+36 70 569 45 72 info@iflgroup.hu
Oldal kiválasztása
Mihez kezdenék 40M forinttal, ha lakást szeretnék?

Mihez kezdenék 40M forinttal, ha lakást szeretnék?

Feltettem az IFL Facebook oldalon a kérdést nektek, hogy mihez kezdenétek 40M forinttal lakásvásárlás szempontjából? Tehermentes lakást vásárolnál vagy pedig hitelt is felvennél hozzá, hogy maradjon befektetnivaló pénz? Most leírom az én gondolataimat ezzel kapcsolatba…

A mai piacon a hitel a legjobb befektetés

Számtalanszor leírtam már nektek, hogy a hitel olyan pénz, amit a jövőben fogsz megkeresni, a jelenben költesz el és a köztes időnek az árát fizeted meg (kamat).

Az elmúlt évtizedben családok százaival beszélgettem és olvasók ezreinek a kérdéseit válaszolgattam meg. Azt vettem észre, hogy a családok vagyont két esetben voltak képesek építeni:

 • vállalkozásból
 • saját ingatlan adás-vétel
Pénzt csak pénzből tudunk szerezni

A példában van 40M forintom és 40M forintért szeretnék lakást vásárolni. A hitelkárosultak országában nem meglepő, hogy az emberek javarészt a pénzüket a tehermentes ingatlan fantazmagóriájára költené el.

De ez mit is jelent valójában? Van vagyonod, amire ráültél, lebetonoztad és a következő 1-2 évtizedben akkor sem fogod többszörözni, amikor az ingatlanpiac erre alkalmas lenne.

Mindig abból indulok ki, hogy pénzt csak pénzből tudunk szerezni. Ha van egy tehetmentes ingatlanod, akkor azzal nem tudsz vagyont építeni. Ha viszont a 40M forintodat felosztod saját lakásra (+hitel) és egy kisebb befektetés célú lakásra, abban mindig megvan az esély.

Az önerőgyűjtés költsége az albérleti díj

Fontos megértenünk a pénz és az ingatlan viszonyát. Nem azért költöznek az emberek albérletbe, mert nem látják be, hogy vagyon szempontjából jobb lenne a hitelüket törlesztgetni.

Azért mennek albérletbe, mert a jelenben nem rendelkeznek megfelelő önerővel a lakásvásárláshoz és hitelfelvételhez. Te azért fizeted a kamatot a banknak, mert a jelenben költöd el a jövőbeni pénzedet. Az albérlőd azért fizeti ki az albérletet, mert a jövőben megkeresett pénzét majd a jövőben fogja elkölteni.

Vagyonépítés szempontjából egyetlen út létezik

Te a megspórolt pénzedet miért raknád be állampapírba évi garantált 5,8%-ért cserébe? Miközben albérletben laksz, ahol az albérleti díjadon az ingatlan tulajdonosa 8-10% körüli hasznot próbál realizálni.

És ez a haszon mindig realizálódik. Akkor is, amikor kialakul egy gazdasági válság. Hogy miért? Érdemes az örök igazságokat elfogadnunk:

 • Mert az embereknek lakniuk kell valahol
 • A gyerekek felnőnek és önálló életet szeretnének pénz nélkül is
 • Alapvetően az emberek nem fogják eladni olcsóbban a lakásukat, mint amennyiért megvették
 • Kizárólag kényszerből adunk el olcsóbban
 • Az albérleti díjak ára ugyanúgy nem lesz kevesebb, mint ahogyan a fizetésünk se csökken alapvetően, maximum stagnál
Két ingatlan jobb, mint egy. Márcsak anyagi szempontból is

A felmerülő járulékos költségekre felkészülve könnyen beláthatjuk, hogy két ingatlantípus létezik. Az egyikben lakunk, a másikat befektetésnek használjuk.

Tehát a befektetésnek használt ingatlan (eladás és/vagy kiadás) a vagyonunk olyan része, ami likvidizálható és gyarapodó. Ez mit jelent? Amiben nem lakunk ingatlan, azt könnyebben eladhatjuk és árnyereségre tehetünk szert. Amit kiadunk, az pedig havi szinten termeli nekünk a pénzt (gyakran a felvett hitel törlesztője feletti mértékben).

25M forintért garzon, 15M hitelből

Van 40M forintunk. Ebből 10M forintot átcsoportosítunk egy budapesti (vagy divatos agglomerációs) ingatlanban, amiről meg vagyunk győződve, hogy könnyen kiadható. Mert az a garzon, ami könnyen kiadható, az könnyen eladható.

15M forint hitelt 20 évre felvenni 10 éves kamattal havi 93 000 forint. Ha felmegyek az ingatlanos oldalra és megnézem, hogy egy hasonló értékű ingatlan mennyiért lehet kiadni, akkor átlagosan 135 000 forintot kapok.

Ez mit jelent? Az albérleti átlagárnak ebben a kategóriában 31,2%-ot kell tartósan esnie ahhoz, hogy még mindig nullán legyek, azaz az albérlőm kifizesse a hitelemet (mínusz álagmegőrzési költségek, adók…stb).

Gondolom mondanom sem kell, hogy Budapesten az elmúlt 20 évben soha nem csökkentek tartósan az albérleti átlagárak 31,2%-ot…

A garzon, amit 30 millióért is…

Kérdés, hogy überoptimista vagy realista gondolat azt állítani, hogy a mostani 25M forintos kisgarzon Budapesten hamarosan 30M forintot fog érni?

És arról mi a véleményed, hogyha bevállalod a lakásfelújítás minden kellemetlenségét, akkor megveszik tőled ezt a lakást 36M forintért (felújítás költsége: 5M)?

Gondolj bele, hogy a családi vagyonod mennyire dinamikusan nőhet abban az esetben, ha 1 év alatt keresnél ezen a lakáson azonnal 6M forintot? Az olyan, mintha egy évig keresnél havi 500 000 forintot anélkül, hogy meg kéne mozdulnod…

Legyünk pesszimisták…

Tételezzük fel, hogy megáll a drágulás az ingatlanpiacon. Bár az iménti példában sem amiatt drágább a lakás, mert drágult a piac. Amiatt drágább, hogy te vadásztad össze a kivitelezőket, te szívtál velük és nem az új tulajnak kell…

Az biztos, hogy ki fogod adni albérletbe. Amennyiben 135 000 forintot megkapnál a következő 15 évben a lakásért (feltételezve, hogy nem emelkednek az árak), akkor a hitelen felüli nyereséged 42 000 forint havonta, ami évi 540e, összesen 7,56M forint.

Jobb, mint az állampapír?

Még mindig nettó nyereségről beszélünk. Emiatt a 7,56M forintból le kéne vonnunk az amortizációs költségeket és az adókat. A tényleges nettó nyereségünk valahol 5M forint környékén állna meg (0%-os áremelkedés mellett). Ez kb. évi 3,3%-os kamatnak felelne meg.

