Oldal kiválasztása

Be vagyok szarva, ha a nyugdíjas éveimre gondolok. Tele vagyok kétellyel ezzel kapcsolatban, hiszen nem akarok nyugdíjassá válni. Félek az elmúlástól. Félek attól, hogy le kell lassítanom. És abban sem vagyok biztos, hogy rám is igaz a reklámokból vigyorgó gondtalan nyugdíjaslét kecsegető képe.

A nyugdíj, ami soha nem érkezik meg

A jövő leendő nyugdíjasainak a legkomolyabb kihívása maga a nyugdíjas lét mívolta lesz. Lehet korfaproblémázni, számolgatni, és örülni, hogyha 4% helyett 4,15%-os kamatot érünk el adott évben a nyugdíjmegtakarításunkban.

Mindettől függetlenül azt gondolom, hogy maga a nyugdíj intézménye az, ami veszélybe került. Neked már nem attól kell félned, hogy mennyi nyugdíjad lesz. Sokkal inkább kéne foglalkoznod azzal, hogy mit fogsz dolgozni…

Számtalan módon körbejártuk már a témát! A ma ismert nyugdíjrendszer megbomlott és expressz sebességgel halad a totális önmegsemmisülés felé. Nem gondolom, hogy a korhatár emelése jelenti a végső megoldást.

Értsd meg: a nyugdíj nem jár neked

Fontos paradigmaváltás előtt állunk. Az elmúlt évtizedekben a modern világ abba a rendkívül különleges születési előjogot adta meg minden polgártársának, abba a tévhitbe dédelgetett mindenkit, hogy a nyugdíj az jár.

Hamarosan elkérkezünk a nyugdíjas rendszer utolsó órájához, amikor észre kell vennünk, hogy a nyugdíj egy piramisjáték, ami bedőlt. Szépen lassan elfogytak a belépő játékosok, akiknek a hozott pénzéből (adó, járulék, termelékenység) fizették ki a piramis csúcsán elhelyezkedő aktív nyugdíjasokat.

Ez a kényes egyensúly ugyanúgy felborult, mint minden rendes pilótajáték esetében, ahol drasztikusan csökken az új belépők száma, miközben a kifizetések mértéke emelkedik.

A nyugdíj neked nem jár. Rád kényszerítettek egy olyan rendszert, amibe amúgy is beléptél volna. Egy ígéret, ami reményt adott mindenkinek a gondtalan nyugdíjas évekre.

Akkor mi a megoldás?

Írtam már erről egy cikksorozatot, amiben három fontos pillért neveztem meg, mint a jövőd letéteményese nyugdíjas értelemben:

Olvasd el ezt a három cikket és gondoljuk tovább. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen tudással és szakmai irányultsággal rendelkezünk ahhoz, hogy idősebb korban is aktívan tudjuk dolgozni?

Soha nem volt még ennyire fontos a jövő szempontjából, hogy szeressük azt, amit csinálunk. Ugyanis életünk végéig olyat dolgozni, amit utálunk – lehetetlen, képtelenség.

Nem tudom megmondani, hogy mi lesz a jövőben. Egyedül abban vagyok biztos, hogy a következő 20-30-40 évben arról kell gondoskodnom, hogy folyamatosan képezzem magam tovább, haladjak a korral és minden pillanatban olyan munkát végezzek és azon a területen, amit élvezek.

A digitális nomádok világa elérkezett

Helyezzük perspektívába a modern világ rendezési elvét és működési mechanizmusát.

Megjelentek például a digitális nomádok. Ők azt mondják, hogy dolgozni bárhonnan tudnak. Csak egy számítógép és internetre van szükségük. Irány Thaiföld újabban.

Itt van a gazdasági és jóléti migráció. Most ne a líbiai menekültekre gondolj, hanem azokra a magyarokra (esetünkben), akik a jólét és a jobb lét reményében integrálódnak az egységes Európai Unió másterületeire.

