért felelős, mert üres hassal megyünk nagybevásárlásra a madaras teszkóba és minimum a fél kosár olyan haszontalan, extra kaja, amit nem is akartunk megvenni. Minél éhesebb vagy, annál inkább hajlamos vagy bármit, bármennyiért megvenni-megenni.

Éppen ennek elkerülése végett a legolcsóbban akkor jöttök ki, ha a szállodai csomagba foglalva megvásároljátok minimum a svédasztalos reggelire való jogot (én mondjuk a félpanziót vagy all inclusive ajánlatot preferálom) és a reggelt jól bekajálva kezditek meg.

 

#4 Kerüld el messziről a főszezont!

Tudtad, hogy én évek óta szezon előtt vagy szezon után megyek nyaralni és mindig keresem ezeket a forgalommentes időszakokat? Például Balatonra-Velencére „csak leugrani” egy strandra akkor se mennék hétvégén, ha fegyvert fognának a fejemhez! Ki akar az autópályán megfőni, hogy aztán heringként fészkelődjön az izzadt testek között?

Én biztosan nem! Éppen ezért igyekszem „fordítva működik”, mint az átlag ember. Így garantált számomra, hogy

  • felár nélkül
  • kedvezőbb áron
  • tömeg nélkül
  • nyugodtabban
  • utazási idő hosszabbodása nélkül tudok pihenni.

Ráadásul ma már bőven nem arról van szó, hogy a jóidő hagyományosan júniustól augusztusig tart. Gyakorlatilag egészen szeptember végéig elhúzodik ez a folyamat, így egy balatoni hétvége nyugodtan megejthető szeptemebr elején is, amikor már kezd kiürülni a part.

 

#5 Mindig van egy akció

Ez egyértelműen a szolgáltatók hibája, hogy a hatalmas versenyben nem a minőségre szoktaták rá az embereket, hanem az akciókra. Magukra vessenek, ha mi ebből előnyt tudunk kovácsolni.

Tudnod kell, hogy mindig van az általunk elvárt minőségű (csillagos) szállodában egy jó ajánlat. Csak lehet, hogy akkor éppen nem az utca bal, hanem a jobb oldalán levő szállodába kell mennünk. Ha nem ragaszkodunk egy konkrét szállodához, akkor minimális utánajárással (honlapon, emailen érdeklődve, kuponoldalon, utazási oldalon) biztosan találunk egy 20-30%-os kedvezményt, amit 200 000 forintos költségvetésű szállásnál máris 40-60 000 forint spórolást jelent. 

 

#6 Felejtsd el a giccses szuveníreket!

Komplett iparág épült a gagyi, ámbár rendkívül túlárazott giccsparádéra, amit beöltöztetnek helyi színekbe. Sajnos még ma is sok utazó érez késztetést arra, hogy a „semmire nem jó” hülyeségeket megvegye.

Gondolj bele, hogy magyarként mennyire vicces neked az Erzsébet téren végigsétálni a fabódék között, ahol 2000-ért árulnak egy kis piros paprikát, amit harmadannyiért megveszel a Sparba… Vagy mennyire gáznak tartod a különféle hungarikumokat, amiken ma már csak egy jót nevetsz.

Most képzeld el, hogy amikor te utazol külföldre, akkor a helyiek röhögnek rajtad egy sort, mert ugyanazt érzik, mint te itthon. Emlének vegyél hűtőmágnest és zárd le a giccsparádét. Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ezzel állítom, hogy tízezreket lehet spórolni a nyaraláson!

Várjunk már! Min tudunk tízezreket spórolni? Hát azon, hogy nem veszünk olyan felesleges, de legalább túlárazott helyi hülyeségeket, amit aztán otthon a sarkoba bedobunk. Ez a titok!

 

Mitől lesz olcsó egy nyaralás? Nyilván az olcsó az egy relatív fogalom. Gondos tervezéssel, és utánajárással viszont nagyon gazdaságossá lehet tenni bármilyen utat. Nem csak az utazás (repülő, busz, bármivel is menj), hanem a szállás, helyi közlekedés, étkezés, látnivalók teljes feltérképezése is szükséges ahhoz, hogy megtervezd az utad, még ha nem is minden lépését, de ezáltal reális költségkeretet határozhatsz meg magadnak, amihez folyamatosan tudod viszonyítani a tervezett és a hirtelen jött, impulzus költéseidet is. – mondta Kató Tom, az olcsonyaralasok.hu blog megálmodója

 

#7 Impulzusköltekezés? Ízlelgesd!

Most, hogy olvasom Tom szavait, nagyon megtetszett ez és tökéletesen illik a „mindent bele nyaralások” trendi elnevezésébe is. Szóval impulzusköltekezés. Hogy ez mit jelent? Azt hiszed, hogy a pénztárcád végtelen, és „mert megérdemlem” érzéstől fűtötten minden hülyeséget megveszel gondolkodás nélkül.

Általános szabályként azt mondanám, hogy 10 eurónál nagyobb beruházás esetén nyaralás közben jár egy kört, azaz a végleges döntés előtt nézelődj tövább és várj legalább 1 órát. Ha még akkor is jó ötletnek tűnik megvásárolni az adott dolgot, akkor hajrá!

 


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Ha fontos számodra a pénzügyi tudatlanság elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé árával, egy mozijegy árával vagy egy könyv árával.


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. június 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.