Az állampapír jelenleg ennél magasabb kamatot ígér a pénzünkre, ami miatt sokan ezt a megoldást javasolják-választják. De akkor miért nem hallani arról, hogy emberek vagyont építettek az állampapírból?

Mert nem lehetséges. Az állampapírnak nincsen potenciális értéknövekedése. A pénzünk nem fog önmagától többet érni a kamaton felül, mint mondjuk egy ingatlannál külön választhatjuk az értékből származó nyereséget és az albérleti díjból származót.

15 év múlva mekkora vagyonunk lesz?

Ha az állampapír évi 6%-ot hozna a következő 15 évben (nem fog), akkor közel 24M forint vagyonnal rendelkeznénk a most befektetett 10M forinttal szemben.

Ha ezt a 10M forintot felhasználjuk ingatlanvásárláshoz és kiadjuk fixen 135e forintért havonta a következő 15 évre, akkor

 • lesz egy tehermentes ingatlanunk, aminek a mai értéke 25M forint
 • a vagyonszerzési potenciál az értékből fakadóan akár 50M forint is lehet
 • az albérletből származó nettó nyereségünk kb. 5M forint körül alakulhat.

Tehát a legroszabb esetben is 30M forint mértékű vagyon sikerült laboratóriumi körülmények között összehozni.

Amennyiben emelnénk évente 3%-ot az albérleti díjon, akkor közel 9,3M forintunk gyűlne össze. Tehát majdnem dupláznánk a hasznunkat.

Amennyiben a következő 15 évben valamilyen formában emelkedne a budapesti ingatlan értéke, úgy elképzelhető, hogy már egy névleges értéken 40-45M forint értékű ingatlanunk lenne.

A névleges érték az állampapír ellensége

Szinte soha nem hangzik el rendkívül fontos körülményként a névleges érték és a befektetések viszonya. Az ingatlanárak nem kizárólag értéknövekedésen esnek át, hanem névérték szerinti kiigazításon is.

Ha a fizetőképes kereslet munkabére emelkedik, akkor értelemszerűen több hitelt tudnak felvenni. Ha mindez egy olyan időszakban történik, amikor alacsony a kamatkörnyezet, akkor elég ösztönzőt kapunk a cselekvéshez.

Ha nőttek a bérek, nőttek a megtakarítások, csökkentek a kamatok, akkor mi történik? Emelkedik az ingatlan ára, aminek több tényezője van. Ebből az egyik indikátor a névérték hozzáigazítása az adott időszakban jellemző viszonyokhoz.

Olyan nem fordulhat elő, hogy az emberek többet keresnek és ezért kevesebb évet kell dolgozniuk egy saját ingatlanért. A piac ezen mechanikája növeli az ingatlanok névértékét.

A befektetés nem így működik

Fogod a pénzedet és vásárolsz belőle állampapírt vagy befekteted bárhova (bef. alap, ETF…stb). Ott keletkezik egy árfolyam vagy kamatnyereséged. De a pénzed “tömege” önmagában nem növekszik amiatt, hogy a piacnak több pénze van.

Érted a lényegi különbséget egy ingatlan és egy befektetés között? Látod azt a lényeges és ritkán hangoztatott körülményt, ami miatt lehetséges, hogy egyes családok vagyona rövid időn belül dupklázódik, míg másoknak a befektetett pénze képtelen lépést tartani az árak változásával?

Saját lakás, másik lakás

A kérdésre a válaszom függ az egyedi élethelyzetemtől is. Sokak számára nem reális megoldás, hiszen nem kapnának elegendő hitelt a banktól. Éppen ezért nehéz kérdés.

Én viszont lehetőség szerint a 40M forintból,

 • Megvenném a kinézett 40M forint értékű ingatlant 20M önerő+20M hitelből
 • 10M forintból önerőt képeznék egy garzonra és rávennék 15M forint hitelt
 • 5M forintból finanszíroznám a felújítását a garzonnak
 • 5M forintból likvid tartalékot képeznék a nem várt költségekre

Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Új építésű ingatlant vásárolnál? Itt vannak a buktatók!

A CSOK 2019 csapdái

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 04. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv

Hogyan veszek saját lakást? – kivitelezési terv

Elkészítettem neked azt a kivitelezési tervet – 2019 ismert szabályait és támogatásait kihasználva – , amivel a lakásvásárlás sokkal egyszerűbbé, elérhetőbbé válhat a számodra. Fontos megjegyezni, hogy ez a terv kifejezetten a kormány szerinti “zsáner családra” vonatkoztatható. Ugyanakkor mások is szemezgethetnek belőle!

Honnan teremtem elő az önerőt?

Minden lakásvásárlás alapvetően a minimum 20% önerővel kezdődik. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hiszen a legtöbben képtelenek ezen a ponton túljutni.

Remek lehetőség volt tavaly őszig a lakástakarékpénztárban gyűjteni. Ez a lehetőség azonban megszűnt. Így újabb lehetőségek után kell néznünk. Alapvetően három lehetőségünk létezik:

 • A fizetésünkből megtakarítani
 • Családi segítség
 • CSOK meglévő és/vagy vállalt gyermekre
Amikor az egyetlen lehetőségünk a CSOK

Sok fiatal pár találja magát abban az élethelyzetben, amikor se megtakarított pénze, se családi segítsége nincsen a továbblépésre. Ráadásul kifejezetten szorít az idő, hiszen az ingatlanárak jobban növekednek, mint a megtakarítási képességünk.

Amennyiben a pár tervez a jövőben családot alapítani, akkor megoldást jelenthet a CSOK felhasználása önerőnek. Fontos megjegyezni, hogy a bankok 90%-a a vállalt gyermek utáni CSOK-on felül elvárja a 20%-os önerőt. De létezik olyan bank, ahol nincsen ilyen elvárás…

A CSOK mellett mindenféleképpen szükségünk lesz segítségre

Ezen a ponton tartom szükségesnek megemlíteni, hogy egy új építésű ingatlan esetében az eladó félnek nincsen “türelme” mindent előre megfinanszírozni számunkra. Elvárja az általában 20%-os előleget.

Ezzel kapcsolatban jelenleg nincsen tökéletes megoldás vagy megnyugtató állami támogatás, ami a használatbavételi engedély és az albetétesítés előtt segítséget nyújtana. Sokan ezen a ponton rekednek meg.

2019 júliusától érkezik az állami személyi kölcsön

Valószínűleg ezt a hiányosságot felismerte az Állam is, amikor meghirdette az állami kamatmentes személyi kölcsönt a fiatalok számára maximum 10M forint értékben.

 A 10M forint gyermekvállalási hitel szabályai és titkai

Valójában ez a 10M forintos a valóságban nem teljesen 10 millió forint támogatást jelent azok számára, akik 2019.07 után szülnek három gyermeket. De erről később. Most éljünk a lehetőséggel és vegyük fel kamatmentesen, aminek a havi törlesztése várhatóan 41 667 forint lesz.