Ott van több százezer KATA egyéni vállalkozó, akik azt mondják, hogy minimalizálják a fizetendőt adókat és járulékokat. A jelenben akarnak jobban élni és emiatt lemondanak a jövőről (pl.: nyugdíj).

Aki csak tehette és teheti, az a jelenben minél inkább elszakad a hagyományos társadalmi és gazdasági modelltől. Ki kell mondanunk:

  • Nem akarunk egy ígéret miatt lemondani a fizetésünk jelentős részéről
  • Nem akarunk napi 10 órát gürizni valahol
  • Nem akarunk röghöz kötötten élni

Fizesd meg az árát

A jelent felértékeltük, a jövőt pedig diszkontáron adtuk el. Már nem hisz a társadalom abban a rendezőelvben, aminek mentén alakult ki az országos szintű közösségi finanszírozása a nyugdíjnak vagy az egészségügynek.

Mi ennek az eredménye? A jelen sokkal gondtalanabb. Egyre többen élnek olyan nyugodtan, mint amilyen nyugodtan még a nagyszüleik sem éltek nyugdíjasként.

Mi ennek a következménye? A jövőben teljesen elvékonyodik az állami védőháló. Az embereknek nagyobb felelőssége lesz saját életükben és mindent maguknak kell megoldani.

Meg tudok élni nyugdíjasként?

Erre keresem a választ. És rendkívül csalódott vagyok, amikor biztosítótársaságok, nyugdíjpénztárak hirdetéseit nézegetem, ahol egy vigyorgó, kisimult idős ember mosolyog vissza ránk, miközben szürcsöli a naplementében a Cuba Librét.

Hazugság! Attól, mert félreteszel a nyugdíjas éveidre havi 10-20-40-50 ezer forintot, még nem lesz gondtalan az életed. Hamis ígéret szerintem. Rendkívül fontos ezen az úton is elindulni, de még rengeteg melót kell ezen kívül beletenned.

Itt a lista a feladataidról

  • Figyelj oda a testi egészségedre
  • Figyelj oda a lelki egészségedre
  • Figyelj oda a családod testi egészségére
  • Figyelj oda a családod lelki egészségére
  • Építs ingatlanvagyont
  • Kezdj el havonta megtakarítani nyugdíjcélra
  • Kezdj a munkahelyeden bértárgyalásba
  • Olyan munkát végezz, amit élvezel
  • Válts munkahelyet, keress új perspektívát az életedben mindig
  • Sose elégedj meg a helyzeteddel
  • Képezd magadat folyamatosan
  • Legyen biztonsági tartalékod
  • Szerezz olyan szaktudást, amivel 65 éves korodban is érvényesülni tudsz (ezt folyamatosan kell monitorozni a világ fejlődésével)
  • A pénzedből ne pénznyelőket (jobb autó, luxusóra, tv…stb) vásárolj, hanem értékteremtő dolgokat (pl.: tanfolyam, oktatás, vagy valamilyen befektetés (pl.: garázs kiadásra)
  • Változtass az „én ehhez már túl öreg vagyok” szemléletmódon
  • Olvass sokat, őrizd meg a szellemi frissességed
  • Legyen pénzügyi terved és stratégiád
  • A következő években alakíts ki passzív bevételi forrásokat (pl.: albérleti bevétel)
  • Merj kockázatot vállalni a jelenben

Díjmentes nyugdíjtanácsadás

Segítek Neked a nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában. Kiemelt és ingyenes szolgáltatás keretében egyszerre több biztosítótól is konkrét jánlatot mutatok be Neked. Nem kell küzdened a biztosítási ügynökökkel! Mindent elintézek helyetted a megtakarítással kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a nyugdíjbiztosítást nálunk, mintha bemennél a biztosítóhoz. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra (kedvező bónuszrendszer, kedvező feltételrendszer), melyeket a biztosítónál nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Hogyan duplázd meg a nyugdíjadat?

 Megemelhetik a magyar nyugdíjkorhatár mértékét!?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.