Oldal kiválasztása

Lakásvásárlás előtt nem árt lelkileg felkészülni a vagyonszerzési illetékre! Engem is érdekelt, hogy egy új építésű lakás vásárlása és egy tároló vásárlása esetén milyen illeték kell vagy nem kell megfizetni? Nézzünk egy konkrét példát a vagyonszerzési illeték 2018 esetében. 

 

Milyen kedvezmény jár?

Konkrét példa: 35 éven aluli házaspár megvásárol vállalkozótól egy új építésű lakást (37,3M forint) CSOK 10+10 segítségével, mint első lakástulajdon.

 

Ebben a cikkben egy konkrét példát nézünk meg, ugyanakkor bármilyen kérdés esetén hívd a 1819 (6-os mellék) -et, ahol a NAV információs szolgálata élőben, ügyintéző segítségével válaszolni fog.

Első körben arra gyanakodtam, hogy igénybe lehet venni a 35 éven aluliak első lakásvásárlása esetén megkapható teljes vagyonszerzési illetékkedvezmény 15M forintig.

Ez azonban nem lehetséges, ugyanis a törvény azt mondja ki, hogy ez a kedvezmény kizárólag akkor adható, ha a vételár 15M forint alatt van. Tehát ezzel a kedvezménnyel nem tudunk élni olyan módon, hogy a drágább ingatlanból legalább erre a részre megkapjuk a kedvezményt.

 

Akkor milyen kedvezményt kaphatunk?

A CSOK 10M forint támogatás összegét le kell vonni a vételárból. A példánkban tehát 37,3-10= 27,3M forint értékhatár lesz a mérvadó, mivel a CSOK 10M forintra jár az illetékmentesség.

Amennyiben vállalkozótól vásárolunk új építésű ingatlant, aminek az értéke 30M forint alatt van (nekünk a CSOK 10M forint vagyonszerzési illetékmentessége miatt 27,3M a beszámítandó vételár), akkor élhetünk a 15M forintig kapható teljes illetékmentességgel és kizárólag a 27,3-15= 12,3M forintra kell megfizetnünk a 4%-os vagyonszerzési illetéket.

 

Számítanak a tulajdoni hányadok?

Számítanak és mégsem. Ugyanis a CSOK miatti 50-50%-os tulajdoni hányad esetében a 27,3M forintot osztanunk kell 2-vel, ugyanakkor a törvény kimondja, hogy a 15M forintos kedvezményes határt is osztanunk kell 2-vel. Tehát ugyanott vagyunk.

 

A CSOK 10+10 (hamarosan CSOk 10+15) kedvezményes hitelét illetékmentesség illeti?

Sajnos nem, a hitelrészre nem jár a CSOK vagyonszerzési illetékmentessége.

 

Akkor mennyit kell fizetnünk ebben a példában?

Az alaphelyzet a 37,3M forint 4%-a = 1 492 000 forint.

Ebből lejön egyrészt a CSOK 10M forint, másrészt 15M forintig illetékkedvezményt kapunk.

12,3M -nak a 4% = 492 000 forintot kell fizetni az illetékre, tehát kereken 1M forinttal fogunk kevesebbet fizetni.

Ilyen értelemben kulcsfontosságú volt a CSOK 10M forint, hiszen kizárólag ennek köszönhető, hogy a vásárlás értéke becsúszott 30M forint alá, amikor már jár a kedvezmény.

 

Vettünk a példában egy tárolót is 870 000 forintért

Sajnos a tárolóra is meg kell fizetni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, azaz 34 800 forintot. Ebben az esetben nem jár semmilyen kedvezmény, mivel nem lakóingatlanról van szó.

Másrészről a tároló megvásárlása semmilyen szinten nem befolyásolja a NAV tájékoztatása szerint a lakóingatlanra megszerezhető kedvezményeket, így nem kell attól félni, hogyha a tároló tulajdonjoga hamarabb a nevünkre kerül, akkor bukhatjuk a kedvezményeket.

 


Szeretnél megtakarítani vagy hitelt felvenni?


Hasznos cikkek számodra:

 


Adj értéket az értékért cserébe, azaz ismerdd el a blog minőségét havi 1 dollár támogatással!


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. október 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.