A lehetőségeink ezáltal behatárolódnak

Amennyiben a teljes önerőnk ez a 10M forint lenne, amit alapvetően jelzálogfedezet nélkül vehetünk fel szabadfelhasználásra, úgy a hatályos ingatlanfinanszírozási szabályok alapján megkaptuk a maximális keretünket.

10M forint önerővel maximum 50M forint értékű ingatlant vásárolhatunk, amennyiben nincsen gyermekünk és kizárólag vállalt CSOK-ot hoznánk az ügyletbe.

Figyeljünk oda az ÁFA buktatóra

Mint ismert, 2019 december 31.-én lejár az új építésű lakásokra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA. Ezt a lejáratot módosították bizonyos szabályok mentén.

A lényeget ezen a folyamatábrán láthatod:

Figyelnünk kell arra, hogy az adott projekt mikor kezdődött. Amennyiben 2018-11-01 előtti engedélyekkel rendelkezik, abban az esetben az 5%-os ÁFA meghosszabbodik 2023.12.31-ig.

Ha 2018-11-01 utáni az engedély, abban az esetben hatalmasat bukhatunk, hiszen a 2019-12-31 után kifizetett vételárrészt már 27%-os ÁFA terheli. Te viszont nettó+ÁFA árról írtál alá szerződést. Tehát automatikusan emelkedne az önerő mértéke.

A CSOK 10+15+ piaci hitel

A példánkban egy 50M forint értékű új építésű ingatlant szeretnénk megvásárolni. Ehhez már van 10M forint önerőnk (aminek a törlesztője: 41 667 forint).

További önerő a CSOK 10M forint három vállalt gyermekre. Itt figyelnünk kell arra, hogy a bankok tipikusan nem a használatbavételi engedélre folyósítanak társasház esetében, hanem a 1-2-3 hónappal későbbi albetétesítésre.

A CSOK 10M forint az önerő része.

A hitelek

A CSOK 15M forintos államilag támogatott, maximum 3%-os hitelnek a törlesztőrészlete 25 évre 71 132 forint. Mivel ez egy rendkívül kedvező, végig garantált hitelkonstrukció, ezért ezt véleményem szerint minden esetben érdemes meghagynunk és a szabad tőkénket inkább másfele koncentrálnunk.

Szükségünk van piaci hitelre, hiszen hiányzik még 50-(10+10+15)= 15M forintra. 25 évre, 4,55%-os kamatozás mellett (10 éves fix kamat) a havi törlesztésünk 83 801 forint.

A teljes havi törlesztőnk összesen: 196 600 forint

A hitelvisszafizetési stratégia

A terv sokak számára egyértelműen a hiteltől való minél hamarabbi szabadulás lehet. Éppen ezért most én is ezzel fogok foglalkozni és nem bonyolítom az ügyletet az erőforrások átcsoportosításával (például befektetési célú lakásvásárlás).

Állami személyi kölcsön: 3 évre felfüggesztve

Miután megigényeltük a 10M forintos kamatmentes személyi kölcsönünket, figyelnünk kell az időzítésre. Ugyanis az első gyermek megszületése esetén a hitel törlesztését 3 hónapra felfüggesztik.

A példa kedvéért tökéletesen időzítettünk és felvétel után szinte azonnal megszületett a pici. Így nem kell három évig törleszteni a havi 41 667 forint. Mivel ez alapvetően kiadás lenne, ezért érdemes az összeget minden hónapban félretenni. Évente 500 000 forint megtakarítást jelent.

Megszületik a második gyerek 2 év múlva

Tudatos tervezés esetén feltételezhetjük, hogy a szülők nem szeretnének nagy korkülönbséget a gyerekek között. 2019.08-ban született az első gyerek és az egyszerűség kedvéért 2021.08-ban a második (nyilván nem ennyire egyszerű, de ne bonyolítsuk tovább).

Az Állam kifizet 1M forintot a hitelünkből

A második gyermek megszületése esetén a jelzáloghitelünkből 1M forintot el tudunk tüntetni. Érdemes a drágább, piaci hitelt csökkentenünk. 2 év múlva az aktuális tőketartozásunk 14,3M forint, amiből lejön az 1M forint. Tehát 13,3M forinttal tartozunk.

Az új törlesztőrészletünk 77 806 forint.

Tehát tudtuk csökkenteni a törlesztésünket havi 5 995 forinttal. Ezt a pénzt tegyük ugyanoda félre (biztonsági likvid tartalék), mint a 41 667 forintokat. Így évente további 71 940 forintot tudunk összegyűjteni.

Az Állam elengedi a 30%-át a tartozásnak + 3 év

A második gyermek megszületése okán a szabadfelhasználású hitelünk havi törlesztését további 3 évre felfüggesztik. Ráadásul elengedik a 30%-át a tartozásnak. Így 2021.09-ben a tőketartozásunk már csak 7M forint (a példában feltételeztem, hogy azonnal megszületett a gyerek és felfüggesztésre került a törlesztés).

Megszületik a harmadik gyermek 2025-ben

A példa kedvéért feltételezzük, hogy a második gyerek megszületése után 3 évvel érkezik a harmadik csemete. Ez számos kedvezményt eredményez számunkra!

Az Állam elengedi a teljes tartozást a 7M forintból

A harmadik gyerek megszületése után (ebben az esetben csak azok a gyerekek számítanak bele, akik 2019.07 után születtek) az Állam elengedi a teljes tartozást. Így az máris állami támogatássá alakul át, ami vissza nem térítendő részünkről

Az Állam további 4M forintot kifizet a hitelünkből

2019.07-től az előzetes várakozások alapján az Állam a harmadik gyermek megszületése esetén további 4M forintot kifizet a jelzáloghitelünkből. Értelemszerűen megint érdemes a piaci hitelünket csökkenteni. 2025-ben (6. év) a tőketartozásunk 11M forint, amiből lejön a 4M forint.

Új tőketartozás 7M forint, új törlesztőrészlet 45 916 forint. Tehát az eredeti törlesztéshez képest megspóroltunk havi 37 885 forintot, ami bekerül a likvid tartalékba a többi mellé.

Az Állam elengedte a feleség diákhitelét

Itt érdemes megemlíteni, hogy a harmadik gyermek megszületése esetén anyuka esetleges diákhitelét (amit ezidáig befagyasztottak) teljes mértékben elengedték. Ez az elengedett összeg további milliókkal növelheti a családi vagyon mértékét.

Hogyan állunk 10 év után?

A CSOK hitelünket továbbra is fizetjük, aminek a törlesztése havi 71 132 forint.

A piaci hitelünk tőketartozása a 10. évben 5,9M forint.

A CSOK 10M és az állami 10M személyi kölcsön feltételeit teljes mértékbe teljesítettük.

A megtakarításunk: (120 x 41 667 = 5M forint) +( 3x 71490 = 214 470 forint) + (60x 37 885=2 273 100) = 7 487 570 forint.

