Oldal kiválasztása

A Provident Pénzügyi Zrt. reprezentatív felméréséből (3000 fős minta, azonban 6 országban – tehát Magyarországon nagyjából 500 embert kérdezhettek meg véleményem szerint) az derült ki, hogy a magyar lakosság (értsd: megkérdezettek) 65 %-ának nem okoz gondot a jelenlegi hitelének a törlesztése, míg a hitelesek 27%-ának a hitel törlesztője nem éri el a jövedelem 10%-át sem. 

Igenám, de az is kiderült a sajtóközleményből, hogy az elmúlt egy évben a megkérdezettek harmada fordult hitelért, akiknek csupán 20%-a kapta meg azt a hitelösszeget, amit kért. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ebben a számsorban hol van a hiba, hiszen

  • a JTM szabályok alapján akár a jövedelem 50%át hitelezhetjük be
  • viszont a megkérdezetettek 33%-a fordult az elmúlt egy évben hitelért
  • akik közül 27%-a kapta azt, amit akart
  • és ehhez vegyük hozzá, hogy 65%-nak nem okoz gondot a hitel törlesztése (már ha van)

Nekem az a bajom ezekkel a számokkal, hogy egyáltalán nem mindegy a megkérdezettek száma, a felmérés lokalizációja vagy éppen a megkérdezettek anyagi helyzete sem.

Sokkal inkább tapasztalom azt, hogy

  • a családok már vettek fel hitelt (és 40-50% körül vannak leterhelve) vagy most akarnak hitelt felvenni (és 40-50%-ra terhelni magukat)
  • az ingatlanfedezettel kifolyósított hitelek esetében „jellemzően” eltalálják a kért hitelösszeg és az adható hitelösszeg közötti egyensúlyt

 

A magyarok viszonylag nyíltan beszélnek a pénzügyeikről, a válaszadók 38 százaléka megosztja pénzügyi állapotát a rokonokkal. Ehhez képest a többi európai országban a pénzügy bizalmasabb témának számít, és átlagosan a válaszadók körülbelül 40 százaléka partnerével vagy élettársával osztja meg pénzügyeit. – írja a sajtóközlemény

A kutatás a megtakarítási formákra is kitért; kiderült, hogy a válaszadók hazánkban és a többi megkérdezett országban is leginkább bankszámlájukon tesznek félre. A magyarok 46 százaléka tartja bankban pénzét, míg minden harmadik megkérdezett (29%) a készpénz otthoni felhalmozását tekinti a legjobb megtakarítási módnak. Habár sokan ragaszkodnak a kézzel fogható pénzhez, a pénzintézetek különböző online felületeit szívesen használják az ügyfelek. A magyarok kedvelik az online bankolást: a lakosság kétharmada (67%) gyakori oldallátogató.

Sajnos ez egy elképesztően magas szám (46+29=75%), akik egyáltalán nem forgatják vissza a pénzpiacra a pénzt, hanem ülnek rajta. Így egy inflációs környezetben évről évre értéktelenedik a pénzük. Sajnos ez a magas arány a pénzpiaccal szembeni bizalmatlanságot jelenti és a rendkívül alacsony betéti kamatkörnyezetet. Az alternatív befektetések látszólag túl ingoványos terület az amúgy konzervatívnak mondható magyar lakosság számára!


Szeretnél megtakarítani?


Hasznos cikkek számodra:


Ha fontos számodra a pénzügyi tudatlanság elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé árával, egy mozijegy árával vagy egy könyv árával.


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. június 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.