Oldal kiválasztása
Gyakran olvasom elismert vagy elismerésre vágyó pénzügyi tanácsadóktól, hogy a hitelt mindenáron el kell kerülni, lakást kizárólag a megkeresett pénzünkből és addig is lakni albérletben érdemes, hiszen addig se gazdagítjuk a bankot. Úgy döntöttem, hogy ideje egy nagyon egyszerű ábrával igazságot tenni a két tábor között!

 

Ha hitelt veszek fel, akkor a törlesztő egy része a saját pénzem lesz (tőke)

Annyira rettegünk a hiteltől, hogy elfelejtettük észrevenni a nyilvánvalót: a hiteltörlesztő egy része alapvetően a mi tőketartozásunkat csökkenti. Tehát 150 000 forintos hiteltörlesztés esetén az „elbukott kamat” nem 150 000 forint lesz, hanem annak egy része!

annuitásos hitel 2020

forrás: mnb

bázisadat: 25M forint 20 évre, 4%-os kamat

A táblázatból láthatjuk, hogy az első időszaktól kezdve a hitel esetében a befiztetett törlesztő közel 50%-a a „mi zsebünkbe megy”, míg idővel egyre nagyobb %-ban fizetünk saját magunknak!

 

Az albérlet részletének nincsen tőke része. Kizárólag a lakhatás költségét fizetjük meg, ami a hitelnél kamatnak tekinthető

albérleti díj kamat

Jól látod a diagrammot! Amikor albérleti díjat fizetsz, akkor 0% saját tőkét gyűjtesz az adott részből és a befizetés 100%-a a költségek oldalt gyaparítja. Ha feltételezzük, hogy a hiteled havi törlesztője és az ugyanolyan kategóriájú ingatlan hiteltörlesztője azonos mértékű (pl.: 150 000/hó), akkor ijesztő kép tárul elénk:

 

Melyik a drágább kamat? A hitel vagy az albérlet?

albérlet vagy a hitel a drágább

Jól látod! Ugyanolyan havi lakhatási kiadás mellett az albérlet közel 2x drágább, mint hitelt felvenni és fizetni a kamatait. Vegyük figyelembe, hogy Magyarországon közel egy évtizede biztosan ugyanannyi (vagy akár olcsóbb) a hitel törlesztése az azonos kategóriája lakás albérleti díjához hasonlítva.


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Adj értéket az értékért cserébe, azaz ismerdd el a blog minőségét havi 1 dollár támogatással!


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ez a cikk 2018. augusztus 27. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.