Miután kifizettünk a 10. évben a piaci hitelünket, megmaradt 1 587 570 forint megtakarításunk, a havi törlesztésünk pedig lecsökkent 71 132 forintra (CSOK 15M hitel).

A lakás piaci értékének várható változása

fontos számolnunk a vásárolt lakás piaci értékének a várható változásával is, mint vagyonnövelő tényező. A 2019-ben 50M forintért vásárolt új építésű ingatlant számos tényező befolyásolhatja:

Az ÁFA változása 2019.12.31 után

Fontos figyelembevennünk azt a tényt, miszerint a jelenlegi információink alapján önmagában az ÁFA 22%-kal magasabb lesz hamarason. Ez mit jelent?

Az 50M forintos ingatlan nettó ára 47,6M forint. A bruttó ár 27%-os ÁFA-val számolva már 60,476M forint lenne. Ez önmagában 10,4M forintos árdrágulást jelent, amit a piac középtávon egyértelműen tartani fog.

Évi 5%-os lakásáremelkedés esetén

Nem gondolom, hogy 10 éves viszonylatban tartani fogja a piac a két számjegyű drágulást. Viszont joggal számíthatunk egy évenkénti 5%-os átlagos drágulásra.

Ez azt jelenteni, hogy 10 év múlva a mostani 50M forintot érő ingatlanunk ára 81M forint körül érhet. Ez összességében 62%-os emelkedést jelent.

Emlékszünk, hogy 10 évvel ezelőtt mennyit ért egy 55 nm-es panellakás Budaörsön? 12M forint. Most 28M forintért mennek. Te ismersz ilyen példákat?

Bekavarhat az infláció

Évi 2%-os átlagos inflációval számolva az 50M forint jövőbeni értéke 10 év múlva 60,9M forint.

Ezt azt jelentené, hogyha az 5%-os drágulást a piac természetes áremelkedésének tekintjük és ehhez számítjuk hozzá még az inflációból eredő korrekciót, abban az esetben a 81M forint helyett az ingatlan névleges értéke 98,7M forint.

Mennyi lesz az ingatlanom ára?

A fentiekben kizárólag árnövelő körülményeket számítottam, miközben az ingatlanpiacon nem ritka az a ciklikus esemény, amikor árcsökkenésről beszélünk.

Azonban 10 éves távlatban nem annyira jelentős ez a csökkenés még a válságok idején sem. Gondoljunk bele, hogy a 2009-ben bezuhant ingatlanpiacon az árak messze nem zuhantak az 1999-ben tapasztalt árak szintjére.

Azt gondolom, hogy a most 50M forintért megvásárolt ingatlan várható névleges értéke valahol 75-90M forint között alakul. Azon sokat lehet vitatkozni, hogy a valódi értéke ennek a pénznek 10 év múlva mennyi lehet.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bérek képtelenek ezt a fajta vagyontömeget akár névértéken lekövetni. Ugyanis azt jelentené, hogy elméletben a következő 10 évben félre kéne tudnunk minden költségünk és tervünk mellett 25M forintot tenni a fizetésből.

Ez évi 2,5M forint, azaz havi 200e forint. Egyetlen átlagbér prognosztizáció sem említi, hogy a következő években az átlagbér Magyarországon megduplázódna. Tehát nem reális ennyit megtakarítani az Átlagos embernek.


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Új építésű ingatlant vásárolnál? Itt vannak a buktatók!

A CSOK 2019 csapdái

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás


Ez a cikk 2019. március 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családtámogatás: Mennyivel lehet olcsóbb a hitelünk, ha mindent kihasználunk?

Családtámogatás: Mennyivel lehet olcsóbb a hitelünk, ha mindent kihasználunk?

Sokakat izgalomba hozott a kormány nagy családtámogatással kapcsolatos bejelentése. Egyértelmű az irány, még ha sokaknak nem is tetszik: a magyar kormány elkezdte finanszírozni és felépíteni a jövő nyugdíjrendszerét. Ugyanis a nyugdíjkatasztrófát csak növekvő aktív korú állampolgárokkal tudjuk a jövőben elkerülni. Ez a családtámogatás lehet az ára annak, hogy elkerüljük a teljes összeomlást.

Lakásvásárlás minimális önerővel (20%)

Ebben a cikkben végigvesszük a lehetőségeit egy olyan fiatal, első házas párnak, akik (remélhetőleg az állami ösztönzők figyelembevétele nélkül) 3 gyermeket szeretnének a jövőben.

Szeretnének vásárolni egy 85-90 nm-es új építésű lakást minimális önerővel. A példa lakás ára 45M forint, az összes jövedelmük pedig nettó 450 000 forint.

CSOK 10+15 három vállalt gyermekre

Magától értetődik szerintem, hogy minden ismert és vélt kockázat mellett a CSOK 10+15 nem kikerülhető tényező azok számára, akik biztosan három gyermekben gondolkodnak.

A CSOK 10M forint vissza nem térítendő állami támogatás gyakorlatilag 10M forint önerőt jelent. Mivel vállalt gyermekekről van szó, ezért a legtöbb banknál általában az ingatlan hitelezhetőségét csökkentik vele.

45M forintos ingatlan esetében a kötelező önerő mértéke 9M forint. A felvehető hitel mértéke 36M forint, amiből le kell vonni a 10M forint megelőlegezett CSOK összegét.

A CSOK 15M hitel jelentősége

Láthatjuk, hogy ebben a projektben 36-10=26M forint hitelre van szükségünk. Ebből 15M forintot a CSOK államilag támogatott, és végig maximum 3%-os kamaton tartott konstrukcióval szerezhetünk meg.

25 éves futamidővel számolva a törlesztőrészlet mértéke 71 132 forint.

Szükség van 11M forint piaci hitelre a lakásvásárláshoz

Ahhoz, hogy meg tudjuk vásárolni a lakást, szükségünk lesz még 11M forint piaci hitelre. 25 éves futamidővel, 10 éves kamatozással számolva a havi törlesztőrészletünk 60 000 forint körül alakul.

Így összesen a két hitelre fizetnénk normál esetben az első időszakban 131 132 forintot havonta, ami egy átlagos albérlet díjának felel egyébként meg.

Új családvédelmi program: 10M forint szab. fel. hitel

A családtámogatási program keretében bejelentették, hogy azok a nők, akik

 • 40 év alattiak
 • legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkeznek
 • első házasságukat kötik vagy első házasok
 • 5 éven belül minimum egy gyermeket megszülnek
 • július 1-jétől három éven keresztül lehet majd felvenni a szabad felhasználású hitelt, vagyis a program zárt végű.

10M forint kamat és kezelési költségmentes szabad felhasználású hitelt kaphatnak 20 évre (hitelbírálat szükséges ebben az esetben is, tehát jövedelem nélkül nem működik).

A várható havi törlesztőrészlet: 41 000 forint

További kedvezmények

Ugyanakkor a 2019.július 1 után megszületett első gyermek esetén 3 évre, a második gyermek születésekor további 3 évre felfüggesztik a törlesztést. Ráadásul utóbbi esetben elengedik a tőketartozás 30%-át (3M) forint.

