Oldal kiválasztása

Ny.-né Cirmos vagy Bróker Marcsika mond neked valamit, ha csak az elmúlt időszak leghíresebb befetetési csalói közül szeretnénk csemegézni. Joggal merül fel benned is a kérdés, hogy mikor gyanús a befektetés? Mire figyelmeztető jelekre kell odafigyelnünk, ha biztonságban szeretnénk tudni a pénzünket és nem akarjuk kockáztatni, csalókra bízni azt? A cikkben végigvesszük a figyelmeztető jeleket, illetve összeírtam neked ” csaló jelek listát”, amivel egyszerűen ellenőrizhetsz bármilyen lehetőséget!

 

Minden egy váratlan hívással kezdődik- gyanakodj

Az elmúlt években azért megszokhattuk az úgynevezett „hideghívást” a pénzügyi piacon, amit egy ideje azonban a pénzpiaccal és pénzügyi termékekkel kapcsolatos törvény korlátoz. Ez azt jelenti, hogy még az ajánlói rendszerekben dolgozó pénzügyi közvetítők sem hívhatnak fel téged előzetes engedély nélkül egy fantasztikus ajánlattal.

Mindig legyél szkeptikus, ha valaki egy üzleti-befektetési lehetőséggel keres meg téged. Akkor is gyanakodj, ha ez az illető egy rég nem látott ismerősöd. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárki keres meg téged egy kihagyhatatlan befektetési ajánlattal, akkor az egy befektetési csaló. Inkább a fokozott figyelmedre van szükség.

Sose bízz meg senkiben, aki magas hozamot ígér rövid időn belül

Tudom, hogy a mérce a banki 0%-hoz közelítő betéti kamat, aminél a pénzed többet érdemelne. Viszont mindig gondolj bele abba, hogy a piac nem véletlenül árazza be magát és a hagyományos befektetési lehetőségek sem véletlenül ígérnek adott időszakban akkora hozamot/kamatot, mint amekkorát.

 

Mi az a befektetési kockázat? A kockázat a befektetések világában azt jelenti, hogy egy adott befektetési eszköz (pl. részvény, állampapír, stb.) várható hozama mekkora tartományban mozog. Pl. 0% és 12% között, vagy -10% és +30% között, vagy 5 és 8% között. Minél kisebb tartományban mozoghat a várható hozam, annál kevésbé kockázatos a befektetés. Statiszkai szempontból nézve a kockázat nem más, mint egy eszköz múltbeli hozamainak szórása.

Ha valaki esküdözik, hogy bizony az ő befektetési lehetősége a piaci átlagnál lényegesen magasabb hozamot képes elérni, és mindezt rövid idő alatt (pl.: 10% havonta), akkor két dolgot kell feltételezned:

  1. rendkívül kockázatos befektetési lehetőségről van szó
  2. át akarnak verni

 

Bónusz cikk 1: Te is szeretnél Bitcoint? Megmutatom, hogyan működik a rendszer

 

Az erőszakos értékesítő gyanús lehet

Óvakodj attól az értékesítőtől, aki bűntudatot akar benned kelteni és szinte lehülyéz téged, mert hezitálsz az adott befektetési lehetőségen. A termékbe vetett hit az egy fontos dolog, de nem szabad összekeverni a fanatizmussal vagy a fanatizmusnak álcázott átveréssel.

Tudnod kell, hogy nem létezik tökéletes és mindenki számára egyaránt értékes -megfelelő befektetési lehetőség. Ha valaki mégis erőszakos állítja, hogy ez a szent grál, és neked csak el kell venned, akkor elképzelhető, hogy valami nem stimmel!

Amikor befektetési döntést hozunk, akkor alapvetően az alábbi három jellemző közül kell döntenünk-fontossági sorrendet felállítani. Nem teljesülhet mindhárom tényező egyszerre, azonos hatékonysági fok mellett!

 

mikor gyanús a befektetés? hozam hozzáférhetőség biztonság

 

Bróker titkos kapcsolatokkal? Nem gyanús?

A csalók közkedvelt módszere elhitetni a gyanútlan áldozattal, hogy exkluzív kapcsolatokkal rendelkeznek, ahonnan a „belső információkat” meg lehet szerezni és mindez számodra is elérhető, hiába fektetsz be csak pár százezer-pár millió forintot.

Hidd el, hogy senki nem akarja veled megosztani az aranyat éri belső információkat (ráadásul törvénytelen a bennfentes kereskedelem), pláne nem azért a pénzért, amennyiért beszállnál első körben. Érdemes gyanakodni, ha valaki úgy kezel téged, mintha százmilliókat fektetnél be.

 

Mi az a bennfentes kereskedelem? A bennfentes kereskedelem egy gazdasági bűncselekmény. Lényegében bennfentes információval kapcsolatos olyan tiltott magatartás, amely pénzügyi eszközre vonatkozó ügylettel vagy előnyszerzéssel függ össze.

 

Mikor gyanús a befektetés? Ha egyszerre lehetsz befektetője és értékesítője a terméknek.

Nem minden esetben igaz a címbeli állítás, de valljuk be, hogy rendkívül gyanús lehet(ne) számodra, ha egy ismeretlen felkeres az évszázad üzleti lehetőségével, majd felajánlja számodra, hogy te is váljál a szervezet értékes tagjává és áruld a lehetőséget.

