Oldal kiválasztása

Napjaink háztartásának legfontosabb kérdése, hogyan maradhatunk saját pénzügyi határainkon belül anélkül, hogy eladósítanánk magunkat a különféle hitelkártyákkal, áruhitelekkel, személyi kölcsönökkel. Sokan vannak, akik öntudatlanul, de már alkalmazzák a „borítékos pénzügyi rendszer” féle pénzügyi menedzsmentet. Ebben a cikkben végigvesszük ennek a rendszernek a legfontosabb szabályait és elveit!

 

Ha szeretsz költekezni, akkor a borítékos pénzügyi rendszer pontosan neked való, hiszen ezáltal fogod tudni kordában tartani saját magadat!

 

 

#1 Vegyél magadnak színes borítékokat

Sokfajta borítékot be lehet fogni erre a célra. Én mégis azt javaslom, hogy színkoddal ellátott borítékokkal próbáld ki ezt a módszert, hiszen így abszolút félreérthetetlenül, hibázási lehetőséget kizárva tudod alkalmazni az elvet.

Pontosan annyi borítékra lesz szükséged, ahány főbb költési csoportot meghatároztál magadnak. Nem javaslom, hogy minden költésednek külön csoportot hozz létre, mert a végén belezavarodsz. Helyette próbálj meg a lehető legegyértelműbb felosztást kialakítani!

Én az alábbi felosztást határoztam meg magamnak:

 • Rezsi boríték
 • Hitel boríték
 • Étel boríték
 • Szórakozás boríték
 • Zsebpénz boríték
 • Ruházat boríték
 • Utazás (nem nyaralás) boríték

borítékos pénzügyi rendszer

#2 Oszd fel a fizetésedet és helyezd el a pénzt

Minden forintot fel kell osztanod és el kell helyezned! A legfontosabb, hogy nem maradhat „visszajáró”, minden pénznek meg kell találni a megfelelő borítékot! Bizonyára felmerült benned is a kérdés, hogy ez így mind oké, de hol van a megtakarítás boríték?

Meg kell tanulnod, hogy nem azt a pénzt tesszük félre, ami megmarad a költések után, hanem azt a pénzt költjük el, ami megmaradt a megtakarítások után!

A havi rendszeres jövedelmedből először kiveszed a LICO stratégia által meghatározott célokra szánt-szükséges pénzt, így biztosítva a közép-, és hosszútávú céljaidat. Majd az ezután megmaradt pénzt osztod fel a borítékos pénzügyi rendszeredben!

 

hogyan takarítanak meg a magyarok 2017-ben?

#3 Pontos összegeket határozz meg!

Valószínűleg nem fog sikerülni ezt a rendszert megfelelően használni, ha nem tudsz minél pontosabb összeget meghatározni. Ennek oka, hogy az emberi agy rendkívül sarkosan, végpontokban gondolkodik. Mindig arra „kíváncsi”, hogy A-ból hogyan jutunk B-be.

Ennek analógiájára fontos emlékezni és meghatározni azokat a keretösszegeket, amiket az adott célra szánunk! Viszont nem szabad filléreskedni, nem szabad a végletekig pontosan kiszámolni az adott keretösszeget, hiszen így egyáltalán nem hagyunk magunknak játékteret!

A rendszer mértékegysége az 1 000 forint

 • Rezsi boríték – 150 000 forint
 • Hitel boríték – 50 000 forint
 • Étel boríték – 70 000 forint
 • Szórakozás boríték – 50 000 forint
 • Zsebpénz boríték – 30 000 forint
 • Ruházat boríték – 30 000 forint
 • Utazás (nem nyaralás) boríték – 30 000 forint

#4 Mindig a szükséges borítékból vegyél ki pénzt! – A borítékos pénzügyi rendszer értelme

Az egész rendszer akkor fog működni, ha szigorúan tartod magadat a borítékos rendszerhez. Mindig a megfelelő borítékból vegyél ki pénzt az adott költésedhez és a visszajárót tedd vissza ugyanoda. Számodra az adott célra ez a keret, amit saját magad határoztál meg.

Ha elfogyott a borítékból a pénz, akkor szigorúan tilos máshonnan átcsoportosítani a pénzt, pláne tilos hozzányúlni bármelyik megtakarításodhoz. Még átmenetileg, 1 hónapra sem szabad, kivéve vis major esetén. Ennek oka, hogy nagy valószínűséggel túlköltekezni akarsz valami olyan dologra, ami nem volt tervbe véve. Hiszen, ha tervszerű lenne ez a költekezés, akkor tudnád a „nyaralás” vagy a „likvid megtakarítás” számládból finanszírozni.

#5 Ismételd meg következő hónapban

A művészet nem az, hogy műértő jelleggel egy hónapig kipróbálod a rendszert és konstatálod, hogy működik/ nem működik. A valódi kihívás nekikezdeni a második, majd a harmadik hónapnak is és folyamatosan szembesülni azzal a kegyetlen felismeréssel, hogy ezidáig

 1. folyamatosan túlköltekeztél
 2. egyre több pénzed marad meg

A felismerés érdekében nyitnék a helyedben egy plusz borítékot, ahova minden hónap fizetés napján az előző hónapból a borítékokban maradt pénzt önteném át. Mindig megszámolnám, hogy mennyit raktam át és valószínűleg meglepődnék azon, hogy hónapról hónapra többet tudok áthelyezni, illetve azon, hogy mennyi pénz gyűlik grátisz ebben a bónusz borítékban…

 

Töltsd le az „online borítékos pénzügyi rendszert”


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Ha fontos számodra a pénzügyi tudatlanság elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé árával, egy mozijegy árával vagy egy könyv árával.


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. október 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.