Ha megszületik a harmadik gyermek, abban az esetben a teljes tartozást elengedik. Tehát az a család, akik vállalnak három gyermeket és 6 éven (az első szinte azonnal) belül teljesítik a feltételeket, gyakorlatilag egyetlen törlesztőrészlet befizetése nélkül kaptam 10M forint támogatást.

Fontos megjegyezni: ez a 10M forint nem lakáscélú, hanem életkezdési-családteremtési hitel/támogatás. Nem törvényszerű kizárólag lakás célra fordítani. Be is fektethetjük például a diákhitelünkbe, amivel rengeteg pénzt spórolnánk meg.

Legyen ez a 10M forint az önerőnk?

Rendkívül kockázatos megoldás szerintem, ha az önerőnket is kezdetben hitelből szeretnénk finanszírozni. Ugyanakkor sokak számára ez az egyetlen alternatíva, ha albérlet helyett ugyanazt az összeget a saját lakásukra fordítanánk.

Ebben az esetben a finanszírozás 0% tényleges önerő mellett az alábbiak szerint alakul:

 • CSOK 10M
 • CSOK 15M hitel
 • 10M szab.fel kamatmentes hitel/támogatás
 • 10M forint piaci hitel

A fizetendő teljes hiteltörlesztés pedig: 71 132 + 54 454= 125 586 forint + 41 000 forint (amíg nem születik meg az első gyermek)

Második gyerektől kapunk további milliókat

Rendkívül fontos bejelentés volt szerintem a családtámogatási program következő eleme, amikor azt jelentették be, hogy a második születendő gyermek esetében 1M, míg a harmadik esetében 4M forintot kifizet az Állam helyettünk a lakáshitelbe.

A példa alapján ez azt jelenti, hogy a piaci 10M forintos hitelünk felét gyakorlatilag 10 éven belül ki tudjuk tisztázni, amennyiben teljesítjük az “ütemtervet”. Mivel menet közben csökkentjük a havi törlesztésekkel a tőkét is, ezért plusz-mínusz 10 év alatt teljesen ki lehet fizetni a piaci hitelt.

Innentől kezdve pedig maradna a CSOK 15M forint havi 71 132 forintja, ami nagyon jó ajánlat egy mai értéken új építésű, 45M forintos lakásért.

Nézzük meg a folyamatábrát

Az ábrán láthatod, ahogyan a hitelállományod folyamatosan csökken, míg a vagyonod egyre jobban növekszik (és akkor nem számoltam az ingatlanárak emelkedésével és egyéb tényezőkkel).

A diagramon a hitelállomány a támogatás miatt csökken, illetve beleszámoltam az annuitásos hitelek természetes tőketartozás csökkenését is, ami a hitelek adottsága.

Családtámogatások 2019 folyamatábra
További állami kedvezmény, amiről nem beszélnek!

Lakásvásárlás során jelentős tétel a vagyonszerzési illeték, ami jelen tudásunk szerint 4%. A példa alapján tehát a kiindulópontunk 1,8M forint.

Ugyanakkor a CSOK állami támogatás összege illetékmentes, tehát csökkenteni kell a 45M forintot 10M forinttal, így máris nyertünk 400 000 forintot magunknak.

Sokan kértétek a véleményemet

Én nagyon megörültem ennek a bejelentésnek, hiszen a jelenleg kialakuló középosztály legnagyobb problémája az emelkedő ingatlanárak mellett inflálódó önerő részleges hiánya.

Rengeteg családot ismerek, akik jövedelmük alapján könnyedén ki tudnánk fizetni a hiteleket (ami gyakran azonos nagyságrend az albérlettel), de nem rendelkeznek megfelelő önerővel. A gyűjtögetés mostanában azért veszélyes, mert nagyobb mértékben emelkednek az ingatlanárak, mint ahogyan félre tudunk tenni.

Ezzel a lehetőséggel élni kell!

Azt gondolom, hogy lassan ideje all in-t mondani és akiknek valós céljuk a nagycsalád, lépni minél hamarabb.

Nem véletlen a 10M forintos szab-fel hitel hároméves határideje sem. Emlékszünk, hogy az új építésű lakásokkal kapcsolatban megadta a kormány azt a kedvezményt, hogy azok a projektek, amik 2018.november 1 előtt elkezdődtek, 2023-ig 5%-os ÁFA-val futhatnak?

Minden arról szól, hogy az építőipart a lélegeztetőgépen tartsuk, hiszen enélkül rendkívül komoly recesszió elé nézhetünk. Ennek a mellékterméke és ok-okozati velejárója a családok otthonteremtésének az elősegítése.

És akkor a mesteri terv éke a nyugdíjhelyzet javítása a népesség mesterséges növelésével. Hiszen több születendő kisgyerek = több adófizető. A mai trendeket figyelembe véve határidős ösztönzőkkel kell erőltetni az Állam részéről a dolgot, hiszen a mai fiatalok nagy lassan köteleződnek el és vállalnak felelősséget. Félő, hogy sokan kifutnak a biológiai határidejükből, ha mindig a tökéletes pillanatra várnak.


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalom

Vagyonszerzési illeték 2018 – konkrét példa

CSOK 2019 – Több pénzt kaphatunk, de jó ez nekünk?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. február 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kötelező feladatok lakásvásárlás után – a lakásvásárlás menete 3. rész

Kötelező feladatok lakásvásárlás után – a lakásvásárlás menete 3. rész

Az első két részben végigvettük a lakásvásárlással kapcsolatos legismertebb teendőket, ami érinti a lakással kapcsolatos felkészülést, papírmunkát vagy éppen a jelzáloghitel folyamatát.De milyen kötelező teendőink vannak, miután már beköltöztünk? Ezeket gyűjtöttem össze!

A CSOK folyósítása utáni feltételek

Alapvetően a legfontosabb mindenki számára, hogy végre beköltözzünk a lakásunkba. Viszont abban az esetben, amikor CSOK-ot igényeltünk meg egy banknál, számos feladatunk keletkezik folyósítás után.

Erről nagyon ritkán olvashatunk. Bevallom a Google keresőbe én nem is találtam releváns, összefoglaló cikket ezzel kapcsolatban. Így a teljesség igénye nélkül összeszedtem neked a legtipikusabb feladatainkat!

Eredeti papírok, hiányzó dokumentáció pótlása

Kezdjük a legelején. Alapvetően a banknak minden esetben az eredeti dokumentumokra van szüksége, amit aztán tárolnia kell hosszú évekig. Ettől függetlenül előfordulhat megfelelő banki kapcsolat esetén, hogy az ügyintéző elfogadja menet közben 1-1 papír scannelt változatát.