Nagy valószínűséggel ilyen esetben egy Ponzi sémára felépített piramisjátékhoz akarnak elcsábítani, ahol a magas ígért hozamokat, az új belépők befizetéseiből fedezik. Rád pedig azért van szükségük, mert így férnek hozzá az ismerettségi körödhöz és tudnak tovább bővülni!

Mindig maradj szkeptikus és tedd fel magadban a kérdést, hogy miért van rád szükségük, ha ennyire jó ez a befektetés? Miért nem fizetik meg a profi szakembereket, akik sokkal hatékonyabban el tudják adni a befektetést?

 

Bónusz cikk 2: Az MLM legnagyobb igazságai

 

„Ez a következő nagy durranás”- Ugye te nem akarsz kimaradni?

Ha valaki azzal keres meg, hogy ez itt a következő nagy durranás, ami akkorát szól, mint a Facebook, akkor érdemes óvatosnak lenni, és amit mondanak, azt elosztani kettővel. Tipikus narratívája ennek az érvelési technikának, hogy „ugye te nem akarsz ebből kimaradni?”.

Persze, hogy nem akarunk kimaradni, de ezt a típusú befektetési lehetőséget alapvetően kockázati tőkének hívjuk, amikre más játékszabályok érvényesek, mint amire alap esetben te gondolsz, aki a banki lekötések világában szocializálódott. Akár a teljes tőkédet elbukhathatod. Sőt 1000 ilyen lehetőségből 999 teljes bukta és 1 az, ami bejön.

Vajon ez lesz az az 1 lehetőség?

Kövesd a pénz útját!

Amikor engem megkeresnek egy fantasztikus befektetési lehetőséggel, akkor első dolgaim között szerepel, hogy elkezdem a pénz útját követni. Látnom kell, hogy a rendszernek miért éri meg a működés és mi történik egy pesszimista feltételezés esetén!

Legutóbb ilyen volt egy (általam is) lefülelt Bitcoin bányászatra épített MLM szisztéma, ahol a pénz mozgásának az útját találtam nagyon felelőtlennek és veszélyesnek. Történt ugyanis, hogy az MLM cég a saját részét az állítólag kibányászott Bitcoin-ból vette el, amit Bitcoinban tartott. Ez azért probléma, hiszen a kriptovaluta extrém volatilitással rendelkezik, miközben egy bányászfarm költségeit (rezsi) dollárban kell megfizetni és minden hónapban azonos.

Azt feltételeztem, hogy a Bitcoin drasztikus árfolyamzuhanása esetén (ekkor az árfolyam 17 000 volt) likviditási problémák merülhetnek fel a rendszerben, ami a rendszer működését és a tagok befizetéseit is veszélyeztetné. Azóta a Bitcoin 6 000 alá merült és ez a cég egyszerűen „elhallgatott”.

Ne akard eltüntetni a pénzt az állam elől!

Nagyon divatos érvelési technika, hogy a befektetéseddel a magas adókat elkerülheted. Valóban léteznek adóoptimalizációs technikák, azonban a az optimalizáció és adóelkerülés között törvényi megkülönböztetés van. Az előbbi legális, az utóbbi büntetendő.

Ráadásul azzal, hogy kisbefektetőként (és laikusként) a pénzedet kivonod az Állam látóköréből, úgy a hatóságéból is eltűnsz, akik így nem fognak tudni segíteni számodra és megszünnek azok a jogaid, amik megvédenének téged, mint befektető (lásd: OBA…stb).

Ha semmilyen hivatalos papírt és szerződési feltételt nem mutatnak meg…

Bármilyen befektetést kötsz meg, fontos, hogy tisztában legyél a szerződési feltételekkel, esetlegesen rejtett költségekkel. Önmagában gyanús az a befektetési lehetőség, aminél az értékesítő nem tudja azonnal prezentálni a szerződési feltételeket, prospektust és a befektetéssel járó dokumentumokat.

Magyarországon mostanában több befektetési csalásnál előkerült, hogy  a szerződés kézzel írott papírfecnire volt hányva vagy olyan nyomtatott szerződést akartak az emberrel aláiratni, ami semmilyen szinten nem felelt meg a formai követelményeknek.

 

Fuss, ha az adott cégnek nincsen magyarországi engedélye a működésre és befektetési szolgáltatások közvetítésére, befektetések gyűjtésére!

Ezt nagyon egyszerűen, az mnb.hu oldalon tudod ellenőrizni, hogy az adott cég rendelkezik e a megfelelő engedélyekkel ahhoz, hogy a tevékenységét folytathassa. Amennyiben nem találsz a cégról semmilyen infót, érdemes felvenni a kapcsolatot az MNB-vel vagy a Fogyasztóvédelemmel, hogy segítsenek ebben.

Ha az eredmény közelít a nullához vagy kiderült az engedély nélküli működés, akkor egyrészt nem szabad befektetned, másrészt érdemes értesíteni a hatóságokat engedély nélküli működés gyanújára.

 

 

4 könnyen megjegyezhető alaptörvény a befektetési csalás kapcsán:

  1. Magas hozam, alacsony kockázat
  2. Forró tipp vagy belső információ
  3. Nyomást gyakorolnak rád a vásárlásra
  4. A cégnek nincsen működési engedélye

 

 

Bónusz cikk 3: Miben tartják pénzüket a szegények és a gazdagok?

 


Szeretnél nyugdíjcélú megtakarítást kötni?

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. április 12. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.