De ilyen esetben is ügyelnünk kell arra, hogy minden, általunk kinyomtatott – aláírt – scannelt dokumentumot összegyűjtsünk és lehetőleg a szerződéskötésre magunkkal vigyünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor előfordulhat, hogy a folyósítás után még lesz 1-2 körünk a bankban.

CSOK esetén új lakcím igazolás bemutatása

Neked, mint támogatott személy a CSOK folyósítását követően 90 napon belül kell igazolnod lakcímkártyával (apa+anya+gyerekek), hogy életvitelszerűen ott éltek az új lakcímen.

Ettől függetlenül a CSOK törvény nem zárja ki, hogy ideiglenes lakcím szerepeljen a kártyán, amennyiben indokolt. Ilyen például a gyerekek iskolája vagy munkahely miatti másik lakcím.

Vállalt gyermek esetén bejelentési kötelezettséged van

Számos család vállalt gyermeket a CSOK igénylés kapcsán. Amennyiben az újonnan születendő gyermek jogán családtámogatási ellátást (családi pótlék) veszünk igénybe, akkor a bank felé bejelentési kötelezettségünk nincsen, hiszen a Kincstár ezt “intézi”

A Kincstár értesítése alapján a Bank írásban megkeresi a támogatott személyeket, és felszólítja a gyermek adóazonosító jelének (adóigazolvány), születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának a bank részére történő bemutatására. Az adatok megadása szintén a Kincstáron keresztül történik.

Javaslat

Szerintem mindenféleképpen érdemes a dolgok elébe menni. Amint megszületett a gyermekünk és a szükséges dokumentumok a rendelkezésünkre állnak, érdemes a banknak a CSOK teljesítést jelezni.

10 év után gondoskodnunk kell a kincstári bejegyzésről

Viszonylag gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik korábban igénybe vették a Szocpolt és lejárt a 10 évük. A Kincstár az új CSOK miatt (is) 10 éves elidegenítési tilalmat rak az ingatlanra, ami többek között kizárja új banki hitel felvételét, vagy például a lakás pótfedezet mivoltát egy lakásvásárlás kapcsán.

Jelenleg még nem automatikus a tulajdoni lap “kincstári mentesítése”, amit nekünk kell elintézni. Érdemes azonnal elindítani a folyamatot, miután letelt a 10 év, hiszen később akár 1 hónappal is hátráltatja az ügyünket (pl.: új banki jelzáloghitel, ingatlan eladása), ha ott kell levetetnünk a kincstárat a tulajdoni lapról.

A lakáshitel folyósítása utáni teendőink

Hogyan tovább? Idegeskedésekkel teli heteket, hónapokat hagyva magunk mögött, végre folyósításra került a hitelünk. Hirtelen már nincsen rajtunk a nyomás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hitelünkkel nincsen további teendőnk!

Figyeljünk oda a vállalt feltételekre

1,25% kamatkedvezmény? Nagyon jól hangzik, ráadásul gyakran választási szempont több bank ajánlata közül a kedvezőbb törlesztőrészlet. Azonban ezeket a kedvezményeket jellemzően valamilyen feltételhez kötik, mint például:

 • minimum havi beérkező utalás (pl.: havi 300 000 forint érkezzen akár több részletben a számlára)
 • minimum x db (általában 2) csoportos beszedési megbízás teljesülése

Ezeknél a kedvezményeknél nem elég “azt hinni”, hogy teljesülnek. Oda kell figyelnünk – főleg az elején – a teljesülésükre. Ha például a fizetésünk önmagában nem fedezi a minimum elvárást, akkor ki kell alakítanunk egy automatizmust, hogy minden hónapban megérkezzen a megfelelő pénzösszeg.

Ugyanez igaz a csoportos beszedési megbízásokra, aminél köt fő hibalehetőségünk van: vagy nincsen elég fedezet vagy a bank nem tudja levonni valamilyen hiba miatt (pl.: rossz közlemény). Bizonyosodjunk meg róla az első 3 hónapban, hogy beállt a rendszer és működik. Máskülönben fizethetjük a magasabb hiteltörlesztést.

Pár év múlva nézd meg a hiteled feltételeit újra

A 20 évre felvett banki jelzáloghitel nem azt jelenti, hogy 20 évig ugyanoda kell fizetned. Érdemes bizonyos időszakonként (3-5 évente) megnézni, hogy egy hitelkiváltás esetén kaphatunk-e jobb ajánlatot, ami azt jelenti, hogy

 • megmarad a hátralévő futamidő, csökken a havi törlesztő
 • csökken a hátralévő futamidő, megmarad a havi törlesztő

Ráadásul rendkívül egyszerű helyzetben vagyunk, hiszen szakértő nélkül, mi magunk is fel tudjuk mérni a terepet előre. Különböző online hitelkalkulátorokat használva készíthetünk egy “nagyjából becslést” arról, hogy egyáltalán van-e értelme hitelszakértőhöz fordulni vagy sem?

bank360 hitelkalkulátor
Példakalkuláció a Bank360 hitelkalkulátor segítségével

A lakásvásárlás utáni teendők

Akár hitelből, akár önerőből vásároltad meg a lakást, keletkeznek kötelező teendőid, amiket mindenféleképpen el kell végezned minél hamarabb. Ezekből szemezgettem néhány halaszthatatlanul fontosat!

Vagyonszerzési illeték mértéke

Magyarországon a standard vagyonszerzési illeték 4%. Ez az összeg csökkenthető különböző illetékkedvezményekkel. Érdemes a saját illetékünkkel kapcsolatban felhívni a NAV ügyfélszolgálatát (1819 – 6-os mellék) , ahol a megfelelő menüpontra navigálva “élő ember” fog segíteni számolni és a kedvezményeket beleépíteni.

Példa: 35 éven aluli házaspár, akik 37,3M forintért vesznek új építésű lakást CSOK 10M forint felhasználásával.

A 37,3M forintból le kell vonni a CSOK 10 millió forint összegét, így a számítandó vételár 27,3M forint lesz, ami már a 30M forintos határ alá esik.

Amennyiben vállalkozótól vásárolunk új építésű ingatlant, aminek az értéke 30M forint alatt van (nekünk a CSOK 10M forint vagyonszerzési illetékmentessége miatt 27,3M a beszámítandó vételár), akkor élhetünk a 15M forintig kapható teljes illetékmentességgel és kizárólag a 27,3-15= 12,3M forintra kell megfizetnünk a 4%-os vagyonszerzési illetéket.

Ez azt jelenti, hogy fizetendő illeték a 12,3M-nak a 4%-a, azaz 492 000 forint lesz, amire kérhetünk akár 1 éves részletfizetési lehetőséget is!

Hogyan készülj fel az illetékfizetésre?

Fontos megjegyezni, hogy a hatóság az illetéket akár hónapokkal a tranzakció után szabja ki számunkra. Majd az értesítés kézbevételétől számítva újabb értékes hetek telhetnek el, amennyiben részletfizetési lehetőséget kérünk magunknak.

A legfontosabb javaslatom, hogy abban a pár hónapban, amíg nem kellett illetéket fizetned, tegyél félre pénzt. Ennek lényege, hogy mire elkezdődik az illetékfizetés időszaka, addigra már rendelkezel 3-6 havi biztonsági tartalékkal.

Közmű átírása és bejelentkezés

Először irány az illetékes önkormányzat, ahol bejelentkezel és új lakcímkártyát igényelsz. Miután ez megvan, jöhetnek a közművek:

 • víz
 • gáz
 • villany
 • + tv-internet előfizetés áthozatala a régi lakásból / új kötése
A posta átiránytása

A postád átirányításáról is gondoskodj: gondold át, milyen küldeményeket kapsz postán, és ha van például magazin előfizetésed, akkor jelezd a szükséges fórumon az új címedet!


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalomA

Vagyonszerzési illeték 2018 – konkrét példa

CSOK 2019 – Több pénzt kaphatunk, de jó ez nekünk?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelzáloghitel feltételek – a lakásvásárlás menete – 2. rész

Jelzáloghitel feltételek – a lakásvásárlás menete – 2. rész

A legtöbb család számára rendkívül fontos megismerni a jelzáloghitel feltételek részleteit és menetét. Hiszen egy lakásvásárlás során gyakran szükség van jelzáloghitel felvételére az önerő megfizetése mellett. A sorozat első részében végigvettük a lakásvásárlás menetének első szakaszát a jelzáloghitel igényléséig.

Jelzáloghitel feltételek és igénylés

A banki hitelfelvételnek alapvetően 3 fő szakaszát ismerjük! Az első szakaszban meg kell határoznunk a hitel paramétereit, a második részben teljesítenünk kell az igénylés formai követelményeit, a harmadik felvonásra pedig el kell végeznünk az utómunkát.

Szeretnénk igényelni a CSOK-ot?

A lakásvásárlás finanszírozása alapvetően három fő tételből lehetséges:

Az önerő része lehet a saját megtakarításunk, lakástakarék-pénztári megtakarítás, vagy éppen egy családi kölcsön.

A hitelt két részre kell bontanunk, amennyiben CSOK-t is szeretnénk igénybe venni. Ha új építésű lakásban / házban gondolkozunk és minimum két gyerekben, akkor igénybe vehetjük a kétgyerekes CSOK 2,6+10-et vagy a háromgyerekes CSOK 10+15-öt, amiben a 10 illetve 15 millió forint az államilag támogatott lakáshitelt jelenti.

Milyen kockázatot vállalunk a CSOK-kal?

A CSOK kapcsán a legfontosabb kockázat egyértelműen a vállalt gyerek. Ha “mégse jön össze”, akkor kamatostul kell visszafizetnünk (mindenkori büntetőkamat ötszöröse) a jogosulatlanul használt CSOK pénzt.

A másik fő kockázata a CSOK-nek a kiválasztott ingatlanra terhelt kincstári bejegyzés a tulajdoni lapon, ami gyakorlatilag korlátozza 10 évig a lakásunkkal kapcsolatos jogi lépéseket (továbbértékesítés, albérletbe adás, vállalkozás székhelyének a létesítése, haszonélvezeti jog, egyéb banki hitel felvétele).

Ha mégis úgy döntünk, hogy igénybe vesszük a CSOK-t, akkor az így kapott pénz az önerőnk részét fogja képezni.

CSOK konzultáció

Amennyiben szükséged van CSOK konzultációra, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és megbeszéljük a részleteket, kérdéseidet!

Hitelezhetőek vagyunk? Két főszabály létezik!

A legfontosabb kérdés mindig az, hogy mennyire vagyunk hitelezhetőek. Természetesen minden eset annyira egyedi, hogy szükséges egy szakértő segítsége a szálak kibogozásához.

Viszont általánosságban elmondható, hogy két fő szabállyal már “nagyjából” megtudjuk saját magunk határozni, hogy a jelzáloghitel feltételek alapján hitelképesek vagyunk-e vagy sem?

Hitelfedezeti mutató (továbbiakban HFM)

Sokan félnek attól, hogy az ingatlanjuk “nem bírja el” a szükséges hitelösszeget. A HFM mutató alapvetően azért született meg, mivel a válság előtti hitellázban a bankok túlfinanszírozták az ingatlanokat. Éppen ezért egyfajta féket építettek a rendszerbe, ami meggátolja, hogy megfelelő önerő nélkül bárki lakáshoz jusson!

A hitelfedezeti arányokat illetően – forint alapú finanszírozás esetén –jelzáloghiteleknél 80%  a finanszírozási arány. Némi szigorítás a deviza alapú hitelek esetében történt: euró alapú hiteleknél 50%, egyéb devizában az ingatlanfedezet forgalmi értékének maximum 35%-a adható. Pénzügyi lízing esetén 5%-kal magasabb hitelfedezeti arány alkalmazható.

hitelfedezeti mutató táblázat

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (továbbiakban JTM)

A JTM mutató az egyik legfontosabb a jelzáloghitel feltételek közül. Gyakorlatilag mindennek az alapja. Minden esetben az igazolt nettó jövedelem lesz. A vizsgálat során az adóstársak jövedelme és meglévő hiteleinek a törlesztése összesítve értendő. A jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

A jövedelemigazolás lehet:

 • munkáltatói
 • állami adóhatóság által kiállított
 • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított,
 • ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint
 • a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék.
JTM szabály változása 2018.okt.1-től
2019.07.01-től a jövedelmi határ 500 000 forintra emelkedik
Adás-vételi szerződés a bank elvárásai alapján

A folyamatban ott tartunk, hogy egy szakértő vagy a bank által megtörtént a szükséges előminősítés, megírtuk a szándéknyilatkozatot a kiválasztott ingatlan tulajdonosával, kiválasztottuk a számunkra megfelelő hitelkonstrukciót és megkötnénk az eladóval az adás-vételi szerződést.

A hitelkonstrukcióban meg kell határoznunk a számunkra megfelelő konstrukciót, kamatperiódust, futamidőt, fizetendő költségek mértékét, törlesztési tervet. Ehhez mindenféleképpen szükségünk van szakértő segítségére, ugyanis az olyan összehasonlító oldalakon, mint a bankmonitor, kizárólag sablonszámokat kapunk, amitől a bank eltérhet. Pontosan ismerni kell minden bank “egyedi és speciális szabályrendszerét”.

Adás-vételi szerződés formai követelményei

Miután kiválasztottuk a bankot, nincsen akadálya az adás-vételi megkötésének. A szerződésbe részletesen bele kell foglalnunk a választott bankot, a finanszírozás ütemezését és finanszírozását egyaránt.

Minden banknak létezik saját pdf dokumentuma, amiben leírja több oldalon keresztül az általa elvárt formai és tartalmi követelményeket. Ezt az adott bank honlapján le tudjuk tölteni vagy elkérhetjük a hitelközvetítőtől is.

Az aláírt adás-vételit az ügyvéd a földhivatalban érkezteti és erről az eredeti, érkeztetett példányt kell beadnunk a bankba a többi dokumentummal egyetemben.

Banki ügyintézés folyamata

Mindig kapunk egy listát az összegyűjtendő dokumentumokról. Én például a saját ügyfeleimmel azt szoktam megcsinálni, hogy előre összeállítom a listát és teljes dokumentációs csomagot adok be a bankba – elkerülve a több körös hiánypótlásokat – .


 • Beadjuk a nyomtatványcsomagot a bankba és megrendeljük az értékbecslést
 • pár napon belül kimegy az értékbecslő, akinek banktól függően vagy a helyszínen kell fizetni, vagy utalni kell vagy egyáltalán nem kell fizetni
 • pár nappal később az elkészült értékbecslét felkerül a központi rendszerbe és a banki ügyintéző előkészíti a teljes anyagot központi döntésre
 • amennyiben valamilyen dokumentum hiányzik, azt ilyenkor bekérik tőlünk
 • 15 napon belül megszületik a központi döntés. Amennyiben pozitív a döntés, úgy további pár napot vesz igénybe a személyre szabott hitelszerződés elkészítése
 • a hitelszerződést (és CSOK szerződést, ha van) elküldik részünkre e-mailen vagy személyesen odaadják. Ezután minimum 3 napunk van az átolvasásra.
 • a 3 nap leteltével mehetünk előre egyeztetett időpontra aláírni a hitelszerződést és közjegyzői okiratot (a kettő nem ugyanaz).
 • teljesítenünk kell a folyósítási feltételek, mint például lakásbiztosítás engedményeztetése vagy a hitelszerződés érkeztetése a földhivatalban, illetve önerő megfizetéséről igazolás.
 • a folyósítási feltételek teljesítése után a bank pár napon belül, kérésünkre kiutalja a hitelösszeget.
 • utalás után teljesítenünk kell az előírt folyósítás utáni feltételeket. Ilyen például CSOK esetében az új lakcímkártya bemutatása 30 napon belül.
 • a hiteltörlesztést a legtöbb bank esetében mindig a folyósítást követő hónapban kezdjük meg.
A jelzáloghitel felvételének a buktatói

Legjobb esetben a beadástól számított 30 napon belül végzünk a teljes folyamattal. Azonban ez messze nem ennyire egyszerű. Menet közben számos buktatóval szembesülhetünk, ami akár anyagi károkat is okozhat nekünk.

Nézzünk pár példát:

Lejár a fizetési határidő

Előfordulhat, hogy a banki ügyintézés csúszása és a folyamatos hiánypótlások miatt egyszerűen kifutunk az időből. Tegyük fel, hogy az adás-vételi szerződésben a fizetési határidő február 15.

Mi hiába teljesítjük a feltételeket február 14.-ére, elképzelhető, hogy a bank valamilyen oknál fogva nem tud folyósítani. Ilyenkor szükség van az eladótól egy nyilatkozatra (legtöbb bank elfogadja) a fizetési idő hosszabbításáról.

A probléma, hogy ez mindig jóindulatot és jóhiszeműséget feltételez minden fél részéről. Jogilag azonban nem teljesítésnek minősül, aminek következményeivel szembesülnünk kell, ha az eladó “nem rugalmas”. Éppen ezért érdemes az adás-vételi szerződésben bebiztosítani magunkat egy a “bank hibájából…” bekezdéssel és határidő hosszabbítási opcióval.

Megakad az értékbecslés

Tipikus veszélyforrás lehet az értékbecslő. Tudni kell, hogy a bankok mindig külsős cégekkel dolgoznak, akikre minimális ráhatásuk és akikkel korlátozott kommunikációs csatornáik vannak.

Láttam már olyan esetet, amikor az értékbecslő másfél hét után sem ment ki és csak kifejezett kérdésre árulta el, hogy vár egy dokumentumra (pl.: címigazolás önkormányzattól), mert addig nem tud becsülni. Persze ezt magától nem mondta volna…

Javaslat: ha három napon belül nem jelentkezik az értékbecslő, akkor kérdezzünk rá a hitelközvetítőnél / banki ügyintézőnél. Sürgessük meg.

De túlterheltség miatt is késhet az értékbecslés. Legutóbb decemberben hallottam, hogy bizonyos bankoknál annyira felhalmozódtak az ügyek, hogy az értékbecslők két hétre mentek ki a sok megrendelés miatt.

Lassú központi döntéshozatal

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek korszakában 15 napra ígérik a döntést. Zárójelben pedig: teljes dokumentációs csomag esetén. Nem véletlen, hogy a banki ügyintéző egyesével kéri be a papírokat és nem egyszerre.

Sajnos egy esetleges központi túlterheltség / döntéshozói munkaerőhiány esetén a bank érdeke a hiányos dokumentáció, amivel ki tud bújni a 15 napos határidő alól.

Elhúzódó szerződésírás

A saját tapasztalatom, hogy a bankok a hitelszerződést 1-2-3 napon belül elkészítik. Azonban előfordult már, hogy másfél hetes csúszásba futottunk bele, amikor egymást érték tavaly év végén a hosszú hétvégék és ünnepek. Ez + a munkaerőhiány azt eredményezte, hogy több hetes csúszással készültek el a szerződések.


Díjmentes hitelügyintézés

Segítek Neked a hitelügyintézésben. Kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitelajánlatot mutatok be Neked, melyek akár 6 hónapig is érvényesek. Nem kell küzdened a bankfiókban! Mindent elintézek helyetted a hitellel kapcsolatban és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adok. Kényelmes, gyors, megbízható.

Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mintha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket tudok biztosítani a számodra(ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Cikkhez kapcsolódó tartalomA

Vagyonszerzési illeték 2018 – konkrét példa

CSOK 2019 – Több pénzt kaphatunk, de jó ez nekünk?

Szükséged van a segítségemre?

Bankfüggetlen hitelközvetítés és CSOK tanácsadás

Nyugdíjcélú megtakarítás tanácsadás

Gyerekmegtakarítás tanácsadás

Támogatom a blogot

Támogatás

Hasznos cikkek

Tovább


Ez a cikk 2019. január 25. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy LTP könyv

Elkészítettem számodra a nagy lakástakarék bemutató könyvet, amibe minden jogszabályi értelmezést, feltételt, kalkulációt beleírtam. Mindezt közérthetően és olvasmányosan! A döntés leegyszerűsödik…

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!

Családi vagyontervező

Elkészítettem számodra egy nagyszerű könyvet, amiben benne van majdnem minden ahhoz, hogy kezedbe vehesd a családi pénzügyeket és megtanuld a költségvetést pozitív irányban tartani. Érdekel?

 

Teljes név:*
E-mail cím:*
Adatvédelem elfogadása:* Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.
E-mail küldés:* Hozzájárulok, hogy a iflgroup.hu számomra e-mailt, eDM-et küldjön.


Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

You have Successfully Subscribed!